Bylinné víno výroba příprava dávkováníBylinná vína - někdy se léčivé rostliny nechávají vyluhovat - macerovat za studena - ve vínu. Do litru kvalitního suchého či polosuchého (většinou bílého) vína se nasype asi 70-100 gramů sušené byliny. Láhev se uzavře, nechá stát v temnu a občas se protřepe. Po 14 dnech (ev. i déle) se scedí a slije. Víno se uchovává v chladu a temnu. Dobře známý je i tzv. svařák, tedy víno, ve kterém se povaří určité koření nebo bylinky. Toto víno je určeno k okamžité spotřebě. Na skleničku vína sedává tolik sušených bylin, kolik uchopíme mezi tři prsty. Dávkování u léčivých bylinných vín (ne svařáku) je střídmé - 3x denně cca. 0,5 dl. tj. 50 ml.


Účinky rostliny:

Byliny vhodné do vína:

  • všedobr horní
  • prvosenka (petrklíč)
  • hluchavkovité byliny - např. meduňka
  • yzop
  • rozmarýna
  • křen (na pročištění žlučníku)
  • pelyněk
  • puškvorec
  • benedikt
  • hořec
  • korinandr
  • pampeliška
  • bezinka
  • jalovec
  • meduňka
  • puškvorec
  • šípek
  • z česneku medvědího
  • vachta
  • aronie
  • komonice
  • šípky
  • ad.

 

Výhoda

Víno obsahuje vodu i alkohol, takže "vytáhne" z byliny účinné látky rozpustné ve vodě i v alkoholu.

 

Trvanlivost domácích bylinných vín

Uchováváme v lednici.
Zavřená láhev 3 měsice. Po otevření by se mělo víno spotřebovat do 3 týdnů.