Endívie, čekanka listová (latinsky Cichorium endivia) - je to příbuzný čekanky, proto je také oproti jiným salátům trochu hořký. Pěstuje se ve dvou variantách - s hladkými nebo kadeřavými listy, může být zelený nebo červený. Vysévá se od poloviny června do začátku července, dříve by trpěl nedostatkem tepla, z pozdějších výsevů se zase nestačí vytvořit dost velké rostliny.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- podpora trávení
- podpora tvorby žluči
- játra - očista, detosikace
- slezina - povzbuzení funkcí
- pozitivní vliv na zrak a vidění
- potlačení alergií
Dobře se hodí do salátů s pomerančem a jablky, které vhodně doplňují jeho nahořklou chut. Snáší se i s rajčaty, paprikou, cibulí, mrkví a sýrem. Doplnit můžeme bazalkou, koprem, yzopem, zálivku volíme nejlépe hutnější, jogurt nebo majonézu. Štěrbák se může i zapékat se sýrem nebo podávat osmažený na másle jako příloha k masu.
Pěstování salátových rostlin, vhodní a nevhodní rostlinní sousedé
Informace o pěstování různých salátů zde.
Účinky na zdraví
Obsahuje hodně draslíku, vápník, fosfor, železo, hořčík, provitamín A, vitamín E, vitamín C 20 mg/lOOg, vitamíny B1, B2, B6, kyselinu listovou. Podporuje trávení a tvorbu žluči, čistí játra a povzbuzuje slezinu. Pravidelně popíjená šťáva zlepšuje zrak a alergie.