facebook
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

bazalka olej zmrazeni suseniSušená bazalka: mezi čerstvou a nasušenou bazalkou je opravdu velký rozdíl. Ta sušená zdaleka tolik nevoní, ale zase je výborná pro přípravu léčivých čajů. Celou nať sbíráme kdykoliv od července do září, ale nejlépe v době květu, kdy rostlina obsahuje nejvíce účinných látek. Sušíme v tenkých vrstvách ve stínu při teplotách do 35 ºC.

Suchou a rozdrcenou bazalku dobře uzavřeme do sklenice a skladujeme v temnu. Na přípravu čaje, který si můžeme ordinovat několikrát denně při nadýmání, zácpě nebo nechutenství, stačí lžička sušené drogy na jeden šálek horké vody. Stejně připravíme i obklad, který je výborný na opruzeniny nebo akné. Naše babičky ze sušené bazalky a vepřového sádla připravovaly mazání na rozpraskané rty, odvar používaly jako chladivý nápoj při horečkách nebo jím léčily záněty dásní.