Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE

Domácí jablečný ocet - recept: z umytých jablek vykrájíme zkažené nebo červivé i části a jablka rozmačkáme nebo nastrouháme. Využít lze i slupky z jablek a zbytky po kompotu. Ve skleněné, dřevěné (např. soudečku) nebo smaltované nádobě zalijeme syrovou jablečnou drť teplou, převařenou vodou v množství 1/2 l na 400 g drtě. 



Na každý litr vody přidáme 100 g medu nebo cukru a abychom fermentaci urychlili, také 10 g pekárenského droždí a 20 g suchého černého žitného chleba. Nádobu nezakrýváme a ponecháme ji v místnosti s teplotou 20-30 °C na tmavém místě, protože ultrafialové záření průběhu fermentační reakce škodí. 

Zalitou drť musíme 2-3 krát denně míchat dřevěnou  lžící. Netřeba mít žádné obavy z otravy, dokonce ani když se objeví bílý, rosolovitý povlak. Po 10 dnech všechno slijeme do pytlíku z gázy. Šťávu, kterou získáme vymačkáním, přecedíme do nádoby s širokým hrdlem. Na každý litr šťávy lze přidat 50-100 g medu nebo cukru a vymíchat do úplné homogenizace. Aby náležitě proběhla druhá fáze fermentace, musíme nádobu zakrýt gázou a ponechat na teplém místě. Fermentace je u konce, jakmile se tekutina uklidní a nabere jasnou, světlou barvu. V závislosti na jakosti šťávy bude jablečný ocet připravený k použití po 40-60 dnech. Plastovou trubičkou ho stočíme do lahví, přičemž ho přefiltrujeme pomocí nálevky vyložené gázou. Lahvičky se těsně zazátkují, zalijí voskem a uchovávají na suchém a tmavém místě. 

Zjednodušený recept, návod navýrobu - jablečný ocet: slupky ze zdravých jablek vložíme do skleněné nádoby. Zalijeme převařenou oslazenou vodou v poměru 2 lžíce cukru na sklenici vody. Nádobu převážeme plátnem. Za 3 - 4 týdny je získaný ocet připravený k použití. Lahvičky s octem je třeba uchovávat v lednici nebo na jiném chladném místě, aby se proces fermentace neprodlužoval, protože jinak by byl ocet příliš kyselý. Během fermentace vznikne bílý škraloup. Nejedná se o plíseň a není škodlivý, ba naopak, lze ho normálně použít, např. k urychlení dozrávání další várky octa. Ocet se užívá denně ráno nalačno: 2 lžíce se lžičkou medu rozpuštěné v 1/2 sklenici teplé vody na dobré zažívání, čištění ledvin, jako prevence proti mnoha chorobám. Lze se s ním též mazat, což zajišťuje kůži svěžest a správné pH; rovněž zabraňuje vyrážkám. Používá se i do salátů a na okyselení jídel místo octa lihového. 


Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

výroba   mrtvice   pupen   pálení   list   ruka   mensturace   hemoroid   stonek   horké   Paracelsus   střev   bylina   nohy   Podhorná   hlas   písek   fytoterapie   žlučník   opar   artróza   nať   sirup   pijeme   využití   roztroušená   tinktura   revma   děti   Avicena   astma   močopudný   menstruační   migrén   játra   použití   Janča   Zentrich   zánět   keř   teplé   chřipka   kornatění   koupel   inhalace   krk   nálev   kloub   epilepsie   kolika   zelenina   stonek   zdraví   chladné   olej   zrak   brnění   končetina   sval   komplikace   abytyše Hildegarda   plíseň   bylinka   kameny   zalijeme   šlacha   akné   zlomenin   nachlazení   Váňa   angína   kontraindikace   osteoporóza   kojenec   žaludek   ateroskleróza   stvol   prášek   účinky   dásně   zácpa   květ   průjem   srdce   noha   plísně   slinivka   Janča   Materia medica   vlas   vitamín   katar   rýma   strom   Zentrich   studené   dna   odvar   tlak   Mattioli   arteriskleróza   viry   slezina   kontraindikace   chřipka   játra   alergie   štítná   fermentace   hlavy   neht   zápal   Treben   rostlina   houba   hemeroid   kvasinky   obsažené   bylinná směs   vitamin   ledvin   horečka   kůra   zpracování   choroba   užití   obsahuje   sběr   ovoce   mateřské   trávicí   slezina   nežádoucí   jaterní   minut   Moučka   krvácení   indikace   postup   návod   vývar   čaj   metabolismus   sušení   kořen   babské rady   Galenos   recept   kapsaicin   řídnutí kostí   antibiotik   kůže   vřed   víno   zelina   pěstování   nemoc   vliv   sliznice   bolest   účinek   premenstruační  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online