Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

kaderavek kaderava kapusta ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci kapustyKadeřávek chutná podobně jako kapusta, někdy se mu také říká „kapusta kadeřavá". Na rozdíl od kapusty je však naprosto nenáročný na pěstování, netvoři hlávky, ale listové ruzice, ze kterých můžeme listy postupně sklízet dle potřeby a hlavně je to velice dolná rostlinka, která nám poskytne čerstvé vitamíny i v době, kdy nic jiného neroste.  



Účinky rostliny:

  • cholesterol, vysoká hladina cholesterolu v krvi
  • zácpa, posílení střevní peristaltiky
  • jaterní dieta - je vhodný
  • kvalitní zdroj vápníku - kosti, zuby, nehty - zlepšuje stav kostí, zubů, nehtů (vliv na kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty)
  • klimakterium a osteoporóza (prevence osteoporózy)
  • těhotenství a kojení (vývin kostí u plodu v děloze a u kojence)

Snáší mráz až do -15 C a da se konzumovat čerstvý po celou zimu, dokonce se říká, že „přešly mrazem je chutnější.

 

Léčivé účinky kadeřávku, kadeřavé kapusty:

V kadeřávku najdeme provitamín A, vitamíny C, B7, z minerálních látek draslík, železo, fosfor, hořčík, vápník.

Pravidelná konzumace snižuje obsah cholesterolu v krvi, kadeřávková vláknina zlepšuje střevní peristaltiku a je prevencí i léčebným prostředkem proti zácpě.

Je také vhodným doplňkem stravy při jaterních dietách a ledvinových problémech, hlavní léčebný význam je ale někde úplně jinde - kadeřávek obsahuje vápník ve velmi dobře vstřebatelné podobě, který tělo umí navíc výborně využít. Zlepšuje kvalitu kostí, zubů a nehtů (zvýšená kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty) .

Preventivně se doporučuje v období klimakteria, kdy hrozí úbytek vápníku s následným vznikem osteoporózy, ale může zlepšit i stav křehkých kostí náchylných ke zlomeninám. Je vhodným doplňkem stravy i v těhotenství a kojení, kdy je spotřeba vápníku velmi vysoká. Preventivně se používá pouze v pokrmech, nesuší se, nevaří se z něj čaj. V léčebných dávkách (osteoporoza, detska křivice) můžeme užívat čerstvou šťávu, nejlépe smíchanou se šťávou z lebedy a mrkve v poměru 1:1:3.

 

Kulinářské využití kadeřávku (kadeřavé kapusty) v kuchyni:

Z mladých, křehkých lístků můžeme připravit salát, nejlépe s klasickou zálivkou z octa, oleje, soli a cukru doplněný vejcem natvrdo, nebo i míchaný s jinými druhy zeleniny. Mnohem častěji se ale využívá v teplé kuchyni, podobně jako kapusta se přidává do polévek, nádivek, sekané a karbanátků. Můžeme ho podusit na másle, blanšírované listy (povařené 1 -2 minuty v horké vodě) použít na masové a zeleninové závitky, nebo je nasekat na kousky a spolu se sýrem a šunkou přidat do závinu.

 

Pěstování kadeřávku, kadeřavé kapusty:

Pokud si zvolíme zakrslou odrůdu, můžeme kadeřávek pěstovat i na balkóně. Je naprosto nenáročný, roste na sluníčku i v polostínu, můžeme ho klidně pěstovat i pod stromy a keři, kde máme trochu místa navíc. Normální velikost je tak kolem 90 cm, zakrslíci narůstají maximálně do 40 cm. Protože přes léto máme zeleniny dost, semena vyséváme až v květnu a sazenice vysazujeme na záhon od června do července, kdy můžeme využít volného místa po předplodinách. Na trhu dostaneme odrůdy zelené nebo fialové, rozdíl je pouze dekorativní, obsahové látky a chuť je u obou druhů stejná.

Sklízíme postupně, odlamujeme jednotlivé listy, které rostlince opět dorostou. V zimě (v mrazech) už sice nedorostou, ale pokud necháme „pahýly na záhoně, obrostou hned brzy na jaře novými křehkými lístky.

 

Vhodní sousedé:

Rajčata a celer chrání před běláskem zelným. Vedle kadeřávku prospívají i saláty, ředkvičky, špenát, polníček. Brutnák zajistí zdraví a vitalitu rostliny i jemnější chuť listů.

 

Nevhodní sousedé:

Jahody a maliny, nesnáší kyselé půdy. Nepěstujeme na záhonech po dalších brukvovitých (zelí, kapusta, květák, brokolice), neměl by dost živin v půdě. Nehodí se do blízkosti okurek a tykví, nesnáší zamokřenou půdu.

 

Škůdci a nemoci:

Na rozdíl od svých příbuzných (brokolice, květák, zelí, kapusta) netrpí vůbec žádnými nemocemi, jediným rizikem jsou bělásci zelní. Chrání před nimi sousedství rajčat a celeru, další informace viz zelí.

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

štítná   Zentrich   revma   močopudný   sirup   ledvin   hlas   minut   akné   mateřské   sušení   astma   kontraindikace   fytoterapie   epilepsie   zelina   zápal   bylinná směs   stvol   opar   sval   Janča   zdraví   Váňa   kořen   slezina   vliv   recept   artróza   rýma   hemeroid   bylinka   Janča   chřipka   použití   brnění   migrén   alergie   Paracelsus   sběr   zlomenin   premenstruační   vývar   abytyše Hildegarda   sliznice   užití   krk   nemoc   zánět   kloub   účinky   antibiotik   zelenina   kojenec   nachlazení   mrtvice   metabolismus   krvácení   průjem   tlak   katar   děti   slezina   účinek   játra   odvar   kolika   slinivka   postup   vitamin   písek   neht   plísně   Zentrich   babské rady   nálev   plíseň   keř   návod   angína   fermentace   hlavy   Moučka   horečka   pupen   Avicena   indikace   obsahuje   zácpa   žaludek   játra   kvasinky   čaj   studené   chřipka   arteriskleróza   řídnutí kostí   pálení   list   mensturace   komplikace   vitamín   kontraindikace   srdce   viry   střev   osteoporóza   olej   kůra   Mattioli   zpracování   stonek   koupel   pěstování   kapsaicin   dásně   zrak   ateroskleróza   kameny   houba   teplé   hemoroid   vřed   menstruační   bylina   Galenos   kornatění   nať   Podhorná   nohy   inhalace   Treben   vlas   obsažené   využití   bolest   kůže   horké   stonek   rostlina   jaterní   choroba   šlacha   končetina   pijeme   noha   chladné   zalijeme   ovoce   tinktura   květ   výroba   ruka   prášek   žlučník   trávicí   víno   nežádoucí   dna   strom   roztroušená  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)