sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.


Účinky rostliny:

Můžeme je vypeckovat (což je hrozně titěrná práce), ale stačí je pouze rozmačkat (třeba v lisu na česnek nebo v hmoždíři) a naložit i se semínky. K vypeckování lze použít nůžky (k podélnému rozpůlení) a konec malé lžičky (k vydlabání). Cukr se musí svařit s vodou, aby se nám likér nezakalil. Likér je dobrý hned, ale ještě lepší je, když jej necháme 6 měsíců uležet.

 

Šípkový likér - recept, postup, návod: 

1. Šípky vydlabeme nebo rozdrtíme, zalijeme vodkou tak, aby byly ponořené a necháme na světlém místě macerovat nejméně 14 dní (vodka se musí zbarvit lehce dočervena). Pro ochucení můžeme ještě přidat hřebíčky, skořici a kousek vanilkového lusku.
Nenechávejte macerovat déle než 1 měsíc, macerát by pak mohl získat mírně nahořklou chuť, což nemusí být příjemné. 
Pokud směs zhoustne do kašovité podoby, přilijeme alkohol, aby byla hustota asi jako řídká krupičná kaše.

2. Jakmile vodka dostatečně zčervená, přefiltrujeme vodku ve více fázích - pečlivě vymačkat celý macerát přes starou kuchyňskou utěrku, dále přes jemňoučké sítko a nakonec přes kávový filtr (jakmile se filtr ucpe, použijte další filtr).

Šípky můžeme použít ještě na jedno macerování (macerát bude slabší a možná bude třeba macerovat šípky déle). Dvojité macrování nedělávám. 

  • Filtrování přes kávový filtr je nutností, jinak by v likéru mohly být malinké bodlinky z vnitřku šípků.
  • Filtrování přes filtr trvá velmi dlouho, je nutné být trpěliví a nechat překapávat klidně i přes noc. 

3. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr svaříme s vodou, dokud se nerozpustí), necháme vychladnout a smícháme s macerátem. Množství cukru zvolíme podle množství macerátu, který se může u různých druhů šípků lišit (asi 2 lžíce cukru na 150 ml macerátu). Pokud nebude mít likér příjemnou chuť a nebude lahodný, je nutné dát do něj více svařeného cukru. 

4. Likér je dobré nechat alespoň 6 měsíců uležet, aby dozrál.

 

Šípkový likér - suroviny, ingredience:

  • 2 hrsti šípků (cca 160 g)
  • cca 300 ml vodky (šípky musí být ponořené)
  • 4 hřebíčky
  • 4 malé zlomky skořice
  • 4 lžíce cukru + 4 lžíce vody na každých 300ml macerátu (slité vodky ze šípků) - pokud nemáte rádi silně alkoholový likér, můžete dát více vody!

 

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.