jablon-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciJabloň planá (lesní), jabloň domácí - latinsky malus silvestris, malus domestica. Podporuje trávení, zlepšuje krevní obraz, posiluje srdce, nervy, krevní oběh. Jabloň je asi 10 metrů vysoký listnatý strom s širokou, kulovitou, hustě větvenou korunou. Listy má střídavé, široce oválné až okrouhle vejčité, drobně pilovité. Na rubu bývají plstnaté.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • trávení - podpora
  • zlepšení pasáže střevem - peristaltiky
  • zácpa, průjem - stabilizace konzistence stolice
  • chudokrevnost, anémie, blednička
  • posílení srdce - kardiotonikum
  • cukrovka, diabetes 2. typu
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • nemoci a poruchy ledvin
  • nemoci a poruchy jater
  • posílení organismu, rekonvalescence při vyčerpání organismu
  • vysoký cholesterol, hypercholesterolémie
  • nachlazení, kašel
  • dna
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • křečové žíly, varixy
  • otoky dolních končetin
  • unavené těžké nohy (dolní končetiny)
  • trávení mléka
  • bolesti kloubů nohou (dolních končetin)

Jabloň kvete v dubnu až květnu bílými či narůžovělými květy. Plodem jsou krátce stopkaté malvice - jablka, která dozrávají na podzim. Barvu mají od zelené přes žlutou po červenou až temně fialovou.

 

Používané části:

Sbírají se zralé plody - jablka. 

 

Léčivé vlastnosti:

Zralá jablka jsou příjemným a snadno dostupným lékem na mnoho potíží. Průjem a zácpa - zejména podporují trávení, zlepšují peristaltiku, regulují stolici (při zácpě jsou mírně projímavé, při průjmu lehce staví). Zlepšují krevní obraz (řeší chudokrevnost) a krevní oběh, posilují práci srdce (kardiotonikum). Jsou vhodnou potravinou při cukrovce, při revmatických chorobách, potížích s ledvinami i játry. Jablka jsou též vhodná k posílení organismu a při rekonvalescenci. Mírně snižují krevní (sérový) cholesterol. Posilují nemocný a vyčerpaný organismus. Čaj z jablečných slupek je vhodný proti nachlazení, kašli, Dále je vhodný na nemoci dna a revma (revmatoidní artritida). Zevně se užívá jablečný ocet jako lék proti křečovým žilám, opuchlinám a na unavené nohy

 

Způsob použití:

Jablka se nejčastěji konzumují syrová, při revmatických potížích se doporučuje sníst až 10 jablek denně. Další vhodnou formou je jablečný mošt, který zlepšuje stravitelnost mléka. Čaj se připravuje z jablečných slupek formou odvaru i nálevu (2 polévkové lžíce slupek na 3 dl vody). Jablečný ocet se užívá jak zevně k potírání nohou, tak vnitřně (asi 1 lžička 2x denně) na bolesti kloubů.

 

Kontraindikace:

Jablko je vynikají potravina, která se dá jíst v libovolném množství. Je vhodné jak pro malé děti (kaše),tak těhotné a kojící ženy i staré lidi. Jablka by se neměla příliš konzumovat pouze tehdy, když máme nachlazený žaludek. Výsledkem by mohly být zažívací potíže. 

 

Použití v kosmetice:

Rozkrojené jablko přiložené přímo na tělo mírně regeneruje a pročišťuje pokožku. 

 

Použití v kuchyni:

Jablka jsou tradiční součástí evropské kuchyně. Jablečná kaše či pyré je vynikající potravina pro malé děti a společně s mrkvovou kašičkou bývá prvním jídlem kojenců. Naopak jablečný kompot je posilující jídlo pro lidi staré a se slabým zažíváním. Dušená jablka se pojídají při průjmu, střevních infekcích a "zkaženém žaludku". Jablka jsou vynikajícím doplňkem např. při přípravě drůbeže. Hodí se k zapékání i přímé přípravě na otevřeném ohni. Jablko opékané na ohni je jednou z hlavních pochoutek trampské kuchyně.

 

Rozšířeni a výskyt:

Pravlast jabloní je Evropa a západní Asie. V dnešní době se pěstují snad na celém světě. U nás je jabloň nejběžnějším ovocným stromem, který se vyskytuje v mnoha kultivarech. 

 

Sběr:

Jablka se sbírají po úplném dozrání, což se může být od poloviny prázdnin do začátku listopadu. Jablečné slupky na čaj se dají používat čerstvé
i sušené. Jablka setéž dají dobře sušit na .křížaly", 

 

Možnost záměny:

Jabloň si lze splést například s hrušní. Záměna jablka je vyloučena. 

 

Pěstování:

Existuje nepřeberné množství odrůd jabloní a dobrých sadařů, kteří "na míru" poradí každému zájemci sjejich výběrem a pěstováním.

 

Látky obsažené v jabloni:

Cukry, vitaminy A, B,C, organické kyseliny, pektin, minerály, vlákniny, bílkoviny a další. 

 

Zajímavosti:

Jabloně se pěstovaly a šlechtily již v době antického Říma.

 

Jak se jinak jabloni říká - synonymní názvy: 

Bečičky ☼ Granátky ☼ Jablíčko ☼ Jaderničky ☼ Jančata ☼ Koženáče ☼ Kameničky ☼ Královna ovoce ☼ Bečičky ☼ Granátky ☼ Jablíčko ☼ Jaderničky ☼ Jančata ☼ Koženáče ☼ Kameničky ☼ Královna ovoce ☼ Kyseláče ☼ Malináče ☼ Matčina ☼ Medůvky ☼ Míšeňská jablíčka ☼ Panenská jablíčka ☼ Renety ☼ Řehtačky ☼ Sláďata ☼ Soudky ☼ Štrůdláky ☼ Zmrzlata