Měsíčkový sirup recept postup návod příprava suroviny ingredienceNasbíráme si květ měsíčku lékařského. Květy neproplachujte, abyste z nich neodstranili pyl. Jak se zbavit lezoucího hmyzu bez nutnosti oplachování byliny pod tekoucí vodou se dozvíte zde. Měsíček vložíme do hrnce, zalijeme 1,3 l studené vody a přidáme 2 bio citrony pokrájené na kousky i s jadýrky. Pecičky nám pomůžou při zahušťování sirupu, obsahují pektin. Směs 10 minut povaříme, odstavíme, necháme vychladnout a hned po vychladnutí dáme na 48 hodin do lednice. Přecedíme je přes bílé plátno a lehce vymačkáme. Zvážíme přecezenou a vymačkanou tekutinu.


Účinky rostliny:

Přidáme cukr, může být i třtinový. Musíme ho přidat poměrně velké množství. Do sirupu nebudeme přidávat žádná konzervační činidla, cukr v dostatečné koncentraci je sám o sobě výborný konzervant. Na 1 kg šťávy potřebujeme 750 g cukru.
Sirup s cukrem dáme do velkého nízkého kastrolu se silným dnem a zahříváme. Nevaříme na silném plameni, sirup necháme probublávat do zhoustnutí. Doba varu záleží na tom, jak velkou nádobu máte, čím větší plocha, tím rychlejší odpar. Kdo si chce se sirupem obzvlášť pohrát, doporučuje se postup, při kterém se tekutina přivede k varu, nechá vychladnout a znovu dokola až jsme spokojeni s výslednou hustotou.
Hotový sirup má barvu žlutooranžovou. Záleží na tom, abychom udržovali var při co nejnižší teplotě, aby nám cukr nezačal karamelizovat. Sirup by mohl být nahořklý a tmavý. I když se nám to stane, nezoufáme. Je to výborné třeba na polití zmrzliny nebo do čaje.

Tímto postupem si můžeme udělat sirup z jakékoliv bylinky. Velmi chutný je mátový, kopřivový, pampeliškový, lipový, mateřídouškový, ale i kombinace bylinek. U nás se osvědčila kombinace květů černého bezu a jahod.

Hotový uvařený sirup naplníme do lahví a pro jistotu můžeme sterilovat. Litrovým lahvím stačí 15 minut při 80 stupních. Uchováváme v místnosti za stálé teploty (nejlépe ve sklepě nebo ve spíži).