kaderavek kaderava kapusta ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci kapustyKadeřávek chutná podobně jako kapusta, někdy se mu také říká „kapusta kadeřavá". Na rozdíl od kapusty je však naprosto nenáročný na pěstování, netvoři hlávky, ale listové ruzice, ze kterých můžeme listy postupně sklízet dle potřeby a hlavně je to velice dolná rostlinka, která nám poskytne čerstvé vitamíny i v době, kdy nic jiného neroste.  



Účinky rostliny:

  • cholesterol, vysoká hladina cholesterolu v krvi
  • zácpa, posílení střevní peristaltiky
  • jaterní dieta - je vhodný
  • kvalitní zdroj vápníku - kosti, zuby, nehty - zlepšuje stav kostí, zubů, nehtů (vliv na kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty)
  • klimakterium a osteoporóza (prevence osteoporózy)
  • těhotenství a kojení (vývin kostí u plodu v děloze a u kojence)

Snáší mráz až do -15 C a da se konzumovat čerstvý po celou zimu, dokonce se říká, že „přešly mrazem je chutnější.

 

Léčivé účinky kadeřávku, kadeřavé kapusty:

V kadeřávku najdeme provitamín A, vitamíny C, B7, z minerálních látek draslík, železo, fosfor, hořčík, vápník.

Pravidelná konzumace snižuje obsah cholesterolu v krvi, kadeřávková vláknina zlepšuje střevní peristaltiku a je prevencí i léčebným prostředkem proti zácpě.

Je také vhodným doplňkem stravy při jaterních dietách a ledvinových problémech, hlavní léčebný význam je ale někde úplně jinde - kadeřávek obsahuje vápník ve velmi dobře vstřebatelné podobě, který tělo umí navíc výborně využít. Zlepšuje kvalitu kostí, zubů a nehtů (zvýšená kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty) .

Preventivně se doporučuje v období klimakteria, kdy hrozí úbytek vápníku s následným vznikem osteoporózy, ale může zlepšit i stav křehkých kostí náchylných ke zlomeninám. Je vhodným doplňkem stravy i v těhotenství a kojení, kdy je spotřeba vápníku velmi vysoká. Preventivně se používá pouze v pokrmech, nesuší se, nevaří se z něj čaj. V léčebných dávkách (osteoporoza, detska křivice) můžeme užívat čerstvou šťávu, nejlépe smíchanou se šťávou z lebedy a mrkve v poměru 1:1:3.

 

Kulinářské využití kadeřávku (kadeřavé kapusty) v kuchyni:

Z mladých, křehkých lístků můžeme připravit salát, nejlépe s klasickou zálivkou z octa, oleje, soli a cukru doplněný vejcem natvrdo, nebo i míchaný s jinými druhy zeleniny. Mnohem častěji se ale využívá v teplé kuchyni, podobně jako kapusta se přidává do polévek, nádivek, sekané a karbanátků. Můžeme ho podusit na másle, blanšírované listy (povařené 1 -2 minuty v horké vodě) použít na masové a zeleninové závitky, nebo je nasekat na kousky a spolu se sýrem a šunkou přidat do závinu.

 

Pěstování kadeřávku, kadeřavé kapusty:

Pokud si zvolíme zakrslou odrůdu, můžeme kadeřávek pěstovat i na balkóně. Je naprosto nenáročný, roste na sluníčku i v polostínu, můžeme ho klidně pěstovat i pod stromy a keři, kde máme trochu místa navíc. Normální velikost je tak kolem 90 cm, zakrslíci narůstají maximálně do 40 cm. Protože přes léto máme zeleniny dost, semena vyséváme až v květnu a sazenice vysazujeme na záhon od června do července, kdy můžeme využít volného místa po předplodinách. Na trhu dostaneme odrůdy zelené nebo fialové, rozdíl je pouze dekorativní, obsahové látky a chuť je u obou druhů stejná.

Sklízíme postupně, odlamujeme jednotlivé listy, které rostlince opět dorostou. V zimě (v mrazech) už sice nedorostou, ale pokud necháme „pahýly na záhoně, obrostou hned brzy na jaře novými křehkými lístky.

 

Vhodní sousedé:

Rajčata a celer chrání před běláskem zelným. Vedle kadeřávku prospívají i saláty, ředkvičky, špenát, polníček. Brutnák zajistí zdraví a vitalitu rostliny i jemnější chuť listů.

 

Nevhodní sousedé:

Jahody a maliny, nesnáší kyselé půdy. Nepěstujeme na záhonech po dalších brukvovitých (zelí, kapusta, květák, brokolice), neměl by dost živin v půdě. Nehodí se do blízkosti okurek a tykví, nesnáší zamokřenou půdu.

 

Škůdci a nemoci:

Na rozdíl od svých příbuzných (brokolice, květák, zelí, kapusta) netrpí vůbec žádnými nemocemi, jediným rizikem jsou bělásci zelní. Chrání před nimi sousedství rajčat a celeru, další informace viz zelí.

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

hlas   kolika   mrtvice   kapsaicin   studené   nemoc   Podhorná   čaj   ateroskleróza   kontraindikace   pálení   roztroušená   epilepsie   bylinka   list   revma   vliv   indikace   zánět   dásně   kornatění   dna   premenstruační   vitamin   krvácení   fytoterapie   sliznice   hemeroid   hlavy   tinktura   minut   Zentrich   abytyše Hildegarda   neht   řídnutí kostí   chřipka   kořen   zácpa   sušení   močopudný   kontraindikace   slezina   zalijeme   olej   fermentace   Mattioli   končetina   stvol   ledvin   průjem   nať   horké   sval   koupel   prášek   metabolismus   rýma   inhalace   zlomenin   katar   kvasinky   Treben   obsažené   rostlina   angína   pěstování   zelina   chřipka   štítná   bolest   mateřské   žaludek   pupen   zrak   slinivka   děti   vřed   recept   játra   keř   zápal   nežádoucí   střev   písek   bylinná směs   teplé   slezina   arteriskleróza   osteoporóza   sběr   bylina   mensturace   srdce   zpracování   zelenina   Janča   astma   výroba   odvar   choroba   Avicena   návod   trávicí   játra   plíseň   kůže   Paracelsus   Galenos   alergie   komplikace   Moučka   využití   viry   Váňa   sirup   Zentrich   užití   stonek   zdraví   krk   tlak   žlučník   kameny   jaterní   chladné   artróza   vitamín   nálev   horečka   ovoce   použití   antibiotik   kloub   akné   plísně   vlas   brnění   noha   víno   Janča   nohy   strom   opar   stonek   vývar   houba   babské rady   kojenec   šlacha   květ   pijeme   ruka   postup   migrén   obsahuje   hemoroid   kůra   menstruační   nachlazení  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)