Hložinkové víno - recept a dávkování: 50-75 gramů hložinek s natí rozmarýny (jen trošku!, je silně aromatická a mohla by narušit vůni a chuť finálního vína), přidat můžete i nať yzopu. Přidejte rozinky (nebo lžíci medu), celé hřebíčky a skořici. Zalijte litrem červeného vína a nechejte 2 týdny macerovat. Nakonec přeceďte.
Dávkování: Užívejte jako preventivní prostředek 50 ml denně. Pokud vám to připadá málo, dolijte běžným červeným vínem, nezvyšujte dávkování hložinkového vína.
Účinky rostliny:
Suroviny:
- červené víno 1000 ml (ne bílé)
- 50-75 g hložinek (doporučuji rozdrtit, aby se zvětšila macerační /styčná/ plocha mezi vínem a bobulemi)
- špetka ideálně čerstvé rozmarýny (špetka = co se vleze mezi 3 prsty /palec, ukazovák a prostředník/)
- 2 špetky yzopu
- rozinky nebo med (1 lžíce medu nebo rozinek)