Těhotenská nevolnost těhotenské zvracení byliny bylinky přírodní léčba bez léků aromaterapiePříznaky těhotenství popisu je jedna historická nauka o ženském léčení z 15. století: "Pozor dej na znamení, dle nichž poznati se má, zda ženy naději chovati budou či nic. Když žena obtěžkána byla, kýchati začne převelice, boky její zeštíhlejí, a ona tuze mrzne, neboť horkost stahuje se z vnějších údů tělesných k matéri i plodu a ten rozehřívá, takže žena žádné vnější horkosti již nemá. Jiným znamením jest: branka materníku uzavře se a pozná mužské símě.


Účinky rostliny:

Třetím znamením jest, že ženy nemají měsíční svůj výtok v dobu obvyklou, jak dříve tom u bývalo. Jestliže však krvetok až do slehnutí byl v nitru těla ženy zdržován, pak zbytek, jenž nebyl v mléko proměněn, z ní potom vyteče (míněna je placenta). Čtvrtým znamením jest, že mnohou zdravu, již předtím jedly rády, nyní nechtějí, a chutě mají na věci prazvláštní."

TIP: BYLINY VHODNÉ A NEVHODNÉ V TĚHOTENSTVÍ JSOU UVEDENÉ ZDE.

Příčiny a příznaky ranní těhotenské nevolnosti

Polovina všech těhotných skutečně v prvních týdnech bojuje s ranní nevolností a zvracením nebo latentní nevolností.

V první třetině těhotenství tyto příznaky nejsou znepokojující. Příčinami jsou velké vyplavování těhotenského hormonu (tzv. lidského chorion gonadotropinu) a někdy  psychosomatické faktory, například úzkostné očekávání příštího dění nebo někdy i odmítavý postoj k těhotenství.
Jelikož hladina těhotenského hormonu ve čtvrtém měsíci klesá, nevolnost většinou polevuje.

Závažnější naproti tomu je "neztišitelné zvracení," kreré se může vyskytovat především mezi 6. a 16. týdnem. Postižené ženy nezávisle na pozřené stravě musí pětkrát až desetkrát za den zvracet.
Celkový zdravotní stav se samozřejmě rychle zhoršuje - zvracením ztrácejí totiž mnoho vody a minerálních látek, hubnou a jejich tělesná teplota stoupá, takže dokonce může být nutné nemocniční ošetření či hospitalizace se sledováním těhotné ženy.

 

Strategie léčby

1. Vyrovnávání hospodaření těla s živinami a minerálním i látkami:

Dokud žena neztrácí na váze a ještě má chuť k jídlu, může se ošetřovat sama. Při častějším zvracení je bezpodmínečně nutno dbát na dostatečný přívod tekutin. Doporučují se zejména bylinné čaje, voda a ředěné ovocné a zeleninové šťávy.
Je vhodné jíst jen malé porce jídla a rozložit je na celý den. Málo zatěžujícím i potravinami jsou například ječmen, kukuřice, mladý zelený hrášek, brambory, rýže, rajčata a pšeničné klíčky.
Po každém jídle by se měl pít neslazený bylinkový čaj — tím se šetří žaludek a organismus není dodatečně zatěžován. Bilanci minerálních látek lze vyvažovat stravou nebo doplňky potravy.
Zdroji rostlinných minerálních látek jsou mimo jiné žito, oves, pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice, sušené ovoce, brambory a zelená listová zelenina.

2. Mírnění nucení na zvracení a posilování žaludku a střev:

Existují léčivé rostliny, které přímo mírní nucení na zvracení, jiné zase působí na žaludek a střeva.

3. Aromaterapie:

Silice se přes pokožku, sliznice a nos dostávají do mozku a tam mohou působit přímo na psychiku a nervy a tlumit nucení na zvracení (vizte dále).

4. Povzbuzování činnosti jater:

Jelikož zvýšený hormonální metabolismus zpracovávají játra, je účelné podporovat je teplými obklady (vizte dále).

 

Byliny na těhotenskou nevolnost a zvracení

  • Při zvracení je vhodné užití heřmánkového květu s jeho flavonoidy a silicemi a dále s množstvím chamazulenu a alfa-bisabololu.
  • List máty peprné odstraňuje křeče a mírní nucení na zvracení. Hlavními účinnými látkam i jsou silice této byliny.
  • Jako léčivé rostliny na podporu trávení se osvědčily fenykl a anýz s jejich mírnými účinným i látkam i (silicemi).
  • Jelikož ke spouštěčům nevolnosti patří psychické faktory, doporučuje se rovněž užívání uklidňujícího listu meduňky (čerstvý nebo čaj).
  • Oblíbenými vůněmi v aromaterapii vyjasňujícím i náladu, které mají osvěžující účinky proti duševní a tělesné malátnosti, jsou citrusové vůně silice z květů citroníku hořkého čili bigarádie a bergamotu (neroli), pomerančovníku, citroníku a grepu. 

Poznámka: o všech bylinách, o kterých je v tomto článku pojednáváno najdete informace na tomto webu (www.BylinkyProVsechny.cz) - použijte "VYHLEDÁVÁNÍ".www.BylinkyProVsechny.cz) - použijte "VYHLEDÁVÁNÍ".

 

Aplikace, které se v praxi osvědčily

Doporučují se především nápoje: ráno po probuzení ještě v posteli by měl člověk vypít šálek horkého mléka. Ženy, které nemají rády mléko, zkoušejí bylinkové čaje.
Dobrým prostředkem proti dráždění ke zvracení je oddenek zázvoru ( = klasický zázvor, oddenek je kořenová část rostliny); do poručuje se užívat jej jen v malých množstvích čerstvý a nadroboučko nakrájený.

 

Inhalační tyčinka fotografie obrázekAromaterapie

Silice léčivých rostlin je třeba v aromaterapii užívat velmi uvážlivě. Silice z šalvěje, myrhy, yzopu a majoránky by se pro vysoký obsah ketonů během všech devíti měsíců těhotenství neměly užívat!
Kromě toho je třeba v prvních čtyřech měsících se vyvarovat peprnomátové, fenyklové, růžové, rozmarýnové a kadidlovníkové silice.

Květ citroníku hořkého (neroli)

Kromě citroníku hořkého se osvědčily grapefruitová, citrónová a pomerančová silice.

Příprava: Podle vlastního vkusu smísíme v lahvičce 15 až 25 kapek silice s 10 ml jojobového oleje nebo dáme 2 až 4 kapky společně s destilovanou vodou do aromalampy nebo můžeme mít mobilní aromaterapii díky inhalační tyčince, kterou lze koupit v lékárně (inhalační tyčinka - fotografie vpravo).

 

Čaje na nevolnost u těhotných žen

Bylinná směs s anýzem a fenyklem

Tato směs posiluje žaludeční nervy, odstraňuje křeče a uklidňuje.

Složení: 25 g plodu anýzu, 25 g plodu fenyklu, 25 g heřmánkového květu, 25 g listu máty peprné.

Příprava čaje: 1 vrchovatou čajovou lžičku směsi rozdrtíme v hmoždíři, přelijeme 1 šálkem horké vody, necháme přikryté 10 až 15 m inut vyluhovat a scedíme. Denně pijeme
až 5 šálků.

Bylinná směs bez anýzu a fenyklu

Pro ženy, které nemají rády ani anýz, ani fenykl, se nabízí jiná čajová směs, která rovněž posiluje žaludeční nervy, odstraňuje křeče a uklidňuje.

Složení: 35 g heřmánkového květu, 30 g meduňkového listu, 30 g listu máty peprné a 5 g oddenku zázvoru.

Příprava čaje: 1 vrchovatou čajovou lžičku směsi rozdrtíme v hmoždíři, přelijeme 1 šálkem horké vody, necháme přikryté 10 až 15 m inut vyluhovat a scedíme. Denně pijeme
až 5 šálků.

Poznámka: o všech bylinách, o kterých je v tomto článku pojednáváno najdete informace na tomto webu (www.BylinkyProVsechny.cz) - použijte "VYHLEDÁVÁNÍ".

 

Obklady

Jaterní obklad

Aplikace: Lněné plátno ponoříme do horké vody, vyždímáme, přiložíme na játra (jsou na dolním konci hrudního koše vpravo směrem ke středu).
Zakryjeme bavlněnou látkou a na tu položíme ještě termofor.
20 minut odpočíváme; nejlepší dobou pro aplikace je pozdní večer.