Medovina - recept: lepší medovinu jste nechutnali! Posiluje, rozveseluje a na živáňskou připravuje. V kotlíku si z másla a cukru připravíme světlý karamel, přidáme med, citronovou a pomerančovou kůru, zalijeme vodou a necháme chvíli povařit. Takto připravený rozvar zalijeme vodkou, podle chuti můžete její množství oproti doporučenému snížit nebo naopak zvýšit.
Účinky rostliny:
MEDOVINA - 10 porcí
Ingredience, suroviny na výrobu medoviny:
- 100 g cukru
- 50 g másla
- 150 g medu
- voda na zředění
- 0,5 l vodky
- 2 g citronové kůry
- 2 g pomerančové kůry
Domácí medovina bez využití másla:
Med se smíchá s 1 l vody a uvede se do varu. Sebereme pěnu. V jiné nádobě necháme vzkypět 3 l vody+chmel. Odstavíme z ohně. Obě směsi slijeme, necháme vychladnout a přidáme rozdrobené kvasnice, pražený cukr, kardamom. Přikryjeme plátýnkem a necháme v chladné místnosti s teplotou 8-10°C kvasit tak dlouho, až se na povrchu objeví pěna. Pěnu sebereme, nápoj přecedíme a můžeme podávat. Může se stočit do lahví a na dobu 1-2 týdny v chladu uschovat. Dobrou chuť.
Domácí medovina bez másla - suroviny, ingredience:
- 4 l vody,
- 130 g medu,
- 3 g chmele,
- 1 lžička praženého cukru,
- 5 g kvasnic,
- kardamom.