Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE

Domácí jablečný ocet - recept: z umytých jablek vykrájíme zkažené nebo červivé i části a jablka rozmačkáme nebo nastrouháme. Využít lze i slupky z jablek a zbytky po kompotu. Ve skleněné, dřevěné (např. soudečku) nebo smaltované nádobě zalijeme syrovou jablečnou drť teplou, převařenou vodou v množství 1/2 l na 400 g drtě. 



Na každý litr vody přidáme 100 g medu nebo cukru a abychom fermentaci urychlili, také 10 g pekárenského droždí a 20 g suchého černého žitného chleba. Nádobu nezakrýváme a ponecháme ji v místnosti s teplotou 20-30 °C na tmavém místě, protože ultrafialové záření průběhu fermentační reakce škodí. 

Zalitou drť musíme 2-3 krát denně míchat dřevěnou  lžící. Netřeba mít žádné obavy z otravy, dokonce ani když se objeví bílý, rosolovitý povlak. Po 10 dnech všechno slijeme do pytlíku z gázy. Šťávu, kterou získáme vymačkáním, přecedíme do nádoby s širokým hrdlem. Na každý litr šťávy lze přidat 50-100 g medu nebo cukru a vymíchat do úplné homogenizace. Aby náležitě proběhla druhá fáze fermentace, musíme nádobu zakrýt gázou a ponechat na teplém místě. Fermentace je u konce, jakmile se tekutina uklidní a nabere jasnou, světlou barvu. V závislosti na jakosti šťávy bude jablečný ocet připravený k použití po 40-60 dnech. Plastovou trubičkou ho stočíme do lahví, přičemž ho přefiltrujeme pomocí nálevky vyložené gázou. Lahvičky se těsně zazátkují, zalijí voskem a uchovávají na suchém a tmavém místě. 

Zjednodušený recept, návod navýrobu - jablečný ocet: slupky ze zdravých jablek vložíme do skleněné nádoby. Zalijeme převařenou oslazenou vodou v poměru 2 lžíce cukru na sklenici vody. Nádobu převážeme plátnem. Za 3 - 4 týdny je získaný ocet připravený k použití. Lahvičky s octem je třeba uchovávat v lednici nebo na jiném chladném místě, aby se proces fermentace neprodlužoval, protože jinak by byl ocet příliš kyselý. Během fermentace vznikne bílý škraloup. Nejedná se o plíseň a není škodlivý, ba naopak, lze ho normálně použít, např. k urychlení dozrávání další várky octa. Ocet se užívá denně ráno nalačno: 2 lžíce se lžičkou medu rozpuštěné v 1/2 sklenici teplé vody na dobré zažívání, čištění ledvin, jako prevence proti mnoha chorobám. Lze se s ním též mazat, což zajišťuje kůži svěžest a správné pH; rovněž zabraňuje vyrážkám. Používá se i do salátů a na okyselení jídel místo octa lihového. 


Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

děti   minut   Váňa   indikace   obsažené   keř   pupen   hemoroid   ruka   kvasinky   recept   studené   neht   sliznice   žlučník   průjem   houba   opar   roztroušená   játra   osteoporóza   stvol   Treben   výroba   sušení   vřed   nemoc   tlak   slezina   použití   bylinná směs   ateroskleróza   komplikace   sval   ledvin   horečka   mensturace   plísně   dna   květ   zelina   epilepsie   ovoce   hemeroid   kolika   sběr   babské rady   abytyše Hildegarda   využití   slezina   Moučka   plíseň   arteriskleróza   horké   bolest   zlomenin   kontraindikace   účinky   obsahuje   angína   Galenos   migrén   Janča   končetina   vitamin   kornatění   vliv   fytoterapie   čaj   postup   vitamín   alergie   Zentrich   artróza   astma   játra   kojenec   nálev   víno   Zentrich   štítná   Materia medica   vývar   pijeme   nať   menstruační   bylina   slinivka   zácpa   kapsaicin   viry   mateřské   Mattioli   krk   kloub   zrak   trávicí   pěstování   strom   kontraindikace   hlavy   rýma   list   nohy   šlacha   nachlazení   kůra   krvácení   teplé   Podhorná   choroba   inhalace   nežádoucí   Janča   žaludek   sirup   brnění   zpracování   Paracelsus   prášek   antibiotik   hlas   premenstruační   stonek   zelenina   koupel   účinek   řídnutí kostí   Avicena   kameny   revma   bylinka   fermentace   zápal   pálení   chladné   chřipka   jaterní   kůže   kořen   noha   srdce   vlas   rostlina   střev   akné   návod   užití   močopudný   metabolismus   zalijeme   odvar   dásně   písek   katar   zdraví   tinktura   stonek   mrtvice   olej   zánět   chřipka  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online