Bylinná vína - někdy se léčivé rostliny nechávají vyluhovat - macerovat za studena - ve vínu. Do litru kvalitního suchého či polosuchého (většinou bílého) vína se nasype asi 70-100 gramů sušené byliny. Láhev se uzavře, nechá stát v temnu a občas se protřepe. Po 14 dnech (ev. i déle) se scedí a slije. Víno se uchovává v chladu a temnu. Dobře známý je i tzv. svařák, tedy víno, ve kterém se povaří určité koření nebo bylinky. Toto víno je určeno k okamžité spotřebě. Na skleničku vína sedává tolik sušených bylin, kolik uchopíme mezi tři prsty. Dávkování u léčivých bylinných vín (ne svařáku) je střídmé - 3x denně cca. 0,5 dl. tj. 50 ml.
Účinky rostliny:
Byliny vhodné do vína:
- všedobr horní
- prvosenka (petrklíč)
- hluchavkovité byliny - např. meduňka
- yzop
- rozmarýna
- křen (na pročištění žlučníku)
- pelyněk
- puškvorec
- benedikt
- hořec
- korinandr
- pampeliška
- bezinka
- jalovec
- meduňka
- puškvorec
- šípek
- z česneku medvědího
- vachta
- aronie
- komonice
- šípky
- ad.
Výhoda
Víno obsahuje vodu i alkohol, takže "vytáhne" z byliny účinné látky rozpustné ve vodě i v alkoholu.
Trvanlivost domácích bylinných vín
Uchováváme v lednici.
Zavřená láhev 3 měsice. Po otevření by se mělo víno spotřebovat do 3 týdnů.