kastanova mast mast z kastanu vyroba recept postup navod priprava suroviny ingredience slozeniKaštanová mast - výroba, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience. Kaštany mají dobré účinky na lokální otoky a záněty - hlavně po operacích a úrazech. Dále jsou vhodné při léčbě žilních onemocnění dolních končetin (varixy = křečové žíly). Tento hnědý plod jírovce maďalu obsahuje látku zavanou aescin. To je příčina, proč se nám po aplikaci masti ulevuje. Plody kaštanu jsou pro člověka jedovaté, proto se nesmí užívat vnitřně.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zranění a bolesti pohybového aparátu - podvrtnutí, bolesti šlach, vazů
  • bolesti svalů
  • bolesti kloubů
  • hemoroidy, městky
  • chroniká žilní nedostatečnost, "neprokrvené kočetiny" (projevuje se: tupá bolest nohou, záněty, otoky nohou, svědění kůže, kožní vředy
  • revma, revmatoidní artritida
  • akné, záněty kůže

Proč se říká koňské masti koňská?

Koňská mast se z koní nevyrábí, takže ochránci zvířat můžou zůstat naprosto klidní. Na výrobu masti se ale používá jírovec maďal neboli kaštan koňský. Kaštany jedlé, které jsou plody Kaštanovníku setého, jsou pro výrobu masti zcela nevhodné, pocházejí ze zcela odlišné čeledi.

Kaštanová tinktura:

  • 20 plodů již hnědých kaštanů
  • 0,5 l čisté 40% vodky
  • sklenice s uzávěrem

 

Postup přípravy:

Kaštany omyjeme a nakrájíme (nebo rozemeleme mlýnkem na maso) na kousky. Vložíme do sklenice s uzávěrem. Poté je zalijeme vodkou a sklenici dobře uzavřeme. Směs necháme louhovat po dobu 1 měsíce. Každý den sklenicí zatřepeme a směs promícháme. Po měsíci směs přecedíme a vzniklou kaštanovou tinkturu použijeme jako základ pro výrobu masti.

 

Kaštanová mast, mast z kaštanu koňského

  • 150 ml kaštanové tinktury
  • 3 sáčky neochucené želatiny
  • 2 lžičky levandulového oleje
  • 2 lžičky rozmarýnového oleje
  • 1 lžička kafrového oleje
  • ruční elektrický šlehač nebo metla na šlehání
  • uzavíratelná, dobře těsnící dóza

Želatinu uvaříme dle postupu, uvedeném na obalu. Když želatina zhoustne, necháme mírně zchladnout. Přidáme kaštanovou tinkturu a esenciální oleje. Vše důkladně promícháme ručním elektrickým šlehačem, či metlou, až vznikne homogenní krém. Mast nabereme do sterilní, uzavíratelné a dobře těsnící nádoby. Takto vyrobená domácí kaštanová mast vydrží při uskladnění v chladničce cca tři měsíce.

 

Dávkování, jak často používat kaštanovou, koňskou mast?

Bolavá místa ošetřujeme kaštanovou mastí zpočátku 3 - 4 krát denně. Po zlepšení stačí omezit na 2x denně. Místo masti lze použít i samotnou tinkturu z kaštanů, kterou můžeme nalít do rozprašovače a lehce aplikovat na bolavá místa.