Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ŘÍJNU ZDE

bazalkove pesto recept postup navod na vyrobu suroviny ingrediencePesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém - bazalka by neměla přijít do styku s kovem). 

1) Co budeme potřebovat?

4 hrsti čerstvých listů bazalky, 60 g piniových oříšků, 60 ml kvalitního olivového panenského oleje, 3 stroužky oloupaného a dlaní rozmáčklého česneku, 1/2 čajové lžičky hrubozrnné soli a 5 lžič jemně nastrouhaného čerstvého parmazánu.

2) Piniové oříšky si na pánvi bez tuku lehce opražíme.

Necháme je pouze rozvonět a pánev sundáme z plotýnky.

3) Listy bazalky s hrubozrnnou solí vložíme do mramorového hmoždíře a důkladně roztíráme.

4) Jelikož jsou většinou hmoždíře malé, roztíráme bazalku se solí postupně.

Je to sice pracné a trvá to déle, ale chuť je nesrovnatelně lepší, než když použijeme mixér s kovovými noži.

5) Parmazán nastrouháme najemno.

6) Piniové oříšky lze také rozetřít v hmoždíři, můžeme je i rozmixovat v mixéru.

Oříškům kov nevadí, ale v hmoždíři to není vůbec pracné.

7) Do větší a bytelné misky přendáme rozmělněnou bazalku a přidáme olivový olej.

Vléváme jej pomalu a za stálého míchání - roztírání. Nyní přidáme česnek a zase vše dobře rozetřeme do kašovité hmoty. Česnek by rozhodně neměl z pesta vynikat.

8) Na závěr do pesta vsypeme rozetřené piniové oříšky, parmazán a opět důkladně roztíráme, dokud nám nevznikne hladká hmota.

9) Před uskladněním domácího pesta jej můžeme přisolit a opepřit, avšak málokdy je to třeba. Parmazán je slaný a česnek je dost ostrý.

10) Domácí pesto přendáme do sklenice a uložíme v lednici.

Pesto můžeme klasicky použít na přípravu těstovin, ale hodí se i do salátů a k masu. Použití pesta je opravdu široké.

 


 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: bazalkové pesto můžete i zamrazit.

bazalkove pesto zamrazeni 

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

sirup   Galenos   Podhorná   sliznice   kořen   babské rady   kolika   čaj   Treben   brnění   žlučník   chřipka   šlacha   nať   angína   sběr   vitamin   slezina   užití   vývar   houba   nemoc   vlas   neht   děti   dásně   katar   fermentace   končetina   víno   zápal   kojenec   list   osteoporóza   stonek   vřed   bylina   revma   nálev   plíseň   metabolismus   bylinka   sval   Moučka   horké   jaterní   kontraindikace   tlak   nohy   kontraindikace   kameny   Zentrich   pěstování   střev   kvasinky   mensturace   zdraví   použití   postup   Janča   keř   stvol   minut   dna   krvácení   roztroušená   Janča   květ   ruka   žaludek   Avicena   mateřské   hlas   kloub   arteriskleróza   pálení   obsahuje   plísně   menstruační   využití   viry   zácpa   pupen   Zentrich   štítná   výroba   fytoterapie   bylinná směs   kůra   zalijeme   artróza   zelina   indikace   mrtvice   zlomenin   průjem   kapsaicin   epilepsie   hemeroid   ovoce   rýma   chřipka   hemoroid   sušení   bolest   nachlazení   olej   pijeme   srdce   abytyše Hildegarda   akné   krk   stonek   choroba   strom   Váňa   teplé   ledvin   opar   koupel   alergie   řídnutí kostí   Mattioli   studené   rostlina   inhalace   kornatění   chladné   účinky   účinek   recept   trávicí   obsažené   nežádoucí   odvar   játra   močopudný   tinktura   horečka   Materia medica   ateroskleróza   slezina   zelenina   návod   komplikace   antibiotik   zánět   prášek   játra   migrén   zpracování   vliv   premenstruační   noha   zrak   Paracelsus   hlavy   kůže   písek   slinivka   vitamín   astma  

Počet stránek ve webu:

3338

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online