Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVNU ZDE

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

noha   využití   kvasinky   studené   tlak   víno   vřed   teplé   ateroskleróza   užití   sušení   horečka   žlučník   pálení   vitamin   srdce   inhalace   Podhorná   nálev   epilepsie   rýma   pěstování   nežádoucí   komplikace   slezina   sběr   kameny   účinek   Paracelsus   Avicena   neht   minut   močopudný   keř   trávicí   roztroušená   choroba   akné   rostlina   účinky   obsahuje   bolest   fermentace   slinivka   řídnutí kostí   sliznice   nemoc   houba   olej   zánět   kojenec   recept   vliv   horké   bylinka   játra   ruka   štítná   použití   antibiotik   hlas   střev   Zentrich   zdraví   vitamín   zlomenin   ledvin   zápal   kolika   Treben   zalijeme   bylinná směs   nachlazení   končetina   játra   Váňa   čaj   pupen   strom   jaterní   krvácení   indikace   kloub   zrak   tinktura   fytoterapie   krk   návod   postup   slezina   mateřské   kontraindikace   hlavy   chladné   sirup   obsažené   alergie   kůra   žaludek   plíseň   kůže   stvol   abytyše Hildegarda   koupel   Galenos   osteoporóza   chřipka   květ   viry   vývar   pijeme   výroba   mensturace   nohy   menstruační   opar   nať   sval   kornatění   chřipka   migrén   list   plísně   revma   mrtvice   stonek   písek   bylina   hemoroid   šlacha   prášek   zácpa   arteriskleróza   Zentrich   ovoce   děti   angína   Janča   metabolismus   hemeroid   katar   vlas   kontraindikace   astma   kapsaicin   zpracování   odvar   stonek   brnění   Janča   Mattioli   dásně   průjem   premenstruační   kořen   zelenina   babské rady   Moučka   zelina   dna   artróza  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online