Šťáva z bobulí černého bezu, bezinek - příprava: dobře vyzrálé bezinky opereme, krátce rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C asi 10 minut.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- nachlazení, prochladnutí
- vypocení se
- ničí hnilobné bakterie
- zahlenění
- močopudný účinek
- zácpa - projímavý účinek
- rýma (inhalace)
- zánět průdušek (bronchitida)
- bolesti hlavy
- bolesti obličeje
- bolesti zubů
- bolesti uší
- křečové žíly (obklady)
- nevové bolesti (bolesti nervového původu)
- neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
- výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias