streva strevni potize byliny bylinky babske rady caj tinktura obkladStřevo se rozděluje na tenké a tlusté. Patří k zažívacímu ústrojí. Zažívací ústrojí je vlastně trubice, která prochází od jednoho konce těla na druhý. Na začátku trávicí trubice v ústech si vložíte potravu a ta dále prochází jícnem, žaludkem, tenkým a tlustým střevem. Z toho si zažívací orgány vezmou, co tělo potřebuje, a nechtěný zbytek vypudí na druhém konci konečníkem ven.


Účinky rostliny:

Cílem zažívání je rozložit potravu na molekuly, které se bez zábran dostávají do krevního proudu a odtud do buněk v celém těle.
Příliš rychlé pojídání, mnoho jídla - přejídání -, konzumace silně kořeněných a tučných jídel, špatné trávení z nervových příčin, které zpomalí peristaltiku, a z hlediska výživy nehodnotné potraviny (hamburgery, hranolky, často ohřívané potraviny apod.) způsobují různá onemocnění tenkého a tlustého střeva: neprůchodnost, gastroenteritidu, kolitidu, Crohnovu chorobu, divertikulózu, syndrom dráždivého tračníku aj.

Bez paliva neběží žádný motor. Kvalita jídla je palivo pro tělo. Musíte dávat pozor nejen na to, co jíte, ale také na množství a kvalitu potravin.

 

Domácí léčba střevních potíží

Režimová opatření a doporučení

  • Zdravé zažívání se projevuje výsledkem - stolicí. Pokud zažívací trakt, a hlavně střeva jsou v pořádku, stolice je pevná, vyjde z vás rychle, bez zápachu, úporného tlačení a toaletní papír je čistý. To je znamení skvělého zažívání. Pokud stolice je řídká, tenká nebo naopak suchá, těžko vychází ven nebo zapáchá, je to známka, že váš zažívací trakt je narušen.
  • Střeva hlavně potřebují dostatek vlákniny a slizu. Proto si do jídelníčku zařaďte dostatek zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin a luštěnin.
  • Střeva potřebují i pohyb, proto denně cvičte nebo choďte na procházky. Hlavně ti, kteří mají sedavé zaměstnání, nebo důchodci, kteří už nemají tolik pohybu. Pokud doma máte blízkého připoutaného na lůžko nebo vozíku, je velmi příznivé provádět v oblasti střev jemné krouživé masáže na prokrvení a správnou činnost střev.
  • Na střevní potíže spojené s průjmy, zácpou či zánětem působí léčebně lněné semeno, které dodává střevu ochranný sliz. Semínka lnu setého (2 čajové lžičky) buď rozkousejte a hodně zapijte, nebo je pomelte, snězte pomletá a rovněž hodně zapijte. Sliz se utvoří v žaludku a odtamtud odchází přímo do střev. Semínka užívejte 3x denně, 1 hodinu před jídlem.
  • Při zánětu tlustého střeva se doporučuje více vařené potravy než syrové. Zeleninu a ovoce krátkodobě povařte, více šetří vaše střeva.
  • Do jídelníčku zařaďte často ovesnou kaši nebo rýži natural, ta se musí 45 minut vařit. Do horké kaše nebo rýže nastrouhejte jablko, přidejte máslo, pomleté semeno lnu, pomleté ořechy a trochu skořice. 
  • Na prokrvení střev s dezinfekčním účinkem je příznivé modré hroznové víno, borůvky, ostružiny, maliny, černý rybíz a černá jeřabina, a to i tepelně zpracované v podobě kompotů či džemů.
  • Časté pojídání masa, masových výrobků a tučných sýrů zatěžuje trávení. Ve střevě se tvoří odpadní látky, které deformují a tlačí na sousední orgány. Nevhodně zkombinované potraviny přicházejí do střev nenatrávené a pak hnijí a kvasí. Překyseluje se tím organismus a do krevního řečiště se dostávají toxické látky.
  • Vydatnou očistu střev zajistí kysané zelí. Je to jako kartáček na láhve. Nabalí na sebe střevové kaly a vše se vyloučí. Doporučuje se dvouměsíční očistná kúra: vždy ráno a večer sníst 2 lžíce syrového kysaného zelí. Nejlepší doba pro kúru je podzim a potom brzy na jaře, v únoru či březnu. Další očistný kartáček na střeva je uvařená mrkvová nať. Mrkev natě nezbavujte a povařte ji společně s mrkví a snězte. 
  • Pokud netrpíte průjmy, ale zácpou nebo chcete-li obnovit správný tonus střev, což je základní předpoklad omládnutí, udělejte si výplachy střev - klystýr. Nejprve se provede očistný klystýr s roztokem síranu hořečnatého (Glauberovou solí). Roztok projímavé soli mnohem lépe změkčuje zatvrdlé nánosy ve střevě. Jednu a půl čajové lžičky síranu hořečnatého dejte do 1,5 l vlažné vody (asi 36°C). Klystýr musíte opakovat každý druhý den ráno, celkem 5x. Po této kúře uvidíte sami, že voda, která z vás bude vycházet, je už relativně čistá. Můžete si udělat týden přestávku a pokračovat s výplachy střeva s čistou vodou o teplotě 37 °C se špetkou soli. Výplachy střev pročistí střevní flóru, odstraní střevní kaly a parazity, toxiny a toxické plyny, hleny a zahnívající i kyselé tekutiny, někdy i sníží hmotnost. Po klystýrové kúře doporučuji 3 týdny pít čaj z ostružinového listí. 
  • Pro očistu těla a střev si udělejte z jednoho dne v týdnu postní den. Dříve to býval pátek. Nejezte, jen pijte čistou vodu nebo bylinný čaj z ostružinového listí či heřmánku, udělejte si klystýr.
  • Pro správnou funkci střev používejte bylinné koření do jídla, které znaly i naše babičky: majoránku zahradní a tymián obecný. Podporují trávení hlavně tučných jídel, působí antibakteriálně a uvolňují křeče. 
  • Libeček lékařský zabraňuje plynatosti, nemají ho rádi střevní paraziti a podporuje produkci enzymů, které jsou potřeba k trávení hlavně drůbežího masa.
  • Šalvěj lékařská se používá jako divoké koření k hojení zánětlivých procesů na sliznici žaludku a střev. Čerstvou nebo sušenou šalvěj přidávejte do salátů, polévek i masových pokrmů. 
  • Nezapomínejte na bazalku pravou ani na hřebíček, který se v kuchyni používá už málo. Je slině antibakteriální a výborně podporuje činnost žaludku a střev. 
  • Nepřátelské bakterie ve střevě ničí česnek medvědí. Na jaře snězte denně 1 či 2 zelené listy, které podporují trávení a vypuzují červy.

 

Bylinné čaje

  • Bylinný čaj k dezinfekci a posílení činnosti střev: 2 čajové lžičky ostružinového listí (ostružníku křovitého) přelijte 250 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x denně, nalačno. Čaj je vhodný při očistných kúrách střev.
  • Čaj při střevních potížích na zmírnění nadýmání a zlepšení zažívání: smíchejte stejné díly květu heřmánku pravého, listu ostružiny (ostružníku křovitého), plodu fenyklu obecného, natě řepíku lékařského, natě zeměžluči lékařské a natě puškvorce obecného. Přelijte 1 lžíci směsi 250 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte, zamíchejte a sceďte. Pijte čaj teplý 2x či 3x denně nalačno.
  • Dětský čaj s heřmánkem při střevních a zažívacích potížích, lehkých průjmech a nadýmání: smíchejte stejné díly květu bezu černého, květu heřmánku pravého, listu maliníku obecného, natě máty peprné, natě meduňky lékařské, kořene proskurníku lékařského a plodu fenyklu obecného. Přelijte 1 čajovou lžičku 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Můžete přisladit medem nebo borůvkovým sirupem. 
  • Střeva zanesená příliš masitou a tučnou stravou pročistíte syrovým kysaným zelím konzumovaným nalačno. Pijte 2x denně čaj z 1 čajové lžička přesličky rolní a 1 čajové lžička kopřivy dvoudomé. Směs uvařte ve 250 ml vody, 10 minut louhujte a sceďte. Pijte 2x denně. 
  • Na celý zažívací trakt (žaludek, střeva, slinivku) má velmi příznivé účinky bylinný čaj podle starého receptu: smíchejte 25 g natě majoránky zahradní, 25 g listu šalvěje lékařské, 25 g listu máty peprné a 25 g květu levandule lékařské. Přelijte 1 lžíci směsi 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně. 
  • Čaj na rozpuštění hlenu při střevních potížích: smíchejte 3 čajové lžičky plodu fenyklu obecného, 2 čajové lžičky plodu anýzu vonného a 1 čajovou lžičku semen kmínu. Semena rozdrťte (v mlýnku), jednu a půl čajovou lžičku směsi přelijte 200 ml vroucí vody a 15 minut vyluhujte. Pijte přes den teplý čaj po doušcích, celkem 3 až 4 šálky.

 

Tinktura na střevní potíže

  • Na dezinfekci a proti zánětům střev je vhodná tinktura z česneku medvědího. Tinkturu si můžete bez problémů vyrobit. 

 

Bylinkový obklad na střevní křeče

  • Při střevních křečích přiložte na břicho horké obklady z octové vody. Na povzbuzení činnosti střev a proti křečím přiložte na břicho na 2 hodiny obklad ze 200 g cibule, 200 g tvarohu a 2 lžic křenu. Vše zamíchejte, namažte na plátno a přiložte na břicho. Opakujte obden, 5x po sobě.
  • U malých dětí trpících křečemi bříška přikládejte teplé obklady. Přežehlete plenku a teplou ji přiložte dítěti na bříško. Po vychladnutí opakujte.