Želé z vonné pelargónie - recept: listy muškátu se omyjí. Vloží se do mísy, přidá se zázvor, víno, voda, jablečná a citrónová šťáva, promíchá, zakryje a nechá se přes noc vylouhovat. Tekutina s listy se pak zahřeje ve vhodné nádobě až k bodu varu, pak se scedí. Poté se podle pokynů na balení svaří s želírovacím cukrem. Horká tekutina se nalije do skleniček, ihned se uzavřou a překlopí dnem vzhůru. Recept lze použít i pro jiné silně vonící bylinky, například pro levanduli.
Účinky rostliny:
Želé z vonné pelargónie - suroviny:
- 1 l tekutiny - osvědčilo se smíchat 0,5 l vody, 0,25 l bílého vína a 0,25 l jablečné šťávy (nejlépe čerstvě vymačkaná šťáva). Poměr lze obměňovat podle chuti. Důležité však je, aby tam bylo víno, protože alkohol váže vonné látky pelargónií.
- šťáva ze 4 citronů
- případně 1 kousek zázvoru
- velké množství čerstvých listů vonné pelargónie
- 1 balení želírovacího cukru