Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE

Pampeliškový med - vyrobí se snadno, rychle, je chutný a mimořádně zdravý. Když přijde řeč na pampeliškový med, jsou superlativa na místě. Přestože se o včelí produkt ve skutečnosti nejedná a správně by měl být označován jako sirup, většina ho má stále v paměti jako pampeliškový med, který pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.



Účinky rostliny:

Účinky pampelišky jsou následující:

  • zánět jeter (hepatitida)
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • kožní vyrážky
  • čistí žaludek
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • čistí krev
  • pampeliška má močopudný účinek

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: V bodu č. 1 receptu je uvedeno, že byste měli pampelišky promýt vodou, aby jste se zbavili hmyzu. Chcete-li, pampelišky neumývejte, protože se zbavíte cenného pylu.
Dodržujte recept přesně. Jen tak docílíte kvalitního medu, který nebude mít sirupovou konzistenci a nezkazí se Vám. 

 

FOTOGRAFIE Z VÝROBY PAMPELIŠKOVÉHO MEDU
ZBYŇKEM MLČOCHEM VČ. RAD A DOPORUČENÍ JSOU ZDE (klikněte)

 

 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 
 
 
Pampelišky trhejte před polednem, když jsou nejvíc rozkvetlé. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pampelišky lehce properte a dejte do hrnce povařit. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vymačkete šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Přidejte šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 

PAMPELIŠKOVÝ MED - VAŘENÝ:

1) Natrhejte 300 květů
Budete potřebovat přibližně 300 květů (= 200-250 gramů). Pampelišky by měly být z čistého prostředí, ideálně někde z vesnice. Netrhejte u silnice, železniční trati apod. Nasbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité.

Doma je krátce properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz.

 

2) Přilijte šťávu z citrónu a pampelišky povařte
Proprané květy nechte okapat, přidejte k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vše dejte do hrnce a velmi krátce (max. 5 minut) vařte velmi slabým varem. Voda by se měla pylem zabarvit do světle hnědé. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti.

 

3) Sceďte, přidejte cukr a povařte
Druhý den přelijte vše přes čisté pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Bude lehce zakalená v hnědé barvě. Přidejte do ní 1,5 kg cukru. Vše znovu táhněte (tekutina by neměla bublat!) asi 20 minut, dokud se cukr nerozpustí (poznáte podle toho, že bude tekutina výrazně průhlednější!) a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Pak zkuste odkapat trochu na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci.

  
 

4) Plňte skleničky a obraťte je víčkem dolů
Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho můžete nalít do skleniček. Naplňte je téměř plné, otřete důkladně okraje a pevně uzavřete. Poté je postavte na víčko a nechte vychladnout. Skladujte na temném a chladném místě.
Med je natolik koncentrovaný cukrem, že by teoreticky neměl začít plesnivět ani kvasit.

 

Využití, užívání

Na co je užitečný pampeliškový med je uvedeno v rámečku vpravo nahoře. Využití je stejné jako u klasického včelího medu - na pečivo, do čaje, jogurtu apod. 
 
 

NEVAŘENÝ PAMPELIŠKOVÝ MED - RECEPT:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g cukru krupice
  • 2 dcl vody

Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Dáme je do velké nádoby, ideálně skleněné konvice na vodu.

Květy zasypeme cukrem, nádobu uzavřeme nebo přikryjeme potravinářskou folíí a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.

Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme.

Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup.

Kdo chce opravdu hladký a čirý sirup, cedí přes plátýnko. Já jsem cedila přes jemný cedník, sirup je lehce zakalený.

Skladujeme v lednici, zaléváme vodou nebo sodou a pijeme.

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

šlacha   účinky   tinktura   slezina   krvácení   stonek   sušení   chladné   Mattioli   květ   mensturace   chřipka   zalijeme   využití   angína   tlak   zlomenin   Janča   roztroušená   horké   stonek   indikace   arteriskleróza   Treben   sirup   střev   menstruační   odvar   kojenec   metabolismus   astma   močopudný   pupen   kloub   Zentrich   nálev   kolika   plíseň   dna   rýma   trávicí   končetina   sběr   hemeroid   nať   rostlina   Váňa   játra   kvasinky   neht   písek   pálení   sval   minut   Paracelsus   Materia medica   brnění   zelenina   ateroskleróza   bylinka   bylina   keř   prášek   fermentace   vliv   premenstruační   zpracování   kapsaicin   výroba   obsahuje   Moučka   horečka   jaterní   viry   nemoc   ovoce   slinivka   teplé   ruka   čaj   průjem   alergie   olej   použití   mateřské   komplikace   kontraindikace   Galenos   víno   vitamin   strom   katar   inhalace   obsažené   artróza   opar   akné   postup   vlas   žlučník   koupel   osteoporóza   ledvin   řídnutí kostí   Avicena   návod   krk   Podhorná   zelina   studené   hlavy   noha   vitamín   mrtvice   Zentrich   děti   antibiotik   vývar   nachlazení   bolest   migrén   Janča   nežádoucí   kůže   vřed   zácpa   žaludek   chřipka   plísně   pijeme   list   srdce   choroba   slezina   fytoterapie   houba   revma   zápal   kornatění   hemoroid   štítná   nohy   pěstování   játra   babské rady   zdraví   kořen   účinek   dásně   užití   recept   abytyše Hildegarda   hlas   kontraindikace   kůra   zrak   bylinná směs   stvol   sliznice   kameny   zánět   epilepsie  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online