triphala ucinky na zdravi pouziti vyuziti slozeniTriphala je ajurvédská směs ze tří léčivých rostlin - emblika lékařská amalaki (indický angrešt) 33,3%, vrcholák tříslovinný (haritaki) 33,3% a vrcholák myrobalánový (bibhitaki) 33,3%. Nejčastěji je k dispozici ve formě prášku (pije se večer před spaním. Dávkování je 1-1,5 lžičky do teplé vody nebo mléka) nebo ve formě kapslí. To nejdůležitější ale je, jak na lidské zdraví triphala působí, tedy jaké má účinky:


Účinky triphaly na zdraví člověka:

Jaké má účinky na zdraví člověka?

Triphala má nejen detoxikační a regenerační účinky, kdy jemně navozený účinek navozuje očistu a regeneruje organismus. Reguluje trávení, zvyšuje vstřebávání živin, brání nadýmání. Odstraňuje toxiny nejen z tlustého střeva z nestrávené potravy, ale také z tkání. Detoxikace Triphalou se uplatňuje proto i v léčbě chronické zácpy. Působí jako mírné a přirozené projímadlo a napomáhá regulovat tonus tlustého střeva. V kombinaci s kořením (zázvor, černý pepř, kurkuma), které posiluje trávící oheň agni, dochází k pročištění a regeneraci žaludku i tlustého střeva. Vyživuje svaly, krev a mozek. V případě pomalého menstruačního krvácení, blokády, stagnace a potřeby pročištění je Triphala dobrou volbou. Ačkoli Triphala nereguluje specificky menstruaci, pomáhá pročištěním. Všechny účinky triphaly jsou v rámečku vpravo.

 

Co je to v triphale za rostliny?

Triphala (Trifala) je kombinací tří bylin s léčivými účinky:

  • Amalaki, Emblika lékařská, indický angrešt, lat.Emblica officinalis, jedne z nejsilnějších antioxidantů s regeneračním účinkem na buňky, posiluje imunitní systém.
  • Haritaki, vrcholák tříslovinný lat. Terminalia chebula, tibetská královna bylin, posiluje srdce, mozek a má celkově vitalizující účinek.
  • Bibhitaki, vrcholák myrobalánový lat. Terminalia belerica, posiluje játra a snižuje riziko srdečních nemocí.

Triphala, sestavená staroájurvédskými lékaři před 5000 lety se považuje za účinný detoxikační bylinný přípravek nejen na pročištění, ale také má omlazující účinky. Jiné detoxikační přípravky oslabují po dobu očisty organismus, zatímco Triphala naopak zároveň posiluje celý organismus. Navíc provádí očistu i nervového systému tedy nejen fyzického těla, ale i mysli a ducha.

 

Těhotenství, kojení, děti

Triphala není vhodná pro těhotné a kojící ženy a děti do 12 let.

 

Jak chutná triphala?

Chutná hořkokysele, trpce. Chuť není přílš příjemná.

 

Dávkování

Dávkování je 1-1,5 lžičky 1x denně do teplé vody nebo mléka. Ideálně večer po posledním jídle.

 

Co napsala jedna uživatelka Facebooku k Triphale

Při studiu ájurvédy nás náš učitel učil, že Triphala je takový indikátor toho, co našemu tělu chybí, takže taková chuť, jakou při jejím užívání na jazyku citíte, taková Vám chybí, proto je možné, že to každý z Vás cítí trochu jinak. Až "jednoho krásého dne" ucítíte sladkou, pak by mělo být vaše tělo pročištěno a v harmonii.  :)


Zkušenost Kristýny Pýchové s triphalou:

A jak se cítím teď, když uplynuly tři měsíce? Prostě skvěle. Mám radost, že vám mohu potvrdit účinnost tohoto detoxikačního prostředku, který jsem zvolila pro jeho dlouholetou tradici. První účinky jsem na sobě začala sledovat někdy v polovině druhého měsíce.

Byla jsem méně unavená – neměla jsem přes den potřebu si jít lehnout. Moje pleť začala vypadat zase k světu a postupně přestávala být tak suchá a napjatá.

Na konci kůry už nebylo po suché pokožce ani památky. Když si spočítám, kolik utratím za tělová mléka z lékárny, tak se investice do detoxikace s Triphalou jednoznačně vyplatila.

Celkově se cítím lépe a mám spoustu energie. Teď si dávám dva měsíce předepsanou pauzu a pak si tříměsíční detoxikační kolečko znovu zopakuji.

Výhody a nevýhody triphaly

Každá správná recenze si zaslouží plusy a mínusy. Chvíli jsem si musela lámat hlavu s druhou částí, ale nakonec se přeci jenom něco našlo:

VÝHODY TRIPHALY

  • Přípravek je cenově dostupný (cca. 100 g za 100 Kč)
  • Není návykový
  • Obsahuje pouze bylinky
  • Je veganský (obal kapslí je z rostlinné celulózy)
  • Díky podání v kapslích je bez chuti
  • Dávkování pouze jednou denně je pohodlné (není vázané na jídlo ani přesnou hodinu)
  • V mém případě jsem nezaznamenala žádné negativní vedlejší účinky
  • Co je nejdůležitější: skutečně mi pomohl

NEVÝHODY TRIPHALY

  • Výsledky jsou vidět až po delší době (je nutné být trpěliví) - nejčastěji 3 týdny.
  • Je potřeba ho brát skutečně pravidelně každý den po dobu 80 dnů (tj. cca. 2,5-3 měsíce).
  • Při jeho užívání je podle mě důležité upravit zároveň stravovací a pohybové návyky (přidat např. jógu).
  • Nevýhodou je, že prášková forma není přliš chutná (chutná hořkokysele).

Nevím, zda se jedná o typické mínusy, ale je to jediné, co mohu přípravku vytknout. Doufám, že vám moje recenze detoxikace s Triphalou pomohla. Možná se konečně rozhoupete a připravíte své tělo na jaro, aby bylo plné energie a pocitu pohody.