Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V KVĚTNU ZDE

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.

Můžeme je vypeckovat (což je hrozně titěrná práce), ale stačí je pouze rozmačkat (třeba v lisu na česnek nebo v hmoždíři) a naložit i se semínky. K vypeckování lze použít nůžky (k podélnému rozpůlení) a konec malé lžičky (k vydlabání). Cukr se musí svařit s vodou, aby se nám likér nezakalil. Likér je dobrý hned, ale ještě lepší je, když jej necháme 6 měsíců uležet.

 

Šípkový likér - recept, postup, návod: 

1. Šípky vydlabeme nebo rozdrtíme, zalijeme vodkou tak, aby byly ponořené a necháme na světlém místě macerovat nejméně 14 dní (vodka se musí zbarvit lehce dočervena). Pro ochucení můžeme ještě přidat hřebíčky, skořici a kousek vanilkového lusku.
Nenechávejte macerovat déle než 1 měsíc, macerát by pak mohl získat mírně nahořklou chuť, což nemusí být příjemné. 
Pokud směs zhoustne do kašovité podoby, přilijeme alkohol, aby byla hustota asi jako řídká krupičná kaše.

2. Jakmile vodka dostatečně zčervená, přefiltrujeme vodku ve více fázích - pečlivě vymačkat celý macerát přes starou kuchyňskou utěrku, dále přes jemňoučké sítko a nakonec přes kávový filtr (jakmile se filtr ucpe, použijte další filtr).

Šípky můžeme použít ještě na jedno macerování (macerát bude slabší a možná bude třeba macerovat šípky déle). Dvojité macrování nedělávám. 

  • Filtrování přes kávový filtr je nutností, jinak by v likéru mohly být malinké bodlinky z vnitřku šípků.
  • Filtrování přes filtr trvá velmi dlouho, je nutné být trpěliví a nechat překapávat klidně i přes noc. 

3. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr svaříme s vodou, dokud se nerozpustí), necháme vychladnout a smícháme s macerátem. Množství cukru zvolíme podle množství macerátu, který se může u různých druhů šípků lišit (asi 2 lžíce cukru na 150 ml macerátu). Pokud nebude mít likér příjemnou chuť a nebude lahodný, je nutné dát do něj více svařeného cukru. 

4. Likér je dobré nechat alespoň 6 měsíců uležet, aby dozrál.

 

Šípkový likér - suroviny, ingredience:

  • 2 hrsti šípků (cca 160 g)
  • cca 300 ml vodky (šípky musí být ponořené)
  • 4 hřebíčky
  • 4 malé zlomky skořice
  • 4 lžíce cukru + 4 lžíce vody na každých 300ml macerátu (slité vodky ze šípků) - pokud nemáte rádi silně alkoholový likér, můžete dát více vody!

 

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

hlavy   dásně   slinivka   nachlazení   Paracelsus   Avicena   kořen   sběr   recept   kloub   odvar   premenstruační   Váňa   nemoc   stonek   výroba   trávicí   končetina   mrtvice   tlak   teplé   chřipka   hemeroid   zápal   kontraindikace   zelina   plísně   menstruační   vliv   návod   chřipka   studené   kůže   sval   žaludek   bolest   opar   písek   mateřské   střev   olej   postup   horečka   angína   nálev   zpracování   vitamín   zelenina   epilepsie   žlučník   astma   vývar   dna   roztroušená   houba   nežádoucí   Treben   víno   vlas   slezina   metabolismus   kornatění   keř   sirup   komplikace   revma   štítná   rýma   prášek   Podhorná   zácpa   játra   inhalace   kolika   strom   neht   fytoterapie   katar   akné   kapsaicin   brnění   alergie   čaj   pijeme   abytyše Hildegarda   sliznice   plíseň   zalijeme   Zentrich   migrén   hemoroid   hlas   vřed   stonek   obsažené   Zentrich   minut   koupel   kontraindikace   nohy   zrak   použití   močopudný   sušení   Moučka   Janča   vitamin   viry   pálení   účinek   Mattioli   užití   ovoce   využití   krvácení   mensturace   arteriskleróza   ledvin   účinky   květ   Janča   pupen   noha   nať   srdce   kůra   játra   horké   kameny   ateroskleróza   jaterní   tinktura   artróza   šlacha   řídnutí kostí   průjem   kvasinky   chladné   babské rady   indikace   kojenec   zdraví   děti   list   slezina   zánět   zlomenin   stvol   Galenos   pěstování   choroba   antibiotik   obsahuje   bylina   bylinná směs   bylinka   fermentace   rostlina   ruka   osteoporóza   krk  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin