bazalkovy olej recept postup navodZhruba 4 až 5 plných hrstí bazalky opláchněte a nechte na papírové utěrce oschnout. Pak otrhejte lístky a natrhejte je na menší kousky. Vložte je do čisté sklenice a pak zalijte olivovým olejem, aby byly veškeré kousky bazalky pod jeho hladinou. Následně sklenici uzavřete víčkem a nechte na tmavém místě alespoň dva týdny louhovat. Potom olej přeceďte přes plátýnko. Bez bylinek vám vydrží mnohem déle.


Účinky rostliny:

Základem může být i bazalková pasta

Nejprve si připravte bazalkovou pastu rozmixováním 2 hrstí bazalky se 2 lžícemi oleje. Vlijte do hrnce 300 ml olivového oleje a vsypte do něj další hrst bazalkových lístků. Směs následně po dobu 5 až 7 minut zahřívejte, pak nechte tak 15 minut zchladnout. Nakonec stačí směs scedit a vyvařené lístky bazalky zlikvidovat. Do oleje přidejte předem připravenou pastu, promíchejte a přelijte do čisté vysterilizované lahve.

Bazalkový olejBazalkový olej přeceďte přes plátýnko, olej vám bez bylinek vydrží mnohem déle.

 

Bazalkový olej bystří mozek

Voňavý olej z bazalky ocení lidé, kteří často trpí stresem, melancholií a depresemi. Jeho aroma totiž navozuje stav psychické pohody a klidu. Stejně tak vás zbaví psychické únavy, duševní slabosti a jisté apatie. A protože bazalka posiluje kůru nadledvin, bystří a zostřuje myšlení, zlepšuje paměť a zvyšuje odolnost proti stresu. Bazalka celkově stimuluje činnost mozku a posiluje koncentraci.

 

Bazalka harmonizuje emoce

Pokud vás občas zaskočí pocity úzkosti, strachu nebo nervozity, dopřejte si vůni bazalkového oleje. Potřete si spánky, zápěstí a důlek na krku a zhluboka dýchejte. Vaše mysl se brzy uklidní. Tento trik se vám hodí i ve chvílích slabé vůle, ať už se jedná o cokoliv.

 

Tlumí bolest

Olej z bazalky funguje také jako poměrně silné analgetikum. Poskytuje tak úlevu od případné bolesti. Využívá se například na mazání kloubů u jedinců trpících artritidou. Stejně tak vám pomůže při ošetřování ran a poranění, naraženin, modřin, jizev, ale i bolestí hlavy.

Bazalka je aromatickou královnou bylinek.Bazalka je aromatickou královnou bylinek.

 

Potlačuje nepříjemné svědění

Pokud vás trápí svědivý štípanec, bazalkový olej ránu uklidní a mnohem dříve přestane svědit. Perfektně funguje na bodnutí od včel, vos, ale i některých druhů hadů, protože vytahuje ven z těla jedy.

 

Máte nutkání ke zvracení?

Pokud vás obtěžuje tento zdravotní problém, lze bazalkový olej použít jako prevenci například před dlouhou cestou letadlem či autem. Olej můžete inhalovat, ale i užívat 1 až 2 kávové lžičky denně.