Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVNU ZDE

Rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku - recept, návod VAŘENÉHO SIRUPU: den před samotným vařením sirupu je potřeba připravit odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát.

Druhý den přeceďte přes husté sítko nebo plátěný ubrousek a scezený odvar přiveďte k varu. Ztlumte plamen a opatrně přisypte cukr. Vařte za občasného zamíchání na mírném stupni, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Vaření se zpočátku může zdát jako „nekonečný příběh“, jakmile se ale vyvaří hlavní díl vody, jde vše velmi rychle – proto od vaření neodcházejte a hlídejte, aby sirup nezačal pěnit a neutekl z hrnce (tzv.“hrnečku, vař“). Správnou konzistenci sirupu vyzkoušíte jednoduše tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek – pokud kapička drží tvar (viz obrázek), je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž poměrně dost zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poté ho uchovávejte na chladném místě.

Vařený rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku (molice), ingredience: 20 - 30 lístků rýmovníku, citrón, limetku nebo pomeranč – podle vlastní chuti, vodu, cukr krupici (cca 1kg). 

 

Rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku vyráběný za studena bez vaření: výroba za studena se hodí zejména v případě, že má váš rýmovník větší množství listů, které může postrádat. Vlastníte-li tedy víceletou a dobře rozrostlou pokojovku, kterou je nutné zaštípnout, můžete listy využít právě takto. Je také důležité zmínit, že ideální dobou pro studené zpracování sirupu jsou slunečné dny – není to ale podmínkou. Sluneční paprsky jsou přínosem proto, že se cukr rychleji rozpouští a lépe pojí se šťávou z listů.

Lístky lehce propláchněte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón, limetku nebo pomeranč (podle chuti) kartáčkem pečlivě omyjte a rozkrájejte na plátky. Do vypláchnuté sklenice pak střídavě vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů byste měli pozorovat, že se cukr rozpouští, podle potřeby případně můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikat plíseň. Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup jednoduše uchováte ve skleničce v chladu a temnu, v chladničce, sklepě nebo chladné spíži.

Suroviny, ingredience: uzavíratelnou skleněnou nádobu, alespoň 50 větších lístků rýmovníku – čím více, tím lépe, cukr krupici (podle velikosti sklenice a množství listů cca 1 kg), citrón, limetka, pomeranč – podle chuti, citrónovou šťávu

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

horečka   zpracování   olej   epilepsie   kornatění   ateroskleróza   střev   účinek   nemoc   hlavy   vlas   Váňa   ledvin   zápal   štítná   použití   končetina   vliv   Moučka   krvácení   antibiotik   jaterní   neht   játra   kontraindikace   brnění   postup   rostlina   arteriskleróza   studené   mateřské   průjem   viry   babské rady   hemoroid   žlučník   chřipka   květ   sběr   řídnutí kostí   stonek   kořen   noha   kloub   obsažené   artróza   bylinná směs   vitamín   sirup   kůra   teplé   hemeroid   dásně   Zentrich   alergie   využití   Podhorná   kojenec   chladné   fytoterapie   Janča   astma   tinktura   pěstování   recept   vřed   hlas   zácpa   kontraindikace   angína   šlacha   kameny   odvar   revma   tlak   mrtvice   nálev   minut   horké   Paracelsus   Mattioli   prášek   nať   krk   zalijeme   akné   účinky   víno   obsahuje   nachlazení   Treben   zlomenin   katar   slezina   Zentrich   čaj   houba   menstruační   metabolismus   zelina   kvasinky   chřipka   inhalace   rýma   roztroušená   stonek   sliznice   pálení   Avicena   zrak   zdraví   slezina   opar   vývar   plíseň   vitamin   abytyše Hildegarda   játra   osteoporóza   žaludek   močopudný   keř   mensturace   zánět   srdce   bolest   Galenos   stvol   zelenina   trávicí   pupen   indikace   písek   užití   pijeme   list   ovoce   kůže   sval   migrén   kolika   bylinka   komplikace   koupel   dna   plísně   děti   nohy   návod   slinivka   strom   nežádoucí   ruka   Janča   výroba   bylina   fermentace   sušení   premenstruační   kapsaicin   choroba  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online