Šípková marmeláda - příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí. Nejlépe tak, že suché a ještě pevné plody promneme v kuchyňské utěrce. Pak šípky omyjeme. Šípky rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a na mírném ohni asi 30 minut vaříme.
Účinky rostliny:
Rozvar prolisujeme i s vodou přes síto. Vanilkový lusk rozřízneme, vnitřek vyškrábneme a přidáme k protlaku. Citron vymačkáme, šťávu přidáme k protlaku a zamícháme. Protlak zvážíme. Odvážíme želírovací cukr k množství ovoce a přimícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme čtyři minuty. Uděláme rosolotvornou zkoušku. Pokud je to nutné, sebereme pěnu a horkou marmeládu plníme až po okraj do skleniček. Skleničky okamžitě uzavřeme, postavíme víčky dolů a necháme v klidu, dokud marmeláda neztuhne.
Šípková marmeláda - suroviny, ingredience, složení:
- 1 kg zralých šípků
- 0,5 litru vody
- 1 vanilkový lusk
- 1 citron
- pektogel či jiné "zahušťovadlo" (v množství uvedeném na obale zahušťovadla)