Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

Pampeliškový med - vyrobí se snadno, rychle, je chutný a mimořádně zdravý. Když přijde řeč na pampeliškový med, jsou superlativa na místě. Přestože se o včelí produkt ve skutečnosti nejedná a správně by měl být označován jako sirup, většina ho má stále v paměti jako pampeliškový med, který pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.



Účinky rostliny:

Účinky pampelišky jsou následující:

  • zánět jeter (hepatitida)
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • kožní vyrážky
  • čistí žaludek
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • čistí krev
  • pampeliška má močopudný účinek

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: V bodu č. 1 receptu je uvedeno, že byste měli pampelišky promýt vodou, aby jste se zbavili hmyzu. Chcete-li, pampelišky neumývejte, protože se zbavíte cenného pylu.
Dodržujte recept přesně. Jen tak docílíte kvalitního medu, který nebude mít sirupovou konzistenci a nezkazí se Vám. 

 

FOTOGRAFIE Z VÝROBY PAMPELIŠKOVÉHO MEDU
ZBYŇKEM MLČOCHEM VČ. RAD A DOPORUČENÍ JSOU ZDE (klikněte)

 

 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 
 
 
Pampelišky trhejte před polednem, když jsou nejvíc rozkvetlé. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pampelišky lehce properte a dejte do hrnce povařit. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vymačkete šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Přidejte šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 

PAMPELIŠKOVÝ MED - VAŘENÝ:

1) Natrhejte 300 květů
Budete potřebovat přibližně 300 květů (= 200-250 gramů). Pampelišky by měly být z čistého prostředí, ideálně někde z vesnice. Netrhejte u silnice, železniční trati apod. Nasbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité.

Doma je krátce properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz.

 

2) Přilijte šťávu z citrónu a pampelišky povařte
Proprané květy nechte okapat, přidejte k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vše dejte do hrnce a velmi krátce (max. 5 minut) vařte velmi slabým varem. Voda by se měla pylem zabarvit do světle hnědé. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti.

 

3) Sceďte, přidejte cukr a povařte
Druhý den přelijte vše přes čisté pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Bude lehce zakalená v hnědé barvě. Přidejte do ní 1,5 kg cukru. Vše znovu táhněte (tekutina by neměla bublat!) asi 20 minut, dokud se cukr nerozpustí (poznáte podle toho, že bude tekutina výrazně průhlednější!) a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Pak zkuste odkapat trochu na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci.

  
 

4) Plňte skleničky a obraťte je víčkem dolů
Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho můžete nalít do skleniček. Naplňte je téměř plné, otřete důkladně okraje a pevně uzavřete. Poté je postavte na víčko a nechte vychladnout. Skladujte na temném a chladném místě.
Med je natolik koncentrovaný cukrem, že by teoreticky neměl začít plesnivět ani kvasit.

 

Využití, užívání

Na co je užitečný pampeliškový med je uvedeno v rámečku vpravo nahoře. Využití je stejné jako u klasického včelího medu - na pečivo, do čaje, jogurtu apod. 
 
 

NEVAŘENÝ PAMPELIŠKOVÝ MED - RECEPT:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g cukru krupice
  • 2 dcl vody

Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Dáme je do velké nádoby, ideálně skleněné konvice na vodu.

Květy zasypeme cukrem, nádobu uzavřeme nebo přikryjeme potravinářskou folíí a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.

Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme.

Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup.

Kdo chce opravdu hladký a čirý sirup, cedí přes plátýnko. Já jsem cedila přes jemný cedník, sirup je lehce zakalený.

Skladujeme v lednici, zaléváme vodou nebo sodou a pijeme.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

výroba   Janča   sirup   krvácení   nemoc   pálení   Moučka   tlak   nohy   babské rady   ledvin   chladné   víno   zrak   zácpa   mateřské   astma   zdraví   čaj   epilepsie   hemeroid   houba   štítná   jaterní   olej   plísně   Galenos   končetina   Zentrich   obsažené   dásně   Zentrich   slezina   zápal   použití   zpracování   koupel   květ   keř   hemoroid   sval   kornatění   teplé   průjem   krk   vitamin   močopudný   bylinka   metabolismus   osteoporóza   kontraindikace   pupen   studené   kvasinky   vlas   artróza   zelenina   chřipka   bylinná směs   Materia medica   kloub   neht   migrén   stvol   rostlina   pěstování   odvar   hlas   menstruační   kapsaicin   řídnutí kostí   zlomenin   nachlazení   bylina   strom   zalijeme   chřipka   indikace   kojenec   kameny   ateroskleróza   písek   inhalace   katar   účinek   kůra   Mattioli   minut   tinktura   bolest   alergie   horečka   list   horké   vývar   sliznice   pijeme   arteriskleróza   abytyše Hildegarda   slinivka   zánět   vitamín   děti   játra   Váňa   návod   fytoterapie   nať   mensturace   hlavy   angína   nežádoucí   Podhorná   roztroušená   vliv   revma   stonek   viry   kontraindikace   užití   choroba   opar   akné   mrtvice   játra   srdce   antibiotik   Paracelsus   Avicena   žaludek   žlučník   Janča   komplikace   kolika   vřed   plíseň   účinky   recept   zelina   stonek   noha   kůže   rýma   postup   využití   fermentace   dna   ovoce   slezina   šlacha   obsahuje   střev   Treben   prášek   nálev   sušení   premenstruační   ruka   brnění   trávicí   kořen   sběr  

Počet stránek ve webu:

3372

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online