byliny vhodne na vyrobu tinktur ucinky tinktur vyhody tinkturTinktura je vlastně "bylinka vyluhovaná v alkoholu" (nejčastěji vodce). V mé přednášce týkající se výroby tinktur (KE STAŽENÍ ZDE) se dozvíte následující informace: kolik gramů (čerstvé nebo sušené) bylinny je potřeba na výrobu tinktury na určitý objem alkoholu, jak dlouho nechat tinkturu zrát a při jaké teplotě, zda je vhodná spíše čerstvá nebo sušená bylina, jaká je vhodná koncentrace lihu, jaké je dávkování tinktur, co bychom měli dělat, aby byla tinktura silná a účinná, zda je vhodné tinkturu macerovat na slunci nebo spíše ve stínu, jak tinkturu uchovávat, aby vydržela co nejdéle, jaká je maximální trvanlivost tinktury, jaké jsou výhody a nevýhody tinktur, od jakého věku je možné dávat dětem tinktury, zda při policejní kontrole "nadýcháte", zda je možné při užívání tinktury pít alkoholické nápoje, zda zvýšením dávkování tinktury urychlíme uzdravení.


Účinky rostliny:

ROSTLINY DO TINKTUR PODLE ABECEDY: A B C Č D E F G H CH I J K L M N O P R Ř S Š T Ť U V Y Z Ž      GEMMOTERAPIE, MEDICÍNA PUPENŮ 

 

Účinky jednotlivých tinktur

Akát bílý tinktura

Křeče žaludku a střev. Podpora vylučování žluči, podpora vylučování moči, podpora tvorby trávicích enzymů. Nemá vliv na chuť k jídlu.

Alchornea tinktura

Silné přírodní antibiotikum (Aspergillus spp., Babesia spp., Bacilus subtilis, Candida albicans, Entamoeba histolyca, Escherichia coli /E. coli/, Helicobacter pylori /původce žaludečních vředů/, Klebsiela pneumoniae, Plasmodium spp., Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis, Shigella flexneri, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes).

Aloisie trojlistá (citronová verbena) tinktura

Zánět sliznic (nos, průdušky), podpora trávení. Žaludeční křeče, nadýmání. Rychlá srdeční frekvence - tachykardie. Neklid, rozrušení. Kašel, dvanáctníkové vředy, žaludeční vředy, nemoci plic, nucení na zvracení (nauzea).

Aloe tinktura (gel z listu)

Užívá se při nechutenství, zácpě, zánětech středního ucha (vnější užití), angína, zápal plic.
Tinktura se vyrábí tak, že se vybere gel z listů (zelená část listu se nikdy nepoužívá, způsobuje trávicí potíže!), nechá se přeschnout na vzduchu a po přeschnutí se teprve dá do alkoholu. Pokud bychom dali gel přímo do alkoholu, výrazně by snížil koncentraci alkoholu a tím snížil macerační schopnosti etanolu.

Andělika čínská = děhel (kořen)

Migréna, menstruační bolesti, nechutenství, poruchy trávení, poruchy zažívání. Zahlenění, posiluje srdce, protikřečový účinek trávicích orgánů, tlumí nadýmání, stres, "životabudič", redukuje kvasné a hnilobné bakterie. Vysoký krevní tlak, diabetes, nemoci plic, nemoci ledvin, sedativní účinek. Obsahuje fytoestrogeny - harmonizuje menstruační cyklus, prevence osteoporózy v menopauze. Po menopauze je prevencí srdečně-cévních (kardiovaskulárních) nemocí. Prevence onkologických onemocnění (rakoviny) u žen po menopauze. Klimakterium - tlumí klimakterické potíže. Suchá poševní sliznice, suchá vagína po přechodu.

Anona ostnitá (graviola) tinktura

Protirakovinné účinky - hlavně rakovina prostaty, rakovina plic, rakovina slinivky břišní, rakovina prsu, rakovina tlustého střeva a rakovina močového měchýře.

Anýzová tinktura (semínko)

Křeče břicha, nadýmání, říhání, pálení žáhy, nevolnost na zvracení, průjem. Redukuje kvasné bakterie. Podpora kojení (mlékotvorná bylina).

Anýzová tinktura (sušená nať)

Polypy střev.

Aralka mandžuská (arálie mandžuská) tinktura

Adaptogen, zvyšuje odolnost organismu, podpora fyzických a duševních sil, únava, stimuluje CNS centrální nervovou soustavu.
Deprese, neurózy. Impotence.

Arnika horská (prha arnika) tinktura - květ

Šetrně zlepšuje prokrvení věnčitých cév a to nepřímo aktivací buněk převodního systému, které dodávaji energii buňkám hybným. Digitalis oproti tomu působí přímo na hybné buňky srdečního svalu. Arnika zlepšuje i periferní prokrvení.
Používáme ji při astma, ateroskleroze (arterioskleróze), srdeční nedostatečnosti, záchvatech bolesti při nemoci zvané angina pectoris, poškození myokardu (např. po infarktu) apod. Mírně působí i na zánět žaludku (gastritida) a tenkého střeva (enteritida). Také mírně zvyšuje krevní tlak a vyvolává děložní stahy. Zevně bylina působí antisepticky a granulačně na všechny rány, vředy či zánět křečových žil, používáme tinkturu ředěnou 1:5-10, nebo arnikovou mast. Obklad z arniky může pomoci při svalových a kloubních potížích. Bylina má silný účinek a dávkování musí být umírněné.

Arónie (temnoplodec) tinktura - plod

Nemoci štítné žlázy, jater, ledvin, vysoký krevní tlak, detoxikace, zdroj vitamínů a minerálů. Vynikající na stav a pružnost cév.

Artyčok (čerstvé výběžky)

Podpora tvorby žluči, detox jater. Podpora tvorby trávicích enzymů slinivky břišní (nahrazuje lék Pancreolan). Alergie, ekzémy, cukrovka.

Azadirachta (zaderach indický, nimba, neem) tinktura (plod a kořen)

Antibakteriální, antivirové účinky - bolest v krku, chřipka, angína, nachlazení. Podporuje imunitu, zejména buněčnou imunitu. Plísně, paraziti, kožní nemoci, vyhlazuje vrásky, zlepšuje kvalitu a vzhled pokožky.

Badyán (badyáník pravý) tinktura

Zlepšuje trávení, proti křečím. Nemoci dýchacích cest. Chřipka, influenza - je součástí léku Tamiflu!

Bakopa (brahmí) tinktura

Paměť, soustředění, učení - podporuje prokrvení mozku. Úzkost, neklid, napětí, stres, padání vlasů, krevní tlak, demence, okysličení mozku. Stejně jak pupečník podporuje vznik/obnovu nervových spojení mezi neurony (synapse). Stimuluje centrální nervový systém. Antioxidant - chrání mozek před oxidativním stresem.

Bazalka posvátná (tulsi) tinktura - nať

Adaptogen, imunostimulant. Alergie, astma, senná rýma.
Posiluje imunitu (viry, bakterie, iniciální fáze rakoviny), náhrada kofeinu (psychostimulant) bez narušení spánku, diabetes.
Zlepšuje paměť a prokrvení mozku.

Bazalka pravá tinktura

Žaludeční křeče, nadýmání, zlepšuje trávení, peristaltika. Zahlenění - podporuje vykašlávání. Nespavost, migréna, astma, vliv na činnost jater.

Bedrník větší tinktura (kořen)

Močopudný účinek, odkašlávání, nespavost. Vhodný na nemoci sliznic - kašel, chrapot, bronchitida, bronchiální astma, angína, spála. Dále na žaludeční katar. Ledvinové kameny a močové kameny. Močová retence - zadržování moči. Rakovina dělohy. Též vhodný na záněty dásní, ozubice (periodontitis), zánět zubního lůžka (alveotilis). 

Bergenie tučnolistá (kořen, list)

Bolesti v krku - zabrání rozvoji nachlazení a angíny. Antivirový a antibakteriální účinek. Zánět močových cest, zánět močového měchýře (cystitida). Zánět ledvin (nefritida, pyelonefritida). Virové průjmy, bakteriální průjmy, dysentérie (úplavice). Eroze děložního čípku.

Bez černý tinktura (kořen)

Otoky způsobené srdečním selháváním. 

Bez černý tinktura (květ)

Prevence a léčba nachlazení, potopudný, močopudný, nemoci ledvin. Příznivý vliv na cévní stěnu a její pružnost.

Bez černý tinktura (plod, bezinky)

Neuralgie trojklanného nervu trigeminu, záněty nervů (neuritida, neuritis). 

Benedikt čubet (bodlák) - nať

Lymfatický systém, posílení imunity, detoxikace, podpora tvorby žluči a slin, kožní záněty (desinfekční účinek), bércové vředy, lupénka, antibiotický účinek.

Bezová tinktura (plody, bezinky)

Neuralgie trojklanného nervu trigeminu.

Bělotrn kulatohlavý tinktura (hlavně semena)

Obrovský účinek na vedení vzruchu nervy a míchou. Umí opravit poškozený zrakový nerv.
Neuritidy, atrofie nervů, neuralgie, neuropatie, Alzheimerova nemoc, Alzheimerova choroba.

Bobkový list tinktura (tinktura z vavřínu vznešeného) - list

Diabetes, migréna, otoky, dna, revma.
Problémy s trávením. Podpora metabolismu.

Borovice tinktura (pupeny, jehličí, smůla /pryskyřice/)

Nachlazení, nemoci dýchacích cest, gastritida (zánět žaludku) s překyselením, žaludeční vředy, dvanácterníkové vředy, záněty v ústech (vyplachování úst). Podporuje tvorbu trávicích enzymů.
Dále záněty ledvin, záněty močových cest, zánět močového měchýře (cystitida). Zvětšená prostata, hypertrofie prostaty, zduřelá prostata. Revma, revmatismus, revmatoidní artritida, regenerace kostí, regenerace chrupavek - obzvl. u starých lidí.

Borůvka tinktura (plod)

Bakteriální průjem, zlepšení stavu cév, křeče hladkých svalů (spasmolytický účinek). Revma, revmatismus, revmatoidní artritida. Zlepšuje stav cévních stěn a zlepšuje vidění - opravuje sítnici (hlavně tyčinky).

Borůvka tinktura (nať)

Diabetes, cukrovka, bolesti břicha, křeče hladkých svalů (spasmolytický účinek), bolesti břicha, zánět močových cest.

Broskvoň list tinktura

Vhodná pro nevyléčitelně nemocné pacienty s neoperovatelnou rakovinou - rakovina jazyku, rakovina hrtanu, rakovina žaludku, rakovina tlustého střeva, rakovina ledviny, rakovina štítné žlázy, rakovina prsu, rakovina dělohy, rakovina prostaty, lymfoblastická leukóza. Tinktura dodává vitalitu a energii těmto pacientům. Tlumí bolest při rakovině. Vhodná na chudokrevnost (vliv na hemoglobin). Nuchutenství u onkologických pacientů. Apatie, astenie, pasivita, nechuť cokoliv dělat u pacientů s infaustní prognózou.

Bršlice kozí noha (list)

Dna, překyselení organismu, podpora metabolismu, jarní detox, bolesti kloubů a nohou.

Brusinka tinktura (nať, plod)

Zánět močových cest, bakteriální průjem (obsahuje arbutin, který se mění v játrech na silně protizánětlivý hydrochinon).
Prevence rakoviny plic.

Brutnáková tinktura (kvetoucí nať)

Posiluje činnost srdce, chrání sliznice, tlumí záněty v močovém ústrojí, antidepresivum, zlepšuje stav vlasů a nehtů.
Vynikající na premenstruační syndrom PMS.
Tinktura se užívá max. 14 dnů v kuse a pak se dělá měsíc a půl pauza. Tinktura není vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy.

Bříza bělokorá tinktura (list, kůra)

Otoky, detoxikace, nemoci ledvin a močových cest, růst vlasů, pružnost vlasů, lupy, osteoporóza, dna, lupy, vysoký cholesterol, nemoci slinivky břišní, sleziny.

Březovník obecný tinktura (houba)

Únava, neklid; močové cesty - infekce močových cest, močové kaménky a močový písekantibakteriální účinky (obsahuje taraxasterol, polyporenové kyseliny A a C) - infekce grampozitivními bakteriemi E. coli (Escherichia coli), infekce Mycobacterium phlei, Staphylococcus aureus a Enterococcus faecalis, Bacillus species, Rhodococcus equi, Bacillus subtilis, Micrococcus pyogenes; potlačuje mutaci (dozrávání) virů obsahem derivát betulinikové kyseliny YI-FH 312; derivát betulinikové kyseliny YI-FH 312 zpomaluje repliikaci viru HIV; klíšťová encefalitida - pomáhá léčit inkfekci viru encefalitidy přenášeného klíšťaty!!! (intravenozní aplikace extraktu - jen ve zdravotnických zařízeních); paraziti - škrkavka (houba obsahuje kyselinu polyporenová); záněty - protizánětlivé účinky; otoky - antidematozní účinky; chronický zánět kůže; chronické otoky (atiedematický účinek) - i jako prevece; antioxidační účinky; rakovina kůže - maligní melanom, rakovina žaludku, sarkom 537, rakovina prsu, rakovina / karcinom mléčné žlázy u psa/feny, maligní melanom (rakovina znaméka), Stickerův tumor vagíny, karcinom / rakovina plic (A549), rakovina tlustého střeva (adeokarcinom), posiluje imunitu (obsahuje piptoporan),  rakovina mozku (gliom C6).
Lokálně: aplikace plátků na ránu - podpora zastavení krvácení a hojení rány, desinfekce ran.

Bukvice lékařská (nať)

Bolesti hlavy, epilepsie, astma, bolesti křížů, záněty močových cest, léčba následků mrtvice, průjmy.
Překyselení žaludku (náhrada Omeprazolu apod.), pálení žáhy, zánět žaludku (gastritida), dyspepsie (říhání, nadýmání, nevolnost na zvracení, průjem). Zápal plic, zahlenění, astma, zánět nosních dutin (sinusitis, sinusitida).
Tlumí nežádoucí účinky chemoterapie (v kombinaci s dvouzubcem trojdílným).

Catuaba tinktura

Afrodiziakum, stimulátor CNS centrálního nervového systému. Současně tlumí nervozitu, neklid, nesoustředěnost, poruchu koncentrace, nespavost, nervová vyčerpanost, emocionální stres. Afrodiziakum, libido stimulátor u mužů i žen. Úzkost, poruchy paměti. Bolesti páteře (lumboischiadický syndrom).

Cedr sibiřský tinktura (oříšky i se skořápkou)

Revma, dna, artritida.

Celerová tinktura (oddenek)

Zánět ledvin, astma, revma, ischias.

Cibulová tinktura (oddenek)

Zánět žaludku (gastritida), zánět střev (enteritida).

Cist šedavý a cist krétský tinktura

Silný antioxidant. Imunomodulant - posílení imunity, virostatický účinek - dle vědeckých článků na PubMedu funguje i na koronavirus
zlepšení rekonvalescence po virózách vč. koronavirové - rekonvalescence organismu a regenerace dýchacích cest včetně plic - velmi silný účinek. Obsahuje fenoly - jde o antioxidant - likvidace volných kyslíkových radikálů (a tím zpomalení stárnutí orgasnismu a prevence rakoviny).

Citronová tráva tinktura (lemon grass)

Podpora trávení, chřipka, malárie, žaludeční choroby, nervové choroby, podpora soutředění (koncentrace). Antioxidační účinek.

Čekanka tinktura (kořen, nať)

Podpora metabolismu. Obsahuje inulin, což je vláknina - upravuje konzistenci stolice (chronická zácpa, chronický průjem). Inulin má přiznivý vliv na růst pro tělo zdravých symbiotických bakterií ve střevě (je to prebiotikum - vyživuje zdravé bakterie). Tímto způsobem zlepšuje přirozeně stav imunity.
Osteoporóza - zlepšuje vstřebávání vápníku ze stravy.
Díky inulinu čekanka snižuje vstřebávání cukru v tenkém střevě - vhodná pro diabetiky.
Myomy dělohy, nemoci jater, bolesti žlučníku a ledvin při kaméncích, zácpa, nechutenství, přecitlivělý žaludek, žaludeční vředy, diabetes.

Černohlávek obecný tinktura

Zvyšuje krevní srážlivost (výhoda např. při krvácejícím žaludečním vředu, silné menstrauci, krvácejících hemoroidech, apod.). Protizánětlivý účinek. Urychluje hojení ran. Angína, bolesti žaludku, zánět hltanu (faryngitida), zánět žaludu (gastritida), průjem, střevní katar (zánět). Klokátní při bolestech v krku a zánětech v ústech, zánět dásní. Urychluje hojení ran - potírání rozdrcenou rostlinou nebo obklady macerátem.
Rakovina prsu - zpomaluje tvorbu a rozesev metastáz do dalších orgánů a kostí.

Černucha setá

Střevní paraziti. Podporuje tvorbu žluči. Podporuje vylučování enzymů slinivky břišní (náhrada léků s enzymy slinivky - Pancreolanu apod.). Tlumí křeče (spasmolytikum, spasmolytický účinek). Nadýmání.

Černý čaj tinktura

Stimulační účinky, stimulace centrálního nervového systému, zlepšuje náladu a vede k optimismu. Zlepšuje duševní rovnováhu. Léčí průjem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, krevním séru. Diabetes, cukrovka - snižuje hladinu krevního cukru glukózy v krevním séru. Antioxidant.

Červená řepa tinktura

Nemoci krve, rakovina. Revma, revmatismus, revmatoidní artritida. Detoxikační účinek. Podpora metabolismu. Cholesterol - snižuje vysokou hladinu cholesterolu (hypercholesterolémii). Působí jako mozkový nutrient (podporuje činnost mozku).

Česnáčková tinktura (list)

Jarní detox, jarní únava, kvasinky ve střevech a nadýmání.

Černohlávková tinktura

Staví vnitřní krváceni, tlumí silnou menstruaci, proti zánětům v krku.

Česneková tinktura (z česneku zahradního/setého)

Snižuje tlak, tlumí infekce, snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru glukózy.
Působí antibioticky a proti kornatění cév (ateroskleróza).
Likviduje kvasinku Candida albicans a zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus). Průjem, zápal plic, záněty horních cest dýchacích, zánět průdušek (bronchitida).

Česneková tinktura (z česneku medvědího)

Detoxikace organismu, čistí cévy, odstraňuje těžké kovy. Působí antibioticky, dezinfikuje střeva.
Tuberkulóza, salmonelóza, chřipka. Ničí helicobacter pylori - bakterii způsobující žaludeční vředy. Zlatý stafylok (Staphylococcus aureus) - likviduje některé typy.
Velmi efektivní na kvasinkové infekce - mj. kandindu (Candida albicans). Střevní paraziti.

Česneková tinktura (z česneku hadího - planého česneku, co roste v přírodě)

Vysoký tlak, podpora trávení, paraziti (hlísti), nespavost, hnisavé rány, kožní vředy a proleženiny (dekubity).

Čubet benedikt tinktura

Silné působení na virové infekce a bakteriální infekce. Kyselina močová - podporuje vylučování. Potlačuje kvašení ve střevech a hnilobné procesy. Zlepšuje složení žaludečních šťáv. Zhoršené vstřebávání živin ze stravy u seniorů, starých lidí. Brucelóza, Bangova nemoc - vlnitá horečka (nemoc z mléka). Pásový opar.

Damiána (pastala rozprostřená) - list

Silné afrodiziakum pro muže i ženy, impotence, menstruační potíže, únava a psych. nevýkonnost, zácpa, tlumí astma.

Dang shen (pazvonek chloupkatý) tinktura

Chronická únava (chronický únavový syndrom) a vyčerpání organismu z nejrůznějších příčin.
Astma, metabolický stimulant (horečka), zvýšení potence u mužů i žen.

Devětsil tinktura (kořen)

Dna, astma, suchý kašel, horečka, vypocení, krev v kloubu (krevní výron), střevní paraziti, křeče žlučníku (žlučníková kolika), laryngitida (zánět hrtanu), epilepsie.

Divizna velkokvětá tinktura (květ divizny velkokvěté nebo jiné)

Suchý kašel, škrábání v krku a zánět v krku, nachlazení, zánět průdušek, zápal plic, hlasivky, ztráta hlasu, zánět hrtanu, bolesti kloubů, slabá menstruace, bolesti a křeče svalů.
Brání virům v množení se v buňkách (virostatický účinek).
Slezina, brzlík - podporuje činnost, tím zlepšuje stav sliznic a imunitního systému.

Dobromysl tinktura (nať)

Kvasinky, plísně, podpora imunity, slabost, nevýkonnost, chronická únava, podpora trávení (zlepšuje peristaltiku střev), žaludeční neuróza, posílení jater, posílení slinivky břišní a zvýšení produkce enzymů slinivky. Vliv na náladu - zlepšení nálady.
Podpora prokrvení končetin, zlepšuje prokrvení srdečního svalu myokardu (angina pectoris). Posiluje sílu srdečního svalu myokardu.
Zahlenění - usnadňuje vykašlávání.

Drmek tinktura (plod)

Myomy dělohy, endometrióza, menstruační potíže, podpora laktace, ženská neplodnost z hormonálních příčin (nedostatek progesteronu), podpora ovulace (žluté tělísko - stimulace).
Premenstruační syndrom (náladovost, úzkost, psychické napětí, bolesti prsou před menstruací), silné menstruační krvácení, nepravidelná menstruace, příliš dlouhá menstruace.
Akné, poruchy trávení, nachlazení, antibakteriální a antimykotický účinek.
U mužů tlumí sexuální libido. 
Nevhodné užívat v době těhotenství a při medikování antipsychotik.
Vhodnost užívní - mezi 12-26. dnem cyklu.
 

Dřišťál tinktura (epidermis kořene)

Dna (podagra), vyloučení solí z organismu. Bolesti svalů. Krvácející hemoroidy, krev v moči (hematurie), záně dásní, líný žlučník, dna, revma, silně protizánětlivý účinek.

Dub letní - tenká kůra z větví

Hemoroidy, křečové žíly, průjem a zánět trávicího traktu, silná menstruace, parodontóza dásní.
Brání průniku škodlivých bakterií ze střeva do krve.

Duběnka tinktura (výrůstky na listech dubu)

Imonustimulační efekt

Dvouzubec, dvojzubec trojdílný

Stimulace metabolismu. Podpora krvetvroby. Vysoký cholesterol, otoky a zadržování vody v těle, podpora nadledvinek, revma, alergie, senná rýma, ekzémy, krtice, lišej, bolesti zubů, psoriáza (lupénka).

Dýně (tykev) tinktura

Zvětšená prostata (obsahuje zinek).

Echinaceová (třapatková) tinktura - kořen (nebo květ/okvětní lístky)

Je to vynikající imunostimulant. Užívá se jako lék i prevence na nachlazení, chřipky, virózy, angínu. Posiluje schopnost makrofágů ničit choroboplodné zárodky, zvyšuje tvorbu T a B lymfocytů a interfeukinu-1. Učinnou složkou je echinakosid - širokospektré přírodní antibiotikum. Dále obsahuje echinacein, který se podílí na ochraně proti průniku choroboplodných zárodků do buněk (ničí enzym hyaluronidázu, který odbourává kyselinu hyaluronovou, ta je součástí tkání a tvoří štít proti průniku infekčních agens do buňky) a podporuje tvorbu fibroblastů. U třapatky byla prokázána také přítomnost látky podobné svým účinkem interferonu (interferon je látka, kterou uvolňují již poškozené buňky a která pomáhá okolním, dosud nepoškozeným buňkám, ubránit se infekci). Volba mezi květem, kvetoucí natí, kořenem či jejich směsí je individuální.

Eklipta bílá tinktura (Bhrangarádža)

Nemoci jater. Zácpa - projímavý účinek, antimikrobiálí účinky. Antioxidant. Zpomaluje stárnutí, zlepšuje paměť a soustředění. Prevence demence, zpomalení nástupu Alzheimerovy nemoci. Dále předčasné šedivěví vlasů, plešatost, alopecie. Závratě. Sluch, zrak - zlepšuje. Vysoký krevní tlak - snižuje. Tlumí bušení srdce (palpitace). Uvolňuje úzkost, psychické napětí, tlumí podrážděnost a hnněv. Má antibakteriální účinky. Chrání játra před toxickými látkami - hepatotoprotektivní účinek. Léčí kožní nemoci - kopřivka, ekzém, lupénka, depigmentace (vitiligo), svědění. Vypadávání zubů, padání zubů - prevence. Posiluje kosti a kostní tkáň.

Eleuterokok ostnitý tinktura (kořen)

Eleuterokok ostnitý - posílení imunity (zvyšuje fagocytózu makrofázů a produkci bílých krvinek a interferonu). Zlepšuje prokrvení srdce a mozku. Zlepšuje celkový stav organismu a odolnost proti stresu. Podporuje regeneraci psychických sil, vitality, zmírňuje chronické nemoci. Tlumí křeče svalů, podporuje léčbu u rakoviny - prevence metastáz. Chřipka, revma, virózy.
Zlepšuje prokrvení srdce a mozku. Harmonizuje endokrinní systém.
Tlumí nežádoucí účinky při ozařování (radioterapii) a chemoterapii. Tlumí tvorbu metastáz.
Vidění, zrak - zlepšuje zrakovou ostrost (stejně jako schizandra). Prevence mrtvice, cévní mozkové příhody. Angina pectoris - zlepšuje prokrvení srdečního svalu myokardu.
Urychluje rekonvalescenci a uzdravení po operaci (alternativa Wobenzymu, bylinný Wobenzym). Zlepšuje adaptabilitu na dlouhodobé vypětí a vyčerpání organismu - psychické i fyzické. Pomáhá likvidovat chlamydie a chlamydiovou infekci.

Emblika (Ámalakí, indický angrešt) tinktura

Antioxidant, antibakteriální účinek, antivirový účinek. Antimutagenní, nematocidní. Křeče - spasmolytický účinek. Anabolikum. Hepatoprotektivum - chrání játra. Protizánětlivý. Alergie - bylinné antihimstaminikum. Vysoký cholesterol - snižuje hladinu krevního cholesterolu. Kvasinky, houby - zpomaluje růst. Nadměrné pocení. Překyselení žaludku - anacidum. Protinádorový účinek, antimutagenní účinek. Ovlivňuje metaboslismus - obezita, hubnutí. Vliv na peristaltiku střev.

Fazol lusk tinktura (bez fazolí, jen oplodí)

Diabetes, cukrovka (často se kombinuje s jinými léčivými rostlinami - např. oman, jasan ad.). Močové kameny, urolitiáza. Urychluje metabolismus. Revma, revmatismus, revmatoidní artritida. Kožní nemoci.

Fenyklová tinktura (semeno)

Trávicí potíže, nadýmání, křeče v trávicím ústrojí, kašel. Podpora tvorby mateřského mléka (mlékotvorná rostlina). Kašel - podporuje odkašlávání. Horečka - snižuje ji. Infekce - bakteriostatické účinky. Podpora tvorby žluči. Ledvinové kameny, močové kameny a písek - podporuje vylučování.

Fialka, violka tinktura (květ)

Angína. Kašel, dávivý kašel. Astma. Zahlenění. Ztráta hlasu, chrapot. Dna. Kožní nemoci. Zánět svalů, myozitida. Revma, revmatismus, revmatoidní artritida.
Cévy, hemoroidy, křečové žíly (obsahuje rutin).

Ginkgová tinktura (z jinanu dvoulaločného)

Prevence a lék - Parkinsonova, Alzheimerova choroba. Prevence mozkové mrtvice a nemoci oběhové soustavy. Cévní potíže, zlepšuje paměť a zrak.
Tinnitus, pískání v uších, hučení v uších, nedoslýchavost. Vertio, závratě. Poruchy paměti, kognivitních funkcí. Studené ruce, studené nohy - zlepšuje prokrvení periferie.

Gaba tinktura

Duševní harmonie, zlepšení soustředění při učení.

Galgán lékařský tinktura

Podpora trávení. Nechutenství - podpora chuti k jídlu. Nevolnost a zkažený žaludek. Podpora metabolismu. Angina pectoris.

Gotukola tinktura (pupečník, centela)

Mozkový nutrient - paměť, prokrvení mozku, zlepšuje zrak, snižuje cholesterol, únava (dobíjí energii), zklidňuje psychiku, nervové nemoci.
Zpomaluje stárnutí mozku a senilitu. Tonizační účinek - zvyšuje fyzickou a duševní výkonnost. Uzliny, lymfatické otoky - zmenšuje je.
Kůže, pokožka - podpora tvorby kolagenu. Hojení ran, pružnost pokožky. Klouby - kloubní mazivo, podporuje tvorbu.
Svědění pochvy, svědění konečníku, řitní trhliny. Oční sítnice - podpora výživy. Odchlípení oční sítnice, amoce retiny. Křečové žíly, vnitřní rány, žaludeční vředy. Sklerodermie (tvrdá, zatvrdlá kůže).
Nepravidelná menstruace - regulace cyklu. Poševní výtoky, poševní záněty. Zlepšení prokrvení mozku a končetin. Deprese - antidepresivní účinky. Lupénka, ekzémy, houbové infekce - fungicidum.
Astma, diabetes (cukrovka), kardiotonikum, krev v moči (hematurie) - i z důvodu kaménků poškozujících močovod apod.
Chronická žilní insuficience CHŽI dolních končetin - vazodilatační účinek.

Granátovník tinktura

Úplavice, chornický průjem, střevní paraziti, krev ve stolici (meléna), poševní výtok (bělotok).

Guarana tinktura

Migréna, nesoustředění (obsahuje kofein, theobromin a theofylin), únava, nevýkonnost, letargie, poruchy paměti, afrodiziakum.
Nadváha, obezita (pomáhá regulovat hmotnost změnou metabolismu).
Infekční průjmy, salmonelóza, úplavice.
Příznivý vliv na myšlení a vyjadřování (kognitivní funkce mozku).

Gymnéma lesní tinktura

Diabetes, cukrovka - redukuje hladinu krevního cukru glykémii a zvyšuje množství buněk slinivky tvořících inzulín; cholesterol, obezita, snížení chuti na sladké.

Hálková tinktura (hálky z růže šípkové)

Angína, chřipka, posílení imunity, proti plísni v těle a prevence rakoviny. Jde o vzácnou tinkturu, kterou málokdo vyrábí.

Harpagofit, harpagofyt tinktura (harpagofytum ležaté, čertovo kopyto)

Zánět kloubu, artritida, i revma revmatoidní artritida. Protizánětlivý účinek obecně. Dna, Bechtěrevova choroba. Diabetes, cukrovka. Zvýšený bilirubin v krvi. Dlouhodobé bolesti hlavy.

Heřmánek pravý tinktura (květ)

Křeče svalů, dásně, zánět v krku (kloktá se), mírně podporuje srážlivost krve, sedativní účinek (uklidňuje), podporuje pocení a vypocení, podporuje tvorbu žluči. Neutralizuje bakteriální jedy.

Heřmánek římský tinktura

Problémy s trávením - silnější účinek než heřmánek pravý. Plynatost, nedostatek trávicích šťáv. Žlučníkové potíže. Enzymatické poruchy - slinivka břišní.

Hlaváček jarní (nať)

Sedativní účinek, na nespavost, srdeční slabost, srdeční nedostatečnost.
Musí se úzkostlivě dodržovat dávkování.

Hlíva ústřičná tinktura (plodnice houby)

Pokud se nezpracovává varem a nepoužívá se na krájení kov, jde o silný stimulatnt imunity (obsahuje betaglukayny).
Protirakovinný účinek - rakovina prostaty, rakovina tlustého střeva, leukémie.
Podporuje růst kmenových buněk. Harmonizuje obsah cukru v krevním séru.
Snižuje LDL cholesterol - obsahuje přirozený lovastatin.
Pomáhá léčit emfyzém, vysoký krevní tlak (hypotenzivum), alergie, astma, ekzémy. Sušená plodnice v TČM na bolesti zad (lumbago, houser - meziobratlové ploténky).
Rakovina střeva (tenké i tlusté), leukémie. Protizánětlivý účinek - zánět střeva. Candida albicans - antifungunální účinek.
Regulace příjmu potravy - hubnutí - způsobuje potlačení hladu.

Hlohová tinktura (květ, plod)

Vysoký krevní tlak - snižuje ho až po dlohodobějším užívání, nespavost, angina pectoris, arytmie, štítná žláza - hypertyreóza, tachykardie. Tlumí klimakterické potíže.
Infarkt myokardu - léčba po infarktu, rekonvalescence. Zlepšuje prokrvení mozku.
Tinktura není vhodná pro děti.

Hluchavka bílá květ

Harmonizuje menstruaci. Gynekologické záněty. Průjmy.

Hojník syrský (sideritis) tinktura - nať

Silně podporuje imunitu, na neklid, nespavost, nachlazení, rýmu, kašel, zánět průdušek, močové cesty.
(Bylinu si nechám dovážet z Řecka.)

Hořčice bílá tinktura (semeno), "hořčičný líh"

Radikulitida (zánět míšních kořenů), neuritidy - záněty nervů, zánět pohrudnice, revma (lokální aplikace).
Podporuje prokrvení kůže a sliznic. Zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv. Zrychluje peristaltiku střev. Nedostatek trávicích enzymů.

Hořec žlutý (kořen)

Zánět žaludku (gastritida), zánět střev (enteritida), podpora imunity, zlepšení metabolismu.
Nedostatek slin, suchost v ústech - podporuje tvorbu slin (dává se do směsi s čubetem benediktem).
Chudokrevnost - podoruje krvetvorbu. Tonikum - stavy vyčerpanosti a rozlady - sezonní "deprese", "deprese" z dlouhé zimy. Rekonvalescence po nemocích.

Housenice čínská, cordyceps tinktura (parazitická houba)

Únava, deprese, paměť, imunita, astma, rakovina (onkologická onemocnění).
Vhodný pro sportovce, afrodiziakum, zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus), zánět průdušek (bronchitida), kašel, stimulace nadledvinek, angina pectoris. 
Impotence, poluce (samovolný výron semene), bolesti beder, bolesti končetin. Vysoký cholesterol - hypercholesterolémie. Prokrvení srdce (angina pectoris), prokvení plic - zlepšuje.

Hřebíčková tinktura (květ)

Antiseptický účinek, streptokoky, stafylokoky, brzdí růst plísní, antivirové účinky.
Optimalizuje složení bakteriální flóry v dutině ústní. Soor, moučnivka v ústech a jazyku.
Nehojící se a hnisavé rány. Vhodný na výplachy po stomatologické operaci. Způsobuje lokální znecitlivění, pomáhá při bolstech zubů.

Hulevník tinktura (nať)

Zánět hlasivek (zánět hrtanu, zánět hltanu, faryngitida, laryngitida), ztráta hlasu, bronchitida (zánět průdušek), kašel, močopudný účinek, zahlenění (podpora vykašlávání), zácpa (projímavý účinek).

Hvozdík karafiát tinktura (listy)

Děložní krvácení, hemoroidální krvácení, poporodní krvácení.

Chaluha bublinatá tinktura

Doplňuje jód. Vhodná na štítnou žlázu a její nemoci - hypofunkce štítnice. Obezita, nadváha - urychluje metabolismus.
Příznivě ovlivňuje ostatní endokrinní žlázy (žlázy s vnitřní sekrecí).

Chancea piedra tinktura

Močové kameny, ledvinové kameny, žlučové (žlučníkové) kameny, žluvové bahno, žlučový písek.
Tlumí bolesti močových cest. Protizánětlivý účinek močových cest a střev.

Chininovník tinktura

Malárie, zimnice, vysoké horečky, silné pocení. Tlumí bolest centrálního nervového systému. Zlepšuje pružnost cév, prevence aterosklerózy. Tachykardie, zrychlí tep - snižuje srdeční frekvenci, snižuje krevní tlak. Částečně antiparazitální účinek (v krvi).

Chlorela tinktura

Antibakteriální, podpora imunity, detoxikace, podpora trávení. Prevence rakoviny a srdečních nemocí. Tlumí nežádoucí účinky stresu. Chronická únava, chronický únavový syndrom. Hypercholesterolémie - snižuje hladinu cholesterolu v krevním séru.

Chmelová tinktura (šištice)

Stres, napětí, nespavost, klimakterium (fytohormony), podpora kojení, lámavé vlasy, poluce (výron semene ve spánku), posílení srdce a cév.
Podporuje trávení, antibakteriální účinky.

Choroš oříš

Antioxidant, ničí kyslíkové radikály. Antivirové účinky. Podpora imunity, imunostimulancium. Rakovina - sarkom S180, Ehrlichv tumor, rakovina plic, rakovina nosu, rakovna hrdla, ravkovina žaludku, rakovina dělohy, rakovina jater, rakovina prostaty. Akutní lukémie. Žloutenka B (hepatitida B). Zánět ledvin, nefritida. Ledvinové kameny. Močopudná medicinální houba. Chlamydia trachomatis. Neprůchodnost cév, špatná průchodnost cév, vazodilatační účinek. Lupénka - velmi účinné. Průjem, otoky. Bělotok, gynekologický zánět. Hemoroidy, zlatá žíla. Padání vlasů a podpora růstu nových vlasů. Malárie.

Chrpa modrá tinktura (květ)

Nemoci ledvin, nemoci močovodu, nemoci jater a žlučovodu. Nechutenství - podporuje chuť k jídlu.
Zevně na nemoci očí (záněty ad.).

Chřest tinktura (mladé výhonky)

Močopudný účinek, zánět močového měchýře (cystitida), nemoci ledvin, nemoci srdce, revma.
Adaptogen ženských pohlavních orgánů, plic a imunitního systému.
Ekzémy, vyřážky (čistí krev).
Obezita, diabetes - urychluje metabolismus.
Protirakovinný účinek - stadium testování antionkogenního účinku.

Ibišek súdánský tinktura

Ateroskleróza - rozpouští usazeniny cév (antisklerotikum). Obsahuje vitamín C a tělu prospěšné organické kyseliny. 
Protizánětlivý účinek - trávicí a močový systém.
Antibiotikum. Paraziti - antiparazitický účinek je-li podáván ve vyšší koncentraci.

Irský mech tinktura (řasa)

Antioxidant, antibiotikum. Protizánětlivý, silně stimuluje imunitní systém. Zápal plic, zánět střev (enteritida, kolitida), zánět ledvin (nefritida), zánět močového měchýře (cystitida). Bolesti žaludku při žaludečních vředech (vředové koliky). Artritida, otoky kloubů infekčního charakteru. Obsahuje jód - štítná žláza (ovlivňuje hypotyreózu).
Antivirový účinek - chřipka typu B. Příušnice (parotitis, parotitida).

Jablečníková tinktura (nať)

Zahlenění - uvolňuje hleny, tlumí kašel, léčí žaludeční a jaterní potíže. Podporuje tvorbu žluče. Posiluje srdce a krevní oběh, čistí lymfatické žlázy. Tinktura má velmi hořkou chuť.
Srdeční arymie (extrasystoly, vynechávající srdeční rytmus) - v kombinaci s hlohem se používá k léčbě těchto potíží.

Jahodníková tinktura (list)

Dna, kožní nemoci - vyrážka, akné, ekzém, hemoroidy a nemoci cév, ateroskleróza, chudokrevnost, průjmy, zadržování vody v těle, zlepšení trávení, zlepšení konzistence stolice, "čištění krve", zlepšení stavu nervů a srdce, zlepšení stavu ledvin, zlepšení trávení, prevence rakoviny, "zpomalení stárnutí", revma.
Ledvinové kameny, močové kameny, ledvinový písek, močový písek - napomáhá rozpadu močových usazenin. Kyselina močová - pomáhá vylučovat. Fragilita kapilár, křehkost cév. Infekční průjmy.

Jalovec tinktura (plod)

Kašel, močové cesty - desinfekční účinek, srdeční slabost, revma, bolesti kloubů, bolesti páteře. Otoky ze selhávání srdce, rekonvalescence a detoxikace, bílkovina v moči, nemoci dýchacích cest. Zevně zlepšuje prokrvení.

Jam batátový tinktura (smldinec čínský)

Stimulace imunity. Tonizace žláz s vnitřní sekrecí. Časté močení, polakisurie, imperativní mikce. Protizánětlivý účinek - hlavně močové cesty.
Zánět pochvy, výtok z rodidel. Předčasná ejakulace. Neurastenie. Obsahuje diosgeenin, ze kterého si tělo umí vytvořit progesteron. Pro gynekologické účely nutné dávkovat 3x denně!

Janovec metlatý tinktura (květ)

Nízký krevní tlak, arytmie (rychlý srdeční tep, tachykardie).

Jasan ztepilý (list)

Diabetes, cukrovka, zácpa, bolesti kloubů, revmatismus, zápach z úst, mastná pokožka, horečky, deprese, posílení imunity a sleziny, horečka, střevní paraziti.
Kyselina mléčná - pomáhá silně vylučovat z těla (nemoc - dna).

Ječmenová tinktura (z rozdrceného semene)

Zánět žaludku, zánět tenkého střeva, průjem.

Jehlice trnitá tinktura

Velmi silně podporuje lymfytický systém, dobře řeší lymfatické otoky! Kyselina močová - podporuje vylučování. Močové kameny, ledvinové kameny, močový písek, ledvinový písek. Zánět ledvin, zánět močových cest. Protizánětlivý účinek - náhrada kortizonu, kortizolu. Ovlivňuje metabolismus a žlázy s vnitřní sekrecí.

Jerlín japonský tinktura (poupata)

Obsahuje obrovské množství rutinu, proto je vhodný na nemoci cév - křečové žíly, bércové vředy, hemoroidy. Zlepšuje pružnost a pevnost cév. Zánět žil, flebitida. Prevence sraženin v krevním oběhu - trombózy. Má příznivý vliv na zimomřivost, která může být způsobená špatným stavem lymfatického sytému.
Astma - zlepšuje dýchání při astmatu. Silný protizánětlivý účinek.

Jeřabina lékařská, jeřáb tinktura (plod)

Klimakterium a hormonální výkyvy, nechutenství, chrapot, ztráta hlasu, žaludeční nevolnost, průjem, lymfatické otoky, kašel, zápal plic, bronchitida.
Bylinář Pavel Váňa doporučoval plody jeřabiny na nemoc celiakie.

Jestřabina tinktura

Diabetes - snižuje hladinu krevního cukru glukózy. Močopudný účinek. Obsahuje fytoestrogeny. Mlékotvorná rostlina - podporuje tvrobu mateřského mléka, kombinuje se s fenyklem.

Jestřábník chlupáček tinktura

Nechutenství - podporuje chuť k jídlu. Žaludeční záněty - katary žaludku. Moučnivka, soor - kvasinkové onemocnění u dětí. Furunky, kožní záněty. Protizánětlivý účinek. Nemoci srdce. Selhávání ledvin - podpora funkce. Nemoci jater, žlučníku. Průjem, zánět trávicícho traktu. Slabá menstruace.

Jetelová tinktura (z jetele lučního/červeného - květu)

Zdroj fytoestrogenů - nahrazuje hormonální léčbu pacientek s komplikovaným klimakteriem. Klimakterium, přechod, menopauza.
Kašel, bronchitida, detoxikace, rekonvalescence po nemocích, ateroskleróza, chudokrevnost, nechutenství, krtice (boule na krku).
Průjem, revma (revmatoidní artritida), lymfatické otoky, diabetes.

Jetel rolní

Kašel, krvácení, průjem, nadměrné pocení nohou.

Jidášovo ucho tinktura

Bílé krvinky - podporuje jejich tvorbu. Snižuje hladinu cholesterolu a triacylgylerolu (triglyceridů, TAG). Prevence sraženin v krevním oběhu (antiagregační účinek). Protizánětlivý účinek, imunostimulant, protirakovinný efekt na sarkom 180 (doplňková léčba). Diabetes - snižuje hladinu krevního cukru glukózy v krevním séru. Antioxidant - mozek a játra. Peristaltika - zrychluje ji. Hemoroidy - zastavuje krvácení. Gynekologické záněty - léčí vaginální výkony. Svalové křeče. Bolesti páteře - lumbago. Urychluje hojení špatně se hojících ran.

Jilm obecný tinktura

Překyselení žaludku - neutralizace žaludečních šťáv. Průjem. Plynatost, flatulence. Upravuje trávení.
Zevně - ekzémy, kožní záněty, podrážděné sliznice.
Kaseinová intolerance, alergie na mléko, intolerance mléka - pomáhá trávit mléko.

Jirnice modrá tinktura

Dvanáctníkové vředy, žaludeční vředy. Těžké infekty dýchacích cest - zápal plic (pneumonie), zánět průdušek (bronchitida). Nervozita, nespavost, neklid - sedativní účinek.

Jitrocel kopinatý tinktura (list)

Kašel, zahlenění, zánět průdušek, "čistí krev" - detoxikace, bércové vředy, špatně se hojící rány (i zanícené).
Žaludeční vředy, dvanáctníkové vředy. Zánět tlustého střeva, Crohnova nemoc, Crohnova choroba.

Jitrocel větší tinktura

Zahlenění dýchacích cest, protizánětlivý účinek.

Jmelí bílé tinktura (list jmelí rostoucího na jabloni, sbírá se v březnu)

Vysoký krevní tlak, posílení srdce a podpora imunity.
Ateroskleróza - antisklerotický účinek. Vertigo, motace, točení hlavy. Návaly krve do hlavy. Vazodilatační účinek (roztahuje cévy).
Návaly v klimakteriu, přechodu.
Vylučování žluči - harmonizace. Slinivka břišní - harmonizace. Rakovina - u některých druhů rakovin umí naprogramovat smrt buněk apoptózu. Aktivuje imunitní systém a působí i na zvýšení počtu buněk imunitního systému - makrofágy, granulocytay, B-lymfocyty, T-lymfocyty, NK buňky (natural killer).
Chemoterapie, radioterapie - chrání DNA před poškozením.
Do směsí na nepravidelnou menstruaci.
Podporuje tvorbu beta-endorfinů, takže účinkuje proti bolesti.
Rakovina prsu, rakovina střeva, rakovina plic, rakovina vaječníků, rakovina hlavy, rakovina krku, rakovina žaludku, rakovina kůže, rakovina děložního čípku.
Pokud používáme na léčbu vysokého krevního tlaku, po ukončení užívání tinktury používáme tinkturu hloh (květ nebo plod).
Je nutné přesně dodržovat dávkování! Nevhodné pro děti.

Jírovec maďal (kaštan) tinktura - květ/oloupaný plod

Křečové žíly, hemoroidy, revma, křehké cévy, bércové vředy, prevence krevních sraženin, ateroskleróza. Otoky nohou pro městnání žilní krve (chronická žilní insuficience, CHŽI). Lymfatické otoky, lymfodrenážní léčivá rostlina.
Vysoký cholesterol, jaterní nemoci. Pihy, různé záněty v těle.
Zlepšuje prokrvení končeti, angina pectoris - zlepšuje prokrvení srdečního svalu myokardu. Flebitida - zánět žil.
Podporuje nadledvinky.

Jujube tinktura (cicimek datlový, jujuba čínská) - plody

Únava, vyčerpání, slabost, vysoký krevní tlak (hypertenzní nemoc, hypertenzní choroba), nespavost, podvýživa. Tonifikační účinek, zpomalení stárnutí, kašel - tlumí ho. Tlumí nadměrné pocení.

Kadidlovník pravý tinktura

Chronický zánět kloubů (polyartritida), chronický zánět střev (divertikulitida, Crohnova nemoc, ulcerozní kolitida).
Blokuje 5-lipoxygenázy, což je enzym pro syntézu leukotrienů. Ty jsou zodpodvědné za udržování chronických zánětů.
Astma, lupénka (psoriáza).

Kakost luční

Zánět hlasivek. Průjmy. Střevní záněty, žaludeční záněty (katary).

Kakost smrdutý

Moč v krvi - hematurie. Krvavé průjmy, průjmy s příměsí krve. Močový písek, močové kaménky, ledvinový písek, ledvinové kameny, nemoci ledvin.

Kalinová tinktura (kůra)

Prevence potratu, bolestivá menstruace, horečka, hysterie.

Kalinová tinktura (květ)

Krvácení v těhotenství, prevence potratu, podpora vykašlávání.

Kalisie vonná tinktura (výhonky o 5 kolíncích, před sběrem dávám celou rostlinu na několik dnů do lednice - tzv. biogenní stimulace)

"Všelék", únava, nevýkonnost, podpora imunity, migrény, viry, plísně, bolesti kloubů, záněty, zuby, dásně, kašel, chřipka, angína, rekonvalescence po nemocích, polypy střev, podpora při léčbě rakoviny (obsahuje fytosteroly zpomalující průběh rakoviny). Rakovina prsou, rakovina plic, rakovina štítné žlázy, rakovina žaludku, rakovina konečníku. Prevence a zpomalení rozsevu metastáz.
Zvětšená prostata. Poruchy metabolismu. Zánět slinivky břišní. Diabetes. Nemoci jater, nemoci trávicího ústrojí. Detoxikace organismu, kožní nemoci.

Kalopejková tinktura (tinktura kalanchoe)

Jen k zevnímu použití - bolesti nohou.

Karbinec tinktura (nať)

Zklidnění, úzkost, ŠTÍTNÁ ŽLÁZA - hypertyreóza, zvýšená funkce, harmonizace štítnice. Premenstruační syndrom PMS, ranní bušení srdce (kardiosedativní účinek), hormonální návaly, nespavost, posílení srdečního svalu, angina pectoris, migréna. Nespavost - zlepšuje spánek. Antibiotikum - salmonela, E. coli (Escherichia coli) a Proteus vulgaris.

KardamoM tinktura (kardamovník pravý, nesprávně kardamoN)

Zlepšuje trávení, podpora tvorby trávicích šťáv, žaludek - zlepšuje stav žaludeční sliznice, tlumí nechutenství, tlumí nadýmání, křeče břicha, zahlenění, podpora pocení a vypocení (např. u kardiálních otoků), sedativní účinek, zácpa - mírné projímadlo. Paměť a soustředění - zlepšuje. Podpora trávení a vstřebávání živin střevem. Tlumí nevolnost a zvracení (nauzea). Tlumí zápach z úst. Křeče - tlumí křeče žaludku, křeče střev, křeče trávicího systému. Horečka. Některé nemoci ledvin. Bolesti v krku - tlumí. Noční pomočování dětí (enuréza), inkontinence.

Kaštanovník jedlý (setý) tinktura

Zánět průdušek (bronchitida). Černý kašel (pertuse). Překotný kašel - tlumí nucení na kašlání. Zahlenění - zlepšuje vykašlávání. Astma. Průjem. Kloktadlo při zánětu v krku.

Kerblík třebule

Urologický účinek, bolesti žaludku, zánět průdušek.

Kmín kořenný

Nadýmání, plynatost, podpora kojení, nepravidelná menstruace, vysoká hladina cholesterolu a triacylglycerolů.

Kočičí dráp, vilcacora, řemdihák plstnatý tinktura

Antivirový účinek. Protizánětlivý účinek. Rakovina - posílení imunity k boji s rakovinou; výzkumy prokázaly preventivní účinek ke vzniku rakoviny a nádorů. 
Revma, chronický zánět močových cest, chronický zánět prostaty. Gynekologické indikace.
Cysty ledvin, polycystická ledvina.

Kohoutek luční tinktura (kvetoucí nať)

Silná menstruace, příliš dlouhá menstruace.
Zahlenění, zánět průdušek, špatně se hojící rány a bércové vředy.
Podpora otěhotnění, podpora početí.
Revma (zevně na koupele).

Kokoška pastuší tobolka tinktura (nať)

Staví vnitřní krvácení - menstruační krvácení, hemoroidální krvácení.
Zánět močového měchýře, vysoký krevní tlak, podpora kontrakcí dělohy při porodu (náhrada oxytocinu).
Močový písek, gynekologický výtok.
Zevně na rány, zhmožděniny, záněty šlach, karpální tunel.
Je nutné přesně dodržovat dávkování, silná bylina! (10 gramů nati na 100 ml alkoholu, užívá se jen asi 25 kapek tinktury v jedné dávce /10 kapek čistého lihu/)

Kokotice čínská tinktura (semeno)

Nepravidelná menstruace, vysoký nitrooční tlak u zeleného zákalu (glaukom). Tinnitus - pískání, hučení, šumění v uších. Podpora imunity. Ochrana jater (hepatoprotektivní účinek), sleziny a ledvin.
Afrodisiakální účinky na muže, impotence, předčasná ejakulace, časté močení (polyurie) - snižuje ztrátu tekutin z těla. Rakovina kůže - laboratorně se prokázal účinek na tuto nemoc.

Komonice bílá tinktura (kvetoucí nať)

Prevence krevních sraženin - snižuje krevní srážlivost, "ředění krve" (obsahuje kumarinové glykosidy). Prevence a léčba zánětů žil (flebitis, flebitida).
Vysoký krevní tlak, nespavost, proti bolesti a křeči, bolest hlavy, hysterie, melancholie.

Komonice lékařská (kvetoucí nať)

Migréna, nespavost, prevence sraženin (infarkt, mrtvice), křehké cévy, hemoroidy, kašel, astma, zánět víček, ad.

Kondurango tinktura

Nedostatek trávicích enzymů (náhrada léku Pancreolan), podráždění sliznic trávicího ústrojí (dráždivý tračník), poruchy trávení. Stimulant. Kancerostatický účinek (zpomaluje růst nádoru) - hlavně rakovina trávicího ústrojí. Čistí lymfatické uzliny.

Konopí (šištice) tinktura (indické i technické)

Pomáhá při nespavosti, nervových potížích, roztroušené skleróze, tlumí bolest, uvolňuje svaly a křeče. Léčba různých kožních nemocí.
Tinktura není vhodná pro děti.

Konopička (konopice) bledožlutá

Vysoký obsah kyseliny křemičité - podpora regenerace vazivových tkání a jejich udržování v dobrém stavu. Hojení sliznic po zánětu dýchacích cest. Anémie, krvetvorba - empiricky bylo zjištěno, že konopička podporuje krvetvorbu (jde o empirickou zkušenost, mechanismus zatím není známý). Využívá se toho u nemoci leukémie.

Kontryhel (nať)

Lék na menstruační potíže, menopauzální (klimakterické) problémy, gynekologické záněty, gynekologický výtok. Menstruační křeče, premenstruační syndrom PMS hlavně u mladých dívek.
Umí vyrovnat hladinu pohlavních hormonů (hlavně progesteron). Tím napomáhá otěhotnění.
Cysty vaječníků, cysty prsou.
Těhotenství - užívá se s maliníkem tři týdny před porodem - koordinuje stahy dělohy při porodu.

Konvalinková tinktura (používáme jen čerstvé květy!)

Srdeční slabost, horečka, křeče, epilepsie.
Pozor, rostlina je jedovatá a musí se úzkostlivě dodržovat dávkování.

Kopretina tinktura

Posílení imunity, zánět průdušek, astma, sípavý kašel, nervozita, vaginální potíže, noční pocení, žloutenka, dna, trávicí potíže, močopudná, hemoroidy, modřiny, kožní vředy a rány, otoky.

Koprová tinktura

Tiky v obličeji, křeče, nespavost, zahlenění, plynatost a nadýmání.
Mlékotvorná rostlina - podpora kojení. Močopudný, dezinfekční - močové cesty a střevní paraziti.

Kopřivová tinktura (jarní ňať)

Detoxikuje, čistí krev. Užívá se při artritických bolestech, kožních potížích, tlumí děložní krvácení.

Kopřivová semínka tinktura

Silné afrodisiakum, zánět močových cest, posílení nehtů a vlasů (mohou i těhotné a kojící ženy), únava, nevýkonnost, rekonvalescence po nemoci.

Kopřivová tinktura kořen

Detoxikace, zlepšení kvality vlasů a nehtů, nemoci jater, žlučníku, žaludku (křeče, nevolnost), posílení srdce, stařecká slabost, podpora peristaltiky střev, zvětšená prostata, zánět prostaty (prostatitida). Průjmy a dyspepsie.

Kopyšník pravý (červený kořen) tinktura

Močové cesty, prostata, cévy, podpora mužské potence (sexuální aktivity).
Neuroprotektivní účinek (podporuje normální zdravou činnost nervové soustavy).
Ženská hormonální rovnováha - navozuje ji.
Ulevuje při menopauze (klimakterických potížích).

Korálovec ježatý tinktura

Imunita, žaludek, tlusté střevo a neurologické potíže.

Koriandr setý tinktura - kvetoucí nať

Křeče břicha, nadýmání, kašel, slinivka břišní - posílení, paraziti, říhání, detoxikace, eliminace rtuti z těla a mozku

Koriandr setý tinktura - plod

Podpora trávení, podpora peristaltiky. Mírní křeče v trávicím traktu, podporuje slinivku břišní. Zahlenění - podporuje vykašlávání.

Kostivalová tinktura

Nemoci kloubů, bolesti svalů, pohmožděniny, zlomeniny, revma, otoky kloubů, dna, bércové vředy, křečové žíly, zánět žil.

Kotrč kadeřavý (plodnice)

posílení imunity (imunomodulační účinek), sarkom S180, rakovina kůže - maligní melanom, antibiotický účinek - Bacillus subtilis, Escherichia colli, Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), diabetes 2. typu - snižuje hladinu krevního cukru glukóhy (hyperglykémie), inzulínová rezistence, antioxidační účinky (redukuje kyslíkové radikály), podpora hojení diabetických radn (u člověka diabetická noha, diabetická gangréna), vysoká hladina cholesterolu v krevním séru, hypercholesterolémie, vysoký krevní tlak, hypertenzní nemoc, zlepšuje průtočnost krve krevními cévami, senná rýma, alergická rýma, protizánětlivý účinek, estrogenně účinkující látka, která však nemá vliv na dělení případných rakovinných buněk (tedy obdoba přirozeného estrogenu)

Kotvičníková tinktura

Podpora otěhotnění u žen (podporuje zrání vajíček!), afrodisiakum, poruchy potence.
Podporuje tvorbu testosteronu u mužů a tím sekundárně tvorbu spermií.
Oddálení menopauzy u žen, přibývání svalů při posilování.
Další účinky: dna, bolesti páteře (lumbago), nemoci jater, inkontinence, bolestivé močení, závratě, nemoci očí, závrať (vertigo), šelesty srdce, rekonvalescence po těžkých nemocích. Zvětšená prostata, prostatismus (benigní hyperplazie prostaty) mladších mužů, zvýšené tuky v krvi (cholesterol, TAG - triacylgylceroly), ateroskleróza, močové kameny, močový písek, ledvinové nemoci a močopudný efekt.
Příznivý účinek na dýchací, kožní a nervové nemoci.
Diabetes, cukrovka, slinivka břišní - umí zvýšit množství betabuněk slinivky břišní, které tvoří hormon inzulín. Snižuje hladinu krevního cukru glukózy, řeší tedy hyperglykémii.
Silně antibakeriální (plod i zbytek nati) - Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), Enterococcus faecalis, E. coli (Escherichia coli), Pseudomonas aeruginosa, kvasinka Candida albicans.
Pokusy na myších (kterým byly uměle vyvolána polycystická ovaria) bylo zjištěno, že má příznivý vliv na cysty vaječníků.
Příznivě ovlivňuje hypotyreózu (nedostatečnou funkci štítné žlázy).

Kozinec blanitý tinktura

Únava, silné posílení imunity, vazodilatancium, posílení srdce, vysoký krevní tlak, zlepšení prokrvení kůže (bércové vředy ad.), zánět ledvin, viry, bakterie, ztukovění jater (steatóza), nadledviny, bílé krvinky - zmnožení po nemoci.
Radioterapie (ozařování), chemoterapie - zmírňuje vedlejší účinky, včetně urychlení namnožení bílých krvinek.

Kozinec sladkolistý tinktura

Močopudný, potopudný, vysoký krevní tlak - snižuje ho. Sedativní účinek. Gynekologický výtok - tlumí ho.

Kozlíková tinktura (valeriánské kapky, baldriánské kapky)

Nespavost, nervozita, neklid, zrychlený srdeční tep - tachykardie. Angina pectoris - nedokrvení srdce zúžením věnčitých tepen zásobujících srdce krví. Potíže s trávením.
Na rozdíl od syntetických léků (např. Diazepam) není návykový, nemá vedlejší účinky a nevyvolává abstinenční příznaky při ukončení užívání.

Krušina olšová tinktura

Zácpa, detox, podpora metabolismu, nemoci žaludku, žlučníku a jater.

Kručinka barvířská tinkutra (nať)

Otoky ze selhávání srdce, zlepšuje okysličení tkání, zbavuje tělo soli a toxinů, dna, vodnatelnost, močové kameny.

Krvavec toten tinktura (kořen)

Krvácení ze zanícených sliznic - zastavuje ho. Silné menstruační krvácení, silná menstruace - zeslabuje. Zánět sliznic - např. zánět nosohltanu. Ulcerozní kolitida. Bakteriální průjmy - léčí je díky antibakeriálnímu a adstringentnímu (svíravému) účinku.

Kryptolepis (cryptolepis) tinktura

Přírodní antibiotikum - působí na tyto bakterie: Cryptolepis sanguinoleta: Aspergillus spp., Babesia spp., Bacillus subtilis, Campylobakter spp., Candida spp., Entamoeba histolytica, Enterobacter cloacae, Escherichia coli, Herpes simplex, Klebsiella spp., Mycobacterium spp., Neisseria gonorrhoeae, Plasmodium spp., Profeus mirabilis, Proteus vulgaris, Salmonella spp., Shigella dysenteriae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes.

Křen selský tinktura

Přírodní antibiotikum. Zahlenění a bronchitida (zánět průdušek) - odhleňuje. Nachlazení, chřipka, rýma, katary horních cest dýchacích.
Podpora vylučování trávicích enzymů, normalizace střevní mikroflóry (analogický účinek probiotik).
Metabolismus - zlepšuje látkovou výměnu. Močopudný účinek. Rekonvalescence, sedavý způsob života - tonizuje organismus.

Křídlatka japonská tinktura

Lymská borelióza, postboreliový syndrom, antibiotikum (i zlatý stafylokok), antivirotikum, antiparazitikum, antimykotikum (plísně), proti bolesti, posílení imunity, kašel, astma, snižuje hladinu cholesterolu, glykémie, snižuje krevní tlak. Rakovina jater. Všechny účinky křídlatky japonské zde.

Kuklík městský tinktura

Krvácení - zastavuje ho. Vykašlávání krve - hemoptýza, hemoptoe. Krvácení z dásní. Průjmy. Zvracení. Krevní kolika.

Kukuřice setá tinktura (blizny, "vlasy")

Zánět žlučníku, zánět žlučových cest, podporuje vylučování žluči. 
Žloutenka, vodnatelnost organismu (anasarka).
Obezita, nadváha -  pomáhá regulovat hmotnost.
Nízký krevní tlak - mírně zvyšuje.
Glykémie, hladina krevního cukru - snižuje ji.

Kurkuma tinktura

Migréna, protizánětlivý účinek, únava, nevýkonnost, prevence krevních sraženin, podpora hojení, podpora imunity, nemoci jater, kloubů, srdce, mírní následky kouření, prevence rakoviny a metastáz, akné.
Trávicí systém, chronické nemoci žlučníku, chronické nemoci jater, hepatitida - žloutenka. Křeč žlučníku a jaterních kanálků. Žlučníkové kameny. Chuť k jídlu a trávení - podporuje ho. Slinivka břišní - podporuje enzymatickou činnost.
Nadýmání - reguluje hnilobné a kvasné bakterie ve střevě.

Kustovnice čínská tinktura

Rekonvalescence organismu. Antioxidační účinky (ochrana před volnými kyslíkovými radikály) - zpomalení stárnutí. Únava, světloplachost, šeroslepost, rozmazané vidění, záněty sítnice.
Cholesterol - snižuje ho. Zvýšená hladina krevního cukru - snižuje ji. Tuberkulóza, pneumonie, neurastenie, impotence, bolesti hlavy, závratě, hučení v uších (tinnitus), pevnost šlach a nehtů, harmonizátor jater, tvorba bílých i červených krvinek - podpora, kolísavý krevní tlak (střídavě vysoký a nízký) - harmonizace tlaku. Podpora činnost střev a trávení. Alergie, lupénka, podpora imunity, stimulace parasympatiku. Obezita, nadváhá - při dlouhodobém užívání pomáhá regulovat hmotnost.

Kyprej vrbice tinktura

Epilepsie. Tinnitus - pískání, hučení, šumění v uších. Bolesti hlavy z nachlazení a průvanu. Migréna. Bolesti hlavy při revmatu (revmatismus, revmatoidní artritida).

Kyvor lékařský tinktura (nať)

Kašel, ledvinové kameny. 
Rostlina je v ČR chráněná, nesbíráme ji. Hojně roste na italských horách. 

Lapacho rudé tinktura

Astma, alergie, vaginální infekce, posílení imunity (+ rakovina - prevence a podpora léčby), léčba nachlazení a chřipky, mononukleóza, Parkinsonova choroba, rakovina - podpora léčby (játra, ledviny, prso, prostata, děložní krček).
Účinky - viry, bakterie a plísně (Candida albicans). Ekzémy, lupénka, stresová neurodermatitida.

Lékořice lysá tinktura (kořen)

Zahlenění - podpora vykašlávání. Nemoci plic a průdušek. Hlasivky a chrapot.
Žaludeční a dvanácterníkové vředy. Viry, bakterie, plísně. Alergie.

Lékořice uralská tinktura

Zahlenění - podporuje vykašlávání. Zahlenění průdušek. Hlasivky - chrapot. Žaludeční vředy, dvanáctníkové vředy.
Kožní alergie - bylinný kortikoid. Otrava krve, otrava jídlem, otrava drogami, otrava alkoholem - antidotum (protijed).
Rakovina - zpomaluje růst nádorů.

Lesklokorka leská (rei-shi) tinktura

Alergie, astma, autoimunitní nemoci, sexuální výkonnost, afroziakum, myšlení, paměť, posílení imunity (vědecky dokázáno), únava, nespavost, chemoterapie a radioterapie (ozařování) - tlumí nežádoucí účinky těchto forem léčby, ateroskleróza, selhávání jater, vysoký tlak (hypertenze, hypertenzní nemoc), nízký tlak (hypotenze) - houba harmonizuje krevní tlak, vysoký cholesterol (jeho LDL složka), chronický únavový syndrom - astenie, antiageing - zpomaluje stárnutí organismu, zvýšení odolnosti proti HIV viru, nechutenství (anorexie), žloutenka (hepatitida), selhávání ledvin, posílení ledvin, rekonvalescence po závažných nemocích, nadmořská výška - lepší zvládání změn, neuróza, zánět průdušek (bronchitida).
Rakovina - podpora léčby: myeloblastická leukémie, rakovina prsu rakovina prostaty, sarkom 180.

Levandule pravá tinktura (květ)

Neklid, nervozita, nespavost, křeče svalů trávicího traktu, potíže s trávením a podpora peristaltiky, antibakteriální a antimykotické účinky.
Plíseň - antimykotické účinky (zevně). Slinivka břišní - podpora tvorby enzymů.
Prevence kyretáže - vliv na výšku výstelky dělohy.
Chudokrevnost, hormonální nerovnováha - hlavně u žen.

Libeček tinktura

Močopudný, vylučování chloridů z organismu, Záněty močových cest (zánět močového měchýře a močové trubice). Tvorba žluči - podporuje tvorbu. Zahlenění - rozpouští hleny při nachlazení.
Močové kameny, ledvinové kameny - snižuje jejich soudržnost. Dna, kyselina močová - podporuje vylučování. Nepravidelná menstruace - upravuje ji.

Lichořeřišnicová tinktura (lichořeřišnice větší - plod nebo nať, květ)

Vynikající lék na těžké záněty močových cest i dýchacího ústrojí, zánět žaludku (gastritida), gynekologické problémy, ekzémy.
Stafylokoky, streptokoky, salmonela, Proteus vulgaris, E. coli a Helicobacter pylori.

Lípa tinktura

Horečka - vypocení. Nemoci dýchacích cest. Nachlazení - chřipka, kašel, zánět průdušek (bronchitida), angína (zánět mandlí). Močopudná, žlučopudná, křeče trávicího traktu, křeče močových cest. Překyselení - redukuje množství žaludenčích šťáv.

Listnatec bodlinatý tinktura (listnatec pichlavý) - kořen

Křečové žíly, hemoroidy - velmi účinně zpevňuje cévní stěnu. Zánět žil, flebitida. Svědění nohou, noční křeče, pigmentové skvrny holení a bérců.
Listnatec působí na stažení žil za současného zlepšováni jejích pružnosti, zlepšuje krevnÍ oběh a tím zmenšuje velikost křečových žil. Stejným mechanismem působí i na hemoroidy.
Syndrom těžkých nohou, otoky nohou - ovlivňuje i syndrom těžkých nohou, kterými trpí zejména ženy, které musí ve svém zaměstnáni stát (kadeřnice, prodavačky, ad.).
Krvácení mimo menstruační cyklus, metroragie, metrorhagie - užívá se i při metroragii. Lymfatické cesty - ovlivňuje lymfatickou nedostatečnost.

Lišejník islandský tinktura

Antibiotický účinek - dýchací cesty. Antivirový účinek.
Suchý kašel - tvoří slizy (macerací za studena nebo v tinktuře) a tím chrání dýchací cesty. Žaludeční vředy, dvanáctníkové vředy - ochrana žaludeční sliznice slizem.
Anémie, chudokrevnost - podpora krvetvorby lepší absorbcí železa ze stravy!

Líska obecná tinktura (kůra)

Průjem - zpomaluje peristaltiku. Křečové žíly, zánět žil, hemoroidy.

Liška obecná tinktura (houba)

Vitamín D a draslík - bohatý zdroj. Antibakteriální účinek - Escherichia coli, zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus). Tato houba ovlivňuje imunitní systém a potlačuje zánětlivé procesy. Uvádí se působení proti depresím. Obsahuje přírodní insekticid, proto není napadána hmyzem. Obsahuje a-tokoferol, n-karoten, lykopen a vitamin C. Fenoly a tokoferol jsou patrně látkami odpovědnými za antioxidační působení této houby.

Lnice květel tinktura

Zánět žaludku, špatně fungující játra, líný žlučník, žlučníkový záchvat.
Prevence žlučových kamenů a žlučníkového záchvatu.
Polypy střev.
Bércové vředy, hemoroidy, křečové žíly, metličkové křečové žíly (metličky nohou u žen).
Zánět střeva, zánět střev.

Lomikámen zrnatý tinktura

Močové kameny, ledvinové kameny, ledvinový písek, močový písek. Zvětšení prostaty (prostatismus, hypertrofie prostaty). Slezina a játra - různé nemoci a poruchy.

Lopuchová tinktura (lopuch větší)

Dna, diabetes, hemoroidy, chronická zácpa, detoxikace (podporuje činnost ledvin a tak usnadňuje odchod zplodin metabolismu), nemoci nehtů, vlasů, kůže (akné), zánět kloubu (artritida), jaterní a ledvinové kameny, žaludeční vředy, zánět žaludku.
Zevně aplikace tinktury na: nekvalitní vlasy nebo padání vlasů způsobené dermatózou, ekzémy, akné, impetigo - chrásty - pyoderemie (bakteriální zánět projevující se puchýřky), seborea (zvýšený mazotok).
Protibakteriální a protiplísňové účinky.
Detoxikace střev, očista střev. Podpora tvorby žluči (choleretikum).

Lžičník lékařský tinktura

Revma, revmatoidní artritida, revmatismus. Bronchitida, zánět průdušek. Močopudný. Nechutenství. Játra a žlučník - jaterní a žlučové nemoci.

Maca tinktura, řeřicha peruánská tinktura

Neplodnost, podpora početí. Tonizátor - podporuje duševní i fyzickou svěžest. Podpora imunity a krvetvorby.
Podpora růstu vlasů. Osteoporóza - prevence. Oddaluje příznaky stárnutí.

Máčka ladní tinktura

Těžké zahlenění - pomáhá vykašlávat.
Močové kameny - pomáhá je rozkládat a vyloučit z těla.
Léčba zánětů močového měchýře, močových cest a prostaty (prostatitida). Afrodisiakální účinky.
Zadržování vody v těle - je to silně močopudná rostlina.

Mai-take tinktura (trsnatec lupenitý)

Tonifikační účinek. Silné protinádorévé účinky (rakovina mozku, nádory mozku, rakovina prsu, rakovina plic, rakovina žaludku, rakovina střeva, rakovina jater).
Imunita - imunostimulační účinek. Stimuluje makrofágy. Antimutagenní účinek.
Hepatoprotektivní účinky při chemoterapii - chrání játra před poškozením při chemoterapii.
AIDS - zmírňuje průběh.
Crohnova choroba, Crohnova nemoc - zmírňuje průběh, tlumí příznaky.
Stres, diabetes (cukrovka), chronický únavový syndrom.
Žloutenka (hepatitida) typu B.
Vysoký cholesterol v krevním séru (hypercholesterolémie), vysoký krevní tlak (hypertenze, hypertenzní choroba).

Majoránka zahradní

Migréna (používá se v kombinaci s jinými léčivými rostlinami, produkt TINKTURA MIGRÉNA), menstruační křeče, trávicí potíže (křeče žaludku, křeče střev, nadýmání, kolikovité bolesti), neklid, nervozita, úzkost, prochladnutí, nespavost, astma, senná rýma, slabost, zahlenění, zánět tenkého a tlustého střeva.

Maliník obecný tinktura

Poruchy erekce (zvyšuje hladinu testosteronu), silná menstruace, menstruační bolesti, bolestivá menstruace.
Usnadnění porodu, čištění porodních cest a zavinutí dělohy, posílení imunity, průjem, zánět žaludku a střev, chřipka, horečka.
Příznivě ovlivňuje hormonální systém. Nepravidelná menstruace - vede k pravidelnosti. Klimakterium - tlumí klimakterické obtíže.

Manayupa tinktura

Virový zánět jater, hepatitida.
Chemické poškození jater - alkohol a léky.
Alergie, astma. Tlumí svalové křeče. Dýchací cesty.
Detoxikace organismu.
Zánět žlučníku (cholecystitida), zánět ledvin (nefritida), záněty kůže (akné, vyrážka, ekzém), gynekologické potíže.

Mango tinktura

Obsahuje mangiferin - protizánětlivý účinek, antioxidant (antioxidační účinek), slinivka břišní a diabetes, cukrovka - příznivě ovlivňuje slinivku. Snižuje vstřebávání cukru ve střevě. Hypercholesterolémie, hypertriacylglycerolémie - snižuje hladinu cholesterolu a triacylglycerolu v krevním séru. Neuroprotektivní účinek, neuroprotektivum - chrání neurony mozku a periferních nervů. Neuropatie. Alzheimerova choroba, Alzheimerova nemoc.

Maralí kořen, parcha, leuzea tinktura

Borelióza a postboreliový syndrom, afrodisiakum, podpora plodnosti, otěhotnění, metabolický syndrom X, hyperglykémie, vysoký krevní tlak (vazodilatační účinek).
Tonizující účinek. Posiluje imunitu - imunostimulant, imunomodulátor.
Rekonvalescence po operacích. Nežádoucí účinky chemoterapie a ozařování - tlumí je. Podpora činnosti jater, harmonizace metabolickcýh procesů.
Zvyšuje odolnost na stres. Vnitřně při dlouhodobějším užívání ulevuje od karpálního tunelu (SKT).

Marco (ambrozie peruánská) tinktura

Proti bolesti (analgetikum), proti zánětu (protizánětlivý účinek, antiglogistikum).
Užíváná páterem Szeligem na Parkinsonovu nemoc. Má částečné účinky i na: Alzheimerova nemoc, roztroušená skleróza mozkomíšní.

Maří list balšámový

Usnadnění porodu, nemoci jater, střevní paraziti dětí, hmyzí kousnutí.

Mařinka vonná tinktura (svízel vonný)

Bolesti hlavy, menstruační křeče, arytmie, melancholie, nespavost (pomáhá usnout), stres, napětí - uklidňuje, ředí krev, zánět žil - flebitida.
Na krevní srážlivost má slabější účinek, než komonice lékařská.

Máta peprná

Stres, špatná nálada, únava, pálení žáhy, křeče břicha, desinfekční účinek, podpora trávení a tvorby žluči, snižuje krevní tlak, rýma, nachlazení.

Maté zelené tinktura (list)

Stimulace duševních i psychických sil, únava, poruchy soustředění, zrychluje tep, zvyšuje krevní tlak, uvolňuje hladké svaly (spasmolytikum).

Mateřídoušková tinktura (mateřídouška obecná)

Stimuluje imunitu. Užívá se proti zánětům dýchacího ústrojí, při kašli. Tlumí průjem a zažívací potíže.

Mateřídoušková tinktura (mateřídouška úzkolistá)

Antibakteriální, antimykotický účinek (protiplísňová), zánět dýchacích cest, dráždivý kašel, bolesti žaludku, nadýmání, zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv. Průjmy. Dezinfekce močových cest.

Meduňková tinktura

Neklid, nervozita, úzkost, nespavost, nervové vyčerpání, vysoký krevní tlak ze stresu, zahlenění.
Žaludeční a střevní neurózy, bušení srdce ze stresu (palpitace),

Medvědice lékařská tinktura

Obsahuje arbutin - silně protizánětlivá látka (v játrech se přeměňuje na hydrochinon) - záněty močových cest. Močový písek, močové kaménky.
Tinktura má lepší účinek na močové cesty tehdy, když se užívá s troškou jedlé sody (zásadité pH moči).

Měrnice černá tinktura

Menstruační bolesti, těhotenská nevolnost, kinetóza (nevolnost při jízdě autem, autobusem, lodí), žaludeční křeče, neurózy.

Měsíčková tinktura (květ)

Zvýšení odolnosti na stres, menstruační bolesti, podpora žlučníku, jater, bolesti hlavy, špatná nálada, zánět žaludku, záněty střev, žaludeční vředy, zevně na hnisavé a špatně se hojící rány.
Kancerostatický účinek (zpomaluje růst rakoviny).
Pozitivní vliv na gynekologické potíže žen - upravuje menstruaci, menopauza - mírní potíže.
Antibakteriální účinky, hojí zevně i vnitřně.
Játra a žlučník - příznivě je ovlivňuje.

Měsíčková tinktura (semeno)

Rakovina - kancerostatické účinky.

Mochna nátržník tinktura (oddenek)

Protizánětlivá, hojivá, zahlenění - odkašlávání, baktericiční účinky, zánět žaludku a střev, zvyšuje srážlivost krve při krvácení ze žaludku, střev a dělohy (silné menstruační krvácení) - adstringentní účinek, zánět dásní (gingivitida), popáleniny, mokvavé ekzémy, kožní nemoci.
Nevhodná pro osoby se zácpou.

Mochna stříbrná tinktura

Crohnova nemoc, kolikovité bolesti, žlučníkové potíže.

Mochna husí tinktura

Křeče trávicího traktu. Podpora vylučování žluči. Trávení - zlepšuje ho. Záněty trávicího traktu.
Bolestivá menstruace - uvolňuje křeče (spasmolytický účinek).
Krvácivé průjmy - příznivý vliv.

Mochyně peruánská tinktura

Otoky, zadržování vody - diuretikum. Metabolismus - zlepšuje látkovou výměnu. Dna - odstraňuje z těla soli vč. kyseliny močové. Revma, revmatismus, revmatoidní artritid, diuretikum, antirevmatikum, zlepšuje látkovou výměnu.
Prevence recidivy močových kamenů. Selhávání ledvin, ledvinová nedostatečnost - nefrotický syndrom.

Mokrýš střídavolistý

Chudokrevnost (anémie) - podpora krvetvorby; slezina - silně posiluje a čistí slezinu; ledviny - posílení činnosti ledvin; játra - čistí, detoxikuje; kůže - vyrážka a ekzém, kožní nemoci; infekční nemoci a záněty.

Morač zákrovnatý (pakmín) semeno

Angina pectoris - zlepšeuje prokrvení srdečního svalu myokardu a jeho kontraktilitu. Uvolňuje průdušky - astma. Uvolňuje křeče střev, žlučových a ledvinových cest (kolika).

Moringa olejodárná tinktura

Přírodní antibiotikum používané v ajurvédě.

Morušovník bílý tinktura

Zdroj vápníku, diabetes, adstringentní účinky.

Morušovník černý tinktura (plod)

Zánět úst, afty, diabetes, zácpa, zahlenění, kašel, střevní paraziti, antibiotický účinek.

Mrkev setá tinktura

Srdeční slabost.

Mučenka pletní tinktura

Nervozita, nespavost, pocit nepokoje, úzkost, zvýšení psychické odolnosti.
Na psychický nepokoj má poměrně silné účinky.

Muira puama tinktura

Podpora erekce u mužů, silné afrodiziakum pro muže i ženy, zesiluje libido (sexální touhu) - podpora prokrvení pánve. Protistresový účinek.
Posílení při nervovém vyčerpání, slabosti a impotenci. U žen zesiluje citlivost zevního genitálu.

Muňa muňa tinktura

Přírodní antibiotikum. Horečka. Problémy s dýcháním, kašel, zánět průdušek - bronchitida, astma.
Infekce močových cest. Bolesti svalů. Bolesti kloubů - i revmatické. Bolesti žaludku, zácpa, nadýmání. Podpora trávení. Nepravidelná menstruace. Paraziti, cizopasníci, plísně a kvasinky - mykózy.

Muškátovník pravý tinktura (ořech)

Zánět průdušek, nadýmání, nechutenství, revma (revmatismus, revmatoidní artritida).

Myrhovník pravý (myrha) tinktura

Jen pro zevní použití.
Protizánětlivý účinek. Mykóza - antimykotický účinek. Antibakteriální účinek.
Zánět sliznic - hojí zanícené sliznice. Zánět dutiny ústní, zánět hltanu. Afty. Bolest - analgetický účinek.
Otlačeniny způsobené zubními protézami.

Myrta obecná tinktura

Záněty močových cest.

Náduť madagaskarská

Desinfekce, antiseptický účinek, baktericidní účinek (šťáva z listů). Různé záněty, afta, afty, kašel, zánět dásní - parodontitida, paradontóza. Angína, virózy, vyrážky, bradavice, akné, spáleniny, popáleniny, zastavuje krvácení, nehojící se rány, otevřené bércové vředy, špatně se hojící rány, revma, revmatismus, revmatoidní artritida, močopudný účinek, žaludeční vředy, peptické vředy, dvanáctníkové vředy.

Netýkavková tinktura

Vnitřně na kvasinky ve střevě a zevně na kožní a nehtovou plíseň (potírání).

Netřesk střešní

Zánět úst (stomatitida) - výpachy. Vnitřně - zánět průdušek (bronchitida), zahlenění, angína (zánět mandlí), rýma.
Zevně - odřeniny, bodnutí hmyzem, rány kůže, kožní záněty, popáleniny, opar (herpes), bradavice, modřina, otok, kuří oko, zánět středního ucha (otitis media), zánět zevního zvukovodu, tinnitus (pískání, hučení, šumění v uších), patní ostruha.

Noni, morinda citrolistá plod tinktura

Nespavost a narušení cirkadiánního cyklu (cyklus spánek-bdění), chronická únava, bolesti hlavy, deprese (podpora tvorby serotoninu a endorfinu), úzkost, regenerace cévního epitelu, ateroskleróza, kornatění tepen, prevence krevních sraženin v organismu, vysoký krevní tlak (hypertenze, hypertenzní nemoc, hypertenzní choroba), vysoký cholesterol (hypercholesterolémie), antioxidant (antioxidační účinky), chřipka, nachlazení a obecně podpora imunity, trávicí potíže, regenerace buněk, žaludeční vředy, diabetes (cukrovka), nemoci ledvin, různé druhy rakoviny (podpora léčby i prevence), bolest, rekonvalescence (regenerace sil po nemocích a operacích), spáleniny, zlomeniny, zánět kloubu (artritida), bolest při zánětu (zánětlivá bolest).

Ohnice polní (ředkev ohnice) tinktura

Revma, dna, myozitida (zánět svalů), neuritida (zánět nervu), radikulitida (zánět míšního kořene).
Do tinktury je možné přidat ke zvýšení účinku trošku medu a špetku soli.

Ohňovec (plodnice houby)

Rakovina prsu, rakovina tlustého střeva, rakovin konečníku, rakovina prostaty, rakovina slinivky břišní, rakovina jater, rakovina močového měchýře; reguluje růst rakoviny plic a melanomu; posílení imunity a imunomodulace; antibiotický účinek (zlatý stafylokok - Staphylococcus aureus, Candida albicans, Bacillus subtilis), antifungální účinek, diabetes 1. typu, vysoký cholesterol (hypercholesterolémie), antiageing efekt - zpomaluje stárnutí, játra - chrání játra před poškozením (hepatoprotektivní účinek) - cirhóza jater,  antioxidační a protizánětlivé účinky, řídnutí kostí, osteoporóza; astma, zlepšuje prokrvení; trávicí potíže; různá krávecení; alergie; revma, revmatismus, revmatoidní artritida. 

Olivovník tinktura (list)

Antibakteriální účinek. Hypertenzní choroba, vysoký krevní tlak.

Olše lepkavá tinktura (šišky, kůra, méně listy)

Průjem, chronický průjem, záněty střev bakteriálního původu. Bakteriostatické účinky.  Stafylokoky, E.coli (escherichia coli) a Bacillus subtilis. Horečka. Nachlazení. Revmatismus. Osteoporóza. Bolesti zad, kloubů. Bolesti svalů - revmatická příčina. Afty.

Olše šedá tinktura (šišky, kůra, méně listy)

Adstringentní účinek, podpora srážlivosti krve, zánět tenkého střeva (enteritida), zánět tlustého střeva (kolitida), střevní kolika, nachlazení, revma (revmatismus, revmatoidní artritida), dna (pakostnice). 

Oman pravý tinktura

Diabetes (cukrovka), kašel, chronický kašel, paraziti střev.
Alergie - astma, senná rýma.
Žlučník - podpora tvorby žluči, podpora činnosti žaludku (tvorby žaludečních šťáv) a střev, stařecká ateroskleróza.
Snižuje povrchové napětí hlenů a tím usnadňuje odkašlávání.

Ořešák americký list/oplodí tinktura

Exotičtí paraziti. Protirakovinné účinky.

Ořešák královský tinktura

  • Pupeny - Aktivuje imunitní systém při infekcích a je použitelný i na kmeny bakterií rezistentní vůči antibiotikům, zvláště na stafylokoky. Účinkuje i na některé viry, plísně a parazity. 
    Příznivě ovlivňuje činnost střev. Obsahuje vitamin B2 (thiamin) pro normalní stav sliznic a kyselinu panthothenovou ke snížení únavy a vyčerpání.
    Působí na chronické záněty v těle, na předčasné vrásky na kůži a zlepšuje stav kloubů a šlach.
  • Zelené ořechy namleté - vysoký tlak, tyreotoxická struma, průjem, gastritida, diabetes, problémy s trávením.
  • Membrány ze zralých ořechů - nemoci štítné žlázy a srdečně-cévní nemoci.

Oreganová, dobromyslová tinktura (nať)

Kvasinky, plísně, podpora imunity, slabost, nevýkonnost, chronická únava, podpora trávení (zlepšuje peristaltiku střev), žaludeční neuróza, posílení jater, posílení slinivky břišní a zvýšení produkce enzymů slinivky. Vliv na náladu - zlepšení nálady.
Podpora prokrvení končetin, zlepšuje prokrvení srdečního svalu myokardu (angina pectoris). Posiluje sílu srdečního svalu myokardu.
Zahlenění - usnadňuje vykašlávání.

Ostropestřcová tinktura (tinktura z rostliny ostropestřec mariánský)

Obnovuje jaterní buňky, léčí a detoxikuje játra, vhodný na akutní i chronické otravy jater.
Zvýšené jaterní enzymy, elevace ALT, AST, GMT.
Má tedy hepatoprotektivní účinek - chrání játra před poškozením při zánětu jater (hepatitida).
Podpora tvorby žluči. Harmonizátor imunity. Silný antioxidant.
Chemoterapie - pomáhá játrům zvádnout zátěž chemoterapeutikem.

Ostružiník křovitý tinktura (list)

Kašel, angína, průjem, ztráta hlasu, lokální záněty, záněty sliznic.

Outkovka pestrá tinktura

Únava. Rakoviny - rakovina prsu, rakovina jícnu, rakovina plic, rakovina prostaty, rakovina kůže, rakovina jater.
Ochrana jater, jaterních buněk - hepatoprotektivum.
Imunita - bakterie, viry vč. HIV.
Grampozitivní bakterie - stafylokoky, streptokoky, enterokoky.
Hepatitida B, hepatitida C.
Chemoterapie - nežádoucí účinky.
Záněty dýchacích cest, močových cest.
Zánět žaludku, zánět tlustého střeva (enterokolitida, Crohnova nemoc, ulcerozní kolitida).
Kožní plísně, lišej vousů, ekzémy, mykózy, šupinky pokožky (kštice ad.).

Oves setý tinktura

Zelený oves (nezralé obilky) - vyčerpání, psychická únava, nespavost, emoční labilita, podpora nervové soustavy, zklidňuje, harmonizace - obnovuje pocit pokoje u lidí vystresovaných, hněvivých či chronicky podrážděných, menopauza, klimakterium - menopauzální úzkost a výkyvy nálad.
Podpora sexuálního libida.
Běžný oves (nať zelené rostliny) - posiluje srdce a nervy, nespavost, neurastenie.

Ožanka kalamandra

Zánět žaludku, zánět tenkého střeva, střevní virózy, divertikly a divertikulitida, dna, artritida, plynatost, hemoroidy, impontence, zápal plic, ledvinové kameny a písek.

Palma sabalová tinktura (plod) - serenoa repens, serenoa plazivá

Padání vlasů u mužů (blokuje testosteron v kůži), šedivění vlasů, prevence rakoviny prostaty.

Pampelišková tinktura (kořen)

Diabetes, cukrovka - ideálně v kombinaci s omanem pravým!
Nemoci jater, ekzémy kůže, dna, zánět žaludku, zácpa, zánět tlustého střeva. Detoxikace organismu. Paraziti (hlístice).
Podporuje kontrakční a vyprazdňovací schopnosti žlučníku a žaludku.
Vliv na vypuzení žlučových kamenů.
Zánět močových cest. Močové a ledvinové kameny. Antibiotické účinky.
Revma, revmatismus, revmatoidní artritida. Artróza - degenerativní změny kostí a kloubů (chrupavek kloubních).

Pampeliška tinktura (květ)

Hnisavé pochody v hltanu, zánět hltanu (faryngitida).

Papája tinktura (dřeň plodu)

Dekubity, proleženiny s bolestmi - lokální aplikace (obsahuje enzym papain). Bolest v krku, protizánětlivý účinek, zácpa, nadýmání, kožní rány, popáleniny, bolesti svalů, pásový opar.

Pelargonie sidonská tinktura (kořen 3 roky starý)

Antibakteriální účinek na Grampozitivní bakterie (Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae a beta-hemolytický Streptococcus 1451) i Gramnegativním (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Haemophilus influenzae)
Antimykotický účinek (tlumí tvorbu a růst plísní - Aspergillus niger a Fusarium oxysporum )
Imunostimulační účinek - podpora imunity, posílení imunity.
Antimykobakteriový účinek (Mycobacterium aurum, M. smegmatis, M. fortuitum, M. abscessus a M. phlei, Mycobacterium tuberculosis)
Antivirový účinek - herpesvirům HSV-1 a HSV-2
Akutní zánět průdušek, akutní bronchitida.
Nachlazení, zánět nosohltanu a angína.
Zánět nosních paranazálních dutin - sinisitida.

Pelargonie vonná tinktura

Ateroskleróza. Posiluje srdce (kardiotonikum), stav po infarktu myokardu - rekonvalescence, posiluje staré srdce.
Neklid, nervozita, napětí - sedativní účinek, antidepresivní účinek. Nespavost - zlepšuje usínání.
Ochrana sliznic. Žaludeční vředy, dvanáctníkové vředy. Kašel - tlumí kašel, antitusikum. Zánět - protizánětlivý účinek.

Pelyněk černobýl tinktura

Pocit přejezení, křeče střev, zánět žaludku, podpora tvorby žaludečních šťáv, zánět tlustého střeva, nechutenství, podpora chuti k jídlu.
Přemnožení hnilobných a kvasných bakterií v tlustém střevě. Paraziti.
Nachlazení, chudokrevnost. 
Zánět průdušek, horečka.

Pelyněk kozalec, pelyněk estargon tinktura

Podpora tvorby žluči. Nechutenství - zvyšuje chuť k jídlu. Zlepšuje trávení. Mírně močopudný. Ateroskleroza - antisklerotický účinek. Tonizační účinek. Křeče žaludku, křeče střev - uvolňuje je. Dypepsie. Dráždivý tračník, colon irritabile.
Zánět tlustého střeva - Crohnova nemoc, Crohnova choroba. Ulcerozní kolitida.
Vhodný i pro staré lidi.

Pelyněk pontický tinktura

Podpora tvorby a vylučování žaludečních šťáv, tlumí křeče trávicího systému, desinfikuje střeva, ovlivňuje činnost žlučníku a jater.

Pelyněk pravý tinktura

Tlumí křeče v trávicím ústrojí, problémy se zažíváním (podporuje tvorbu žaludečních šťáv), žlučníkové choroby. Desinfikuje střeva.  Tinktura z pelyňku pravého vyvolává zastavenou menstruaci.
Tinktura není vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy a nesmí se užívat dlouhodbě (obsahuje tujon).

Pelyněk roční tinktura

Podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Tlumí křeče trávicího systému. Desinfikuje střeva. Ovlivňuje činnost žlučníku a jater.
Obsahuje velké množství artemsinu (zkoumá se, jestli má protirakovinné účinky). Paraziti a malárie.

Penízovka sametonohá

Metastázy, metastáze - zpomaluje šíření metastáz u rakoviny. Vynikající při onkologcké léčbě rakoviny - podpůrná léčba.
Antibiotický účinek. Plísně, kvasinky - protiplísňový účinek.
Diabetes, cukrovka. Chronické poruchy slinivky břišní. Ekzémy.

Perila křovitá (tinktura z perily křovité)

Astma, alergie, autoimunitní nemoci.
Tlumí záněty Redukce TNF (tumor nekrotického faktoru) v kombinaci se zázvorem.

Petrklíč, prvosenka tinktura

Chronická rýma, zadní rýma a problémy s paranazálními (nosmími) dutinami. 

Petrželová tinktura (mladá nať a kořen)

Nemoci močových cest, neuralgie (bolesti nervů), bolesti zubů.

Pískavice řecké seno tinktura

Obsahuje diosgenin - podporuje tvorbu testosteronu, estrogenu, progesteronu ad. hormonů (neplodnost, podpora početí).
Ženské i mužské afrodiziakum.
Kašel - podpora na odkašlávání. Trávení - zlepšuje trávení. Nadýmání, průjmy. Mírně snižuje hladinu krevního cukru (glykémii).
Snižuje cholesterol. Zvyšuje peristaltiku. Mlékotvorná bylina - podpora kojení.

Pivoňka lékařská tinktura (kořen)

Podrážděnost, nespavost, hysterie, fobie, hypochondrie, neurastenie, impotence - nervová nebo diabetická.
Spasmolytikum - uvolňuje křeče hladkého svalstva (vůlí neovladatelné svalstvo) a tím i bolest.
Zpomaluje střevní peristaltiku.
Epilepsie - v kombinaci s mléčnanem hořečnatým.

Plavuň vidlačka nať/výtrusnice

Těžké astma, rakovina jater, hepatoprotektivum. Těžké močové záněty.
Nutno dávkovat v homeopatických dávkách. Užíváme max. 1 měsíc!
Ideální je zevní aplikace na těžké kožní záněty. Výtrusy mají silnější účinky než nať.

Plicník lékařský tinktura (kvetoucí nať)

Zahlenění - podporuje vykašlávání, hojí a regeneruje sliznice dýchacích cest.
Popálení hltanu, poleptání hltanu - regeneruje sliznici.
POZOR! Zvyšuje krevní srážlivost!

Ploštičník hroznovitý (hroznatý) tinktura

Klimakterium, menopauza - rostlina obsahuje fytoestrogeny, zejména estriol.
Vypadávání vlasů, padání vlasů v klimakteriu. 
Rakovina prsu, rakovina vaječníků - prevence.
Snižuje krevní tlak.

Podbělová tinktura (květ)

Suchý kašel, chronický kašel, laryngitida - zánět hrtanu, bronchiektázie (rozšíření průdušek), zahlenění - odkašlávání, protizánětlivý a desinfekční účinek.  
Vhodný při diabetu (obsahuje zinek, zinek zlepšuje utilizaci inzulínu v buňkách).

Podražec křovištní tinktura (POZOR, MÍRNĚ JEDOVATÝ, NUTNÉ DODRŽOVAT PŘESNÉ DÁVKOVÁNÍ!)

Špatně se hojící rány, otevřené rány, neuzavřené rány. Hnisavé záněty kůže, kožní vředy, proleženiny, ekzémy.
Vynikající na otevřené bércové vředy!!!
Antimikrobiální, zvyšuje odolnost proti infekčním nemocem, zvyšuje aktivitu fagocytů (buněk obklopujících partikule z vnějšího prostředí), křeče žaludku, křeče střev, křeče žlučníku, křeče dýchacích cest, astma.
Podporuje epitelizaci kůže a její granulaci.
Menstručaní křeče - snižuje tonizaci dělohy.
Silné menstruační krvácení, slabé menstruační krvácení - optimalizace menstruace.
Nepravidelná menstrauce, nepravidelné menstruační krvácení.
Kardiotonikum - nedostatečná ejekční frakce srdce, otok plic, edém plic ze srdečního selhávání. Srdeční selhávání a otoky způsobené srdečním selháváním.
Močopudný účinek. Vypocení, potopudná rostlina. Ochablá střeva, líná střeva, líný tračník, podpora peristaltiky.
Prevence krevních sraženin (trombózy, hluboké flebotrombózy žil dolních končetin HFT).

Pohanka tinktura

Zpevňuje a zpružňuje cévy - křečové žíly (varixy), metličky na nohou, bércové vředy, hemoroidy (městky, zlatá žíla).

Pomerančovník divoký (hořký), pomerančovník curacao tinktura

Zlepšuje enzymatické procesy v organismu (oxidačně-redukční). Zvyšuje odolnost cévních stěn. Snižuje křehkost a propustnost vlásečnic (prevence otoků), zastavuje kapilární krvácení.
Výhřez konečníku, výhřez dělohy (pokles dělohy), anaurysma tepen. Regenerace pokožky.
Emocionální napětí, deprese, psychické vyčerpání. Uvolňuje křeče hladkého svalstva (spasmylytikum, spasmolytický účinek). Vhodný na ochablost žaludku.

Popenec břečťanovitý/břečťanolistý tinktura (nať)

Alergie, autoimunitní nemoci. Protizánětlivý účinek.
Záněty dýchacích cest a zahlenění - rozpouští hleny. Kašel.
Zánět trávicího traktu a průjem.
Játra - detoxikace jater, hepatoprotektivum - chrání jaterní parenchym.
Svědění kůže - tlumí ho.

Posed bílý tinktura (kořen)

Bolesti, křeče svalů, zánět pohrudnice (pleuritida), zápal plic (pneumonie). 
Pozor, jedovatá rostlina, používáme ve velmi nízké koncentraci (150 g kořene, 1 litr vodky, užíváme max. 10 kapek za den) v kombinaci s jinými léčivými rostlinami!

Potočnice lékařská

Zahlenění - usnadňuje vykašlávání. Detoxikace - čistí krev. Trávení - zlepšuje zažívání. Nechutenství - podporuje chuď k jídlu. Otoky - močopudná rostlina.
Poruchy žlučníku, žlučové kameny, žlučníkové kameny. Žlučové cesty - různé nemoci.

Proskurníková tinktura (kořen)

Suchý kašel - na zvlhčení a jako ochrana sliznic; bronchitida, tracheitida (zánět průdušnice), pneumonie (zápal plic). Chrání dýchací sliznice hleny.
Průjmy - těžké průjmové choroby. Zánět močových cest.

Průtržník lysý tinktura

Stresová inkontinence, desinfekce močových cest, chronické záněty močových cest, pálení při močení, ledvinový písek a ledvinové kameny - snižuje soudržnost kaménků.
Močovina, kyselina močová, chloridy - podporuje vylučování.
Močové koliky - spasmolytický účinek. Antibakteriální působení na močové cesty.

Prvosenka jarní tinktura

Zahlenění - ředí hleny a usnadňuje jejich vykašlávání. Vhodná na běžné nachlazení se zahleněním plic, průdušek.

Přesličková tinktura (nať)

Zdroj křemíku (ten chybí lidem hlavně ve stáří) - regenerace cév, sliznic.
Psychické napětí, nemoci močové (močové kameny ad.) a dýchací.
Zdravé kosti, klouby, pokožka a vlasy, lámavé nehty (opět díky křemíku).

Přestup léčivý, přestup révový kořen, smilax lékařský, smilax sarsaparilla, divoká lékořice tinktura

Syfilis (příjice), lupénka (psoriáza), revma (revmatismus, revmatoidní artritida), borelióza - velmi vhodná kombinace s křídlatkou, antivirotikum - papilomaviry, plísně - antimykotikum, zánět močových cest (cystitida, uretritida), močopudný účinek a podpora močení, podpora tvorby pohlavních hormonů (testosteron, progesteron), antioxidant, astma - tlumí příznaky astmatu, afrodiziakum, , nechutenství, přírodní anabolikum - podpora růstu svalů, tuberkulóza (TBC), zánět - protizánětlivý účinek, bolest - přírodní analgetikum, vysoký tlak - antihypertenzivum (není bylinou první volby!), vysoký LDL cholesterol - hypolipidemikum (není bylinou první volby!).
ÚČINEK NASTUPUJE POZVOLNA - UŽÍVÁ SE 4 MĚSÍCE A VÍCE

Pstřeň dubový (plodnice houby)

Rakovina - sarkom S180, Ehrlichův tumor, bakterie, kvasinky - Escherichia colli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumoniaeStaphylococcus aureus (zlatý stafylokok) a houbě kropidláku žlutému (Aspergillus flavus), Tetrayne-tetraol, obsažený v houbě, vykazuje střední antibakteriální aktivitu proti Staphylococcus aureus a Salmonella typhi, antimikrobiálními účinky proti grampozitivním bakteriím - Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), Bacillus subtillis, Bacillus cereus a Bacillus coagulans, mycelium houby - účinné proti kvasince Candida albicans, antioxidační vlastnosti.

Ptačinec prostřední

Močopudný, čistí krev, lupénka, revma, TBC.
Zdroj draslíku, křemíku, karotinu, taninu, slizu a hořčin.
Močopudný. Má velmi příznivý vliv na lupénku!

Pupalková tinktura (květ a semena)

Premenstruační syndrom PMS, nepravidelná menstrauce, bolestivá ovulace, křeče, padání vlasů, hemoroidy, posílení imunity.

Pupava bezlodyžná tinktura (kořen)

Antibakteriální, antivirová, protiplísňová.
Podporuje vylučování trávicích enzymů.
Detoxikant - čistí krev, podporuje činnost ledvin, aktivuje potní žlázy (a tím podporuje vylučování metabolitů, které se vylučují kůží).
Horečka z bakteriální a nebo virové příčiny. Zánět dýchacích cest včetně zahlenění, zánět močových cest, zánět ledvin, zánět žaludku.
Zánět prostaty, prostatitida. Zvětšení prostaty - hypertrofie prostaty, rakovina prostaty - doprovodná podpůrná léčba k onkologické.
Průjem - dezinfikuje střeva - dyspepsie, infekční průjmy.
Podporuje trávení. Upravuje stolici.
Paraziti - pomáhá vypuzovat hlísty.
Zevně na plísňová onemocnění kůže a nehtů. Kůže - hnisající ložiska, infikované ekzémy.

Pupečníková tinktura (gotu-kola, gotukola, centela)

Mozkový nutrient - paměť, prokrvení mozku, zlepšuje zrak, snižuje cholesterol, únava (dobíjí energii), zklidňuje psychiku, nervové nemoci.
Zpomaluje stárnutí mozku a senilitu. Tonizační účinek - zvyšuje fyzickou a duševní výkonnost. Uzliny, lymfatické otoky - zmenšuje je.
Kůže, pokožka - podpora tvorby kolagenu. Hojení ran, pružnost pokožky. Klouby - kloubní mazivo, podporuje tvorbu.
Svědění pochvy, svědění konečníku, řitní trhliny. Oční sítnice - podpora výživy. Odchlípení oční sítnice, amoce retiny. Křečové žíly, vnitřní rány, žaludeční vředy. Sklerodermie (tvrdá, zatvrdlá kůže). Nepravidelná menstruace - regulace cyklu. Poševní výtoky, poševní záněty. Zlepšení prokrvení mozku a končetin. Deprese - antidepresivní účinky. Lupénka, ekzémy, houbové infekce - fungicidum. Astma, diabetes (cukrovka), kardiotonikum, krev v moči (hematurie) - i z důvodu kaménků poškozujících močovod apod.

Puškvorcová tinktura (kořen)

Vynikající na trávení a "zastavené trávení".
Účinný na pálení žáhy, žaludeční vředy, dvanáctníkové vředy, zácpa, nadýmání a překyselení žaludku. Uvolňuje křeče trávicího traktu. Zánět žaludku, gastritida. Dyspepsie z různé příčiny.

Pěťour maloúborný (nať)

Podpora tvorby mateřského mléka, posílení imunity (chřipky, virózy), horečka, vysoký krevní tlak, kožní nemoci (vyrážky, ekzémy, lupénka).

Pýchavka obrovská tinktura

Žaludeční potíže, chronický zánět trávicího ústrojí, chudokrevnost, kožní nemoci, alergie a zánět močového měchýře.

Pýchavka dlabaná

Antibiotická (antibakteriální) účinky - Bacillus subtilis, E. coli, Klebsiella pneumonia, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes a Mycobacterium smegmatis, Helicobacter pylori (způsobuje žaludeční vředy a rakovinu žaludku), protirakovinné účinky -  sarkom S180, Yoshidova sarkomu, rakovina prsu, antioxidační účinky,

Pýr plazivý (oddenek)

Silný detoxikant, čistí krev, posiluje organismus.
Lupénka, kožní choroby.
Revma, dna (zevní aplikace).
Vodnatelnost - močopudný.
Kašel, zimnice, žaludeční katar, střevní katar.
Cholesterol - snižuje jeho hladinu v krevním séru.
Glykémie - snižuje hladinu krevního cukru glukózy v krevním séru.

Rakytník řešetlákový tinktura

Imunita - posiluje imunitu.
Podpora vstřebávání železa z trávicího traktu!
Rýma, kašel, nachlazení,
Podporuje syntézu kolagenu - posílení kloubů.
Posílení srdce, únava, padání vlasů, nemoci žaludku, jater, sleziny, cév (hemoroidy, varixy).
Silný antioxidant. Rakytník je vhodné užívat i při pooperačních a poúrazových stavech - náhrada Wobenzymu.
Vyníkající prevence aterosklerózy!

Rdesno blešník tinktura (vrbice bílá)

Průjem. Močové kameny. Dezinfekce močových cest.

Rdesno hadí kořen tinktura

Zánět v ústech (stomatitida), zánět dásní, vypadávající zuby, vypadávání zubů.
Protizánětlivý účinek, střevní záněty (Crohnova choroba, ulcerozní kolitida) a průjem.
Krvavé průjmy - ulcerozní kolitida (colitis ulcerosa).
Detoxikant.

Rdesno mnohokvěté (he-shou-wu) - kořen

PADÁNÍ VLASŮ (čistí ledviny a tím sekundárně podporuje růst nových vlasů, známá bylina TČM).
Dále blokuje přeměnu testosteronu na dihydrotestosteron, čímž zamezuje u mužů stárnutí a padání vlasů

Antioxidant - zpomaluje strárnutí těla, pískání v uších (tinnitus).
Vertigo, motace, motání se. 
Zlepšení stavu kostí, osteoporóza, řídnutí kostí, šedivé vlasy (šedivění vlasů). Zpevňuje šachy, svaly.
Zvýšení plodnosti. Mírně ředí krev.
Snižuje cholesterol, zácpa, únava, bolesti kloubů, nespavost, osteoporóza.
Harmonizace hormonálního systému.
Sperma - zvyšuje množství spermatu.
Antivirové účinky, antibakteriální účinky.
Hepatoprotektivum - ochraňuje játra, jaterní parenchym.
Anémie, chudokrevnost.
Kardioprotektivum - chrání srdce, srdeční sval myokard.
Zánětu tlustého střeva - kolitida, proktokolitida.

Rdesno peprník (listy)

Děložní a hemoroidální krvácení, zánět žaludku (gastritida), žaludeční vředy, nepravidelná menstruace, angína (kloktání).
Rostlina se nesmí vnitřně užívat při glomerulonefritidě (zánětu ledvin)!

Rdesno ptačí, truskavec tinktura (nať)

Silné menstruační krvácení, gynekologické záněty.
Dna - zlepšuje látkovou výměnu.
Zánět žaludku a střev, průjmy, gynekologické záněty, močové záněty.
Špatně se hojící rány.
Obsahuje kyselinu křemičitou - regenerace plicní tkáně (CHOPN, enfyzém, sarkoidóza).
Žlučníkové kameny, močové kameny.
Zlepšuje látkovou výměnu při revmatismu a dně.
Otoky - výrazný močopudný účinek.
Detoxikace - vylučování odpadních látek a vyplavováním ledvinového a močového písku a kaménků.
Detoxikace - čistí játra.

Rebarbora (reveň) bulharská tinktura

Zácpa, průjem, myomy dělohy (pro tento účel se dává do směsi s jinými léčivými rostlinami).

Remhánie lepkavá tinktura

Revma, revmatismus, revmatoidní artritida. Astma. Kopřivka a ekzém. Chronický zánět ledvin, chronická nefritida.
Zesiluje účinky močopudných bylin, bylin snižujících krevní tlak a bylin s hypoglykemickým účinkem.

Rezavec šikmý, čaga tinktura

Podpora při léčbě rakoviny, tlumí nežádoucí účinky ozařování. Stabilizuje růst nádoru, současně je prevencí rakoviny; zánět žaludku, žaludeční vředy, bolesti břicha a srdce.
Uplatňuje se při léčbě rakoviny: rakovina žaludku, rakovina kůže, rakovina plic, rakovina dělohy, rakovina vaječníků. Významný stimulátor imunity.

Rojovník bahenní (květy)

Astma, revma, krtice, černý kašel.

Rooibos, čajovec kapský tinktura

Obsahuje antioxidanty, minerály, ale jenom velmi malé množství kofeinu.
Nervové napětí, nervové vypětí, alergie a astma. Kožní potíže. Trávicí potíže. Dna. Dětská střevní kolika. Pomáhá zpomalit množení HIV viru v organismu.

Rosnatka okrouhlolistá tinktura

Zahlenění při nachlazení, antisklerotický účinek, snižuje krevní tlak. Otoky - močopudná.

Routa tinktura

Vazodilatant (rozšiřuje cévy), křehké cévy (fragilita kapilár), bolestivá nepravidelná menstrauce, závrať, prevence mrtvice, krvácení do sítnice, zánět žil, návaly krve do hlavy.

Rozchodnice růžová

Vynikající na angínu (kloktá se), dále na fyzické a psychické vyčerpání - rekonvalescence, zvýšená unavitelnost, neurastenie, horečka, silné menstruační krvácení, srdeční slabost, žaludečně-střevní nemoci, nízký tlak krve, podpora imunity, virózy. Sluch, slyšení - regeneruje sluchový nerv. Anémie, chudokrevnost. Vliv na paměť a částečně na Parkinsonovu nemoc. Dle zkušeností rodičů údajně funguje na ADHD, tedy na hyperaktivitu u dětí.

Rozmarýn tinktura (nať)

Zvyšuje krevní tlak, prohřívá organismus (studené ruce, studené nohy), vniřně i zevně (aromaterapie - vdechování esenciálního oleje z aromalampy) stimuluje, posiluje a zlepšuje paměť (vhodné pro vysokoškoláky a staré lidi).
Bradykardie - zrychluje srdeční puls, srdeční tep. Prokrvuje malou pánev - zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění. Detoxikace pohlavních orgánů.
Podpora tvorby žluči, podpora tvorby trávicích enzymů. Nadýmání.

Rozrazilová tinktura (rozrazil lékařský, rozrazil potoční)

Plísňová onemocnění pokožky a kštice (vlasové pokožky hlavy), kašel, astma, bronchitida, bolesti hlavy, žaludeční potíže, detoxikace - čistí krev.
Vysoký cholesterol, močové kameny, rozproudění lymfy, detoxikace, chronický ekzém, svědění, stařecká kůže.
Napomáhá k rozpadu močových kaménků (snižuje jejich soudržnost).

Růže bílá tinktura (kříženec růže šípkové a damašské růže)

Hypertenze, hypertenzní choroba, vysoký krevní tlak. Střevní paraziti. Žaludeční a dvanáctníkové vředy. Zánět žaludku, gastritida - dobře účinkuje v kombinaci s růží damašskou nebo stolistou.
Křeče - spasmolytické účinky. Žlučníkové kameny. Chronický zánět spojivek. Kožní jizvy, jizvy kůže.

Růže stolistá tinktura

Melancholie, stavy beznaděje - sedativní účinek, protizánětlivý účinek. 
Silný účinek na viry, bakterie, plísně - hlavně dýchací cesty, střevní potíže - průjmy.
Ulevuje při revma.
Pomáhá při diabetu (cukrovce). Tlumí bolesti - analgetikum.
Čistí krev - detoxikant.
Rostlinné probiotikum při užívání chemických antibiotik - pomáhá udržovat ideální složení střevní mikroflóry.

Růže šípková tinktura

Posiluje organismus. Mírné diuretikum. Protizánětlivý účinek na močové cesty. Obsahuje vápník a hořčík (plody).

Rybíz černý list tinktura

Revma, křehké cévy (fragilita kapilár). Hemoptýza, hemoptoe, krácení z plic, chrlení krve - v kombinaci s jitrocelem větším.

Rybíz černý plod tinktura

Stres, únava, rekonvalescence.

Rýmovníková tinktura (list)

Posílení imunity a urychlení léčby rýmy.

Řebříčková tinktura (nať)

Léčí nemoci močových cest.
Bolestivá menstruace (křečovité napětí v oblasti gynekologických orgánů).
Zastavuje krvácení plic, krvácení z ledvin, menstruační krvácení. Zvyšuje srážlivost krve.
Kardiovaskulární onemocnění, zánět žaludku, žaludeční vředy.
Křeče v břiše (spasmolytický účinek), bolesti břicha. Rozšiřuje cévy, vazodilatační účinek.

Řecký horský čaj sideritis

Silně podporuje imunitu, tlumí neklid, nespavost, léčí nachlazení, rýmu, kašel, zánět průdušek, močové cesty.

Ředkev černá

Žlučníkové kameny, nadýmání, trávicí potíže, dráždivý tračník.
Zahlenění, zánět průdušek (bronchitida).

Řepíková tinktura

Nemoci jater, podporuje detoxikační funkci jater.
Nemoci žlučníku, léčba různých zánětů v těle.
Vynikající na špatně se hojící rány (např. v ústech, gynekologické rány po operaci, apod.).
Vysoký cholesterol, hypercholesterolémie. Zlepšuje trávení.
Hepatitida, žloutenka - používá se na podporu jater.

Řimbabová tinktura (nať)

Užívá se na migrény (vazodilatační účinek), ušní problémy, zmírňuje bolest a horečku.
Zánět tlustého střeva, Crohnova nemoc (choroba)
Tinktura není vhodná pro děti.

Saturejka zahradní/horská tinktura (nať)

Mírně snižuje krevní tlak. Tlumí rychlý tep (tachykardie). Podpora trávení. Nadýmání. Průjem. Záněty dýchacích cest. Bronchiální astma. Likviduje bakterie v organismu - baktericidní účinek. Hojí rány. Pásový opar. Protivirový účinek.

Sedmikráska chudobka tinktura

Zahlenění, podpora vykašlávání.  Zánět horních cest dýchacích. Zánět močových cest, zánět ledvin (glomerulonefritida). Zlepšuje vstřebávání vápníku. Posiluje srdce. Virus HIV - zpomaluje množení (replikaci). Zánět jater - hepatitida.
Zánět ledvin - nefritida. Bolestivá menstruace. Rakovina prsu - zpomalení nemoci.
Zevně na akné, ekzémy, lupénka, lišej (lichen), kožní vředy. Zánět dutiny ústní, stomatitida (kloktání).

Shii take, houževnatec jedlý tinktura

Silný stimulant imunity - virózy a nachlazení. Zvyšuje aktivitu makrofágů, stimuluje natural killer /NK/ buňky - přirozené zabiječe rakovinných buněk.
Podpora léčby rakoviny (sarkom, rakovina krku, žaludku, tlustého střeva, konečníku). Tlumí vedlejší účinky chemoterapie.
Vysoký tlak.
Podpora metabolismu a tím i detoxikace organismu.
Vysoký cholesterol, hypercholesterolémie.
Alergie, alergické reakce.

Schizandra tinktura (plod)

Oči (zraková ostrost), únava (chronický únavový syndrom), nevýkonnost.
Snižuje úzkost a zlepšuje paměť.
Zlepšení soustředění u řidičů vozidel.
Posílení imunity, regenerace jater, ochrana jater (hepatoprotektivum).
Deprese, impotence, vysoký tlak, vazodilatační účinek. 
Vliv na hladinu sérového cholesterolu.
Afrodisiakum.
Rakovina plic, rakovina mozku - zpomaluje růst některých nádorů mozku a plic (doprovodná léčba k onkologické).

Sida srdčitolistá tinktura

Silné antimikrobiální účinky.

Sírovec žlutooranžový

Leukémie, rakovina tlustého střeva (adenokarcinom), antibiotické účinky - E. coli, Micrococcus Juteus, Bacillus subtilis, zlatý stafyloko /Staphylococus aureus/. Diabetes, cukrovka - zmnožuje betabuňky Langerhansových ostrůvků slinivky břišní. Hepatoprotektivní účinky při přijímání hepatotoxických látek (alkohol ad.), posiluje játra. Silné antioxidační účinky. Žaludeční vředy - prevence, ochrana žaludeční sliznice.

Skořicovník tinktura (tinktura ze skořicovníku čínského)

Nadýmání, podpora trávení.
Antibiotické účinky, desinfikuje.
Chřipka, nachlazení, virózy.
Nedávné výzkumy potvrdily i významný účinek skořice na zlepšení metabolismu sacharidů u pacientů s diabetes.

Slanobýl chlumní

Příznivý vliv na játra, žlučník, ledviny, slinivka břišní.
Úprava metabolismu tuků a cukrů. Hypercholesterolémie, vysoký sérový cholesterol - snižuje ho.
Hepatoprotektivní účinek.
Detoxikační účinek - podporou funkce jater.
Blahodárně působí na cévy a zrak.
Nadváha, obezita - upravuje hmotnost. Zlepšuje trávení.
Kocovina - rychle zlepšuje stavy následující po požití přemíry alkoholu.

Sléz maurský květ tinktura

Kašel, chronický kašel zahlenění, dýchací cesty, chrapot, angína, průjmy, žaludeční vředy, záněty žaludku, zevně atopický ekzém, akné, lupénka, hemoroidy, vaginální infekce.

Slunečnice roční

Snižuje horečku.
Stimuluje činnost jater.

Smil písečný tinktura

Podpora vylučování žluči, podpora trávení, urychlení metabolismu (podpora jater).
Zesiluje sekreci slinivky břišní.
Antibakteriální účinky - slinivka břišní a žlučové cesty.

Smil italský tinktura

Kašel, zahlenění, astma, migréna, křeče střev, klimakterium, vysoký tlak, horečka, zánět kloubů, neuralgie, podpora imunity.

Smrk ztepilý tinktura

Fytoncidní účinky (dezinfikuje). Usnadňuje vykašlávání při zahlenění.

Sporýš (verbena) tinktura

Cysty vaječníku, bolesti hlavy při menstruaci.
Otoky, svalové křeče. Neplodnost.
Průjem, nechutenství.
Bolesti zad, oční zákal.
Desinfekce střev. Normalizace střevní mikroflóry.
Podpora vylučování trávicích št'áv a enzymů.
Působí detoxikačně na játra a ledviny

Srdečníková tinktura (nať)

Zklidnění, úzkost, nespavost, posílení srdečního svalu, angina pectoris, migréna.
Tachykardie (zrychlený srdeční tep). Kardiosedativní účinek. Srdeční ischémie z vysokého krevního tlaku.
Klimakterické obtíže - zmírňuje.
(Působí sedativně podobně jako kozlík)

Stephania tetranda tinktura

Astenie, vyčerpání, oslabení organismu, chronické nemoci. Zvýšená teplota, horečka - snižuje. Vysoký krevní tlak - snižuje. Ischemie srdeční - zlepšuje zásobení srdečního svalu krví. Rakovina plic. Ulcerozní kolitida.

Stroček trubkovitý, kominíček

Bílkovina v moči (proteinurie), protizánětlivé účinky, zpomaluje stárnutí - antioxidační účinky, prevence rakoviny, podpůrná léčba - rakovina plic (adenokarcinom plic), Ehrlichův tumor, rakovina jater, sarkom 180.
Antibiotický (protibakteriální) účinek - Bacillus subtilis, B. licheniformis, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Agrobacterium tumefaciens a Escherichia colli.

Střemcha obecná, střemchová tinktura

Bolesti žaludku, střev, průjem.

Světelný kořen (jam čínský) tinktura

Harmonizuje hormonální systém, pomáhá ženám při emocionální nerovnováze, menstruační bolesti, klimakterium, podpora početí, účinky na slezinu, plíce, ledviny.

Světlík tinktura (nať) tinktura

Zlepšuje zrak, odstraňuje psychickou únavu, snižuje krevní tlak.
Zlepšuje zažívání. Řeší bolesti žaludku, bolest střev.
Suchý kašel.
V historických zdrojích se uvádí, že zlepšuje paměť.

Svízel přítula (nať) tinktura

Lymfatické otoky, detoxikace jater, ledvin, sleziny, slinivky břišní, akné, alergie.

Svízel syřišťový tinktura (nať)

Selhávání ledvin, selhání ledvin. Zástava močení. Zánět ledvin, glomerulonefritida (zánět ledvinových klubíček). Močové kameny, ledvinové kameny.
Přepracování, únava, ospalost.
Tlumí chuť k jídlu. Afrodiziakum (účinný je ale hlavně kořen). Diabetes, cukrovka.
Rakovina kůže, rakovina jazyka - zevně i vnitřně.
Zevně: kloktání tinktury u zánětu a ústupu dásní (parodontózy). Revma, lupénka, ekzémy. Spáleniny.

Šalvěj lékařská tinktura - kvetoucí nať (ev. v kombinaci s hřebíčkem či rdesnem hadím kořenem, pokud má léčit záněty dásní a záněty v krku)

Užívá se na nemoci močových cest. Bolesti v krku. Gynekologické záněty. Záněty dásní. Vnitřně snižuje pocení u žen v klimakteriu (ideálně kombinovat s yzopem).
Tinktura není vhodná pro děti.

Šalvěj červenokořenná tinktura

  • antivirové účinky - covid, SARS-Cov-2 infekce
  • prevence krevních sraženin, vysoká srážlivost krve - mírně "ředí krev" a tak brání vzniku krevních sraženin v krevním oběhu
  • neklid - zklidňuje psychiku,
  • psychogenní "bušení srdce" (palpitace)
  • nespavost - zlepšuje spánek
  • zánět - protizánětlivé účinky
  • posiluje imunitu (obranyschopnost) organismu
  • astma - tlumí astmatické potíže
  • žaludeční vředy - chrání žaludeční sliznici
  • ateroskleróza, "zvápenatění cév" - vhodná při srdečních a cévních poruchách
  • bolesti na hrudi, angina pectoris - špatně prokrvený srdeční sval z důvodu zúžení cév
  • podporuje krevní oběh a prokrvení (mikrocirkulaci - prokrvení v nejmenších "cévečkách")
  • zvyšuje pružnost cév
  • cholesterol - snižuje hladinu LDL cholesterolu
  • játra - působí jako jaterní antioxidant (chrání před "stárnutím jater")
  • jaterní cirhóza a hepatopatie - chrání jaterní buňky před poškozením a podporuje regeneraci jaterních buněk
  • zlomeniny kostí a zranění - podporuje hojení zlomených kostí a řezných ran
  • bolesti kloubů - tlumí je
  • antibiotikum - antibakteriální účinek
  • diabetes 2. typu, cukrovka - snižuje hladinu glykémie v krevním séru (v krvi) - více informací o diabetu na www.WebinarDiabetes.cz
  • slabá menstruace (spojená tzv. blokádou jater, danshen pomáhá odstraňovat blokádu jater)
  • psychické napětí - premenstruační syndrom, PMS

Šanta kočičí tinktura

Relaxační účinek. Bolesti hlavy. Bolesti žaludku. Bolesti zubů. Menstruační křeče. Nespavost - zklidňuje před spaním.
Průjmy - tlumí je. Podpora trávení.
Nadměrné pocení - tlumí ho.

Šeříková tinktura

Revma, astma, dna, ostruha na patách, zimnice.

Šípková tinktura (plod)

Zdroj vitamínu C, kašel, horečka, nachlazení, průjem, koliky, zánět ledvin a močových cest, proti křehkosti cév a modřinám.

Šanta kočičí, šantová tinktura (nať)

Na neklid, nervozitu, popudlivost, nespavost, psychické napětí, menstruační křeče, vysoký tlak krve, zánět průdušek a křeče žaludku, žlučníku (trávicí potíže).

Šišáková tinktura (nať, kořen)

Snižuje krevní tlak, tlumí srdeční arytmie. Tlumí alergie, harmonizuje imunitní systém.
Působí sedativně a blahodárně na nervy. Vhodná pro děti s nočními děsy a pro hyperaktivní děti s ADHD.
Detoxikuje organismus od balastních látek.
Rakovina - karcinostatický účinek (zastavuje růst rakoviny - vhodné např. u rakoviny prostaty, kdy se používá v kombinaci s vrbkou úzkolistou a vrbovkou malokvětou).
Rakovina prostaty, rakovina žaludku, rakovina plic, rakovina jater, některé typy leukémie. Obsahuje 4 protirakovinné látky.
Chceme-li využít sedativní účinek přípravku k navození spánku, doporučuje se užíti 30 kapek v 18 hod.

Škornice šípolistá tinktura

Vazodilatační účinek. Penis - zlepšuje prokrvení. Prodlužuje erekci.
Podpora sekrece pohlavních hormonů.
Zlepšuje prokrvení mozku. Zvyšuje citlivost nervových zakončení kůže a pohlavních orgánů.
Osteoporóza - prevence.

Štětka soukenická (kořen)

Užívá se na léčbu boreliózy, revmatu, žaludečních a dvanáctníkových vředů.
Silnější na boreliózu je ale křídlatka japonská.

Štírovník růžkatý tinktura (kvetoucí nať)

Bolesti křížů, revmatické bolesti kloubů.
Deprese, nespavost.
Pozor, mírně jedovatý!

Talinum latnaté

Rekonvalescence - zvyšuje energii a vytrvalost, podporuje rozhodnost, podpora myšlení a kognitivních funkcí, má neuroprotektivní účinek (chrání mozek a periferní nervy), podpora imunity, horečka, kašel, plicní nemoci, zácpa a průjem. Menstručaní potíže - bolestivá menstruace. Močopudný účinek. Hepatoprotektivum - chrání játra. Chrání ledviny. Antibakteriální. Diabetes. Žaludeční a dvanácterníkové vředy.
Zevně na svracb, křečové žíly, hluboké rány a popáleníny, suché ekzémy (slizovitá bylina).

Těhozev březový list (buko) tinktura

Selhání ledvin.
(v EU nelze aktuálně sehnat)

Tinktura zánět hrtanu (laryngitida), chrapot, ztráta hlasu

1 sklenice vody, půl sklenice anýzových semen. Necháme 15 minut svařit. Pak semena vytáhneme a odvar necháme ještě svařit s 1/4 sklenicí medu (ideálně lipového). Přidáme 1 polévkovou lžíci koňaku. 
Užíváme po 1 polévkové lžíci každou půlhodinu. Je to vynikající prostředek při léčbě laryngitidy a na chrapot, též ztrátu hlasu. 

Tinospora srdčitá tinktura (guduchi, CHEBULE)

Adaptogen. Podpora imunity, autoimunitní nemoci.
Posiluje játra, ledviny.
Dna - pomáhá vylučovat kyselinu močovou.
Zánět kloubu, osteoartritida. Revmatoidní artritida, revma, revmatismus.
Hepatoprotektivní účinek - chrání játra (při chemoterapii cyklofosfamidem).
Osteoprotektivní účinek - chrání kostní dřeň (při chemoterapii cyklofosfamidem).
Chrání játra před poškození chemikáliemi (např. tetrachlormetan ad.).
Regenerace jater - množení hepatocytů, Kupfferových buněk.
Žloutenka B, žloutenka C.
Zvětšená slezina. Zimnice. Zvýšná teplota, malárie.
Posílení bílých krvinek - fagocytů, prokázán efekt u dětí.
Zánět středního ucha. Zánět horních cest dýchacích.
Metastázy rakoviny.

Tlustice tinktura (nať)

Opary, afty, bolesti v krku, průjem, zácpa, strie, kuří oka, abscesy kůže, popáleniny, artróza (opotřebování) kloubů, zánět kloubu, zánět ledvin.

Topol osika tinktura (kůra větviček a mladé listy)

Dna, revmatismus.

Topolovka černá tinktura

Ochrana sliznic (ústa, žaludek, střeva, dýchací cesty). Tlumí dráždění sliznic.
Zastavená menstruace, slabá menstruace.

Topolovka růžová tinktura

Slizniční imunita, suchý kašel, zánět sliznic dýchacích cest a dutiny ústní, zánět sliznice žaludku (zánět žaludku, gastritida), trávicí potíže, bolesti žaludku, nemoci slinivky břišní, nemoci sleziny, opožděná menstruace, bolesti v krku, ekzémy kůže.

Touleň srdčitá tinktura

Nepravidelná menstruace, pásový opar, zánět spojivek, zápal plic, zánět průdušek, chřipka, horečka, gynekologické záněty.

Triphala

Chronická zácpa, detoxikace střeva, obezita, svaly - svalová výživa, mozek - mozkový nutrient, stres, snižuje krevní tlak, zlepšuje zrak.

Trnka květ/plod tinktura

Chronická zácpa, závislost na projímadlech.
Vysoký diastolický tlak, vysoká hladina sodíku.
Záněty periferních cév.
Detoxikace, obezita.
Zánět cév. Snižuje nežádoucí prostupnost cév.

Trubkovec tyčinkovitý tinktura

Silně močopudný, antibakteriální (možnost využít u zánětů močových cest).
Otoky ledvinového původu, ledvinová nedostatečnost. Bílkovina v moči, proteinurie.
Dna, nadbytek kyseliny močové v organismu.
Selhávání ledvin - pomáhá oddálit dialýzu. Je možné používat i při dialýze. Jsou známy případy obnovení činnosti nefunkční ledviny po nasazení této byliny.
Obsažené látky snižují zadržování vody v těle.
Štítná žláza - mírně stimuluje.

Třezalka v olejovo-alkoholovém roztoku (květ a list)

Žaludeční a dvanáctníkové vředy.
(500 gramů čerstvých květů s listy se dá do 1 litru oleje a 500 ml alkoholu, nezavírá se, nechá se 3 dny stát; po maceraci se užívá 1 polévková lžíce denně po dobu 2 měsíců.)

Třezalková tinktura (květ)

Lék na nervové vyčerpání, deprese, úzkost, neklid, neurastenie, panika, panická ataka.
Čistí krev, zlepšuje metabolismus. Nechutenství.
Podpora činnosti jater a žlučníku.
Otoky - mírné diuretikum.
Antibiotické účinky.
Kardiotonický účinek.
Tinktura způsobuje zvýšenou fotosenzivitu a může snížit účinnost celé řady léků včetně hormonální antikoncepce!

Turan roční tinktura (kvetoucí nať)

Neuroprotektivní účinky (chrání mozek, míchu, periferní nervy), bolesti hlavy, antioxidační účinky (zpomaluje stárnutí), bolesti v krku, zánět krku, zánět dutiny ústní (stomatitida), zahlenění, horečka. Průjem, zánět močového měchýře, silné menstruační krvácení, dna, revma, bolesti kloubů, ekzémy, zánět kloubu, pigmentové skvrny, stařecké skvrny. Potopudný - pomáhá vypocení.

Turanka kanadská, turan kanadský tinktura

Močopudná bylina. Zvýšená kyselina močová, dna. Zánět močových cest. Podpora metabolismu u kožních chorob.
Silné menstruační krvácení, ostatní typy krácení - tlumí/zastavuje. Průjmy - tlumí. Bronchitida, zánět průdušek.
Bílé krvinky - podpora tvorby bílých krvinek. Neuralgie trigeminu, bolesti trojklanného nervu.

Tužebníková tinktura (květ, event. i s listy)

Horečka, nachlazení, chřipka, různé infekční nemoci. Způsobuje vypocení. 
Revma, revmatismus, revmatoidní artritida. Záněty kloubů.
Žaludeční vředy a překyselení žaludku, jakožto i překyselení organismu.
Průjmy. Reguluje kvasné a hnilobné bakterie ve střevu. Dna - pomáhá vylučovat kyselinu močovou z organismu.
Rakovina tlustého střeva (obsahuje deriváty kyseliny salicylové - vědecké články zde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=aspirin+colon+cancer )

Tymiánová tinktura (nať)

Silný kašel, nachlazení. Chronický zánět průdušek. Má výrazné antibiotické účinky. Astma.
Průjem, nadýmání, paraziti střev. Chronický zánět žaludku.
Revma, dna, bolesti kloubů.
Bolesti svalů po námaze.
Záněty a zápach úst.
Různé tělesné pachy.
Kožní plísně, kožní kvasinky (zevně). Hnisavé, hnisající rány.
Křeče - spasmolytický účinek.

Tykev tinktura (dýně)

Obsahuje hodně zinku. Zvětšená prostata. Roupy.

Úročník bolhoj

Regenerační schopnosti - obzvl. u starších lidí. Desinfikuje. Podpora metabolismu (látkové přeměny).
Adstringentní, stahující účinek. Zánět dásní, gingivitida - kloktadlo.
Bércové vředy, ekzémy, mokvající rány, mokvavé puchýře ad. (zevně).
Vazodilatační účinky - špatně prokrvené končetiny.

Vachta tinktura (tinktura z vachty trojlisté) - list

Nechutenství - podpora chuti k jídlu, zánět žaludku, gastritida. Podporuje sekreci žaludečních šťáv. Zrychluje peristaltiku.
Svědění kůže. Lymfatické otoky. Křečové žíly.
Hemoroidy.
Zánět dásní, krvácení dásní.
Nauzea, nevolnost na zvracení - tlumí ji.
Podporuje činnost žlučníku a jater.
Anémie, chudokrevnost - významná krvetvorná vodní bylina.
Rostlina je chráněná, nesbírejte ji v přírodě. Je možné ji sehnat v některých zahradnictvích.

Vanilka pravá tinktura

Posílení srdce. Odstraňuje únavu. Dodová vitalitu a sílu. Má antioxidační účinky. Mírné afrodiziakum.
Od výroby vanilkové tinktury se upouští, protože je vanilka poslední roky velmi drahá a na uvedené účinky lze vanilku nahradit jinými léčivými rostlinami.

Vilín viržinský tinktura (květ, list)

Náhrada kortikoidů u kožních nemocí, lupénka, ekzémy, mokvavý ekzém, svědění kůže, lymfatické otoky, hemoroidy, křečové žíly, zánět a krvácení dásní, zánět hrtanu laryngitida, erythema nodosum, stařecká pokožka.
Průjmy, hemoroidy, křečové žíly. Zvyšuje odolnost kapilár - využívá se u rozšířených cév v obličeji a na nose. Vhodný při růžovce (rosacea) v obličeji. Metličky, metličkovité žíly nohou. Antioxidační vlastnosti.

Vinná réva list

Pružnost krevních cév. Křečové žíly - zlepšuje cirkulaci žilní krve. Špatně se hojící rány.
Špinění, mimomenstruační děložní krvácení.

Violka trojbarevná tinktura

Obshujue rutin!!! (podobně jako pohanka). Zlepšuje vstřebávání vápníku ze stravy.
Zahlenění, podpora vykašlávání.
Otoky, revma, kožní nemoci dětí (ekzémy, lupénka), kožní alergie, posílení srdce. Zlepšuje prokrvení sítnice. Zlepšuje prokrvení periferních vlásečnic a tak prokrvení tkání.
Nedostatečné prokrvení ledvin. Detoxikace - podpora vylučování odpadních látek z těla.
Alergie.

Violka vonná, fialka tinktura

Zahlenění - podporuje vykašlávání. Otoky - močopudná. Revma, revmatismus, revmatoidní artritida - antirevmatický účinek.

Višeň obecná

Močopudná. Močový písek. Otoky. Mírně staví průjem. Křeče, zahlenění. Vliv na hubnutí.

Vitánie snodárná, ašvaganda (kořen)

Afrodiziakum pro ženy, afrodiziakum pro ženy, zlepšení erekce, podpora otěhotnění, posílení imunity, zlepšení soustředění, usnadnění usínání, proti únavě. Zánět průdušek (bronchitida), lupénka, senilní demence.
Tvorba bílých krvinek, tvorba červených krvinek (anémie, chudokrevnost, leukocytopenie) - podpůrná léčba u chemoterapie.
Cytostatikum, cytostatický účinek ve vyšších dávkách - rakovina prostaty, kolorektální karcinom (rakovina konečníku), rakovina plic, neuroblastom, ad. Zvyšuje účinnost radioterapie a chemoterapie. Metastázy - zpomaluje jejich šíření.
Dlouhodobé vyčerpání a nespavost. Proti stresu. Obsahuje hodně železa a minerály.
Deprese, úzkosti, lepší zvládání stresu a sociální izolace

Vlaštovičníková tinktura (nať)

Mimořádně silný protizánětlivý účinek! Léčí nemoci jater, žlučníku a žaludku. Zmenšuje polypy žaludku (žaludeční polypy). Detoxikuje. Polypy střev.
Rakovina kůže - zpomaluje růst kožních nádorů.
Je nutné přesně dodržovat dávkování! Je nevhodná pro děti.

Vlčí mák tinktura (okvětní lístky)

Chronický kašel, kašel, dráždění ke kašli, zahlenění, podpora vykašlávání. Astma. Akutní katar průdušek. Sedativum (sedativní účinek). Neobsahuje morfin.

Vojtěška setá, tolice (mladá nať) tinktura

Zdroj fytohormonů, vysoký LDL cholesterol a zvýšená glykémie, křehké cévy, angina pectoris, padání vlasů, podpora trávení bílkovin, zánět močových cest.
Vynikající na revma!

Vrba bílá tinktura

Horečka, revma, revmatické bolesti. Desinfekční účinek, neurastenie (předráždění).
Špatně se hojící rány, lupénka.
Horečka.

Vrbovka malokvětá (nať) tinktura

Zvětšená prostata, zánět prostaty, rakovina prostaty - podpůrná léčba.
Nemoci ledvin a močového měchýře.
Kožní nemoci. Detoxikace krve.

Vrbka úzkolistá (nať) tinktura

Zvětšení prostaty, hypertrofie prostaty.
Podpora otěhotnění. Neklid, nespavost, úzkost, tíseň, psychické napětí.
Nemoci střev. Zánět střev. Žaludeční vředy, dvanácterníkové vředy.
Špatně se hojící rány kůže a úst.
Zánět močových cest - zlepšuje průběh.

Vrcholák myrobalánový (bibhítaki) tinktura /rostlina je součástí triphaly!/

Příznivý vliv na trávicí trakt - tenké střevo, tlusté střevo - detoxikuje, čistí.
Hleny ve střevech - zlepšení vstřebávání živin a látek ve střevě a podpora peristaltiky.
Šedivění vlasů, padání vlasů. Růst vlasů - podpora.
Hemoroidy. Kožní nemoci.

Vrcholák třislovinný, harítakí tinktura /rostlina je součástí triphaly!/

Příznivě působí na trávení a trávicí trakt. Detoxikace střeva. Desinfekce střeva. Regenerace střeva. Regenerace plic. Zlepšuje vstřebávání živin z potravy.
Výživa mozku, výživa nervů ► zlepšení paměti. Vhodné pro staré lidi.
Bolestivá menstruace.

Vrcholák pravý (terminalia arjuna) tinktura

Stres, nervozita. Srdce, srdeční činnost.
Tuberkulóza, poškození plicních tepen.
Močové kameny, močový písek - rozpouští.

Vřes obecný tinktura (květ)

Močopudný, desinfekce močových cest, zánět močového měchýře.
Zvětšená prostata. Revma, revmatismus, bolesti kloubů.
Zánět ledvin (zánět ledvinové pánvičky), otoky, anasarka, močové kameny.
Močové kameny, písek v moči.
Otoky, zavodnění - močopudný účinek.

Všedobr horní tinktura

Nechutenství, nadýmání, křečovité bolesti břicha. Žaludeční a střevní nemoci. Nemoci ledvin. Nemoci močových cest. Zánět dýchacích cest (nachlazení). Zánět průdušek, bronchitida. Dna. Kožní nemoci. Detoxikační účinky - podporuje vylučování odpadních látek kůží. Geriatrikum.

Yerba maté (cesmína paraguayská) tinktura

Stimulant. Vyčerpání organismu, asténie, chronický únavový syndrom.

Yzopová tinktura (nať)

Zahlenění - vykašlávání, silné expektorans. Bronchitida, zánět průdušek. Kašel, nachlazení. Desinfekce močových cest. Desinfekce dýchacích cest. Antiseptické vlastnosti.
Ulevuje při klimakteriu (přechodové potíže) - noční pocení.
Astma. Trávicí potíže (dyspepsie). Geriatrikum.

Zázračná tinktura na zánět průdušek (bronchitidu) a zápal plic

3 biocitrony nastrouhané i s kůrou, 20 vlašských ořechů, 300 ml aloe gelu, 500 g medu, 200 ml kagoru nebo jiného kvalitního červeného vína.
Užíváme jako uvolňující a zklidňující prostředek při bolestech na plicích a průduškách. Užívá se 1 polévková lžíce 3x denně. 

Zázvorová tinktura (oddenek)

Průjem, nadýmání, bolesti svalů a kloubů, poruchy erekce.
Nechutenství, žaludeční potíže. Tlumí bolest.
Prevence nachlazení. Nachlazení a kašel, posílení imunity. Diabetes 2. typu, cukrovka. Nevolnost na zvracení, těhotenská nevolnost, kinetóza (nevolnost v autě), astma.

Zběhovec plazivý tinktura (nať)

Zánět průdušek (bronchidita), zánět dýchacích cest, kašel, chrapot, zánět hltanu, zánět hlasivek.
Podpora tvorby žluči, nemoci žlučníku, zlepšuje trávení.
Cirhóza jater, jaterní cirhóza. Podpora metabolismu. Tlumí bolest.
Vředy dutiny ústní.
Modřiny, kožní rány.

Zelená káva (nepražená semena kávovníku arabského) tinktura

Podpora metabolismu tuků (vliv na obezitu, hubnutí, redukci hmotnosti).

Zelený čaj

Silný antioxidant. Prevence rakoviny, zhoubných nádorů (blokuje enzym urokinázu). Tlumí žaludeční potíže (obsahuje taniny). Zklidňující účinek na nervový systém. Prevence srdečních onemocnění. Únava, otoky (obsahuje thein).

Zelený ječmen tinktura

Antioxidant.

Zemědým lékařský tinktura

Silně působící léčivá rostlina. Vysoký krevní tlak. Žlučové kameny - brzdí tvorbu a rozpouští je. Močopudný. Migréna. Kožní nemoci.

Zeměžluč lékařská tinktura

Celkové tonikum. Trávicí potíže, nechutenství, žaludeční slabost a nedostatek kyseliny solné v žaludku.
Leukémie - zlepšuje krevní obraz (bílé krvinky, červené krvinky).
Nemoci jater - snížené vylučování žluče z jater. Nemoci žlučových cest.
Podpora peristaltiky střev. Diabetes 2. typu, cukrovka - oddaluje užívání PAD léčiv.

Zimolez japonský /ovíjivý/ tinktura (nať)

Horečka, močopudný účinek, vodnatelnost, anasarka. 

Zlatobýl celík tinktura (zlatobýl obecný)

Nemoci ledvin, nemoci močových cest. Zavodnění těla až anasarka. Porucha metabolismu. Zvětšená prostata, hypertrofie prostaty.

Zlatobýl kanadský tinktura

Dezinfekční účinek močových cest. Nemoci ledvin. Kameny ledvin a močových cest (nefrolitiáza, uretrolitiáza). Hypertrofie prostaty, zbytnění prostaty. Protirakovinné účinky.

Žampion dvouvýtrusný

Antibiotický, protirakovinný, alergie, astma, kožní alergie.

Žampion mandlový tinktura

Silný imunostimulant (obsahuje velké množství beta-D-glukanů). Blokuje průnik virů buněčnou membránou! Silně protirakovinný. Stimuluje natural killer buňky, které nádor napadají. Houba indikuje apoptózu (buněčnou smrt) nádorových buněk. Tlumí cévní zásobení nádorů (brání novotvorbě cév v nádoru).
Účinkuje na: rakovina prostaty, rakovina hrtanu, rakovina plic, rakovina prsu, rakovina žaludku, rakovina vaječníků, rakovina jater.
Žloutenka B, C. Alergie - antialergenní účinky.

Ženšenová tinktura ("ženšen" pětilistý, gynostema pětilistá - nať)

Únava, poruchy paměti, poruchy erekce, posílení imunity a odolnosti na stres, tlak krve, vysoká glykémie a cholesterol.

Ženšenová tinktura, ženšen pravý (kořen)

Posílení organismu, chronická únava nejasné příčiny (astenie), nespavost, nevýkonnost, srdeční ochablost, deprese, schizofrenie, hypochondrie.
Duševní a fyzická síla, odolnost na stres, posiluje orgány, činnost mozku, soustředění a paměť.
Posttraumatická stresová porucha, deprese, neuroprotektivní účinek (vaskulární demence ad.).
Parkinsonova a Alzheimerova nemoc. Pokusy na myších jsou příznivé pro onemocnění amyotrofická laterální skleróza ALS (klinické studie na lidech zatím nebyly dělány).
Prevence rakoviny a u onkologických pacientů, prevence metastáz a zlepšení psychicky a psychické odolnosti u onkologicky nemocných pacientů.
Sexuální nevýkonnost, sexuální dysfunkce - porucha erekce. Příznivý vliv na kvalitu spermií (spermatogenezi). Příznivý vliv na tvorbu hormonů.
Studie neprokázaly jasnou účinnost na diabetes a inzulínovou rezistenci!

Žindava evropská tinktura

Zánět horních i dolních dýchacích cest. Poruchy trávení, peptické (žaludeční) vředy. Bolesti v krku (kloktání). Zánět dutiny ústní. Zánět dásní. Atopický ekzém (do mastí). Kožní vyrážky, kožní vředy, zhnisané rány.

Žluťucha tinktura

Průjem, žloutenka, nachlazení, krvácení z nosu, celkové posílení organismu.

 


GEMMOTERAPIE - MEDICÍNA PUPENŮ

Jak připravit tinkturu z pupenů nebo jehněd

Bylinná droga se nakládá do lihoglycerínu. Alkohol 60% (130 g) + glycerín 85% (90g). Na 1 díl pupenů používáme 15 dílů směsi lihoglycerinu.
Pupeny doporučuji na hrubší kousky nasekat keramickým nožem nebo rozdrtit v hmoždíři (zvětšení styčné plochy) či tupou stranou vařečky (ideálně bez styku s kovem).
Macerujeme za každodenního obracení či protřepání 3 týdny při pokojové teplotě nebo u radiátoru (teplota nesmí překročit nikdy cca. 40°C!).

TIP: 80% líh a 99,5% glycerol je možné zakoupit zde.

 

  • Aronie (černý jeřáb) optimalizuje funkci štítné žlázy, podporuje pružnost a nepropustnost cév a pomáhá vylučovat soli z těla.
  • Bez černý působí na široké spektrum kožních onemocnění a zlepšuje stav cévní stěny.
  • Bez hroznatý harmonizuje imunitní systém, ovlivňuje činnost ledvin, jater a další choroby citlivé na kortikoidy, které může bez jejich vedlejších účinků nahradil.
  • Borovice kleč pomáhá při revmatoidní artritidě, regeneruje kosti a chrupavku a to zvláště u lidí důchodového věku.
  • Borůvka černá zlepšuje vidění ovlivněním sítnice a zrakového nervu, zlepšuje využití zbytkového přirozeného inzulinu v těle u cukrovky a příznivě působí na cévní stěny.
  • Brusinka obecná je ženskou bylinou, zlepšuje vstřebávání vápníku při problémech v menopauze a postmenopauze, uvolňuje ledvinová klubíčka, vylučuje kyselinu močovou, pomáhá při zánětech močových cest, brání skleróze tepen, zlepšuje výživu kůže.
  • Bříza bělokorá - extrakt z pupenů břízy je základním gemmoterapeutickým nástrojem (drenážní prostředek) - pročistí organismus a připraví jej na vlastní léčbu dalšími bylinnými přípravky. Dále působí na zánět slinivky, funkci sleziny a zánětlivá onemocnění ledvin - bílkovina v moči. Protože je bříza značně močopudná, doporučuje se zvýšit denní přísun tekutin - nejlépe čisté vody. Má vliv na zánět kloubů (artritidu), špatně se hojící kožní vředy, proleženiny (dekubity). Snižuje množství kyseliny močové v těle, léčí nemoc dna.
  • Bříza bělokorá - extrakt z jehněd. Březové jehnědy harmonizují funkci štítné žlázy i celého hormonového hospodářství v těle.
  • Buk lesní působí podobně jako březové pupeny - aplikujeme jej při potřebě rychlejší drenáže před aplikací specifického extraktu. Dále zlepšuje činnost ledvin a vyměšování močových kaménků.
  • Česnek medvědí je vhodným antisklerotickým prostředkem. Silně působí proti plísním, virům i bakteriím.
  • Dub letní používáme jako drenážní prostředek v případě selhání břízy. Dále působí proli průjmům a zlepšuje stav tlustého střeva. V kombinaci s extraktem z březových jehněd zlepšuje mužské libido.
  • Fíkovník smokvoň pusobí blahodárně na celý trávicí trakt včetně dvanácterníkových a žaludečních vředů. Pomáhá při infekcích v těle a může být alternativním nástrojem při léčbě mozkových poruch.
  • Habr obecný je gemmoterapeutikem vhodným při zánětech dýchacích cest, pro regeneraci sliznic, harmonizuje jaterní činnost a supluje deficit krevních destiček - snižuje krvácivost.
  • Hloh obecný tak jako v alopatii pomáhá při vysokém krevním tlaku, srdeční arytmii, při ateroskleróze i jako prevence infarktu myokardu.
  • Jalovec obecný má regenerační a detoxikační účinek na játra a působí na záněty ledvin a močových cest. Příznivě ovlivňuje cukrovku 2. typu.
  • Jasan ztepilý snižuje množství kyseliny močové v těle a působí antirevmaticky, čímž příznivě ovlivňuje dnu. Může nám pomoci i při virových onemocněních, například chřipce.
  • Javor babyka působí pozitivně na nervový systém, zvláště pak na zlepšení funkce vedení vzruchu nervem. Může pomoci při částečných ztrátách hybnosti útlakovým syndromem karpálního tunelu a dalších nemocech nervového aparátu.
  • Javor klen zlepšuje trávení a optimalizuje činnost žlučníku.
  • Jedle bělokorá pomáhá u nemocí kostí pacientů s neukončeným vývojem kosterní soustavy. Můžeme ji použít i pří dýchacích problémech z důvodu nachlazení či dýchavičnosti.
  • Jeřáb oskeruše snižuje hustotu a srážlivost krve a tím zlepšuje žilní oběh, čímž ovlivňuje křečové žíly, těžké nohy, záněty okolí žil, bércové vředy, hemoroidy, ale i bolesti hlavy a problémy se sluchem, způsobené překrvením mozku.
  • Jeřáb ptačí používáme stejně jako v alopatii pro šetrné doplnění fytoestrogenů v těle v období klimakteria. Dále zlepšuje průtok krve cévním systémem.
  • Jilm obecný slouží jako drenážní prostředek při kožních nemocech, regeneruje sliznice a pomáhá pří jarní únavě.
  • Jinan dvoulaločný působí na periferní prokrvení, jako prevence a léčba mozkových příhod, na zlepšení paměti, proti závratím a může příznivě ovlivnit ztrátu sluchu, hučení v uších (tinnitus) či Parkinsonovu nemoc.
  • Jírovec maďal zlepšuje krevní cirkulací v plicích, působí proti otokům, zlepšuje stav cévních stěn, čímž ovlivňuje hemoroidy, křečové žíly, bércové vředy a další problémy oběhového systému včetně zlepšení prokrvení cév periferních. Ve směsi s oskeruší a kaštanem působí na lymfatický oběh.
  • Jmelí bílé zlepšuje prokrvení mozku a enzymatickou funkci slinivky břišní. Pomáhá v případě sklerotických změn, při zbytnění srdce (hypertrofie myokardu) a při onkologických diagnózách.
  • Kaštan pravý čístí lymfatický systém a zbavuje jej otoků. Zlepšuje cévní cirkulaci a podporuje funkci jater. Ovlivňuje i trávení narušené autointoxikací.
  • Kiwi čínské podporuje látkovou výměnu, posiluje organismus i játra, působí antirevmaticky a snižuje psychické napětí.
  • Kopřiva dvoudomá detoxikuje organismus, pomáhá ke zdravému stavu vlasové pokožky, používá se jako geriatrikum pro látkovou výměnu. Řeší problémy s prostatou a povzbuzuje činnost jater.
  • Krušpánek (Zimostráz vždyzelený, jen pro vnější užití), používáme jako přechodový lék při změně gemmoterapeutické léčby.
    Působí na večerní horečky, které nesouvisí se skrytým zánětem v těle (tzn. není zvýšena hodnota sedimentace).
  • Kukuřice setá se používá při cévních křečích, gangrénách končetin a jako podpora regenerace srdce po prodělaném infarktu myokardu.
  • Lichořeřišnice větší má silný antibiotický účinek, především na stafylokoky, streptokoky, salmonely, Proteus vulgaris, Escherichia coli a Helicobacter. Nejsilněji působí při zánětech žaludku, v urogenitální oblasti a oblasti dýchacích cest.
  • Lípa obecná slouží jako uklidňující prostředek při depresích, nespavost u dětí, prodlužuje délku spánku. Tlumí úzkosti, strach, neurózy, utkvělé představy, bušení srdce. Pomáhá při nevolnostech z cestovaní. Tlumí svědění. Detoxikuje organismus (při dlouhodobém užívání). Snižuje hladinu cholesterolu, kyseliny močové (dna). Obezita - pomáhá při hubnutí. Chronický zánět žaludku, kolitidy.
  • Líska obecná ateroskleróza, regenerace plicních sliznic, rozedma plic (emfyzém) a bronchiektázie, otoky nohou, otoky dolních končetin.
  • Loubinec - revma, revmatismus, revmatoidní artritida. Zánět více kloubů - polyartritida. Bolesti malých kloubů. Deformace kloubů. Nemoci šlach a vazů. Dupuytrenova kontraktura. Bouchardovy uzly. Heberdenovy uzly. Dlaňová aponeuróza. Pozánětlivé srůsty. Ateroskleróza cév (vápenaté usazeniny v cévách).
  • Maliník obecný obsahuje fytoestrogeny, které regulují nepravidelnou menstruaci. Tlumí problémy spojené s menopauzou a mohou pomoci při poševních zánětech. Aplikujeme i při cystách prsu a vaječníků.
  • Měsíček lékařský je významný protirakovinný přípravek při onkologických indikacích ženských orgánů - rakovina dělohy, rakovina děložního čípku, rakovina pochvy, vaječníků a prsu.
  • Modřín opadavý působí na záněty horních cest dýchacích, podporuje činnost ledvin a používáme jej i jako antirevmatikum.
  • Morušovník černý zlepšuje látkovou výměnu, léčí záněty dýchacích cest, užívá se při kožních chorobách a ovlivňuje i cukrovku.
  • Olše lepkavá - silně účinkuje na revma (tlumí nitrokloubní zánět), osteoporoza, bolesti zad, kloubů a svalů revmatického původu, ICHS (ischemická choroba srdeční)
  • Ořešák černý (americký) se jeví jako užitečný pomocník v boji proti neoperovatetným nádorům léčených chemoterapií nebo ozařováním a to v souběhu s touto léčbou (doprovodná gemmoterapie k onkoterapii). Po operovaných nádorech podávat ihned jak je to možné.
  • Ořešák královský (vlašský) působí na chronické záněty v těle, na předčasné vrásky na kůži a zlepšuje stav kloubů a šlach. Aktivuje imunitní systém při infekcích a je vhodný i na kmeny bakterií rezistentní vůči antibiotikům, zvláště na stafylokoky.
  • Ostružiník křovitý působí protiskleroticky, používáme při dně, revmatismu a dalších degenerativních nemocech kloubů. V plicní oblasti nám působí na rozedmu plic (emfyzém), plicní fibrózu (CHOPN), chronickou bronchitidu a celkově na posílení plic.
  • Platan javorolistý příznivě působí na akné a vitiligo. Dokáže ovlivnit následky malárie.
  • Rakytník řešetlákový působí jako imunostimulátor, napomáhá regeneraci epitelu, léčí dvanáctníkové a žaludeční vředy, má antisklerotické a antidepresivní účinky a ovlivňuje kloubní a zažívací potíže.
  • Růže šípková je vhodným protizánětlivým prostředkem u dětí, a to zvláště pro oblast dýchacích cest. Působí i na astma, rozedmu plic a další dýchací problémy.
  • Rybíz černý s úspěchem používáme pro regulaci činnosti žláz s vnitřní sekrecí, při zánětech v těle, alergických reakcích a při zbytnění prostaty.
  • Svída krvavá je svými protisrážlivými účinky předurčena k řešení oběhových potíží. Je vhodná při nedostatečnosti věnčitých tepen, jako prevence infarktu, při léčbě trombózy či jako antisklerotikum. Působí při nefróze, stimuluje Kupfferovy jaterní buňky. Je nejvýznamnějším gemmoterapeutikem na snížení zvýšené funkce štítné žlázy - hypertyreóza.
  • Šeřík obecný uvolňuje věnčité tepny, pomáhá při srdečních křečích a je účinný proti ateroskleróze.
  • Topol černý obsahuje salicin s protizánětlivými účinky, populin, který snižuje hladinu kyseliny močové v krvi a množství silic, vosku a pryskyřic. V současné době je prokázán terapeutický efekt při doléčováni lymské boreliózy. Dále zánět tepen (arteritida), ateroskleróza, snížení krevní srážlivosti, zánět průdušnice, zánět průdušek, špatně prokrvená pokožka (bércové vředy ad.), dna. 
  • Třešeň - dna, zánět kloubu (artritida) způsobený dnou, zánět žaludku, překyselení, prevence kardiovaskulárních chorob (srdce, cévy), prevence rakoviny (např. rakovina prsu u mužů), diabetes (zpomalení rozvoje choroby), vysoký cholesterol - hypercholesterolémie.
  • Vinná réva je vhodným protizánětlivým prostředkem u chronických stavů, pomáhá při angínách, aktivuje tvorbu bílých krvinek a příznivě působí na artrózu zejména mladších pacientů.
  • Vrba bílá příznivě ovlivňuje záněty močových cest. Ve spojení s břízou pomáhá při chřipkových stavech. Ve spojení s měsíčkem snižuje schopnost nervové soustavy vnímat bolest.
  • Vřes obecný působí na otoky v organismu hlavně podporou funkce ledvin. Vyplavuje kyselinu močovou z těla. Brání rozvoji metastáz, k léčbě vlastního nádoru jej kombinujeme s čajem z lapacha a u ženských nádorů s čajem z měsíčku.
  • Žito seté zaceluje jizvy ve škáře a pokožce a působí na lupénku. Stimuluje jaterní buňky (hepatocyty), působí na chronickou a akutní hepatitidu. Zlepšuje účinek imunosupresiv.

 


Propolisová tinktura

Záněty v ústech, afty, bolesti v krku, záněty kůže a víček, léčí i zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus)! Možná zevní i vnitřní aplikace. Vnitřní aplikace vhodná na infekci helicobacter pylori u žaludečních vředů.
Účinkuje na: viry, plísně, bakterie, kvasinky.
Účinkuje mj. na: Bacillus, salmonely, stafylokoky, Escherichia coli (E. Coli), Pseuomonas aeruginosa, Helicobacter pylori.