Je zajímavé, že touto chorobou trpí více žen než mužů. Příznaky nemoci jsou hořké říhání a zvracení, silné křečovité bolesti, které vyzařují pod pravými žebry až k srdci, přičemž nemocný pociťuje velkou nevolnost. Máme však k dispozici mnoho léčivých rostlin ze zelené lékárny, a proto v neakutních stavech, kdy jsou pouze na ultrazvuku identifikovány žlučové kameny nebo žlučové bláto není vždy nutná operace.
Účinky rostliny:
Příprava šťávy z ředkve černé
Ředkev se odstředí v domácí odstředivce a začíná se ráno se 100 ml šťávy a dávka se pomalu, v průběhu tří týdnů, zvyšuje až na 400 ml, potom se opět tři týdny dávka snižuje až na 100 g šťávy (doba užívání je tedy 6 týdnů).
Následně se udělá 3týdenní pauza v užívání.
Léčebnou kúru lze opakovat.
POZOR! Při zánětu žaludku nebo střev se ředekvová šťáva nedoporučuje!
Zdroj: rakouská bylinářka Maria Treben.
Tinktura z ředkve černé
80% čerstvé šťávy + 20% alkoholu (o koncentraci cca. 40% a více) - tzn. např. 800 ml čerstvé šťávy a 200 ml alkoholu o koncentraci 40% a více.
Dávkování tinktury je pak poloviční proti výše uvedenému (tzn. 50-200 ml).
Když dáte vyoperovaný žlučníkovový kámen do ředkvové šťávy, tak se rozpustí - příběh
Následující příhoda ukáže jak rychle lze touto šťávou rozpustit žlučníkové kameny. Manželka bývalého generála si dala kameny vyoperovat. Byly malé i velké. Ráda je ukazovala a nakonec si je nechala zasadit do rukojeti nože. Jednoho dne, když právě krájela ředkev, ji překvapila návštěva. Odložila nůž do misky s ředkví a věnovala se hostům. Představte si, jaké bylo pak její překvapení, když opět vzala nůž do ruky. Kameny z rukojeti zmizely beze stopy, rozpustily se v nastrouhané ředkvi.
Bylinné víno na žlučníkové kameny
Kameny odstraní i tato směs léčivých rostlin vymacerovaná ve víně:
- bedrníku - plod,
- břečťanu popínavého - list (břečťan je mírně jedovatý, proto dávkování této polojedovaté léčivé rostliny dodržujeme přesně),
- chmelu obecného - šištice,
- řepíku lékařského - kvetoucí nať,
- máty peprné - nať a
- pelyňku pravého - nať.
Tři polévkové lžíce směsi se za studena vyluhují v jednom litru jablečného vína, potom se vše zahřeje do varu, odstaví a nechá tři minuty vyluhovat. Přes den pak užíváme asi devětkrát jednu polévkovou lžíci, tekutina se užívá teplá, proto ji dáme do termosky.