Zkuste si nový kvíz POZNEJ BYLINKU.

kaderavek kaderava kapusta ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci kapustyKadeřávek chutná podobně jako kapusta, někdy se mu také říká „kapusta kadeřavá". Na rozdíl od kapusty je však naprosto nenáročný na pěstování, netvoři hlávky, ale listové ruzice, ze kterých můžeme listy postupně sklízet dle potřeby a hlavně je to velice dolná rostlinka, která nám poskytne čerstvé vitamíny i v době, kdy nic jiného neroste.  



Účinky rostliny:

  • cholesterol, vysoká hladina cholesterolu v krvi
  • zácpa, posílení střevní peristaltiky
  • jaterní dieta - je vhodný
  • kvalitní zdroj vápníku - kosti, zuby, nehty - zlepšuje stav kostí, zubů, nehtů (vliv na kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty)
  • klimakterium a osteoporóza (prevence osteoporózy)
  • těhotenství a kojení (vývin kostí u plodu v děloze a u kojence)

Snáší mráz až do -15 C a da se konzumovat čerstvý po celou zimu, dokonce se říká, že „přešly mrazem je chutnější.

 

Léčivé účinky kadeřávku, kadeřavé kapusty:

V kadeřávku najdeme provitamín A, vitamíny C, B7, z minerálních látek draslík, železo, fosfor, hořčík, vápník.

Pravidelná konzumace snižuje obsah cholesterolu v krvi, kadeřávková vláknina zlepšuje střevní peristaltiku a je prevencí i léčebným prostředkem proti zácpě.

Je také vhodným doplňkem stravy při jaterních dietách a ledvinových problémech, hlavní léčebný význam je ale někde úplně jinde - kadeřávek obsahuje vápník ve velmi dobře vstřebatelné podobě, který tělo umí navíc výborně využít. Zlepšuje kvalitu kostí, zubů a nehtů (zvýšená kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty) .

Preventivně se doporučuje v období klimakteria, kdy hrozí úbytek vápníku s následným vznikem osteoporózy, ale může zlepšit i stav křehkých kostí náchylných ke zlomeninám. Je vhodným doplňkem stravy i v těhotenství a kojení, kdy je spotřeba vápníku velmi vysoká. Preventivně se používá pouze v pokrmech, nesuší se, nevaří se z něj čaj. V léčebných dávkách (osteoporoza, detska křivice) můžeme užívat čerstvou šťávu, nejlépe smíchanou se šťávou z lebedy a mrkve v poměru 1:1:3.

 

Kulinářské využití kadeřávku (kadeřavé kapusty) v kuchyni:

Z mladých, křehkých lístků můžeme připravit salát, nejlépe s klasickou zálivkou z octa, oleje, soli a cukru doplněný vejcem natvrdo, nebo i míchaný s jinými druhy zeleniny. Mnohem častěji se ale využívá v teplé kuchyni, podobně jako kapusta se přidává do polévek, nádivek, sekané a karbanátků. Můžeme ho podusit na másle, blanšírované listy (povařené 1 -2 minuty v horké vodě) použít na masové a zeleninové závitky, nebo je nasekat na kousky a spolu se sýrem a šunkou přidat do závinu.

 

Pěstování kadeřávku, kadeřavé kapusty:

Pokud si zvolíme zakrslou odrůdu, můžeme kadeřávek pěstovat i na balkóně. Je naprosto nenáročný, roste na sluníčku i v polostínu, můžeme ho klidně pěstovat i pod stromy a keři, kde máme trochu místa navíc. Normální velikost je tak kolem 90 cm, zakrslíci narůstají maximálně do 40 cm. Protože přes léto máme zeleniny dost, semena vyséváme až v květnu a sazenice vysazujeme na záhon od června do července, kdy můžeme využít volného místa po předplodinách. Na trhu dostaneme odrůdy zelené nebo fialové, rozdíl je pouze dekorativní, obsahové látky a chuť je u obou druhů stejná.

Sklízíme postupně, odlamujeme jednotlivé listy, které rostlince opět dorostou. V zimě (v mrazech) už sice nedorostou, ale pokud necháme „pahýly na záhoně, obrostou hned brzy na jaře novými křehkými lístky.

 

Vhodní sousedé:

Rajčata a celer chrání před běláskem zelným. Vedle kadeřávku prospívají i saláty, ředkvičky, špenát, polníček. Brutnák zajistí zdraví a vitalitu rostliny i jemnější chuť listů.

 

Nevhodní sousedé:

Jahody a maliny, nesnáší kyselé půdy. Nepěstujeme na záhonech po dalších brukvovitých (zelí, kapusta, květák, brokolice), neměl by dost živin v půdě. Nehodí se do blízkosti okurek a tykví, nesnáší zamokřenou půdu.

 

Škůdci a nemoci:

Na rozdíl od svých příbuzných (brokolice, květák, zelí, kapusta) netrpí vůbec žádnými nemocemi, jediným rizikem jsou bělásci zelní. Chrání před nimi sousedství rajčat a celeru, další informace viz zelí.

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

nachlazení   vřed   indikace   alergie   stonek   Moučka   chřipka   angína   zápal   kojenec   choroba   játra   kvasinky   strom   jaterní   vitamin   mateřské   řídnutí kostí   fermentace   Treben   pěstování   pijeme   kornatění   trávicí   rýma   ovoce   písek   horké   kameny   komplikace   krvácení   žlučník   inhalace   artróza   menstruační   neht   arteriskleróza   kapsaicin   keř   nežádoucí   babské rady   epilepsie   květ   chladné   žaludek   užití   plíseň   stvol   nať   zrak   recept   akné   mensturace   hlavy   srdce   kloub   tlak   kontraindikace   Mattioli   tinktura   Zentrich   bolest   metabolismus   koupel   obsažené   Janča   obsahuje   nálev   opar   studené   zdraví   zelenina   kůže   slezina   katar   štítná   Zentrich   migrén   fytoterapie   minut   ledvin   sliznice   končetina   dna   Paracelsus   nohy   vliv   chřipka   nemoc   zalijeme   odvar   revma   zlomenin   Galenos   stonek   hlas   houba   noha   mrtvice   dásně   střev   pálení   Podhorná   zpracování   roztroušená   použití   Avicena   návod   kořen   osteoporóza   postup   plísně   premenstruační   prášek   víno   děti   ateroskleróza   bylinná směs   rostlina   průjem   játra   slezina   abytyše Hildegarda   sušení   olej   ruka   vitamín   viry   šlacha   kůra   bylina   hemoroid   pupen   čaj   hemeroid   antibiotik   vlas   sirup   bylinka   teplé   výroba   brnění   močopudný   horečka   zelina   Janča   Váňa   sval   zácpa   list   vývar   využití   kontraindikace   zánět   krk   slinivka   sběr   kolika   astma  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)