Roketa setá (latinsky Eruca sativa) nebo též rukola - je jednoletá, vyšlechtěná salátová zelenina, která je naprosto nezbytnou součástí italské kuchyně. A ten problém s pojmy je poněkud trapný - Italové jí totiž říkají rukola stejně jako my rukole říkáme křest! Je to opravdu zamotané a tak navrhuji se s tím netrápit a říkat prostě vytrvalá rukola a jednoletá rukola (botanici jistě prominou).
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- ekzém, vyrážka
- ledviny - očista
- močové cesty - očista
- afrodisiakum, afrodiziakum, afrodisiakální účinky
Takže naše jednoletá rukola je daleko jemnější než ta vytrvalá, i když má samozřejmě také svou výraznou chuť. Pěstovat se dá z postupných výsevů od března až do srpna, protože sklízet můžeme už za 6-8 týdnů. A roste dobře i v truhlíku za oknem, dokonce se dá v zimě urychlit na vlhčené buničině stejně jako řeřicha. Doporučuji sbírat opravdu mladé lístky, jsou příjemně pikantní, něco jako ředkvička. Ty starší jsou trochu hořké, ale velice dobře se hodí k tepelné úpravě, při které se hořkost ztratí.
Italové přidávají starší spařené listy rukoly do těstovin, rizota, na pizzu, nebo je osmaží na olivovém oleji s česnekem a podávají jako přílohu k masu či rybám. Mladé lístky chutnají výborně s rajčaty, bazalkou a česnekem, skvělý je i salát s přídavkem čerstvého sýra (typ feta), oliv a pomeranče.
Pěstování salátových rostlin, vhodní a nevhodní rostlinní sousedé
Informace o pěstování různých salátů zde.
Účinky rokety na zdraví
Čistí kůži od ekzémů a vyrážek, čistí ledviny a močové cesty, údajně je to prý i afrodisiakum.