obezita nadvaha byliny bylinky babske rady caje rezimova opatreni a doporuceni koupeleObezita (otylost) vzniká nahromaděním energetických zásob v podobě tuku. V menším počtu případů je otylost způsobena hormonálním onemocněním. Ve větším počtu případů je důsledkem většího příjmu potravin, častého mlsání sladkých jídel, nedostatku pohybu, nevhodné skladby potravy. Příčinou toho bývají zděděné mentální stravovací návyky, psychické vlivy, nedodržování biorytmu dne či špatný způsob výživy v raném dětství.


Účinky rostliny:

Otylost je rizikovým faktorem řady nemocí, hlavně poruch látkové výměny: 
žlučníkových kamenů, aterosklerózy, nemocí kloubů a páteře, cukrovky typu II, kožních infekcí, vysokého krevního tlaku či otoků. Dost často se ve své praxi setkávám s ženami, které ve snaze zhubnout jsou neustále posedlé dietami, střídají jednu za druhou a jejich tělesná hmotnost stále kolísá, až si způsobí chronický zánět střev nebo nerovnováhu enzymů v těle či různé alergie na potraviny.

 

Domácí léčba obezity, režimová opatření a doporučení

Příčinou zvýšení tělesné hmotnosti je hlavně vlastní pohodlnost. Dlouhodobá nevhodná strava, nedostatek pohybu, nechuť cokoli změnit, žití ve stereotypu, časté alibistické výmluvy, proč to nejde a podobně. Tím se člověk dostane do vlastní pasti, z které se těžko uniká. Štíhlé a pružné tělo méně podléhá civilizačním onemocněním, protože v něm vládne mladistvý a vytříbený duch, naproti tomu obézní tělo brzdí v aktivitě a přináší nedostatek vůle cokoli měnit. Nakonec člověk rezignuje a zpohodlní. Situace se ještě zhoršuje tím, jak přibývají různé zdravotní potíže. Existuje spoustu rad, receptů a léků na snížení hmotnosti. Většinou jsou však jednostranně zaměřené, které se často minou účinkem. Střežte se takových zjednodušení, vyvarujte se lidí, kteří slibují štíhlost za „pár korun". Každý, kdo doporučuje „osvědčené" recepty, možná říká něco příjemného, ale nic pravdivého. O své tělo se musíte starat celý život! A ne jen pár týdnů. Neexistuje žádný jediný zaručený recept, který vás učiní šťastnými. Jen jogurtem, ovocným octem, akupunkturou nebo hubnoucím čajem či tabletkami se nedá ničeho trvalého dosáhnout. Je zapotřebí hlavně chuť, práce a každodenní disciplína, pozornost k vlastnímu tělu každou hodinu. Buďte k sobě kritičtí a zhodnoťte svůj dosavadní život. Podívejte se na níže popsané desatero proti otylosti a poctivě si odpovězte, kolik bodů dodržujete. Pokud se rozhodnete s tím něco udělat, začnete naplno žít svůj život!

 

Desatero proti otylosti:

Snižte množství přijímané potravy

Snižte porce. Staré čínské moudro upozorňuje, že každý má svou správnou porci jídla - velkou jako jeho zavřená pěst. Touto porcí nezatěžujete žaludek ani zažívací systém a tělo okamžitě začne snižovat nadváhu.

 

Dodržujte biorytmus dne

Snídej jako král, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli - lidové moudro, které upozorňuje na biorytmus dne. Ráno je tělo ohřáté a lépe vylučuje. Od 17. hodiny se začíná mírně ochlazovat, není schopno vše dostatečně vyloučit, a večerní jídlo se tak uloží do tukových zásob. Pokud večeříte pozdě, zatěžujete organismus, který místo odpočinku musí likvidovat, co spolykáte. Ráno se budete cítit unavenější než večer a může vzniknout i chronický únavový syndrom.

Biorytmus se řídí slunečním svitem, když slunce zapadá, přestáváte s jídlem. Slunci a vaší tělesné teplotě je úplně jedno, jestli jste „skřivani nebo sovy“ a chodíte pozdě spát.

 

Nenechte se vyhladovět

Utvořte pravidelný řád jídelníčku přes den. Snažte se jíst ve stanovených hodinách. Určete si čas snídaně, svačiny, oběda a večeře. Řád vytváří harmonii v celém vesmíru, na planetě i ve vašem životě. Ne-řád vytváří chaos, a tím vznikají problémy. Dlouhodobé hladovění, kromě určených léčebných hladovek, „vydrancuje" tělo, budete nervózní a nebudete mít sílu hubnout. Vrhnete se na jídlo, tělo zbytečně zatížíte a ocitnete se opět na začátku. Hladovky a půsty nic nevyřeší, naopak se dostaví okamžitý jojo efekt, protože se tělo evolučně domnívá, že je období nedostatku stravy a začíná vytvářet zásoby - tloustně. Je velmi důležité si toto uvědomit!

 

Správně žvýkejte a stolujte

Jídlo si vždy připravujte s láskou a radostí, i když vaše porce je malá. Udělejte si čas, stolujte jako civilizovaný člověk. Jednou ke mně přišla klientka, která chtěla snížit nadváhu, a vyprávěla mi, jak má časově vyčerpávající práci a že už došla tak daleko, že jako oběd hltá na parkovišti u kontejneru smaženku. Když si to uvědomila, zhrozila se, jakým to vlastně stylem života žije. Stále ve spěchu, tlustá, nervózní a k vlastní osobě dostala odpor. Jakmile byla seznámena s řádem, jídelníčkem a desaterem, nejenže za dva měsíce zhubla 10 kg, ale ještě zkrásněla, byla klidnější, sebevědomější a opět stolovala jako člověk. Moc jí to slušelo!
Nedostatečné žvýkání je další slabost současného lidstva. Nedostatek času nutí jíst rychle, ve spěchu do sebe naházet jídlo, které tak není pořádně rozkousané a promíchané se slinami. Nedovedete si představit, jak žaludek trpí. Ochabují tím zuby, dásně, trpí žaludek a střeva. Pořádné žvýkání je základ zdraví. Stačí jíst malé porce, když je pořádně rozžvýkáte, budete se cítit nasyceni.

 

Dodržujte správnou skladbu potravin

Dobrý kuchař je i dobrým lékařem. Každý národ, každá rodina má své stravovací zvyklosti. Pokud trpíte nadváhou, vaše stravovací návyky jsou špatné. Doporučuji je změnit. Nejdříve výrazně snižte příjem živočišných bílkovin - masa, masových výrobků, mléka, mléčných výrobků a vajec. Dvakrát týdně vám maso bohatě stačí. Představte si, že jste dali do mixéru klasický český oběd: vývar s nudlemi, bramborový salát s řízkem, pivo nebo kolu, kávu se šlehačkou, tvarohový zákusek a vše rozmixovali. To, co by bylo v mixéru, máte i v žaludku. Uvažujte, co z toho je tělo schopné vyloučit? Hrůza, co? U takového oběda organismus jen těžko dokáže vyprodukovat enzymy na strávení masa, salátu, zákusku. Zakupte si odbornou literaturu, která vás poučí o skladbě potravin, abyste zbytečně nezatěžovali tělo.

 

Úplně vylučte z jídelníčku sladkosti

Pokud chcete snížit hmotnost, nedocílíte to s tatrankami nebo čokoládou. Je nutné sladkosti a různé pamlsky vyloučit. Budete-li mít chuť na sladké, naučte se mlsat sušené ovoce, které má mnoho výživných látek. Například sušené meruňky: 2 či 3 kusy dlouhodobě cucejte v ústech, tělo dostane informaci, že přijímá sladkost, ale zároveň mu dodáváte ještě železo, betakaroten i vitamin C. Můžete mlsat i lískové nebo vlašské ořechy. Opět 2 nebo 3 kusy stačí a přitom dostanete výživné
látky. Vše mlsejte v malém množství!

 

Snižte i příjem ovoce

Doporučuji snížit příjem čerstvého ovoce. Velké množství ovoce na jídelníčku je opět dietní chyba. Ovoce má mnoho fruktózy a pro tělo je to prostě cukr. Sladké ovoce, například sladký hrozen vína, je jako půl bonboniéry. Tělesná hmotnost nepůjde dolů. Ovoce samozřejmě jezte, ale v malém množství, aby si tělo umělo s fruktózou poradit. Bohatě stačí pět kuliček hroznového vína, dodají tělu potřebné látky, ale nezatíží ho. V dnešní době jsou velmi populární džusy z ovoce. Tady také pozor! Na výrobu 200 ml džusu je velká spotřeba ovoce (například 3-5 velkých jablek). U ovoce platí „čím méně, tím lépe“, ale neznamená to, že se ovoce úplně zřeknete! Vitaminy z ovoce vaše tělo potřebuje. Naučte se však jíst ho jenom malé porce.

 

Zvyšte příjem zeleniny

Ruku na srdce - kolik zeleniny přes den sníte? Z praxe vím, že lidé, kteří inklinují k obezitě, jedí málo zeleniny. Zapište si jídelníček za celý den a podívejte se, v kterých potravinách máte zdroje vitaminů C, B, A, minerálních látek atd. Nemůžete tělo uspokojit jenom potravinami, které vám chutnají. Pokud hubnete, musíte i regenerovat! Zelenina je příznivý zdroj výživových látek a zahání hlad. Zeleninu můžete jíst vařenou, dušenou i syrovou. Jezte hlavně sezónní zeleninu, což
znamená v zimě zelí, kysané zelí, kapustu a kořenovou zeleninu, v létě květák, brokolici, rajčata, okurky, papriku, saláty, ředkvičky a kedlubny. Mějte na paměti, že uměle dozrávaná zelenina má nedostatek vitaminů a je nutričně nevhodná. Například šopský salát v zimě vás jen zasytí, ale nebudete mít dostatek vitaminů ani minerálních látek.

 

Snažte se mít dostatek pohybu

Důležitý je přísun energie, ale i její výdej. Vše musí být v řádu, harmonii. Výdej znamená pohybovou aktivitu. Pokud jste hodně obézní, nejdříve začněte chodit na malé procházky. Až vám to tělo dovolí, začněte cvičit. Cvičte opět pravidelně v určitý den v týdnu a v hodinu, kterou si určíte sami podle svých možností. Pro obézní je výborné cvičení ve vodě, které nezatěžuje klouby. Dále nepodceňujte dechové cvičení, které prokrví celé tělo. 

 

Bylinné čaje proti obezitě

  • Jakmile se rozhodnete hubnout, podpořte tělo bylinkami na látkovou výměnu.
  • Smíchejte 30 g kůry krušiny olšové, 15 g kořene jehlice trnité a 15 g kořene pampelišky (smetanky lékařské): 1 lžíci směsi vařte 3 minuty v 0,5 l vody. Po odstavení 20 minut vyluhujte. Čaj rozdělte na 3 šálky a každý vypijte vždy před jídlem.
  • Připravte směs 20 g krušinové kůry olšové, 10 g natě řebříku obecného, 10 g violky trojbarevné a 10 g plodu kmínu kořenového: 1 lžíci směsi vařte 5 minut v 0,5 l vody, 10 minut vyluhujte. Rozdělte na 3 šálky denně, pijte před jídlem.
  • Smíchejte 100 g kůry krušiny olšové, 100 g kořene pampelišky (smetanky lékařské), 50 g kořenu jehlice trnité, 50 g natě přesličky rolní a 40 g semen kopru: 1-2 lžíce směsi dejte do 0,5 l vody vařit na 3 minuty, 1 hodinu vyluhujte a sceďte. Rozdělte na 3 šálky a pijte 3x denně vždy před jídlem. Tato směs vám zaručí 2x denně stolici. Pokud se nezdaří, zvyšte množství směsi v odvaru na 3 lžíce. Pijte 1 týden, 1 týden udělejte přestávku a pak znovu kúru opakujte.
  • Při poruše trávení nebo špatné látkové výměně je příznivá chaluha bublinatka. Bylinku pomelte na prášek a půl čajové lžičky prášku zapijte hodně vodou 3x denně před jídlem po dobu 2 měsíců. 
  • Smíchejte 25 g plodu trnky, 25 g natě rozmarýnu, 25 g pelyňku pravého a 25 g šalvěje: 3 čajové lžičky směsi přelijte 0,5 l vody, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte denně 3 šálky teplého čaje.
  • Další byliny vhodné na redukci hmotnosti jsou: fenykl, bříza bělokorá, kopřiva, kontryhel, ženšen.

 

Koupele

  • Při obezitě používejte zahřívací koupele. Tyto koupele zrychlí metabolismus a látkovou výměnu, a tím podpoří hubnutí. 
  • Sušený kořen puškvorce obecného prokrvuje a prohřívá celé tělo. Doporučuje se koupel z puškvorce: 200 g rozkrájeného kořene puškvorce dejte od 3 l studené vody a nechte přes noc odstát. Ráno ohřejte k bodu varu, vypněte a nechte 5 minut vyluhovat. Přeceďte do koupele. Koupel trvá 15 minut. 
  • Koupel v ovesné slámě podporuje látkovou výměnu: 500 g ovesné slámy vařte 15 minut v 5 l vody. Sceďte do vany s vodou 38 °C teplou. Koupel trvá 15 minut. Pak se osušte a běžte hned spát.
  • Koupel z rozmarýny lékařské má povzbuzující a prokrvující účinek, pomáhá proti celulitidě. Do 200 ml mléka nakapejte 15 kapek rozmarýnového éterického oleje a vše nalijte do koupele. Koupel trvá 15 až 20 minut.