Sirup z čené jeřabiny, arónie - recept: Na dno nádoby nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu, do vrchní cedníkovité nádoby vložíme arónii, bylinky (ty srazí přirozenou trpkost aronie) a cukr. Suroviny není třeba nijak pracně předem zpracovávat, můžeme použít bylinky v celku a arónii klidně se stopkami. Občas promícháme. Vroucí voda vytváří teplo a tlak, díky nimž získáme z bylinek i plodů silice i šťávu. Získaný sirup už je sterilní, takže je možné jej rovnou plnit do sklenic.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- nemoci štítné žlázy
- čistí krev - detoxikace
- nemoci jater
- nemoci ledvin
- zdroj mnoha vitamín§
- hepatoprotektivum - urychluje uzdravení nemocných jater
- vysoký tlak krve, hypertenze - snižuje krevní tlak
- posílení organismu, rekonvalescence po nemocích
Aroniový sirup z černé jeřabiny, temnoplodce - suroviny, ingredience:
potřebujeme zavařovací hrnec s odšťavňovacím nástavcem
- 1 kg plodů arónie
- 1 kg hnědého cukru
- výraznější bylinky – např. mateřídoušku či tymián, množství i druh podle chuti