hlen zahleneni byliny bylinky babske rady caje tinktury obkladyHlen se vyskytuje na povrchu sliznic jako viskózní povlak či tekutina. Slouží ke zvlhčování sliznic a k jejich ochraně, například hleny v průduškách pomáhají při čištění dýchacích cest. Při onemocnění jejich tvorba stoupá a příslušný orgán nebo sliznice se zahleňuje, jak je tomu při zánětu nosní sliznice, zánětu střev, v hrdle děložního čípku atd. Zahlenění způsobuje postiženému potíže. Bylinná léčba vám může k uvolnění hlenů pomoci, čímž přispívá rovněž k úspěšné léčbě příslušného orgánu.


Účinky rostliny:

Domácí léčba zahlenění

  • Pokud se neustále tvoří hleny, vyřaďte z jídelníčku sladkosti a tučná jídla
  • Křen selský silně odhleňuje organismus. Zařaďte ho proto do svého jídelníčku - do salátů, pomazánek atd. nebo křen nastrouhejte a 1 lžíci nastrouhané hmoty vyluhujte přes noc ve 150 ml vody, pak přidejte 2 čajové lžičky medu a vypijte.
  • Jste-li zahlenění, snězte několik lístků čerstvé meduňky lékařské.

 

 

Bylinné čaje na zahlenění

  • Směs 1 čajové lžičky zeleného čaje, půl čajové lžičky sušeného zázvoru, špetky mletého pepře a 3 hřebíčků přelijte 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte po doušcích. Pozor, hodně to pálí! Tento čaj odhleňuje celý organismus.
  • Připravte směs stejných dílů divizny velkokvěté, plicníku lékařského, podbělu lékařského a jitrocele kopinatého: přelijte 2 čajové lžičky směsi 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut vyluhovat a sceďte. Přislaďte medem. 
  • Višňové stopky nevyhazujte, ale usušte je. Jsou vyhledávanou drogou uvolňující hleny. Přelijte 5 g višňových stopek 150 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte, sceďte a pijte 2x denně. 

 

Tinktura na zahlenění

  • Mladé výhonky nebo pupeny z jedle uvolňují hleny. Zalijte 2 hrsti jedlových pupenů 0,5 1 lihu. Vyluhujte 2 týdny, potom sceďte. Užívejte 1 lžíci denně.

 

Inhalace na zahlenění

 

Obklad při zahlenění

  • Zázvor je velmi účinný na uvolňování hlenů. Při zahleněných průduškách přelijte 1 lžíci zázvorové šťávy 200 ml vroucí vody, a až tato směs trochu vychladne, přikládejte obklady na hrudník a na záda mezi lopatky. Kůže silně zčervená a dojde k prokrvení a odhlenění. Obklad přikládejte 2x denně.
  • Na zahleněná místa pomáhají kostivalové obklady. Nakrájený kořen kostivalu lékařského dejte do horké vody a vařte 5 minut. Z odvaru připravte obklad a ten přikládejte na postižené místo.