Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

Galenos   hemoroid   štítná   kolika   rýma   mateřské   hlas   noha   víno   stvol   indikace   zpracování   akné   choroba   zalijeme   chřipka   sval   sušení   nachlazení   houba   alergie   močopudný   zelina   stonek   děti   inhalace   fermentace   vývar   vliv   čaj   nohy   metabolismus   srdce   odvar   postup   kojenec   recept   průjem   kůže   kameny   užití   migrén   tlak   nať   výroba   nežádoucí   plíseň   pěstování   roztroušená   horké   artróza   Janča   zánět   rostlina   bylinka   minut   epilepsie   střev   revma   opar   studené   sirup   sběr   ovoce   Zentrich   Materia medica   keř   nálev   osteoporóza   obsahuje   bylinná směs   pijeme   horečka   krvácení   teplé   Moučka   kořen   krk   viry   chladné   koupel   zácpa   strom   antibiotik   mrtvice   jaterní   mensturace   ruka   slinivka   olej   vřed   abytyše Hildegarda   neht   sliznice   hemeroid   ledvin   Treben   návod   fytoterapie   angína   list   ateroskleróza   končetina   slezina   Váňa   játra   kapsaicin   zrak   řídnutí kostí   trávicí   kornatění   účinky   Zentrich   kontraindikace   arteriskleróza   žlučník   brnění   kontraindikace   nemoc   kloub   astma   menstruační   komplikace   plísně   zlomenin   chřipka   vitamin   obsažené   žaludek   Paracelsus   zelenina   bolest   slezina   květ   pupen   zdraví   použití   bylina   dna   hlavy   prášek   zápal   premenstruační   katar   Mattioli   Janča   dásně   písek   vitamín   babské rady   pálení   Avicena   využití   kvasinky   tinktura   účinek   kůra   stonek   šlacha   Podhorná   játra   vlas  

Počet stránek ve webu:

3373

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online