Olej z hroznových semínek hroznový olej účinky na zdraví použití využitíVinná réva je lékem po všech stránkách, kdy zužitkujeme nejenom plod, od slupky po jadérko, ale též pupen či list. Osobně vyrábím léčivou tinkturu a vládnout lisem, odstředím z jadérek také olej. Ten však v dnešní době již můžete z pohodlí domova bez problému zakoupit. A buď jím léčit, případně využít jako jeden z nejvýživnějších olejů pro vaši pleť. Zejména, trápí-li vás mastnější pokožka, neboť olejíček reguluje množství kožního mazu.


Účinky hroznového oleje na zdraví (vnitřně):

Olej z hroznových semínek je možné kupit od 59 Kč zde

Jste-li milovníky přírodní bylinné kosmetiky, do oleje naložte oblíbené bylinky, ať už měsíček lékařský, květ šípkové růže, ale také heřmánek pravý. Vaše pleť vám poděkuje, zůstane svěží a jemná, bez ztrát přirozené vlhkosti. Olej však můžete také vetřít do vlasů, a to zejména k samotným kořínkům, kdy jemně vklepete bříšky prstů. Následně se uložíte ke spánku a ráno vlasy umyjete, tak, jak jste zvyklí. Vlasy budou zářivější, vyživené, nebudou se lámat. Olej dále upevňuje kolagenová vlákna, zabraňuje ztrátám cenné kyseliny hyaluronové, která zachovává mladistvý vzhled pleti. Lze jím též léčit poškozené nehty, kterým uchystáme pravidelný zábal, zde se osvědčuje kombinace oleje, heřmánku a měsíčku lékařského. Za velký benefit pokládám také jeho velmi příjemnou vůni.

Osobně do oleje nakládám bylinky, společně s olejem mandlovým jej pokládám za jedny z nejkvalitnějších olejů vůbec.

Olej vládne zajímavým množstvím antioxidantů, z nichž významný je zejména Procyanidin (OPC), který pečuje o naše srdce a cévy. Nechci zapomenout ani na resveratrol, kterého nacházíme v potravinách pomálu, právě však ve vinné révě je jej hojný dostatek. Vyznačuje se silným, protizánětlivým účinkem s významnou antioxidační odezvou, dle výzkumů platí za elixír mládí.

 

Hroznový olej v kuchyni

I zde nám nabídne nepřeberné možnosti využití, osobně si s ním vyhraji zejména ve studené kuchyni, kdy jej přidávám do salátů, ranních snídaňových kaší, ale i obědových směsí na způsob rizota. Přidat jej můžete také do polévky, pomazánky, dipu či pesta.

 

Řepový salát s hroznovým olejemRecept na řepový salát s hroznovým olejem

Suroviny:

  • 3 větší bulvy červené řepy
  • 2 vejce
  • 1 pomeranč
  • hrst polníčku
  • 2 polévkové lžíce oleje z hroznových jader
  • 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
  • himalájská sůl 0,5 g
  • nori řasy

Porstup:

Červenou řepu povaříme, oloupeme, nakrájíme na kousky, vejce povaříme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky. Vše vložíme do mísy, doplníme o kousky pomeranče, polníčku, zakapeme zálivkou, kterou jsme připravili z hroznového oleje, pomerančové šťávy, himalájské soli a nori řasy.

 

Přeji tedy dobrou chuť, případně, pevné zdraví, radost z tvůrčí práce a také z jara, které již konečně v plné síle propuklo.