Játra, nemoci jater, zánět jater - byliny, bylinky, babské rady, čaje, tinktury, čerstvé šťávy - Bylinky pro všechny
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V SRPNU ZDE

jatra nemoci jater zanet jater byliny bylinky babske rady caje tinktury cerstve stavyV lidovém léčitelství se dost často říká, že za různá onemocnění „můžou játra". Onemocnění očí, kůže atd. má spojitost s látkovou výměnou, přesněji řečeno s játry. Játra mají v lidském těle mnoho funkcí souvisejících s látkovou výměnou. Podílejí se na hospodaření se sacharidy (především glukózou), s tuky, tvoří cholesterol, hrají úlohu v metabolismu bílkovin a vitaminů.

 

Tvoří se v nich žluč, dokážou zneškodňovat jedovaté látky, které se do těla dostávají zvenčí i které vznikají uvnitř těla při jeho práci a látkové přeměně. Mají dobrou schopnost regenerace. K projevům jaterních potíží patří únava, hubnutí, nevolnost, žloutenka, nervové a psychické změny, otoky, oběhové poruchy, hormonální změny, poruchy srážlivosti krve a selhávání ledvin.

Domácí léčba nemocí jater, režimová opatření a doporučení

  • K tomu, aby játra byla zdravá a správně fungovala, musíte především řešit otázky výživy, která je základem všech tělesných procesů.
  • Na posílení činnosti jater je v lidovém léčitelství velice oblíbené syrové kysané (kvašené) zelí. V kvašené zelenině je dostatek enzymů, které pomáhají k regeneraci jater. Proto člověk začal zpracovávat potraviny asi nejprve kvašením a proto každá oblast světa má své národní kvašené potraviny. U nás v Čechách je to odnepaměti kvašené zelí, Poláci mají kvašené okurky, v Rusku chléb, v Číně se kvasí sója na miso, staří Keltové kvasili medovinu. Pomocí kvašení vzniklo víno a pivo, dnes nejoblíbenější nápoje na světě. Můj učitel, který se dožil 96 let, mi vždy kladl na srdce, že každý má přes zimní období sníst 15 kg kysaného zelí pro dobrou činnost jater a na posílení organismu. Kvašené potraviny jsou zásadotvorné a játra lépe pracují v zásaditém prostředí. 
  • Kyselost je ničí. A pokud jsou játra zdravá, nemůžete nikdy dostat rakovinu.
  • V jídelníčku omezujte kyselotvorné potraviny, což jsou maso a masné výrobky, masové vývary, mléko, sýry, bílá mouka, cukr a také některé druhy zeleniny. 
  • Jednou za čas si kupte zásaditou minerálku, působí léčivě na játra.
  • Jednou za měsíc si udělejte třídenní bezmasý půst nebo jednodenní hladovku.
  • Játra přímo milují kroupy, ty největší. Upravujte je například jako zeleninové rizoto, přílohu k masům, přidávejte je do polévky. 
  • Do jídelníčku zařaďte zázvorový kořen. Je vhodný syrový do salátů, sušený pod maso, do polévek, čajů. Zmírňuje nevolnost, nadýmání i jiné potíže zažívacího traktu.
  • Pampeliška (smetanka lékařská): na jaře denně jezte jeden syrový lístek pampelišky po dobu 14 dnů. Potom asi 3x týdně 1 lístek. Na zimu si listy pampelišky nasušte. Rozdrťte je na prášek a každé ráno snězte prášku na špičku nože a zapijte vodou. Pampeliška zvyšuje sekreci žluči o více než
  • 50% a je prospěšná u jaterní nedostatečnosti. Budete se za pár dnů cítit jako znovuzrození.
  • Při zánětu jater se vyhýbejte mléku a mléčným výrobkům, alkoholu a dráždivým potravinám. Striktně dodržujte jaterní dietu. 
  • Lékořicový kořen zvyšuje odolnost jater. Při léčbě hepatitidy nebo cirbózy se lékořice v léčitelství velmi osvědčila. V čínské medicíně je často používána k léčbě žloutenky a je považována za jeden z nejlepších jaterních očišťovačů.

 

jatra nemoci jater zanet jater byliny bylinky babske rady caje tinktury cerstve stavy 2Bylinné čaje

  • Směs 1 čajové lžičky hořce žlutého a 1 čajové lžičky máty peprné přelijte 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte a pijte 3x denně před jídlem.
  • Připravte směs 200 g listu a kořene pampelišky (smetanky lékařské), 200 g měsíčku lékařského, 40 g mařinky vonné, 60 g tymiánu obecného. Vrchovatou lžíci směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 10 minut přikryté vyluhujte, sceďte. Pijte 2-3 šálky denně mezi jídly nebo před jídlem. Užívejte měsíc a pak na měsíc přerušte.
  • Přelijte 2 čajové lžičky sušených květů měsíčku lékařského 150 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte a pijte 2x denně šálek. Měsíček můžete používat dlouhodobě.
  • Čaj z jitrocele kopinatého ulevuje při jaterních potížích: 15-30 g jitrocele vařte asi 10 minut v 0,5 l vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně šálek.
  • Čajová směs proti jaterním neduhům: smíchejte stejné díly řepíku lékařského, mařinky vonné, svízele syřišťového, přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte, sceďte. Pijte 1x či 2x denně.

 

Tinktura na nemoci jater

  • Na regeneraci jaterních buněk působí příznivě ostropestřec mariánský. Je to jedna z nejstarších známých léčivých bylin. Nejúčinnější je extrakt - tinktura ze semen ostropestřce, která chrání a uzdravuje játra. Funguje jako likvidátor volných radikálů, podílí se na regeneraci jaterních buněk. Tinkturu koupíte v obchodě s bylinami.
  • Výtažek z artyčoků obsahuje látku cynarin, která posiluje činnost jater a žlučníku, což přispívá k procesům zdravého zažívání. Artyčoky chrání játra před účinky jedů podobně jako kvašené zelí. Snižují hladinu krevních tuků, zvyšují produkci žluči, chrání proti vysoké hladině cholesterolu. Nejúčinnější je extrakt - tinktura z artyčoků.
  • Vlaštovičníková tinktura působí příznivě na žlučník a játra: 60-90 g čerstvého vlaštovičníkového kořene naložte do 0,5 l lihu a po týdnu sceďte. Užívejte 3x denně 1 čajovou lžičku.
  • Tinkturu z třezalky tečkované doporučoval páter Kneipp zvláště při jaterních obtížích. Vložte do poloviny výšky lahve květy třezalky, naložte na jeden týden do lihu a pak sceďte. Užívejte 2x-3x denně 10-15 kapek.

 

Čerstvé šťávy

  • Šťáva z černé ředkve má očistný účinek. Užívejte ji 3x denně 30 ml po jídle po dobu 4-5 dnů. S dvoudenními přestávkami ji můžete užívat několik týdnů. Můžete ji i smíchat s odvarem ze lněného semene.
  • Při léčení žlučníkových a jaterních potíží se doporučuje šťáva z mrkve 3x denně 50 ml, 20 minut před jídlem. Můžete ji užívat i několik měsíců.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

hemoroid   vlas   nachlazení   bylinka   žaludek   řídnutí kostí   ovoce   zelenina   odvar   antibiotik   astma   strom   zrak   močopudný   kolika   ruka   zelina   žlučník   chřipka   vřed   Galenos   účinek   Váňa   játra   fytoterapie   účinky   slinivka   arteriskleróza   zalijeme   osteoporóza   zácpa   opar   kůra   pijeme   kůže   nať   houba   vývar   střev   plíseň   slezina   slezina   výroba   šlacha   bolest   brnění   pupen   roztroušená   bylina   koupel   Podhorná   vitamin   nemoc   obsahuje   sirup   fermentace   mrtvice   tlak   hemeroid   keř   Janča   horké   nohy   víno   menstruační   zpracování   katar   Zentrich   Materia medica   vitamín   čaj   vliv   noha   štítná   Avicena   list   Mattioli   komplikace   mensturace   choroba   dna   nálev   obsažené   kapsaicin   artróza   sliznice   průjem   využití   rostlina   hlavy   Janča   babské rady   olej   stonek   studené   indikace   stvol   zdraví   Moučka   zápal   játra   abytyše Hildegarda   plísně   sběr   Treben   viry   kvasinky   použití   tinktura   metabolismus   migrén   revma   návod   jaterní   ateroskleróza   ledvin   krvácení   epilepsie   kameny   kloub   Zentrich   rýma   zánět   srdce   užití   mateřské   kořen   zlomenin   dásně   angína   chladné   alergie   postup   trávicí   kontraindikace   recept   písek   stonek   chřipka   bylinná směs   prášek   pálení   nežádoucí   Paracelsus   děti   květ   kornatění   teplé   horečka   akné   končetina   sval   pěstování   premenstruační   inhalace   minut   kontraindikace   sušení   hlas   krk   neht   kojenec  

Počet stránek ve webu:

3063

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online