Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVNU ZDE

Pampeliškový med - vyrobí se snadno, rychle, je chutný a mimořádně zdravý. Když přijde řeč na pampeliškový med, jsou superlativa na místě. Přestože se o včelí produkt ve skutečnosti nejedná a správně by měl být označován jako sirup, většina ho má stále v paměti jako pampeliškový med, který pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Jen alergici by si na něj měli dát pozor.

 

Účinky rostliny:

Účinky pampelišky jsou následující:

  • zánět jeter (hepatitida)
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • kožní vyrážky
  • čistí žaludek
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • čistí krev
  • pampeliška má močopudný účinek

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: V bodu č. 1 receptu je uvedeno, že byste měli pampelišky promýt vodou, aby jste se zbavili hmyzu. Chcete-li, pampelišky neumývejte, protože se zbavíte cenného pylu.
Dodržujte recept přesně. Jen tak docílíte kvalitního medu, který nebude mít sirupovou konzistenci a nezkazí se Vám.  

 

FOTOGRAFIE Z VÝROBY PAMPELIŠKOVÉHO MEDU
ZBYŇKEM MLČOCHEM VČ. RAD A DOPORUČENÍ JSOU ZDE (klikněte)
.  

 

 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 
 
 
Pampelišky trhejte před polednem, když jsou nejvíc rozkvetlé. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy  Pampelišky lehce properte a dejte do hrnce povařit. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy  Vymačkete šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy  Přidejte šťávu ze dvou citrónů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
 

PAMPELIŠKOVÝ MED - VAŘENÝ:

1) Natrhejte 300 květů
Budete potřebovat přibližně 300 květů (= 200-250 gramů). Pampelišky by měly být z čistého prostředí, ideálně někde z vesnice. Netrhejte u silnice, železniční trati apod. Nasbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíce rozvité.

Doma je krátce  properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz.

 

2) Přilijte šťávu z citrónu a pampelišky povařte
Proprané květy nechte okapat, přidejte k nim šťávu ze dvou citrónů a 0,8 litru vody. Vše dejte do  hrnce  a velmi krátce (max. 5 minut) vařte velmi slabým varem. Voda by se měla pylem zabarvit do světle hnědé. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti.

 

3) Sceďte, přidejte cukr a povařte
Druhý den přelijte vše přes čisté pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Bude lehce zakalená v hnědé  barvě. Přidejte do ní 1,5 kg cukru. Vše znovu táhněte (tekutina by neměla bublat! ) asi 20 minut, dokud se cukr nerozpustí (poznáte podle toho, že bude tekutina výrazně průhlednější! ) a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Pak zkuste odkapat trochu na talířek, zda má požadovanou medovou konzistenci.

   
 

4) Plňte skleničky a obraťte je víčkem dolů
Pokud má sirup dobrou barvu, je hustý a čirý, hned ho můžete nalít do skleniček. Naplňte je téměř plné, otřete důkladně okraje a pevně uzavřete. Poté je postavte na víčko a nechte vychladnout. Skladujte na temném a chladném místě.
Med je natolik koncentrovaný cukrem, že by teoreticky neměl začít plesnivět ani kvasit.

 

Využití, užívání

Na co je užitečný  pampeliškový med je uvedeno v rámečku vpravo nahoře. Využití je stejné jako u klasického včelího medu - na pečivo, do čaje, jogurtu apod.  
 
 

NEVAŘENÝ PAMPELIŠKOVÝ MED - RECEPT:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g cukru krupice
  • 2 dcl vody

Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Dáme je do velké nádoby, ideálně skleněné konvice na vodu.

Květy zasypeme cukrem, nádobu uzavřeme nebo přikryjeme potravinářskou folíí a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.

Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme.

Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup.

Kdo chce opravdu hladký a čirý sirup, cedí přes plátýnko. Já jsem cedil přes jemný cedník, sirup je lehce zakalený (což není na závadu).

Skladujeme v lednici, zaléváme vodou nebo sodou a pijeme.

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

astma   kontraindikace   migrén   zalijeme   recept   kůra   vitamín   řídnutí kostí   zpracování   pálení   víno   Avicena   stonek   minut   hlas   brnění   hemoroid   kořen   nežádoucí   slezina   indikace   chřipka   mrtvice   Váňa   využití   Paracelsus   Janča   zelenina   angína   ruka   chřipka   ledvin   zápal   fytoterapie   pupen   ateroskleróza   koupel   užití   bylinná směs   návod   žaludek   keř   účinky   čaj   výroba   olej   metabolismus   vliv   horké   babské rady   kloub   kontraindikace   houba   nemoc   komplikace   Janča   tinktura   dásně   účinek   stvol   sval   pijeme   nálev   zdraví   játra   střev   alergie   zlomenin   revma   akné   trávicí   kapsaicin   plíseň   obsažené   průjem   teplé   strom   rýma   nachlazení   zrak   obsahuje   slinivka   kvasinky   Moučka   opar   sliznice   slezina   štítná   choroba   osteoporóza   studené   močopudný   abytyše Hildegarda   rostlina   Podhorná   postup   pěstování   menstruační   odvar   nohy   kojenec   sušení   Galenos   játra   kůže   končetina   dna   hlavy   vitamin   vřed   chladné   květ   žlučník   zánět   mensturace   prášek   zelina   bylinka   neht   hemeroid   stonek   vývar   bylina   kornatění   písek   inhalace   krvácení   děti   plísně   Zentrich   premenstruační   Zentrich   zácpa   Treben   použití   nať   fermentace   mateřské   vlas   Mattioli   srdce   antibiotik   horečka   kolika   epilepsie   kameny   ovoce   jaterní   artróza   sirup   noha   arteriskleróza   list   šlacha   katar   viry   roztroušená   sběr   tlak   bolest   krk  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online