Šípkový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience - Bylinky pro všechny
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V SRPNU ZDE

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.

Můžeme je vypeckovat (což je hrozně titěrná práce), ale stačí je pouze rozmačkat (třeba v lisu na česnek nebo v hmoždíři) a naložit i se semínky. K vypeckování lze použít nůžky (k podélnému rozpůlení) a konec malé lžičky (k vydlabání). Cukr se musí svařit s vodou, aby se nám likér nezakalil. Likér je dobrý hned, ale ještě lepší je, když jej necháme 6 měsíců uležet.

 

Šípkový likér - recept, postup, návod: 

1. Šípky vydlabeme nebo rozdrtíme, zalijeme vodkou tak, aby byly ponořené a necháme na světlém místě macerovat nejméně 14 dní (vodka se musí zbarvit lehce dočervena). Pro ochucení můžeme ještě přidat hřebíčky, skořici a kousek vanilkového lusku.
Nenechávejte macerovat déle než 1 měsíc, macerát by pak mohl získat mírně nahořklou chuť, což nemusí být příjemné. 
Pokud směs zhoustne do kašovité podoby, přilijeme alkohol, aby byla hustota asi jako řídká krupičná kaše.

2. Jakmile vodka dostatečně zčervená, přefiltrujeme vodku ve více fázích - pečlivě vymačkat celý macerát přes starou kuchyňskou utěrku, dále přes jemňoučké sítko a nakonec přes kávový filtr (jakmile se filtr ucpe, použijte další filtr).

Šípky můžeme použít ještě na jedno macerování (macerát bude slabší a možná bude třeba macerovat šípky déle). Dvojité macrování nedělávám. 

  • Filtrování přes kávový filtr je nutností, jinak by v likéru mohly být malinké bodlinky z vnitřku šípků.
  • Filtrování přes filtr trvá velmi dlouho, je nutné být trpěliví a nechat překapávat klidně i přes noc. 

3. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr svaříme s vodou, dokud se nerozpustí), necháme vychladnout a smícháme s macerátem. Množství cukru zvolíme podle množství macerátu, který se může u různých druhů šípků lišit (asi 2 lžíce cukru na 150 ml macerátu). Pokud nebude mít likér příjemnou chuť a nebude lahodný, je nutné dát do něj více svařeného cukru. 

4. Likér je dobré nechat alespoň 6 měsíců uležet, aby dozrál.

 

Šípkový likér - suroviny, ingredience:

  • 2 hrsti šípků (cca 160 g)
  • cca 300 ml vodky (šípky musí být ponořené)
  • 4 hřebíčky
  • 4 malé zlomky skořice
  • 4 lžíce cukru + 4 lžíce vody na každých 300ml macerátu (slité vodky ze šípků) - pokud nemáte rádi silně alkoholový likér, můžete dát více vody!

 

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

hemoroid   minut   katar   mensturace   inhalace   keř   nohy   postup   písek   zánět   astma   kameny   horečka   nachlazení   pěstování   hemeroid   antibiotik   houba   angína   opar   fermentace   studené   Zentrich   fytoterapie   kojenec   kontraindikace   kolika   žlučník   kůra   hlas   šlacha   děti   hlavy   Podhorná   vývar   zrak   alergie   srdce   slezina   účinek   chladné   štítná   krk   stonek   menstruační   kornatění   premenstruační   Galenos   teplé   výroba   horké   metabolismus   slezina   komplikace   noha   nálev   abytyše Hildegarda   obsažené   nežádoucí   Avicena   neht   Mattioli   zápal   kontraindikace   Moučka   čaj   vitamin   sval   migrén   koupel   dna   list   jaterní   plíseň   prášek   víno   zpracování   olej   stvol   ovoce   obsahuje   kořen   kloub   chřipka   trávicí   bylinka   Paracelsus   bylina   zácpa   řídnutí kostí   vitamín   končetina   rostlina   bolest   nemoc   sliznice   Janča   sirup   sběr   nať   játra   ledvin   pálení   plísně   slinivka   rýma   epilepsie   recept   brnění   chřipka   zelina   játra   Váňa   pupen   indikace   vliv   kvasinky   krvácení   choroba   dásně   použití   využití   odvar   zdraví   Treben   střev   Zentrich   tinktura   močopudný   žaludek   roztroušená   ateroskleróza   ruka   Janča   revma   účinky   pijeme   mrtvice   květ   mateřské   bylinná směs   babské rady   užití   návod   kapsaicin   sušení   strom   vlas   akné   zlomenin   tlak   zelenina   kůže   zalijeme   arteriskleróza   stonek   Materia medica   viry   vřed   artróza   osteoporóza   průjem  

Počet stránek ve webu:

3070

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online