Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ŘÍJNU ZDE

Domácí jablečný ocet - recept: z umytých jablek vykrájíme zkažené nebo červivé i části a jablka rozmačkáme nebo nastrouháme. Využít lze i slupky z jablek a zbytky po kompotu. Ve skleněné, dřevěné (např. soudečku) nebo smaltované nádobě zalijeme syrovou jablečnou drť teplou, převařenou vodou v množství 1/2 l na 400 g drtě. 



Na každý litr vody přidáme 100 g medu nebo cukru a abychom fermentaci urychlili, také 10 g pekárenského droždí a 20 g suchého černého žitného chleba. Nádobu nezakrýváme a ponecháme ji v místnosti s teplotou 20-30 °C na tmavém místě, protože ultrafialové záření průběhu fermentační reakce škodí. 

Zalitou drť musíme 2-3 krát denně míchat dřevěnou  lžící. Netřeba mít žádné obavy z otravy, dokonce ani když se objeví bílý, rosolovitý povlak. Po 10 dnech všechno slijeme do pytlíku z gázy. Šťávu, kterou získáme vymačkáním, přecedíme do nádoby s širokým hrdlem. Na každý litr šťávy lze přidat 50-100 g medu nebo cukru a vymíchat do úplné homogenizace. Aby náležitě proběhla druhá fáze fermentace, musíme nádobu zakrýt gázou a ponechat na teplém místě. Fermentace je u konce, jakmile se tekutina uklidní a nabere jasnou, světlou barvu. V závislosti na jakosti šťávy bude jablečný ocet připravený k použití po 40-60 dnech. Plastovou trubičkou ho stočíme do lahví, přičemž ho přefiltrujeme pomocí nálevky vyložené gázou. Lahvičky se těsně zazátkují, zalijí voskem a uchovávají na suchém a tmavém místě. 

Zjednodušený recept, návod navýrobu - jablečný ocet: slupky ze zdravých jablek vložíme do skleněné nádoby. Zalijeme převařenou oslazenou vodou v poměru 2 lžíce cukru na sklenici vody. Nádobu převážeme plátnem. Za 3 - 4 týdny je získaný ocet připravený k použití. Lahvičky s octem je třeba uchovávat v lednici nebo na jiném chladném místě, aby se proces fermentace neprodlužoval, protože jinak by byl ocet příliš kyselý. Během fermentace vznikne bílý škraloup. Nejedná se o plíseň a není škodlivý, ba naopak, lze ho normálně použít, např. k urychlení dozrávání další várky octa. Ocet se užívá denně ráno nalačno: 2 lžíce se lžičkou medu rozpuštěné v 1/2 sklenici teplé vody na dobré zažívání, čištění ledvin, jako prevence proti mnoha chorobám. Lze se s ním též mazat, což zajišťuje kůži svěžest a správné pH; rovněž zabraňuje vyrážkám. Používá se i do salátů a na okyselení jídel místo octa lihového. 


Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

hemoroid   výroba   fermentace   slinivka   řídnutí kostí   štítná   vitamín   Materia medica   alergie   zrak   noha   brnění   zánět   Zentrich   studené   sušení   Podhorná   Paracelsus   využití   písek   zelina   zdraví   epilepsie   obsažené   ledvin   ruka   plísně   zácpa   močopudný   krvácení   antibiotik   obsahuje   artróza   minut   bylinka   sběr   vlas   čaj   žaludek   kornatění   kolika   mateřské   tinktura   nať   zelenina   kůra   chřipka   Janča   horečka   bolest   kontraindikace   jaterní   rostlina   postup   odvar   inhalace   viry   stonek   děti   Váňa   strom   zpracování   slezina   chřipka   roztroušená   krk   zápal   účinek   účinky   rýma   zlomenin   houba   střev   list   revma   fytoterapie   průjem   hemeroid   Mattioli   kvasinky   kontraindikace   bylina   nálev   vývar   stonek   hlavy   víno   použití   ateroskleróza   osteoporóza   Moučka   stvol   neht   nežádoucí   menstruační   indikace   hlas   choroba   mrtvice   katar   ovoce   Avicena   pálení   astma   vitamin   sliznice   horké   bylinná směs   dna   komplikace   nachlazení   srdce   sval   šlacha   recept   kloub   chladné   babské rady   játra   kořen   keř   kameny   koupel   arteriskleróza   migrén   mensturace   teplé   olej   nemoc   Janča   žlučník   končetina   plíseň   játra   užití   návod   tlak   prášek   slezina   zalijeme   opar   Galenos   květ   nohy   trávicí   Zentrich   vliv   pijeme   premenstruační   angína   akné   sirup   abytyše Hildegarda   pěstování   dásně   metabolismus   kapsaicin   pupen   vřed   Treben   kůže   kojenec  

Počet stránek ve webu:

3330

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online