krvaceni byliny bylinky babske rady caje priciny krvaceniKrvácení může mít různé příčiny. V domácí léčbě se budete zabývat takovým krvácením, které je způsobeno poškozením nebo porušením funkcí krevních cév po drobném úrazu, nebo krvácením z nosu, dásní apod. Každé pohmoždění většinou znamená krvácení pod pokožkou, což se projeví modravým zabarvením pokožky (modřinou) a obvykle i otokem místa. Gynekologické krvácení (slabé, silné, nepravidelné) je řešeno v jiné části webu


Účinky rostliny:

Při větším poranění dochází ke krvácení navenek. Pohmoždění bývá citlivé a bolestivé na dotek a tlak, protože nejčastěji je pohmožděno i svalstvo. Krvácení a bolest omezují pohyblivost. Velmi účinnou pomocí je pohmožděné místo co nejdříve po úrazu zchladit, protože chlad zmírňuje bolest a napomáhá uzavírání poraněných cév (vede k jejich stažení a tím urychlení zastavení krvácení). Pokud se vám často tvoří modřiny anebo ve vaší rodině jsou zaznamenány problémy se srážlivosti krve, upozorněte svého lékaře. Může jít o problém nejen s cévami, ale i se srážecími faktory tvořenými játry či nedostatkem některých vitaminů, minerálů. Nepodceňujte sice drobná, ale opakovaná krvácení, protože mohou vést ke vzniku anémie (chudokrevnosti). Chudokrevnost se může rozvinout i při chronickém vnitřním krvácení do moči či stolice.

Časté modřiny a krvácení nejasné příčiny (do moči, stolice, z dýchacích cest vč. častého krvácení z nosu) musí být vždy vyšetřeno lékařem! 

 

Domácí léčba krvácení, režimová opatření a doporučení

Bylinné čaje

  • Nejosvědčenější bylinou na utlumení krvácení je řebříček obecný. Přelijte 1 lžíci sušeného řebříčku 250 ml vroucí vody, 1 hodinu vyluhujte v zakryté nádobě. Užívejte 1 lžíci 4x denně před jídlem.
  • Čtyři čerstvé kořeny kakostu smrdutého dobře umyjte a vložte do 1 l vroucí vody, 20 minut vařte. Pijte každých 20 minut po 1 šálku odvaru na zastavení krvácení.
  • Vnitřní krvácení, například urologické, z konečníku, z dělohy, střevní: Připravte směs stejných dílů natě řebříčku obecného, natě kokošky pastuší tobolky, natě rdesna ptačího, listu kopřivy dvoudomé, natě přesličky rolní: 1 lžíci směsi přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 3 hodiny vyluhovat, ještě jednou zahřejte, sceďte a pijte 3x denně nalačno.
  • Dejte 6 čajových lžic sušené natě kokošky pastuší tobolky do 400 ml studené vody, 8 hodin vyluhujte, sceďte a tuto dávku vypijte během dne. Zevně se tento výluh používá k omývání a k obkladům, které pomáhají zastavit krvácení.
  • Smíchejte 40 g lněného semene, 30 g květu heřmánku pravého a 30 g kořene mochny nátržníku. 2 čajové lžičky směsi přelijte 150 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte. Pijte několikrát denně šálek, podle potřeby.