Pálení žáhy (pyróza) je důsledek skladby potravin, která dráždí žaludek a zvyšuje množství kyseliny solné v žaludku. Žaludeční šťáva se vrací do jícnu a někdy až do úst. Vytváří se přitom pocit na zvracení a pálení. Pálení žáhy je první předzvěst vážnějších chorob, jako je například vřed na dvanácterníku nebo onemocnění slinivky břišní či neurotický žaludek. Pálení žáhy však někoho provází celý život, aniž by bylo příznakem nemoci. Nepříjemné pocity může zmírnit bylinná léčba.
Účinky rostliny:
Domácí léčba pálení žáhy
Režimová doporučení
- Při pálení žáhy se vyhýbejte kořeněným jídlům, sladkostem a příliš slaným pokrmům, alkoholu.
- Vypijte 2x či 3x denně půl sklenice šťávy ze syrových brambor (nebo z kysaného zelí nebo jablíček) vždy před jídlem.
- Kořen hořce žlutého jemně rozemelte a užívejte 3x denně na špičku nože půl hodiny před jídlem, nejvýše 14 dnů.
- Při pálení žáhy snězte jednu syrovou mrkev, kterou pořádně rozkousejte. Vložte do úst 4 ovesná zma (můžou být i ovesné vločky) a pomalu je žvýkejte.
- Pořádně rozžvýkejte 1 čajovou lžičku makových semen.
Bylinné čaje na pálení žáhy, pyrózu
- Směs 20 g květu prhy horské (arniky), 20 g květu heřmánku a 20 g natě řebříčku obecného: přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně.
- Směs 30 g kořene lékořice lysé, 15 g lišejníku islandského (pukléřky) a 15 g semen pískavice řeckého sena: přelijte 1 lžíci směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x či 3x denně.