Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVNU ZDE

kastanova mast mast z kastanu vyroba recept postup navod priprava suroviny ingredience slozeniKaštanová mast - výroba, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience. Kaštany mají dobré účinky na lokální otoky a záněty - hlavně po operacích a úrazech. Dále jsou vhodné při léčbě žilních onemocnění dolních končetin (varixy = křečové žíly). Tento hnědý plod jírovce maďalu obsahuje látku zavanou aescin. To je příčina, proč se nám po aplikaci masti ulevuje. Plody kaštanu jsou pro člověka jedovaté, proto se nesmí užívat vnitřně.



Účinky rostliny:

  • zranění a bolesti pohybového aparátu - podvrtnutí, bolesti šlach, vazů
  • bolesti svalů
  • bolesti kloubů
  • hemoroidy, městky
  • chroniká žilní nedostatečnost, "neprokrvené kočetiny" (projevuje se: tupá bolest nohou, záněty, otoky nohou, svědění kůže, kožní vředy
  • revma, revmatoidní artritida
  • akné, záněty kůže

Proč se říká koňské masti koňská?

Koňská mast se z koní nevyrábí, takže ochránci zvířat můžou zůstat naprosto klidní. Na výrobu masti se ale používá jírovec maďal neboli kaštan koňský. Kaštany jedlé, které jsou plody Kaštanovníku setého, jsou pro výrobu masti zcela nevhodné, pocházejí ze zcela odlišné čeledi.

Kaštanová tinktura:

  • 20 plodů již hnědých kaštanů
  • 0,5 l čisté 40% vodky
  • sklenice s uzávěrem

 

Postup přípravy:

Kaštany omyjeme a nakrájíme (nebo rozemeleme mlýnkem na maso) na kousky. Vložíme do sklenice s uzávěrem. Poté je zalijeme vodkou a sklenici dobře uzavřeme. Směs necháme louhovat po dobu 1 měsíce. Každý den sklenicí zatřepeme a směs promícháme. Po měsíci směs přecedíme a vzniklou kaštanovou tinkturu použijeme jako základ pro výrobu masti.

 

Kaštanová mast, mast z kaštanu koňského

  • 150 ml kaštanové tinktury
  • 3 sáčky neochucené želatiny
  • 2 lžičky levandulového oleje
  • 2 lžičky rozmarýnového oleje
  • 1 lžička kafrového oleje
  • ruční elektrický šlehač nebo metla na šlehání
  • uzavíratelná, dobře těsnící dóza

Želatinu uvaříme dle postupu, uvedeném na obalu. Když želatina zhoustne, necháme mírně zchladnout. Přidáme kaštanovou tinkturu a esenciální oleje. Vše důkladně promícháme ručním elektrickým šlehačem, či metlou, až vznikne homogenní krém. Mast nabereme do sterilní, uzavíratelné a dobře těsnící nádoby. Takto vyrobená domácí kaštanová mast vydrží při uskladnění v chladničce cca tři měsíce.

 

Dávkování, jak často používat kaštanovou, koňskou mast?

Bolavá místa ošetřujeme kaštanovou mastí zpočátku 3 - 4 krát denně. Po zlepšení stačí omezit na 2x denně. Místo masti lze použít i samotnou tinkturu z kaštanů, kterou můžeme nalít do rozprašovače a lehce aplikovat na bolavá místa.

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

opar   inhalace   hemeroid   kameny   končetina   vliv   štítná   použití   jaterní   výroba   květ   plísně   list   prášek   angína   vitamín   kloub   bylinná směs   nať   horké   babské rady   fytoterapie   řídnutí kostí   kolika   viry   mrtvice   sval   zalijeme   zlomenin   noha   vřed   účinek   zelina   hemoroid   abytyše Hildegarda   Mattioli   Janča   Paracelsus   Moučka   mensturace   tinktura   stvol   antibiotik   artróza   premenstruační   nežádoucí   sběr   žlučník   kojenec   krk   katar   kůže   Janča   vývar   strom   alergie   dásně   střev   průjem   užití   stonek   hlas   pálení   zpracování   písek   chřipka   chladné   Podhorná   šlacha   akné   teplé   dna   kvasinky   Zentrich   kornatění   nohy   neht   metabolismus   bylina   mateřské   ateroskleróza   menstruační   epilepsie   močopudný   slinivka   sušení   pěstování   bolest   zácpa   minut   zdraví   olej   Avicena   zápal   obsahuje   slezina   komplikace   odvar   nachlazení   arteriskleróza   děti   návod   ruka   migrén   játra   rýma   pijeme   kapsaicin   brnění   Treben   čaj   astma   koupel   stonek   krvácení   obsažené   roztroušená   sirup   kontraindikace   víno   Váňa   vitamin   horečka   recept   ovoce   indikace   keř   slezina   vlas   využití   játra   ledvin   plíseň   chřipka   studené   fermentace   postup   Galenos   sliznice   houba   tlak   srdce   bylinka   osteoporóza   nemoc   Zentrich   choroba   rostlina   nálev   trávicí   účinky   kůra   žaludek   pupen   zelenina   zánět   kontraindikace   zrak   revma   hlavy   kořen  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online