Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVNU ZDE

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.

Můžeme je vypeckovat (což je hrozně titěrná práce), ale stačí je pouze rozmačkat (třeba v lisu na česnek nebo v hmoždíři) a naložit i se semínky. K vypeckování lze použít nůžky (k podélnému rozpůlení) a konec malé lžičky (k vydlabání). Cukr se musí svařit s vodou, aby se nám likér nezakalil. Likér je dobrý hned, ale ještě lepší je, když jej necháme 6 měsíců uležet.

 

Šípkový likér - recept, postup, návod: 

1. Šípky vydlabeme nebo rozdrtíme, zalijeme vodkou tak, aby byly ponořené a necháme na světlém místě macerovat nejméně 14 dní (vodka se musí zbarvit lehce dočervena). Pro ochucení můžeme ještě přidat hřebíčky, skořici a kousek vanilkového lusku.
Nenechávejte macerovat déle než 1 měsíc, macerát by pak mohl získat mírně nahořklou chuť, což nemusí být příjemné. 
Pokud směs zhoustne do kašovité podoby, přilijeme alkohol, aby byla hustota asi jako řídká krupičná kaše.

2. Jakmile vodka dostatečně zčervená, přefiltrujeme vodku ve více fázích - pečlivě vymačkat celý macerát přes starou kuchyňskou utěrku, dále přes jemňoučké sítko a nakonec přes kávový filtr (jakmile se filtr ucpe, použijte další filtr).

Šípky můžeme použít ještě na jedno macerování (macerát bude slabší a možná bude třeba macerovat šípky déle). Dvojité macrování nedělávám. 

  • Filtrování přes kávový filtr je nutností, jinak by v likéru mohly být malinké bodlinky z vnitřku šípků.
  • Filtrování přes filtr trvá velmi dlouho, je nutné být trpěliví a nechat překapávat klidně i přes noc. 

3. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr svaříme s vodou, dokud se nerozpustí), necháme vychladnout a smícháme s macerátem. Množství cukru zvolíme podle množství macerátu, který se může u různých druhů šípků lišit (asi 2 lžíce cukru na 150 ml macerátu). Pokud nebude mít likér příjemnou chuť a nebude lahodný, je nutné dát do něj více svařeného cukru. 

4. Likér je dobré nechat alespoň 6 měsíců uležet, aby dozrál.

 

Šípkový likér - suroviny, ingredience:

  • 2 hrsti šípků (cca 160 g)
  • cca 300 ml vodky (šípky musí být ponořené)
  • 4 hřebíčky
  • 4 malé zlomky skořice
  • 4 lžíce cukru + 4 lžíce vody na každých 300ml macerátu (slité vodky ze šípků) - pokud nemáte rádi silně alkoholový likér, můžete dát více vody!

 

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

výroba   obsažené   pálení   zácpa   indikace   zápal   kornatění   osteoporóza   nať   sirup   Janča   trávicí   kůra   Moučka   list   zpracování   migrén   končetina   horké   nálev   akné   astma   kvasinky   nachlazení   mensturace   využití   hlavy   srdce   ovoce   katar   sušení   kontraindikace   arteriskleróza   neht   opar   premenstruační   dna   nemoc   hlas   nežádoucí   užití   zelenina   děti   vliv   nohy   mrtvice   játra   Paracelsus   brnění   kojenec   řídnutí kostí   střev   horečka   tinktura   rýma   dásně   antibiotik   květ   Mattioli   artróza   krvácení   koupel   kapsaicin   stonek   noha   Zentrich   roztroušená   víno   menstruační   bylinka   Treben   chřipka   krk   vlas   plíseň   hemeroid   zrak   fermentace   jaterní   chladné   inhalace   studené   Janča   obsahuje   Galenos   průjem   kolika   bylinná směs   kontraindikace   šlacha   epilepsie   kořen   ateroskleróza   účinky   prášek   minut   žaludek   kameny   zalijeme   bylina   babské rady   vitamín   písek   angína   sval   játra   metabolismus   vývar   keř   Váňa   tlak   slezina   čaj   zánět   choroba   zelina   močopudný   vřed   sliznice   recept   chřipka   návod   kůže   pupen   revma   plísně   strom   alergie   abytyše Hildegarda   kloub   pěstování   Avicena   mateřské   stonek   olej   vitamin   ruka   viry   fytoterapie   štítná   použití   pijeme   slinivka   bolest   teplé   sběr   rostlina   žlučník   ledvin   slezina   Podhorná   hemoroid   postup   stvol   Zentrich   zdraví   komplikace   odvar   houba   účinek   zlomenin  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online