sipkova marmelada vyroba recept postup navod priprava suroviny ingredience slozeniŠípková marmeláda - příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí. Nejlépe tak, že suché a ještě pevné plody promneme v kuchyňské utěrce. Pak šípky omyjeme. Šípky rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a na mírném ohni asi 30 minut vaříme.


Účinky rostliny:

Rozvar prolisujeme i s vodou přes síto. Vanilkový lusk rozřízneme, vnitřek vyškrábneme a přidáme k protlaku. Citron vymačkáme, šťávu přidáme k protlaku a zamícháme. Protlak zvážíme. Odvážíme želírovací cukr k množství ovoce a přimícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme čtyři minuty. Uděláme rosolotvornou zkoušku. Pokud je to nutné, sebereme pěnu a horkou marmeládu plníme až po okraj do skleniček. Skleničky okamžitě uzavřeme, postavíme víčky dolů a necháme v klidu, dokud marmeláda neztuhne.

Šípková marmeláda - suroviny, ingredience, složení:

  • 1 kg zralých šípků
  • 0,5 litru vody
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 citron
  • pektogel či jiné "zahušťovadlo" (v množství uvedeném na obale zahušťovadla)