Jak si vyrobit opravdový, kvalitní a nešizený vanilkový cukr doma levně, rychle, z opravdové vanilky a hlavně bez chemického ethylvanilinu? Je to neskutečně jednoduché a trvá to asi 4 minuty. Dejte 250 gramů cukru (ideálně třtinový) do uzavíratelné nádoby (sklenice s víčkem).
Účinky rostliny:
Kupte vanilkový lusk (lusk vanilky pravé), podélně rozřízněte, silně aromatickou dřeň vanilky nožem vytřete a vložte do cukru (naplňte sklenici cukrem jen do poloviny). Nahoru přidejte i prázdný vanilkový lusk. Uzavřete sklenici a asi minutu uzavřenou sklenici "šejkrujte" (třepte s ní). Za několik dní máte silně aromatický pravý domácí vanilkový cukr bez chemie. Do cukru můžete (ale nemusíte) přidat několik kousků hřebíčku. Cukr bude o to voňavější.
Výhodou je, že cukr můžete průběžně k lusku přisypávat. Až budete mít pocit, že už cukr není dostatečně aromatický, časem kupte další vanilkový lusk a udělejte si nový vanilkový cukr.
Vanilkový cukr můžete využít např. do pudingu, při vaření, do vaječného likéru a všude kde chcete docílit skvělé chuti.
Časopis D-test v dubnu 2014 zjistil, že pokud koupíte vanilkový cukr v obchodě, zaplatíte za cukr velmi nevalné kvality (skoro bez vanilky) až 812 Kč za 1 kg (nejdražší cukr - Dr. Oetker).
Pokud si cukr vyrobíte sami doma, vyjde vás - třinový cukr 250 g 10 Kč + vanilkový lusk 1 ks 35-40 Kč = 50 Kč/250 gramů cukru (nebo neuvěřitelných 60 Kč/1 kg, pokud vyrobíte vanilkový cukr z obyčejného netřinového cukru) … a to se opravdu vyplatí.