Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

chladné   výroba   nachlazení   zlomenin   nemoc   rostlina   Zentrich   dna   stonek   čaj   plíseň   Mattioli   játra   kvasinky   horké   bylinná směs   nať   recept   komplikace   užití   opar   angína   artróza   sběr   sliznice   houba   prášek   antibiotik   horečka   pijeme   studené   končetina   menstruační   vitamin   kůže   využití   víno   roztroušená   jaterní   postup   použití   abytyše Hildegarda   žaludek   děti   štítná   kůra   choroba   indikace   migrén   střev   Zentrich   kloub   Paracelsus   pálení   kolika   účinky   Janča   fytoterapie   vitamín   pěstování   zpracování   Avicena   řídnutí kostí   Treben   tinktura   hemoroid   inhalace   kornatění   vřed   nežádoucí   noha   květ   srdce   kapsaicin   kontraindikace   keř   brnění   ovoce   nohy   šlacha   sirup   chřipka   Váňa   močopudný   revma   bylinka   bylina   zápal   slezina   Podhorná   arteriskleróza   zalijeme   epilepsie   hlavy   metabolismus   teplé   zelina   zdraví   mateřské   krvácení   slinivka   sušení   odvar   stvol   trávicí   Galenos   vliv   osteoporóza   koupel   slezina   ateroskleróza   hlas   žlučník   kořen   obsažené   kontraindikace   premenstruační   obsahuje   olej   zácpa   akné   kojenec   neht   krk   Moučka   list   vlas   ledvin   kameny   zrak   astma   dásně   pupen   hemeroid   strom   viry   mrtvice   bolest   Materia medica   průjem   ruka   vývar   zánět   minut   játra   účinek   zelenina   návod   písek   katar   babské rady   mensturace   chřipka   tlak   fermentace   Janča   plísně   stonek   rýma   alergie   sval   nálev  

Počet stránek ve webu:

3287

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online