Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V KVĚTNU ZDE

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

hlavy   dásně   slinivka   nachlazení   Paracelsus   Avicena   kořen   sběr   recept   kloub   odvar   premenstruační   Váňa   nemoc   stonek   výroba   trávicí   končetina   mrtvice   tlak   teplé   chřipka   hemeroid   zápal   kontraindikace   zelina   plísně   menstruační   vliv   návod   chřipka   studené   kůže   sval   žaludek   bolest   opar   písek   mateřské   střev   olej   postup   horečka   angína   nálev   zpracování   vitamín   zelenina   epilepsie   žlučník   astma   vývar   dna   roztroušená   houba   nežádoucí   Treben   víno   vlas   slezina   metabolismus   kornatění   keř   sirup   komplikace   revma   štítná   rýma   prášek   Podhorná   zácpa   játra   inhalace   kolika   strom   neht   fytoterapie   katar   akné   kapsaicin   brnění   alergie   čaj   pijeme   abytyše Hildegarda   sliznice   plíseň   zalijeme   Zentrich   migrén   hemoroid   hlas   vřed   stonek   obsažené   Zentrich   minut   koupel   kontraindikace   nohy   zrak   použití   močopudný   sušení   Moučka   Janča   vitamin   viry   pálení   účinek   Mattioli   užití   ovoce   využití   krvácení   mensturace   arteriskleróza   ledvin   účinky   květ   Janča   pupen   noha   nať   srdce   kůra   játra   horké   kameny   ateroskleróza   jaterní   tinktura   artróza   šlacha   řídnutí kostí   průjem   kvasinky   chladné   babské rady   indikace   kojenec   zdraví   děti   list   slezina   zánět   zlomenin   stvol   Galenos   pěstování   choroba   antibiotik   obsahuje   bylina   bylinná směs   bylinka   fermentace   rostlina   ruka   osteoporóza   krk  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin