dasne zanet dasni parodontoza byliny bylinky babske rady ustni voda zubni olejParodontóza je chronické onemocnění závěsného aparátu zubu, dásně a kostního lůžka. Začíná jako zánět dásně, který se postupně šíří do hlubších částí. Vznikají choboty zasahující pod dásně podél zubního krčku až ke kořenům. V těchto chobotech se drží infekce. Zub se postupně uvolňuje a může dojít k jeho ztrátě. Parodontóza je velmi časté onemocnění a podílí se na ztrátách zubů u velké části obyvatelstva i v poměrně mladém věku.


Účinky rostliny:

Hlavní příčinou vzniku parodontózy je nedostatek vitaminu C, hlavně u kuřáků, a rovněž nesprávně složená strava, která vede k poruše látkové výměny. Proto dbejte na přísun dostatečné denní dávky vitaminu C a do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vitaminy a minerální látky. Dále si zajistěte i dostatečný přísun vitaminu B5 - kyseliny pantothenové, která pomáhá v procesu hojení ran a společně s vitaminem C p omáhá upevňovat dásně. Vitamin B5 posiluje nervový systém zubů. Vyskytuje se v droždí, vlašských ořeších, sušených meruňkách, sezamových semenech, otrubách, ovesných vločkách a pivovarnických kvasnicích.

 

Domácí léčba zánětu dásní (gingivitidy) a parodontózy (odhalování zubních krčků)

Režimová opatření a doporučení

  • Pokud se objeví parodontóza, nejdříve se zaměřte na čištění zubů. Na trhu se dnes nabízí spousta zubních kartáčků, které však většinou nejsou k ničemu. Kartáčky s velkými a různě zahnutými a tvrdými štětinami zbytečně dráždí dásně. Já preferuji obyčejný malý, jemný, dětský zubní kartáček, který při čištění zbytečně nedráždí a nepoškozuje dásně. 
  • A co zubní pasty? Musím popravdě napsat, že jsem ještě neslyšela o zubní pastě ani jsem žádnou nenašla, která by problém parodontózy nebo citlivost zubů opravdu vyřešila. Trh je sice přeplněný zázračnými zubními pastami, ale většinou jsou to jen nadsazené reklamy, aby zaujaly ty, kdo lilií a jsou ochotni koupit cokoli, jen aby se jim ulevilo. A přitom zubní oddělení mají stále plno pacientů, kteří ztrácejí jeden zub za druhým. Z toho vyplývá, že parodontózu nevyřešíte skvělým zubním kartáčkem ani úžasnou zubní pastou, ale že toto onemocnění vzniká z poruchy látkové výměny v důsledku špatné, nevýživné stravy. Zamyslete se proto raději nad svým stravováním, dodejte tělu potřebné látky a uvidíte, že se váš stav dásní se za určitou dobu hodně zlepší. 

Zubní olej

  • Jeden známý onemocněl parodontózou a já mu poradil „zubní olej" a stravu s vitaminem C a B5. Za tři měsíce se jeho stav výrazně zlepšil, že i jeho ošetřující lékař se ho ptal, jakou používá zubní „pastu", která tak úžasně léčí jeho dásně. Zubní olej si může doma vyrobit každý sám, není to nic náročného ani drahého. Potřebujete k tomu kvalitní rostlinný olej a čerstvé byliny mátu peprnou a šalvěj lékařskou. Natrhejte čerstvé bylinky a dejte je do sklenice do výšky jedné třetiny a zalijte je rostlinným olejem za studená lisovaným. Nejlepší je kukuřičný olej, pokud jej neseženete, poslouží i olivový. Sklenici dejte na okno na teplé místo, otvor nahoře zakryjete plátnem, ať výluh může dýchat. Každý den bylinami v oleji zamíchejte. Macerujte 3 týdny. Po uplynutí této doby olej zahřejte asi na 50 °C a pak přeceďte přes kávový filtr. Skladujte v chladnější místnosti. Tento olej vám vydrží 1 rok. Olej nakapejte na kartáček a běžně si vyčistěte zuby. Ústa nevyplachujte vodou!

 

Zubní bylinné vody

  • Při zánětech v ústní dutině je neosvědčenější bylinkou šalvěj lékařská nať: 2 čajové lžičky suché natě přelijte 150 ml vroucí vody. Nechte 15 minut vyluhovat. Vychladlým nálevem si vyplachujete ústa každou hodinu.
  • Smíchejte 25 g květu heřmánku pravého, 25 g dubové kůry, 25 g šalvěje lékařské a 25 g měsíčku lékařského: 2 lžíce přelijte 0,5 1 vroucí
  • vody a nechte 15 minut vyluhovat. Sceďte a vychladlým nálevem vyplachujete ústa. 
  • Připravte výluh z listu a květu slézu lesního: 10 lžic na 1 l vroucí vody. Nechte hodinu vyluhovat, sceďte a ústa vyplachujte několikrát denně. 
  • Smíchejte 50 g dubové kůry a 50 g kořenu mochny nátržníku: 2 lžíce směsi dejte do 200 ml vody a převařte, vyluhujte 15 minut. Tímto čajem přes den vyplachujte ústa. Je účinný i při otlacích způsobených zubní protézou nebo rovnátky.