Slézový sirup recept postup návod příprava suroviny ingredienceSlézový sirup - recept: čerstvé květy slézu nasekáme keramickým nožem, dáme do uzavíratelné nádobky (omnia sklenice apod.), zalijeme medem, přikryjeme víčkem, které ale nedotahujeme a směs necháme macerovat ideálně na slunci. Každé 2-3 dny směs scedíme a vyměníme květy za čerstvé. Ideálně tento postup opakovat 3-4x. V průběhu macerace se postupně bude měnit barva medu.


Účinky rostliny:

Slézový med resp. sirup dáváme zásadně do vychladlého čaje nebo konzumujeme jiným způsobem. Hlavní pravidlo ale je, že nikdy teplota slézového medu nesmí překročit cca. 45°C. Poté se znehodnotí účinné látky medu, slézu a i slizovité látky této léčivé rostliny. Vymacerované květy nemusíte vyhazovat. Můžete je dát do citronády nebo je sníst. Jsou jedlé a velmi chutné.