Pampeliškové kapary - recept: Ve nenečištěné přírodě nasbíráme množství mladých pevných pampeliškových poupat odpovídajících velikosti skleniček, které budeme plnit. Poupata omyjeme, po vrstvách pěchujeme do nádoby a přiměřeně prosypáváme solí. Lehce zasypeme i hořčičným semínkem a zalijeme horkým octem. Zavíčkujeme a necháme několik dní uležet. Podáváme jako kapary pravé. Do salátů, do omáček, k pizze, těstovinám.
Účinky rostliny:
Pampeliškové kapary - suroviny:
- poupata pampelišky (smetanky lékařské)
- sůl
- hořčičné semínko
- ocet (vinný, jablečný, balsamico, ochucený...)
Je pravda, že ladění recepu pampeliškovýh kapar (anglicky dandelion capers) chvíli trvá, než se trefíte do své oblíbené chuti, kterou třeba znáte z koupených produktů. Proto se ani v tomto receptu neuvádí přesný počet gramů soli a poupat a ocet můžete zkoušet podle libosti. Jemný vinný je klasika a jablečný ocet má zase specifickou chuť. Je to zkrátka na vás.