Jabloň planá (lesní), jabloň domácí - latinsky malus silvestris, malus domestica. Podporuje trávení, zlepšuje krevní obraz, posiluje srdce, nervy, krevní oběh. Jabloň je asi 10 metrů vysoký listnatý strom s širokou, kulovitou, hustě větvenou korunou. Listy má střídavé, široce oválné až okrouhle vejčité, drobně pilovité. Na rubu bývají plstnaté.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- trávení - podpora
- zlepšení pasáže střevem - peristaltiky
- zácpa, průjem - stabilizace konzistence stolice
- chudokrevnost, anémie, blednička
- posílení srdce - kardiotonikum
- cukrovka, diabetes 2. typu
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- nemoci a poruchy ledvin
- nemoci a poruchy jater
- posílení organismu, rekonvalescence při vyčerpání organismu
- vysoký cholesterol, hypercholesterolémie
- nachlazení, kašel
- dna
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- křečové žíly, varixy
- otoky dolních končetin
- unavené těžké nohy (dolní končetiny)
- trávení mléka
- bolesti kloubů nohou (dolních končetin)
Jabloň kvete v dubnu až květnu bílými či narůžovělými květy. Plodem jsou krátce stopkaté malvice - jablka, která dozrávají na podzim. Barvu mají od zelené přes žlutou po červenou až temně fialovou.
Používané části:
Sbírají se zralé plody - jablka.
Léčivé vlastnosti:
Zralá jablka jsou příjemným a snadno dostupným lékem na mnoho potíží. Průjem a zácpa - zejména podporují trávení, zlepšují peristaltiku, regulují stolici (při zácpě jsou mírně projímavé, při průjmu lehce staví). Zlepšují krevní obraz (řeší chudokrevnost) a krevní oběh, posilují práci srdce (kardiotonikum). Jsou vhodnou potravinou při cukrovce, při revmatických chorobách, potížích s ledvinami i játry. Jablka jsou též vhodná k posílení organismu a při rekonvalescenci. Mírně snižují krevní (sérový) cholesterol. Posilují nemocný a vyčerpaný organismus. Čaj z jablečných slupek je vhodný proti nachlazení, kašli, Dále je vhodný na nemoci dna a revma (revmatoidní artritida). Zevně se užívá jablečný ocet jako lék proti křečovým žilám, opuchlinám a na unavené nohy.
Způsob použití:
Jablka se nejčastěji konzumují syrová, při revmatických potížích se doporučuje sníst až 10 jablek denně. Další vhodnou formou je jablečný mošt, který zlepšuje stravitelnost mléka. Čaj se připravuje z jablečných slupek formou odvaru i nálevu (2 polévkové lžíce slupek na 3 dl vody). Jablečný ocet se užívá jak zevně k potírání nohou, tak vnitřně (asi 1 lžička 2x denně) na bolesti kloubů.
Kontraindikace:
Jablko je vynikají potravina, která se dá jíst v libovolném množství. Je vhodné jak pro malé děti (kaše),tak těhotné a kojící ženy i staré lidi. Jablka by se neměla příliš konzumovat pouze tehdy, když máme nachlazený žaludek. Výsledkem by mohly být zažívací potíže.
Použití v kosmetice:
Rozkrojené jablko přiložené přímo na tělo mírně regeneruje a pročišťuje pokožku.
Použití v kuchyni:
Jablka jsou tradiční součástí evropské kuchyně. Jablečná kaše či pyré je vynikající potravina pro malé děti a společně s mrkvovou kašičkou bývá prvním jídlem kojenců. Naopak jablečný kompot je posilující jídlo pro lidi staré a se slabým zažíváním. Dušená jablka se pojídají při průjmu, střevních infekcích a "zkaženém žaludku". Jablka jsou vynikajícím doplňkem např. při přípravě drůbeže. Hodí se k zapékání i přímé přípravě na otevřeném ohni. Jablko opékané na ohni je jednou z hlavních pochoutek trampské kuchyně.
Rozšířeni a výskyt:
Pravlast jabloní je Evropa a západní Asie. V dnešní době se pěstují snad na celém světě. U nás je jabloň nejběžnějším ovocným stromem, který se vyskytuje v mnoha kultivarech.
Sběr:
Jablka se sbírají po úplném dozrání, což se může být od poloviny prázdnin do začátku listopadu. Jablečné slupky na čaj se dají používat čerstvé
i sušené. Jablka setéž dají dobře sušit na .křížaly",
Možnost záměny:
Jabloň si lze splést například s hrušní. Záměna jablka je vyloučena.
Pěstování:
Existuje nepřeberné množství odrůd jabloní a dobrých sadařů, kteří "na míru" poradí každému zájemci sjejich výběrem a pěstováním.
Látky obsažené v jabloni:
Cukry, vitaminy A, B,C, organické kyseliny, pektin, minerály, vlákniny, bílkoviny a další.
Zajímavosti:
Jabloně se pěstovaly a šlechtily již v době antického Říma.
Jak se jinak jabloni říká - synonymní názvy:
Bečičky ☼ Granátky ☼ Jablíčko ☼ Jaderničky ☼ Jančata ☼ Koženáče ☼ Kameničky ☼ Královna ovoce ☼ Bečičky ☼ Granátky ☼ Jablíčko ☼ Jaderničky ☼ Jančata ☼ Koženáče ☼ Kameničky ☼ Královna ovoce ☼ Kyseláče ☼ Malináče ☼ Matčina ☼ Medůvky ☼ Míšeňská jablíčka ☼ Panenská jablíčka ☼ Renety ☼ Řehtačky ☼ Sláďata ☼ Soudky ☼ Štrůdláky ☼ Zmrzlata