Jablečný ocet - recept, postup, návod, příprava, výroba, suroviny, ingredience, - Bylinky pro všechny
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V SRPNU ZDE

Domácí jablečný ocet - recept: z umytých jablek vykrájíme zkažené nebo červivé i části a jablka rozmačkáme nebo nastrouháme. Využít lze i slupky z jablek a zbytky po kompotu. Ve skleněné, dřevěné (např. soudečku) nebo smaltované nádobě zalijeme syrovou jablečnou drť teplou, převařenou vodou v množství 1/2 l na 400 g drtě. 



Na každý litr vody přidáme 100 g medu nebo cukru a abychom fermentaci urychlili, také 10 g pekárenského droždí a 20 g suchého černého žitného chleba. Nádobu nezakrýváme a ponecháme ji v místnosti s teplotou 20-30 °C na tmavém místě, protože ultrafialové záření průběhu fermentační reakce škodí. 

Zalitou drť musíme 2-3 krát denně míchat dřevěnou  lžící. Netřeba mít žádné obavy z otravy, dokonce ani když se objeví bílý, rosolovitý povlak. Po 10 dnech všechno slijeme do pytlíku z gázy. Šťávu, kterou získáme vymačkáním, přecedíme do nádoby s širokým hrdlem. Na každý litr šťávy lze přidat 50-100 g medu nebo cukru a vymíchat do úplné homogenizace. Aby náležitě proběhla druhá fáze fermentace, musíme nádobu zakrýt gázou a ponechat na teplém místě. Fermentace je u konce, jakmile se tekutina uklidní a nabere jasnou, světlou barvu. V závislosti na jakosti šťávy bude jablečný ocet připravený k použití po 40-60 dnech. Plastovou trubičkou ho stočíme do lahví, přičemž ho přefiltrujeme pomocí nálevky vyložené gázou. Lahvičky se těsně zazátkují, zalijí voskem a uchovávají na suchém a tmavém místě. 

Zjednodušený recept, návod navýrobu - jablečný ocet: slupky ze zdravých jablek vložíme do skleněné nádoby. Zalijeme převařenou oslazenou vodou v poměru 2 lžíce cukru na sklenici vody. Nádobu převážeme plátnem. Za 3 - 4 týdny je získaný ocet připravený k použití. Lahvičky s octem je třeba uchovávat v lednici nebo na jiném chladném místě, aby se proces fermentace neprodlužoval, protože jinak by byl ocet příliš kyselý. Během fermentace vznikne bílý škraloup. Nejedná se o plíseň a není škodlivý, ba naopak, lze ho normálně použít, např. k urychlení dozrávání další várky octa. Ocet se užívá denně ráno nalačno: 2 lžíce se lžičkou medu rozpuštěné v 1/2 sklenici teplé vody na dobré zažívání, čištění ledvin, jako prevence proti mnoha chorobám. Lze se s ním též mazat, což zajišťuje kůži svěžest a správné pH; rovněž zabraňuje vyrážkám. Používá se i do salátů a na okyselení jídel místo octa lihového. 


Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

Janča   kůže   mateřské   nať   zánět   tlak   migrén   stonek   Moučka   olej   chladné   rostlina   dna   průjem   hemeroid   alergie   vitamin   prášek   bolest   Treben   pijeme   horké   chřipka   pěstování   žaludek   indikace   akné   čaj   slinivka   vliv   ovoce   výroba   kloub   Paracelsus   astma   řídnutí kostí   střev   list   stvol   Materia medica   využití   Avicena   písek   nežádoucí   hemoroid   vitamín   zlomenin   slezina   zelina   strom   játra   antibiotik   zácpa   květ   nálev   metabolismus   sirup   premenstruační   užití   kornatění   štítná   sval   viry   kořen   pupen   zelenina   ledvin   jaterní   horečka   komplikace   neht   keř   nachlazení   plíseň   osteoporóza   játra   brnění   bylinná směs   kvasinky   vlas   mensturace   kontraindikace   angína   zpracování   nohy   hlas   končetina   arteriskleróza   pálení   kapsaicin   inhalace   trávicí   noha   mrtvice   močopudný   kůra   fermentace   teplé   návod   srdce   sběr   zdraví   kontraindikace   stonek   hlavy   kojenec   zápal   zrak   zalijeme   houba   Janča   recept   postup   Zentrich   žlučník   odvar   kameny   abytyše Hildegarda   vývar   artróza   epilepsie   katar   děti   sliznice   obsahuje   účinek   choroba   Podhorná   koupel   krvácení   chřipka   nemoc   menstruační   opar   ruka   vřed   tinktura   sušení   Zentrich   obsažené   rýma   bylinka   použití   dásně   kolika   plísně   revma   ateroskleróza   minut   slezina   víno   fytoterapie   roztroušená   krk   šlacha   účinky   studené   Mattioli   babské rady   Váňa   Galenos   bylina  

Počet stránek ve webu:

3080

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online