kaderavek kaderava kapusta ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci kapustyKadeřávek chutná podobně jako kapusta, někdy se mu také říká „kapusta kadeřavá". Na rozdíl od kapusty je však naprosto nenáročný na pěstování, netvoři hlávky, ale listové ruzice, ze kterých můžeme listy postupně sklízet dle potřeby a hlavně je to velice dolná rostlinka, která nám poskytne čerstvé vitamíny i v době, kdy nic jiného neroste.  



Účinky rostliny:

  • cholesterol, vysoká hladina cholesterolu v krvi
  • zácpa, posílení střevní peristaltiky
  • jaterní dieta - je vhodný
  • kvalitní zdroj vápníku - kosti, zuby, nehty - zlepšuje stav kostí, zubů, nehtů (vliv na kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty)
  • klimakterium a osteoporóza (prevence osteoporózy)
  • těhotenství a kojení (vývin kostí u plodu v děloze a u kojence)

Snáší mráz až do -15 C a da se konzumovat čerstvý po celou zimu, dokonce se říká, že „přešly mrazem je chutnější.

 

Léčivé účinky kadeřávku, kadeřavé kapusty:

V kadeřávku najdeme provitamín A, vitamíny C, B7, z minerálních látek draslík, železo, fosfor, hořčík, vápník.

Pravidelná konzumace snižuje obsah cholesterolu v krvi, kadeřávková vláknina zlepšuje střevní peristaltiku a je prevencí i léčebným prostředkem proti zácpě.

Je také vhodným doplňkem stravy při jaterních dietách a ledvinových problémech, hlavní léčebný význam je ale někde úplně jinde - kadeřávek obsahuje vápník ve velmi dobře vstřebatelné podobě, který tělo umí navíc výborně využít. Zlepšuje kvalitu kostí, zubů a nehtů (zvýšená kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty) .

Preventivně se doporučuje v období klimakteria, kdy hrozí úbytek vápníku s následným vznikem osteoporózy, ale může zlepšit i stav křehkých kostí náchylných ke zlomeninám. Je vhodným doplňkem stravy i v těhotenství a kojení, kdy je spotřeba vápníku velmi vysoká. Preventivně se používá pouze v pokrmech, nesuší se, nevaří se z něj čaj. V léčebných dávkách (osteoporoza, detska křivice) můžeme užívat čerstvou šťávu, nejlépe smíchanou se šťávou z lebedy a mrkve v poměru 1:1:3.

 

Kulinářské využití kadeřávku (kadeřavé kapusty) v kuchyni:

Z mladých, křehkých lístků můžeme připravit salát, nejlépe s klasickou zálivkou z octa, oleje, soli a cukru doplněný vejcem natvrdo, nebo i míchaný s jinými druhy zeleniny. Mnohem častěji se ale využívá v teplé kuchyni, podobně jako kapusta se přidává do polévek, nádivek, sekané a karbanátků. Můžeme ho podusit na másle, blanšírované listy (povařené 1 -2 minuty v horké vodě) použít na masové a zeleninové závitky, nebo je nasekat na kousky a spolu se sýrem a šunkou přidat do závinu.

 

Pěstování kadeřávku, kadeřavé kapusty:

Pokud si zvolíme zakrslou odrůdu, můžeme kadeřávek pěstovat i na balkóně. Je naprosto nenáročný, roste na sluníčku i v polostínu, můžeme ho klidně pěstovat i pod stromy a keři, kde máme trochu místa navíc. Normální velikost je tak kolem 90 cm, zakrslíci narůstají maximálně do 40 cm. Protože přes léto máme zeleniny dost, semena vyséváme až v květnu a sazenice vysazujeme na záhon od června do července, kdy můžeme využít volného místa po předplodinách. Na trhu dostaneme odrůdy zelené nebo fialové, rozdíl je pouze dekorativní, obsahové látky a chuť je u obou druhů stejná.

Sklízíme postupně, odlamujeme jednotlivé listy, které rostlince opět dorostou. V zimě (v mrazech) už sice nedorostou, ale pokud necháme „pahýly na záhoně, obrostou hned brzy na jaře novými křehkými lístky.

 

Vhodní sousedé:

Rajčata a celer chrání před běláskem zelným. Vedle kadeřávku prospívají i saláty, ředkvičky, špenát, polníček. Brutnák zajistí zdraví a vitalitu rostliny i jemnější chuť listů.

 

Nevhodní sousedé:

Jahody a maliny, nesnáší kyselé půdy. Nepěstujeme na záhonech po dalších brukvovitých (zelí, kapusta, květák, brokolice), neměl by dost živin v půdě. Nehodí se do blízkosti okurek a tykví, nesnáší zamokřenou půdu.

 

Škůdci a nemoci:

Na rozdíl od svých příbuzných (brokolice, květák, zelí, kapusta) netrpí vůbec žádnými nemocemi, jediným rizikem jsou bělásci zelní. Chrání před nimi sousedství rajčat a celeru, další informace viz zelí.

Další články v kategorii:

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

teplé   chladné   kořen   žlučník   štítná   Avicena   krvácení   akné   slezina   metabolismus   kornatění   recept   opar   koupel   víno   zelina   abytyše Hildegarda   zánět   užití   nať   zelenina   čaj   keř   řídnutí kostí   stonek   Zentrich   tinktura   tlak   kůra   odvar   sliznice   vitamín   vlas   sběr   houba   stvol   pálení   ruka   horké   Váňa   kloub   Zentrich   nežádoucí   revma   slinivka   mensturace   komplikace   dásně   chřipka   játra   astma   kontraindikace   Mattioli   Podhorná   kůže   strom   zápal   kapsaicin   fermentace   prášek   angína   pěstování   šlacha   hemeroid   sval   střev   zlomenin   brnění   kameny   chřipka   Paracelsus   zpracování   zdraví   Galenos   krk   ateroskleróza   arteriskleróza   nemoc   žaludek   epilepsie   viry   sirup   studené   katar   sušení   Janča   choroba   plísně   artróza   babské rady   zalijeme   noha   bylinná směs   dna   Janča   jaterní   bylina   horečka   fytoterapie   neht   migrén   hemoroid   indikace   minut   pupen   použití   hlas   bolest   alergie   rostlina   využití   srdce   končetina   mateřské   olej   děti   obsahuje   antibiotik   vliv   nachlazení   ovoce   vřed   mrtvice   Treben   rýma   játra   zácpa   písek   stonek   list   kojenec   výroba   nohy   inhalace   menstruační   slezina   plíseň   zrak   květ   Moučka   hlavy   postup   průjem   vývar   vitamin   roztroušená   kvasinky   návod   pijeme   obsažené   bylinka   osteoporóza   trávicí   kontraindikace   premenstruační   nálev   močopudný   ledvin   kolika  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)