facebook
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

perila ucinky na zdravi pouziti v kuchyni do salatu s bylinkami pestovaniPerila, perrila (latinsky Perilla frutescens) - čínská bylinka, která má výrazné léčivé účinky a navíc je velice krásná a dekorativní. Můžeme pěstovat jak zelené, tak červené kultivary, ty zelené jsou aromatičtější, mají trochu nasládlou vůni, velmi pronikavou, malý kousek dokáže změnit chuť celé polévky i omáčky. V Číně se používá na smažení i dušení, u nás doporučuji spíš přidat do čínských nudlí nebo nějaké jiné „exotiky" než do klasických českých jídel, na která jsme zvyklí.



Účinky rostliny:

  • účinek na alergie připodobnitelný k antihistaminikům, přírodní antihistaminikum
  • sená rýma, senná rýma
  • astma
  • atopický ekzém
  • kašel
  • zahlenění
  • nemoci průdušek a jejich zahlenění
  • horečka
  • chřipka
  • nachlazení
  • těhotenská nevolnost

Červenou variantu můžeme používat bez problémů i do salátů a české kuchyně. Perila roste opět velmi bujné, sklízet první rostlinky můžeme už za 4 týdny po vysetí. Odřízneme ji nad zemí a počkáme, až vyraší a dopřeje nám druhou sklizeň.

 

Pěstování salátových rostlin, vhodní a nevhodní rostlinní sousedé

Informace o pěstování různých salátů zde.

 

Účinky perily na zdraví člověka

Obsahuje především vitamíny skupiny B - B1, B2, B3, z minerálních látek zinek, vápník, hořčík, fosfor a mangan. Velmi účinně uklidňuje kašel, uvolňuje a rozpouští hleny a čistí průdušky, navíc i snižuje horečku, používá se tedy při chřipce a nachlazení a plicních problémech. Zajímavý je ale spíš pozitivní účinek při alergiích všeho druhu, snižuje tvorbu histaminu a tak ji můžeme použít při senné rýmě, astmatu i atopickém ekzému. Bylinka je naprosto neškodná, nemá žádné omezení, v Číně se dokonce používá na potlačení těhotenské nevolnosti.