Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

játra   chřipka   Treben   komplikace   stonek   chladné   srdce   horké   metabolismus   prášek   Váňa   stvol   stonek   Zentrich   bylinka   žlučník   osteoporóza   kůže   kolika   kojenec   premenstruační   hemeroid   obsažené   mateřské   indikace   kořen   horečka   slezina   fytoterapie   brnění   končetina   kloub   Avicena   nať   žaludek   zdraví   zelenina   Mattioli   šlacha   menstruační   vlas   zelina   játra   trávicí   nohy   roztroušená   koupel   písek   zápal   bylinná směs   střev   hemoroid   chřipka   angína   Janča   děti   sběr   pěstování   tlak   Podhorná   Moučka   choroba   vývar   fermentace   mrtvice   noha   hlavy   teplé   Galenos   minut   Janča   ateroskleróza   sušení   močopudný   list   bylina   zánět   strom   artróza   nemoc   plísně   hlas   olej   vřed   kornatění   vitamin   zpracování   keř   rýma   kapsaicin   jaterní   účinek   babské rady   zácpa   kvasinky   kontraindikace   nežádoucí   průjem   houba   alergie   postup   rostlina   abytyše Hildegarda   sliznice   využití   migrén   pijeme   květ   sirup   recept   ruka   řídnutí kostí   zlomenin   pálení   vitamín   inhalace   slezina   pupen   ledvin   návod   plíseň   použití   čaj   užití   Zentrich   tinktura   krk   astma   mensturace   nachlazení   kůra   účinky   neht   dna   vliv   epilepsie   víno   obsahuje   kameny   dásně   Materia medica   arteriskleróza   odvar   nálev   zrak   katar   krvácení   studené   výroba   sval   akné   revma   viry   ovoce   opar   kontraindikace   štítná   zalijeme   slinivka   antibiotik   Paracelsus   bolest  

Počet stránek ve webu:

3290

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online