Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

rebarbora reven ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiReveň rebarbora (latinsky rheum rhabarbarum) neboli jednoduše jen rebarbora je naprosto nenáročná plodina, kterou  můžeme zasadit na kterýkoli nepříliš úrodný kousek zahrady, kde  by jinak nic moc nerostlo, třeba do polostinného kouta nebo pod  ovocné stromy. Nevyžaduje žádné zvláštní podmínky k pěstování,   žádnou péči, netrpí škůdci ani chorobami a můžeme ji využít  v kuchyni, v léčení i v biozahradě. Pro malé zahrádky se asi moc  nehodí, ale pokud máte dostatek místa, rozhodně doporučuji, už  proto, že rebarbora se dá přirychlit a sklízet od dubna, takže je  vlastně prvním jarním čerstvým "ovocem" ze zahrádky. Ve skutečnosti je to ale zelenina.



Účinky rostliny:

  • zdroj mnoha vitamínů
  • zdroj minerálních látek
  • stabilitazac stolice - zácpa - projímavý účinek, průjem - stavicí účinek

Vím tedy sice, že botanicky rebarbora patří mezi řapíkovou zeleninu, ale stejně jako  meloun ji vnímám díky sladké a osvěžující chuti spíš jako ovoce.  

Rebarbora se obvykle zpracovává na koláče, můžeme ji použít  na jakýkoli oblíbený recept na ovocné řezy. Nejlépe jí to sluší s drobenkou
a tvarohem, ale dobrá je i na buchtě kynuté, v roládě či  bublanině. V každém případě musíme řapíky nejprve oloupat, potom  nakrájet na kostičky a dále tepelně zpracovávat. Pokud máme  více rostlin a tím i větší úrodu, můžeme z ní vyrobit i chutnou marmeládu,   která se hodí ke skladování, ale i jako čerstvá „rozvárka"  na palačinky, lívance nebo do pudingových či tvarohových pohárů.

Rebarborová marmeláda - marmeládu připravíme jednoduše tak, že na dva kilogramy rebarbory  nakrájené na kousky přidáme kilogram cukru a šťávu z jednoho citrónu  a za stálého míchání vaříme až do zhoustnutí. Před plněním  do sklenic vmícháme trochu rumu.  

Po sklizni řapíků můžeme zbylé listy buď zkompostovat, nebo  z nich připravíme posilující hnojivo. Listy natrháme na kousky,   v hrnci přelijeme vodou aby byly potopené a necháme dva dny  vyluhovat. Potom cca 10 minut převaříme, necháme vychladnout  a před použitím ředíme vodou 1:10. Vůni tohoto vývaru nesnáší  dřepčíci, takže kromě hnojení s ním můžeme zalévat i záhony,   kde hrozí napadení, případně prolijeme půdu preventivně před
výsadbou.

 

Pěstování rebarbory

Rebarboru můžeme pěstovat na jednom místě až 10 let. Semena  špatně vzchází, lepší (a jistějsi) způsob je množení dělením trsů,   nejlépe na podzim, aby rostlinka mohla ještě dostatečně zakořenit  a na jaře už byla v plném růstu. Připravíme si jámu naplněnou  kompostem a před zimou rostlinku ještě pořádně přihrneme dalším  kompostem a navíc i zamulčujeme. Kompost a mulč je vhodné  přidávat během celé vegetace, hnojit naopak vůbec nemusíme. Poloha  se obvykle doporučuje polostinná a je pravda, že reveň dobře  roste i pod ovocnými stromy či ve světlém stínu, ovšem řapíky ze
slunečných míst jsou chutnější a obsahují o něco méně dusičnanů.  

 

Sběr rebarbory

Řapíky se sbírají pouze do poloviny července (říká se do svátého  Jana, což je 24. července), a to ze dvou důvodů. Jednak po tomto
datu už začíná kvést a tudíž má i jiné chemické složení, např. i více
kyseliny šťavelové, jejíž množství se v rostlině postupně s růstem
zvyšuje a proto se k jídlu už tolik nehodí, jednak by měla mít možnost
před zimou vytvořit dostatek listů a vůbec pořádně zesílit.
Toho dosáhneme i vylamováním mladých květních lodyh, podpoříme
tím růst a vitalitu.
Při sklizni řapíky také pouze odlamujeme, neodřezáváme, protože
pokud po sklizni zbudou nějaké „odřezky", budou pravděpodobně
zahnívat a to rostlině příliš nesvědčí. Řapíky sklízíme až
z rostlin dvouletých a starších, jednoleté rostlinky necháme růst
a pořádně zesílit. Pokud máme trsů více a toužíme po koláči z čerstvé
rebarbory i v zimě, můžeme jednu rostlinu vyrýt i s kořeny
a přesadit do bedýnky se zemí do sklepa. Během měsíce obroste
a díky okolnímu tmavému prostředí budou řapíky sice menší, ale
zato jemné a křehké.

 

Vhodní sousedé

Je to solitéra, pěstuje samostatně, nikoli ve společenství.

 

Nevhodní sousedé:

Nemá obvykle žádné sousedy, tedy ani ty nevhodné.

 

Škůdci a nemoci:

Nemocemi ani škůdci netrpí.

 

Léčivé účinky:

Obsahuje sice pouze nepatrné množství vitamínu C, ale to vůbec  nevadí, protože se jí výhradně pečená či vařená a tepelnou úpravou  se vitamín C stejně ničí. Zato v ní najdeme významný obsah  vitamínu B3, B5 a B9 (kyselina listová), z minerálních látek hlavně  vápník, draslík, mangan, železo, fosfor a hořčík.

Díky poměrně  vysokému obsahu kyseliny šťavelové by si měli dobrůtky s rebarborou  odpustit všichni, kteří trpí revmatismem, dnou nebo ledvinovými  a močovými kaménky, ovšem i ostatní (zdraví) lidé by  ji určitě neměli konzumovat příliš často (více jak 2-3x do měsíce)
protože muze zhoršit látkovou výměnu v těle. Těhotným a kojícím  ženám a dětem do tří let bych ji také zrovna nedoporučil.  

V léčbě se používá kořen, nikoli řapíky. Vyrývá se na podzim,   omyje se, nakrají na kousky a usuší. Užívá se většinou ve formě  prášku, který má schopnost v malých dávkách zastavovat průjem,   ve větsich dávkách působí naopak jako mírné a nenávykové  projímadlo.

I listy mají úplně protichůdné účinky - pokud z nich  budeme pít čaj, začnou se nám velmi rychle tvořit ledvinové kaménky,   při použití zevné (na obklady) naopak pomáhají kaménky rozpouštět.  

 

  • Obklad z listů - listy podrtíme válečkem, aby trochu pustily štávu,   nahřejeme je na pánvi s trochou olivového oleje na nejvyšší teplotu,   kterou sneseme, přiložíme na oblast ledvin a upevníme. Necháme  působit přes noc.
  • Projímadlo - suché kořeny podrtíme v mixéru na prášek, jako projímadlo  při zácpě užíváme polovinu mocca lžičky jednorázově  účinek nastává po cca 8 hodinách.

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

pěstování   bolest   menstruační   osteoporóza   krk   zácpa   krvácení   končetina   chladné   tinktura   řídnutí kostí   Paracelsus   nohy   trávicí   zalijeme   zrak   horké   šlacha   žlučník   nať   postup   mrtvice   víno   použití   komplikace   antibiotik   dna   štítná   studené   srdce   obsažené   kojenec   fytoterapie   Galenos   dásně   artróza   sval   slezina   žaludek   Janča   bylinná směs   průjem   minut   nachlazení   kolika   plísně   hlas   bylinka   sběr   slezina   list   jaterní   indikace   játra   Moučka   Váňa   migrén   kůra   zelenina   babské rady   Avicena   sušení   pálení   astma   opar   pijeme   keř   tlak   stonek   sliznice   nemoc   Treben   angína   zápal   obsahuje   akné   vlas   prášek   mensturace   písek   revma   noha   hlavy   kvasinky   teplé   zpracování   kořen   květ   metabolismus   zlomenin   olej   děti   Zentrich   arteriskleróza   užití   ateroskleróza   Zentrich   rostlina   vliv   zdraví   zelina   kloub   zánět   močopudný   rýma   kornatění   výroba   stvol   vitamin   epilepsie   mateřské   návod   vřed   hemoroid   kontraindikace   hemeroid   kůže   chřipka   bylina   katar   abytyše Hildegarda   Podhorná   vývar   odvar   chřipka   stonek   nežádoucí   nálev   neht   viry   střev   ruka   Janča   sirup   slinivka   strom   inhalace   choroba   čaj   kapsaicin   využití   Mattioli   horečka   roztroušená   brnění   houba   ledvin   játra   recept   kameny   koupel   pupen   fermentace   plíseň   premenstruační   alergie   ovoce   kontraindikace   vitamín  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)