Sirup z čené jeřabiny, arónie - recept: Na dno nádoby nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu, do vrchní cedníkovité nádoby vložíme arónii, bylinky (ty srazí přirozenou trpkost aronie) a cukr. Suroviny není třeba nijak pracně předem zpracovávat, můžeme použít bylinky v celku a arónii klidně se stopkami. Občas promícháme. Vroucí voda vytváří teplo a tlak, díky nimž získáme z bylinek i plodů silice i šťávu. Získaný sirup už je sterilní, takže je možné jej rovnou plnit do sklenic.

 


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • nemoci štítné žlázy
  • čistí krev - detoxikace
  • nemoci jater
  • nemoci ledvin
  • zdroj mnoha vitamín§
  • hepatoprotektivum - urychluje uzdravení nemocných jater
  • vysoký tlak krve, hypertenze - snižuje krevní tlak
  • posílení organismu, rekonvalescence po nemocích

Aroniový sirup z černé jeřabiny, temnoplodce - suroviny, ingredience:

potřebujeme zavařovací hrnec s odšťavňovacím nástavcem

  • 1 kg plodů arónie
  • 1 kg hnědého cukru
  • výraznější bylinky – např. mateřídoušku či tymián, množství i druh podle chuti