astma zanet prudusek byliny bylinky babske rady cajePrůdušky (bronchy) - vedou při dýchání vzduch do plic a z plic. Průdušnice se dělí na dvě průdušky a ty se dále větví na stále menší průdušky až průdušinky. Onemocnění průdušek je většinou spojeno s infekčním onemocněním horních dýchacích cest a dále jsou průdušky stejně jako plíce spojeny se stavem slinivky a tenkého střeva. Mezi nejčastější onemocnění průdušek patří průduškové astma, trvalé rozšíření průdušek a zánět průdušek.


Účinky rostliny:

Záněty bývají akutní nebo vleklé, s teplotami či bez teplot. Problémy vznikají většinou v chladnějším období na podzim, ale bývají spojeny i s psychickými problémy.

 

Domácí léčba průduškových nemocí

  • Na začátku podzimu, než přijde chladné sychravé počasí, začněte pít čaje na posilnění slinivky. 
  • Smíchejte 500 g medu, 70 g strouhaného křenu, 70 g drceného česneku a 100 g másla a užívejte 3x denně před jídlem 1-2 čajové lžičky. Uchovávejte v chladu.
  • Na průduškové astma velmi dobře působí rozemleté lněné semeno - užívejte 2x denně čajovou lžičku a zapijte větším množstvím tekutiny. 
  • Křen nakrájejte na tenké plátky, posypte cukrem a odtékající tekutinu zachyťte a uchovejte v chladu. Užívejte 2-3 lžičky denně.

 

Bylinné čaje

  • Směs při zánětu průdušek na odkašlávání: smíchejte 20 g rozrazilu lékařského, 20 g divizny velkokvěté a 10 g semen anýzu vonného. Vařte 1 čajovou lžičku směsi 3 minuty ve 250 ml vody, 20 minut vyluhujte a sceďte. Čaj pijte oslazený medem 2x denně.
  • Fialkový čaj: 10 g květů violky vonné přelijte 200 ml vroucí vody, 5 minut míchejte a sceďte. Čaj uvolňuje hleny. Pijte ho při zánětu průdušek a úporném kašli 3x denně šálek. Tentýž čaj, oslazený medem, používejte každé 2 hodiny po 2 lžících pro děti při zánětu průdušek a úporném kašli. Fialkový (violkový) sirup: vonné působí blahodárně při zahlenění průdušek a při kašli. Z 50 g květů odstraňte zelený kalíšek, spařte je 100 ml vroucí vody a nechte stát 24 hodin, potom přeceďte přes plátno. V nálevu rozpusťte 150 g cukru a 20 minut zahřívejte. Opět přeceďte přes plátno. Užívejte 1 čajovou lžičku 3x denně.
  • Připravte směs 50 g listu jitrocele kopinatého, 20 g natě plicníku lékařského, 10 g přesličky rolní a 20 g kořene proskurníku lékařského: 2 čajové lžičky směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte horké, slazené medem 3x denně. 
  • Smíchejte stejné díly popence obecného, rozrazilu lékařského, listu podběle lékařského a skořicové kůry. Dejte 40 g směsi do 1 1 studené vody a přiveďte k varu. Stáhněte z ohně, 15 minut vyluhujte a sceďte. Oslaďte medem a pijte 3-4 šálky teplého čaje denně.
  • Při chronickém kašli svařte směs z 1 dílu ibiškového kořene, 2 dílů podběle lékařského, 2 dílů skořicové kůry a 2 dílů popence obecného. Užívejte každou hodinu 1 lžíci. 
  • Spařte 15 g slézu lesního v 1 1 vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte libovolně. 
  • Povařte 50 g borovicového jehličí 10 minut v 0,5 1 vody, nechte uzavřené 24 hodin vyluhovat, přeceďte a smíchejte s 1 kg medu. Podávejte 4x denně 1 lžíci.
  • Přelijte 2 čajové lžičky sušených květů nebo kořenů divizny velkokvěté 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte. Pijte 3x denně. 
  • Na astmatický zánět průdušek si připravte směs stejných dílů natě mateřídoušky úzkolisté, jmelí bílého, řepíku lékařského, listu podbělu lékařského, kořene omanu pravého a květu hlohu obecného. Dejte 1 čajovou lžičku do 450 ml vroucí vody, vařte 1 minutu, 30 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 6x denně 80 ml, vždy 15 minut před jídlem a 30 minut po jídle.