Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE

bazalkove pesto recept postup navod na vyrobu suroviny ingrediencePesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém - bazalka by neměla přijít do styku s kovem). 

1) Co budeme potřebovat?

4 hrsti čerstvých listů bazalky, 60 g piniových oříšků, 60 ml kvalitního olivového panenského oleje, 3 stroužky oloupaného a dlaní rozmáčklého česneku, 1/2 čajové lžičky hrubozrnné soli a 5 lžič jemně nastrouhaného čerstvého parmazánu.

2) Piniové oříšky si na pánvi bez tuku lehce opražíme.

Necháme je pouze rozvonět a pánev sundáme z plotýnky.

3) Listy bazalky s hrubozrnnou solí vložíme do mramorového hmoždíře a důkladně roztíráme.

4) Jelikož jsou většinou hmoždíře malé, roztíráme bazalku se solí postupně.

Je to sice pracné a trvá to déle, ale chuť je nesrovnatelně lepší, než když použijeme mixér s kovovými noži.

5) Parmazán nastrouháme najemno.

6) Piniové oříšky lze také rozetřít v hmoždíři, můžeme je i rozmixovat v mixéru.

Oříškům kov nevadí, ale v hmoždíři to není vůbec pracné.

7) Do větší a bytelné misky přendáme rozmělněnou bazalku a přidáme olivový olej.

Vléváme jej pomalu a za stálého míchání - roztírání. Nyní přidáme česnek a zase vše dobře rozetřeme do kašovité hmoty. Česnek by rozhodně neměl z pesta vynikat.

8) Na závěr do pesta vsypeme rozetřené piniové oříšky, parmazán a opět důkladně roztíráme, dokud nám nevznikne hladká hmota.

9) Před uskladněním domácího pesta jej můžeme přisolit a opepřit, avšak málokdy je to třeba. Parmazán je slaný a česnek je dost ostrý.

10) Domácí pesto přendáme do sklenice a uložíme v lednici.

Pesto můžeme klasicky použít na přípravu těstovin, ale hodí se i do salátů a k masu. Použití pesta je opravdu široké.

 


 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: bazalkové pesto můžete i zamrazit.

bazalkove pesto zamrazeni 

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

pálení   premenstruační   štítná   nálev   revma   noha   sirup   koupel   žlučník   krk   zácpa   epilepsie   bolest   rostlina   houba   komplikace   hlavy   indikace   recept   kořen   mrtvice   Materia medica   Janča   sval   využití   obsahuje   dásně   jaterní   dna   zápal   stonek   mensturace   nať   kůže   prášek   zrak   zelenina   akné   kvasinky   trávicí   vřed   migrén   astma   ovoce   slezina   chřipka   šlacha   slinivka   horké   Paracelsus   kloub   kontraindikace   abytyše Hildegarda   Podhorná   obsažené   ledvin   pijeme   kůra   zlomenin   účinky   artróza   osteoporóza   inhalace   metabolismus   játra   postup   nežádoucí   Janča   Avicena   děti   ruka   květ   fytoterapie   viry   žaludek   brnění   kolika   mateřské   zdraví   plísně   pěstování   hlas   průjem   krvácení   ateroskleróza   vitamín   neht   končetina   nohy   keř   fermentace   chladné   Treben   návod   kontraindikace   zpracování   katar   Galenos   kornatění   močopudný   menstruační   kameny   játra   list   stonek   tinktura   srdce   sběr   zalijeme   stvol   rýma   užití   choroba   Zentrich   alergie   písek   pupen   studené   vývar   tlak   sliznice   bylinná směs   bylinka   vliv   roztroušená   výroba   nachlazení   kapsaicin   chřipka   teplé   angína   antibiotik   olej   opar   střev   řídnutí kostí   babské rady   minut   vitamin   zánět   víno   hemoroid   Moučka   Mattioli   strom   odvar   vlas   Váňa   čaj   slezina   účinek   Zentrich   bylina   arteriskleróza   horečka   plíseň   zelina   kojenec   hemeroid   nemoc   sušení   použití  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online