MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou

rebarbora reven ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiReveň rebarbora (latinsky rheum rhabarbarum) neboli jednoduše jen rebarbora je naprosto nenáročná plodina, kterou  můžeme zasadit na kterýkoli nepříliš úrodný kousek zahrady, kde  by jinak nic moc nerostlo, třeba do polostinného kouta nebo pod  ovocné stromy. Nevyžaduje žádné zvláštní podmínky k pěstování,   žádnou péči, netrpí škůdci ani chorobami a můžeme ji využít  v kuchyni, v léčení i v biozahradě. Pro malé zahrádky se asi moc  nehodí, ale pokud máte dostatek místa, rozhodně doporučuji, už  proto, že rebarbora se dá přirychlit a sklízet od dubna, takže je  vlastně prvním jarním čerstvým "ovocem" ze zahrádky. Ve skutečnosti je to ale zelenina.



Účinky rostliny:

  • zdroj mnoha vitamínů
  • zdroj minerálních látek
  • stabilitazac stolice - zácpa - projímavý účinek, průjem - stavicí účinek

Vím tedy sice, že botanicky rebarbora patří mezi řapíkovou zeleninu, ale stejně jako  meloun ji vnímám díky sladké a osvěžující chuti spíš jako ovoce.  

Rebarbora se obvykle zpracovává na koláče, můžeme ji použít  na jakýkoli oblíbený recept na ovocné řezy. Nejlépe jí to sluší s drobenkou
a tvarohem, ale dobrá je i na buchtě kynuté, v roládě či  bublanině. V každém případě musíme řapíky nejprve oloupat, potom  nakrájet na kostičky a dále tepelně zpracovávat. Pokud máme  více rostlin a tím i větší úrodu, můžeme z ní vyrobit i chutnou marmeládu,   která se hodí ke skladování, ale i jako čerstvá „rozvárka"  na palačinky, lívance nebo do pudingových či tvarohových pohárů.

Rebarborová marmeláda - marmeládu připravíme jednoduše tak, že na dva kilogramy rebarbory  nakrájené na kousky přidáme kilogram cukru a šťávu z jednoho citrónu  a za stálého míchání vaříme až do zhoustnutí. Před plněním  do sklenic vmícháme trochu rumu.  

Po sklizni řapíků můžeme zbylé listy buď zkompostovat, nebo  z nich připravíme posilující hnojivo. Listy natrháme na kousky,   v hrnci přelijeme vodou aby byly potopené a necháme dva dny  vyluhovat. Potom cca 10 minut převaříme, necháme vychladnout  a před použitím ředíme vodou 1:10. Vůni tohoto vývaru nesnáší  dřepčíci, takže kromě hnojení s ním můžeme zalévat i záhony,   kde hrozí napadení, případně prolijeme půdu preventivně před
výsadbou.

 

Pěstování rebarbory

Rebarboru můžeme pěstovat na jednom místě až 10 let. Semena  špatně vzchází, lepší (a jistějsi) způsob je množení dělením trsů,   nejlépe na podzim, aby rostlinka mohla ještě dostatečně zakořenit  a na jaře už byla v plném růstu. Připravíme si jámu naplněnou  kompostem a před zimou rostlinku ještě pořádně přihrneme dalším  kompostem a navíc i zamulčujeme. Kompost a mulč je vhodné  přidávat během celé vegetace, hnojit naopak vůbec nemusíme. Poloha  se obvykle doporučuje polostinná a je pravda, že reveň dobře  roste i pod ovocnými stromy či ve světlém stínu, ovšem řapíky ze
slunečných míst jsou chutnější a obsahují o něco méně dusičnanů.  

 

Sběr rebarbory

Řapíky se sbírají pouze do poloviny července (říká se do svátého  Jana, což je 24. července), a to ze dvou důvodů. Jednak po tomto
datu už začíná kvést a tudíž má i jiné chemické složení, např. i více
kyseliny šťavelové, jejíž množství se v rostlině postupně s růstem
zvyšuje a proto se k jídlu už tolik nehodí, jednak by měla mít možnost
před zimou vytvořit dostatek listů a vůbec pořádně zesílit.
Toho dosáhneme i vylamováním mladých květních lodyh, podpoříme
tím růst a vitalitu.
Při sklizni řapíky také pouze odlamujeme, neodřezáváme, protože
pokud po sklizni zbudou nějaké „odřezky", budou pravděpodobně
zahnívat a to rostlině příliš nesvědčí. Řapíky sklízíme až
z rostlin dvouletých a starších, jednoleté rostlinky necháme růst
a pořádně zesílit. Pokud máme trsů více a toužíme po koláči z čerstvé
rebarbory i v zimě, můžeme jednu rostlinu vyrýt i s kořeny
a přesadit do bedýnky se zemí do sklepa. Během měsíce obroste
a díky okolnímu tmavému prostředí budou řapíky sice menší, ale
zato jemné a křehké.

 

Vhodní sousedé

Je to solitéra, pěstuje samostatně, nikoli ve společenství.

 

Nevhodní sousedé:

Nemá obvykle žádné sousedy, tedy ani ty nevhodné.

 

Škůdci a nemoci:

Nemocemi ani škůdci netrpí.

 

Léčivé účinky:

Obsahuje sice pouze nepatrné množství vitamínu C, ale to vůbec  nevadí, protože se jí výhradně pečená či vařená a tepelnou úpravou  se vitamín C stejně ničí. Zato v ní najdeme významný obsah  vitamínu B3, B5 a B9 (kyselina listová), z minerálních látek hlavně  vápník, draslík, mangan, železo, fosfor a hořčík.

Díky poměrně  vysokému obsahu kyseliny šťavelové by si měli dobrůtky s rebarborou  odpustit všichni, kteří trpí revmatismem, dnou nebo ledvinovými  a močovými kaménky, ovšem i ostatní (zdraví) lidé by  ji určitě neměli konzumovat příliš často (více jak 2-3x do měsíce)
protože muze zhoršit látkovou výměnu v těle. Těhotným a kojícím  ženám a dětem do tří let bych ji také zrovna nedoporučil.  

V léčbě se používá kořen, nikoli řapíky. Vyrývá se na podzim,   omyje se, nakrají na kousky a usuší. Užívá se většinou ve formě  prášku, který má schopnost v malých dávkách zastavovat průjem,   ve větsich dávkách působí naopak jako mírné a nenávykové  projímadlo.

I listy mají úplně protichůdné účinky - pokud z nich  budeme pít čaj, začnou se nám velmi rychle tvořit ledvinové kaménky,   při použití zevné (na obklady) naopak pomáhají kaménky rozpouštět.  

 

  • Obklad z listů - listy podrtíme válečkem, aby trochu pustily štávu,   nahřejeme je na pánvi s trochou olivového oleje na nejvyšší teplotu,   kterou sneseme, přiložíme na oblast ledvin a upevníme. Necháme  působit přes noc.
  • Projímadlo - suché kořeny podrtíme v mixéru na prášek, jako projímadlo  při zácpě užíváme polovinu mocca lžičky jednorázově  účinek nastává po cca 8 hodinách.

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz

Tagy - štítky:

rostlina   řídnutí kostí   průjem   metabolismus   obsažené   zalijeme   migrén   kontraindikace   recept   nachlazení   plísně   choroba   slezina   sval   kornatění   účinek   vitamín   zelenina   zdraví   babské rady   Paracelsus   Janča   ovoce   epilepsie   horečka   žlučník   sliznice   vlas   komplikace   Podhorná   mateřské   prášek   tinktura   zánět   zelina   akné   močopudný   využití   kapsaicin   pijeme   slezina   použití   odvar   čaj   Avicena   zlomenin   fermentace   kolika   stonek   děti   trávicí   Janča   obsahuje   plíseň   výroba   kontraindikace   ruka   střev   list   Mattioli   pupen   nohy   játra   kloub   nemoc   sušení   víno   bolest   štítná   artróza   písek   alergie   olej   ateroskleróza   bylinná směs   houba   chřipka   slinivka   kůže   nálev   minut   zápal   Treben   játra   hemeroid   zrak   vývar   pálení   pěstování   mrtvice   roztroušená   zácpa   zpracování   šlacha   chladné   astma   krvácení   srdce   strom   květ   kameny   návod   kojenec   katar   studené   žaludek   indikace   účinky   nať   angína   hlas   vliv   hlavy   viry   Galenos   stonek   koupel   chřipka   bylinka   hemoroid   postup   ledvin   krk   menstruační   teplé   Váňa   nežádoucí   Zentrich   keř   osteoporóza   jaterní   užití   stvol   dásně   dna   sirup   brnění   končetina   horké   neht   Zentrich   bylina   tlak   premenstruační   antibiotik   inhalace   fytoterapie   mensturace   noha   revma   kvasinky   sběr   abytyše Hildegarda   rýma   kořen   kůra   Moučka   vitamin   vřed   arteriskleróza   opar  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)