nepomaha vam na afty vitamin b zrejme vam chybi neco jinehoVšeobecně předpokládaný fakt, že afty způsobuje jen nedostatek vitaminu B, je zcela mylný. Za nepříjemnými vřídky v ústech může stát také nedostatek kyseliny listové či železa, dráždivé jídlo, stres a mnoho dalších příčin. Skutečného původce je na místě odhalit zejména v případě, že se afty často vrací nebo mají delší či velmi nepříjemný průběh.


Účinky rostliny:

Afty znepříjemňují život pouze svému nositeli

Útěchou při onemocnění aftami může být, že se kvůli nim nemusíte izolovat od svého okolí nebo přijímat speciální hygienická opatření. Afty totiž nejsou nakažlivé. Bílé až nažloutlé vřídky s červeným lemem nepatří ani k nijak závažným onemocněním, přesto dokážou značně potrápit. Afty na jazyku, dásni, vnitřní straně tváře či dokonce na rtu znepříjemňují konzumaci jídla a pití a někdy ztěžují i pouhé mluvení. Doprovázet je může i horečka, průjem, praskání aft spojené s jejich krvácením či nekontrolovatelná bolest. To je právě situace, kdy je potřeba vyhledat lékaře.

 

Ulevit od bolesti, ale také trvale zneškodnit

Na vymizení nepříjemných vřídků doporučí lékař roztok ve formě výplachu. Sáhnout lze i po přírodních prostředcích, jako jsou roztok ze soli, citronová šťáva, med či hřebíčkový olej. Pokud však afty trpíte několikrát do roka, nespokojte se s pouze s aktuální úlevou, ale zjistěte, co se vám jimi tělo snaží říct.

Příčin vzniku aft je skutečně velké množství. Nedostatek vitaminů a minerálů vykompenzujete doplňky stravy či zpestřením jídelníčku. Za superpotraviny v boji proti aftům lze považovat maso (zejména vnitřnosti), luštěniny, listovou zeleninu, ořechy a kvasnice obsahující všechny tři důležité látky: vitamin B, kyselinu listovou i železo. Afty však může způsobovat také pikantní jídlo, nedostatek spánku, stres, snížená imunita nebo hormonální změny (například při menstruaci nebo v těhotenství). Objevit se mohou i v důsledku mechanického podráždění – po kousnutí do tváře či jazyka, odření rovnátky, zubní protézou či příliš tvrdým kartáčkem.

 

Odhalili jste viníka? Snažte se mu vyhýbat!

Pro dlouhodobé zbavení se aft není nic jednoduššího, než se vyhýbat rizikovým faktorům, které právě vám afty způsobují. Zařaďte do jídelníčku vhodné potraviny (a snažte se u nich o minimální tepelnou úpravu pro zachování co největšího podílu prospěšných látek), vyhýbejte se stresu, posilujte imunitu... Důležitou roli hraje také péče o ústní hygienu. K tvorbě a horší léčbě aft přispívají v ústech se nacházející mikroorganismy, sliznici zase může podráždit tvrdší zubní kartáček. O vhodných způsobech léčby a prevence aft vám proto může poradit i váš zubař.