kozni nemoci kozni plisen byliny bylinky babske rady obklady koupele masti mazani tinktury bylinne cajeKůži člověka můžeme definovat jako orgán, který tvoří hranici mezi zevním a vnitřním prostředím. Prostřednictvím krevních a lymfatických cév a nervů je spojena s ostatními orgány. Podílí se na různých metabolických procesech, na vylučování nepotřebných látek z těla, ale především má ochrannou funkci. Představuje 7 % celkové hmotnosti dospělého člověka. Skládá se ze tří vrstev: pokožky, škáry a podkoží. Kůže je schopna absorbovat různé látky ze zevního prostředí, čehož se využívá při aplikaci léků ve formě mastí, koupelí a obkladů.


Účinky rostliny:

Lék se váže na struktury pokožky nebo proniká dále do lymfatického a krevního systému. Možnost průniku léku do kůže je dána jeho rozpustností ve vodě či v tucích. Dr. Kneipp doporučoval nejrůznější metody polévání vodou, které slouží ke zlepšování celkového stavu těla a kůže. Byl přesvědčen, že když se koupete ve vodě, tělo absorbuje tekutinu kůží, a proto nemusíte už tolik pít. To je další důkaz, jak se kůží vše přijímá do těla. Kůže může být porušená, překrvená, suchá, mokvavá atd. Podle toho si vybírejte léčivé přísady buď v masti, nebo jako roztok ve vodě či alkoholu.

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: některým kožním potížím je věnována vlastní stránka. Týká se to např. nemocí lupénka, akné, svědění kůže ad.

 

Domácí léčba kožních onemocnění

Režiová opatření a doporučení

  • Při léčbě buďte trpěliví, dlouhodobé kožní onemocnění se nedá odstranit vypitím jednoho čaje nebo zlepšit jedním namazáním léčebné masti. Nepoužívejte koupelové pěny, gely, které silně vysušují pokožku a stresují ji. Používejte bavlněné oblečení, vyhněte se syntetice. 
  • U chronických kožních onemocnění dobře působí oves. Obsahuje mnoho výživných látek. Vnitřně jej podávejte ve formě ovesných vloček, které podporují trávení, a tím se zlepší i stav kůže. Na vnější použití je oves nejlepší ve formě koupele, která se připraví z ovesné slámy nebo vloček. Zařaďte oves do svého každodenního jídelníčku a uvidíte, jak brzy se projeví jeho léčivé vlastnosti. 

 

Bylinné očistné čaje

  • Vnější léčbu vždy doplňte léčbou vnitřní. Kůže je odraz vnitřních orgánů. Pijte čaje čistící krev, slinivkové, jaterní a na látkovou výměnu.
  • Připravte směs 20 g listu břízy bělokoré a kopřivy dvoudomé, 30 g natě macešky trojbarevné, tužebníku jilmového: 1 čajovou lžičku směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 20 minut vyluhujte. Pijte 3x denně před jídlem. Čaj má čisticí funkci a podporuje hojení.
  • Na chronická kožní onemocnění: smíchejte 20 g krušinové kůry, 20 g listu břízy bělokoré, 20 g natě macešky trojbarevné, 20 g květu černého bezu, 10 g plodu fenyklu a 10 g kořene lékořice lysé: 1 čajovou lžičku směsi dejte do 200 ml vroucí vody a vařte 5 až 10 minut, 10 minut vyluhujte, sceďte a pijte 3x denně šálek. 
  • Smíchejte 20 g zemědýmu lékařského, natě kopřivy dvoudomé, kořene pampelišky (smetanky lékařské), 10 g kořene čekanky obecné, listu ořechu, květu violky vonné (fialky) a kořene lopuchu většího: 2 lžíce směsi zalijte 0,5 l vroucí vody a nechte přikryté asi 20 minut vyluhovat, sceďte a pijte 2-3 šálky denně. 
  • Kožní alergie, kopřivka - při kožních alergiích a kopřivce pijte směs 10 g kořene omanu pravého, 10 g kořene pýru plazivého, 20 g květu měsíčku lékařského, 20 g kořene jehlice trnité a 40 g vrbové kůry: 1 lžíci směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte. Pijte 2x denně.

 

Tinktura

  • Tinktura z vřesu obecného je utišujícím prostředkem při potížích s kůží. Tinkturu nakapejte do vody nebo čaje a 3x denně vypijte. Působí léčebně u chronických kožních onemocnění.

 

Koupele

  • Ovesná koupel působí léčebně na různé kožní potíže. Do velkého hrnce dejte ovesnou slámu (pokud ji nemáte, stačí i ovesné vločky). Povařte 15 minut, 10 minut vyluhujte a sceďte do koupele. Koupel trvá 20 minut.
  • Řepík lékařský má hojivé a uklidňující účinky na kůži. Koupel z řepíku si připravte tak, že 2 velké hrsti sušené natě dáte do 2 l vroucí vody, 10 minut vařte, 10 minut vyluhujte a sceďte do koupele. Koupel trvá 20 minut. Nepoužívejte mýdlo ani jiné mycí prostředky.
  • Koupel z otrub uklidňuje podrážděnou pokožku a mírní svědění. Hrst otrub svařte s 1 l vody, nechte přikryté vyluhovat 15 minut a přidejte do koupele teplé 38 °C. Koupejte se obden.

 

Obklady

  • Při kožních zánětech, hnisavých a špatně se hojících ránách se uplatňují obklady nebo omývání postižených míst. 
  • Dejte 30 g přesličky rolní do 0,5 l studené vody a nechte macerovat 2 hodiny, pak výluh 15 minut povařte a 15 minut dále vyluhujte. Používá se k omývání nebo obkladům postižených míst. 
  • Vložte 50 g listu ostružiníku křovitého do 0,5 l studené vody, 2 minuty povařte, 10 minut vyluhujte. Používá se k omývání nebo obkladům postižených míst.
  • Smíchejte čerstvě vytlačenou šťávu z jednoho celeru s menším množstvím octa, nejlépe vinného. Mírně osolte. Používá se ve formě obkladů na zanícená místa.
  • Rozvařte 1 čajovou lžičku semene pískavice řeckého sena v malém množstvím vody na kasičku. Rozetřete na gázu a přiložte na postižené místo na kůži. Ještě teplé zabalte. Měňte alespoň 2x denně.
  • Kořen z libečku lékařského roztlučte, smíchejte s troškou panenského oleje (nejlépe lněného) na kašičku a přikládejte jako obklad na postižené místo.
  • Devětsil lékařský se používal při morových epidemiích. Listy se přikládaly na morové rány, které se díky jeho působení zmenšovaly. Má hojící a dezinfekční účinky. V lidovém léčitelství se naklepané listy používají při kožních potížích - zánětech, popáleninách, ekzémech atd.
  • Hnisavé rány, ekzémy či kožní vyrážky pomáhá hojit jetel. Známe jetel rolní, luční, plazivý. Všechny tři druhy mají dezinfekční účinky a zevně se používají do bylinných koupelí. Z rozmačkaných čerstvých květních hlaviček si udělejte obklad na postižené místo. Nebo si udělejte silný odvar: 2 lžíce jetele dejte do 0,5 1 vroucí vody, 5 minut vařte, 10 minut vyluhujte a sceďte. Používejte na omývání hnisavých ran, ekzémů a vyrážek.
  • Čerstvou, trochu rozmačkanou nať violky vonné přikládejte na špatně se hojící kožní vředy.
  • Obklad na podrážděnou a svědivou kůži si připravíte z 1 lžíce heřmánkového květu. Přelijte ji 200 ml vroucí vody, nechte přikryté 10 až 15 minut vyluhovat a sceďte. Do zchladlého čaje namočte plátno a přiložte ho na postižené místo, přes něj dejte suchou látku. Aplikujte 2x denně.

 

Masti

  • Utřete 4-6 g řeřišnice potoční s 30 g čerstvého nesoleného másla na řidší mast a tou natírejte postižené místo.
  • Rakytníkový olej se používá prakticky při všech potížích s kůží. Hojí rány, popáleniny, omrzliny, zapařeniny, zaceluje jizvy. Plody rakytníku osušte na mírně teplém místě, musí si zachovat původní barvu a vůni. Potom je rozdrťte, dejte do čtvrtiny výšky sklenice a zalijte je panenským slunečnicovým olejem. Nechte 2-3 týdny macerovat na okně. Denně směsí dobře zamíchejte nebo ji protřepejte. Po uplynutí doby macerace přeceďte obsah přes plátno. Skladujete v tmavé sklenici. Olejem mažte postižená místa a užívejte ho i vnitřně, 3x denně 1 čajovou lžičku.
  • Mast z měsíčku lékařského: dávejte přednost tmavším květům - naše babičky je vyhledávaly pro větší léčebnou sílu. Trhejte je kolem poledne.  Nasekejte najemno 4 hrsti čerstvých květních hlaviček měsíčku a 1 hrst horní části natě. Dejte vše do 0,5 kg rozpuštěného vepřového sádla a přiveďte k varu. Pozor, silně pění, proto použijte větší nádobu! Promíchejte, prohřejte a odstavte. Nechte přes noc přikryté. Ráno sádlo trochu roztavte a přeceďte přes plátno. Měsíčkovou mast dejte do chladničky a používejte na kožní potíže. 

 

KOŽNÍ PLÍSEŇ, KOŽNÍ PLÍSNĚ

  • Plíseň nemají rády zásadité prostředí, proto svůj jídelníček upravte, přidejte zásadotvorné potraviny. Vylučte nebo značně omezte maso, mléko, mléčné výrobky, cukry a bílou mouku.

Kyselotvorné a zásadotvorné potraviny jsou uvedené zde

 

Tinktura

  • Vnitřně používejte tinkturu z citrusových jader, kterou zakoupíte v lékárně. Dobře působí na odstranění plísně z těla.

 

Bylinný čaj na kožní plísně

  • Čaj z měsíčku lékařského můžete pít dlouhodobě. Přelijte 2 čajové lžičky měsíčku 150 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte a pijte 2x denně. Tímto čajem můžete potírat i postižená místa na kůži.

 

Obklady na kožní plísně

  • Lopuch plstnatý a lopuch větší mají stejné léčivé účinky a obsahují protiplísňové a protibakteriální látky. Používají se vnitřně i zevně. Povařte 1 plnou lžíci kořene lopuchu v 0,5 l vody 3-5 minut, 15 minut vyluhujte, sceďte a omývejte postižené místo nebo na něj přikládejte obklady z odvaru. Můžete ho použít i na pokožku hlavy pod vlasy.
  • Omývejte kůži alkalickou minerálkou.