slezina nemoci sleziny byliny bylinky babske radySlezina je orgán uložený v levém podžebří. U plodu probíhá ve slezině tvorba krve, během života je v ní část krve skladována. Jsou v ní vychytávány staré a poškozené krvinky. Je to orgán, bez kterého můžeme žít, ale pokud chybí, postihuje tělo infekční onemocnění, které se špatně léčí. 


Účinky rostliny:

Z toho vyplývá, že slezina je spojena s imunitním systémem. Zachycuje staré a poškozené krvinky a obsahuje lymfatickou tkáň.

Je to tak trošku tajemný orgán, který se těžko diagnostikuje. Pokud se projevují potíže s imunitou nebo krví, zaměřte se i na posílení činnosti sleziny.

 

Domácí léčba nemocí sleziny

  • Slezina je velký obránce před nepříznivými návštěvníky vašeho těla. Je vždy připravena chránit vaše zdraví. Proto je vhodné ji preventivně posilovat.
  • Od jara do podzimu snězte denně 2 čerstvé lístky pampelišky. Na zimu můžete listy nasušit, rozmělnit a denně si dejte na špičku nože prášku, který zapijte vodou. Nebo prášek přidejte do jídla. 

 

Bylinné čaje na podporu sleziny

  • Na podporu činnosti sleziny užívejte pampelišku (smetanku lékařskou): 2 čajové lžičky kořene pampelišky přelijte 200 ml vroucí vody, 30 minut vyluhujte a sceďte. Vypijte lx týdně najednou večer před spaním.
  • Dejte 30 g sporýše lékařského do 0,5 l studené vody přes noc, ráno krátce převařte, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 1 šálek vždy před obědem a před večeří.
  • Vytlačte z čerstvého kořene i nati petržele 100 g šťávy a smíchejte ji s 1 kg medu. Užívejte 3x denně 1 čajovou lžičku a zapijte ji čajem připraveným ze stejných dílů mateřídoušky, kořene hořce a oddenku puškvorce: 1 lžíci směsi zalijte 0,5 l vroucí vody, 20 minut vyluhujte a sceďte. Dejte do termosky a pijte po doušcích během dne. Čaj užívejte po dobu 6 týdnů, pak si udělejte na měsíc přestávku a čajovou kúru opakujte.
  • Sléz planý nebo okrouhlolistý má už v názvu k slezině léčebný vztah. Působí odhlenivě, změkčuje tkáň, tiší bolesti a používá se při zánětech sleziny.
  • Přelijte 10 g listů a květů slézu 0,5 l vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte z termosky přes den. Ze slézového čaje dělejte i obklady, které přikládejte na slezinovou krajinu.

 

Tinktura

  • Tinktura z ostropestřce mariánského se používá na otoky sleziny. Užívejte ji minimálně 2 měsíce. Tinkturu zakoupíte v obchodě s bylinkami.

 

Obklad

  • Při nedostatečnosti sleziny přikládejte na oblast jetelové listy. 1 hrst listů jetele lučního přelijte 300 ml vroucí vody smíchanou s 1 lžící octa. Sceďte a jetelové lístky dejte na plátno. To přiložte na oblast sleziny na dobu 1 hodiny.