Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.

Můžeme je vypeckovat (což je hrozně titěrná práce), ale stačí je pouze rozmačkat (třeba v lisu na česnek nebo v hmoždíři) a naložit i se semínky. K vypeckování lze použít nůžky (k podélnému rozpůlení) a konec malé lžičky (k vydlabání). Cukr se musí svařit s vodou, aby se nám likér nezakalil. Likér je dobrý hned, ale ještě lepší je, když jej necháme 6 měsíců uležet.

 

Šípkový likér - recept, postup, návod: 

1. Šípky vydlabeme nebo rozdrtíme, zalijeme vodkou tak, aby byly ponořené a necháme na světlém místě macerovat nejméně 14 dní (vodka se musí zbarvit lehce dočervena). Pro ochucení můžeme ještě přidat hřebíčky, skořici a kousek vanilkového lusku.
Nenechávejte macerovat déle než 1 měsíc, macerát by pak mohl získat mírně nahořklou chuť, což nemusí být příjemné. 
Pokud směs zhoustne do kašovité podoby, přilijeme alkohol, aby byla hustota asi jako řídká krupičná kaše.

2. Jakmile vodka dostatečně zčervená, přefiltrujeme vodku ve více fázích - pečlivě vymačkat celý macerát přes starou kuchyňskou utěrku, dále přes jemňoučké sítko a nakonec přes kávový filtr (jakmile se filtr ucpe, použijte další filtr).

Šípky můžeme použít ještě na jedno macerování (macerát bude slabší a možná bude třeba macerovat šípky déle). Dvojité macrování nedělávám. 

  • Filtrování přes kávový filtr je nutností, jinak by v likéru mohly být malinké bodlinky z vnitřku šípků.
  • Filtrování přes filtr trvá velmi dlouho, je nutné být trpěliví a nechat překapávat klidně i přes noc. 

3. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr svaříme s vodou, dokud se nerozpustí), necháme vychladnout a smícháme s macerátem. Množství cukru zvolíme podle množství macerátu, který se může u různých druhů šípků lišit (asi 2 lžíce cukru na 150 ml macerátu). Pokud nebude mít likér příjemnou chuť a nebude lahodný, je nutné dát do něj více svařeného cukru. 

4. Likér je dobré nechat alespoň 6 měsíců uležet, aby dozrál.

 

Šípkový likér - suroviny, ingredience:

  • 2 hrsti šípků (cca 160 g)
  • cca 300 ml vodky (šípky musí být ponořené)
  • 4 hřebíčky
  • 4 malé zlomky skořice
  • 4 lžíce cukru + 4 lžíce vody na každých 300ml macerátu (slité vodky ze šípků) - pokud nemáte rádi silně alkoholový likér, můžete dát více vody!

 

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

Zentrich   nachlazení   teplé   recept   zpracování   žlučník   kojenec   průjem   migrén   plísně   účinek   zápal   zalijeme   inhalace   postup   revma   návod   chřipka   bylina   katar   zdraví   využití   nálev   kloub   Avicena   odvar   končetina   kůra   srdce   písek   mensturace   zrak   tlak   obsažené   babské rady   kvasinky   štítná   keř   nemoc   bolest   astma   Podhorná   sušení   list   pálení   nežádoucí   nať   akné   krk   rýma   osteoporóza   hlavy   horečka   dna   květ   Zentrich   chladné   slezina   žaludek   antibiotik   vřed   fytoterapie   zelenina   nohy   kameny   viry   trávicí   zácpa   sirup   krvácení   choroba   obsahuje   metabolismus   minut   alergie   sběr   ruka   Janča   užití   hemoroid   bylinka   tinktura   menstruační   Moučka   plíseň   rostlina   roztroušená   hlas   opar   olej   sval   vitamin   chřipka   angína   močopudný   slinivka   zlomenin   Váňa   epilepsie   Janča   kontraindikace   abytyše Hildegarda   čaj   dásně   kornatění   Paracelsus   kontraindikace   bylinná směs   ateroskleróza   vývar   arteriskleróza   mrtvice   zelina   kůže   játra   prášek   víno   strom   artróza   výroba   hemeroid   kořen   děti   brnění   premenstruační   šlacha   Materia medica   ledvin   použití   ovoce   vitamín   fermentace   koupel   slezina   vliv   zánět   mateřské   stonek   Mattioli   řídnutí kostí   kolika   indikace   studené   pupen   účinky   noha   kapsaicin   neht   stvol   střev   Galenos   stonek   játra   Treben   houba   komplikace   pijeme   sliznice   horké   vlas   pěstování   jaterní  

Počet stránek ve webu:

3377

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online