facebook

Šípkové víno - velmi dobrým přírodním výtažkem z šípku je víno. Šípky se vypeckují, nadrobno nasekají nebo umelou, posypou cukrem a zalijí převařenou vodou v poměru 1 kg šípků, 1 kg cukru, 4 l vody. Když fermentace ustane (šípky klesnou na dno), slije se víno na proces čištění, šípky se znovu posypou cukrem a zalijí vodou ve stejném poměru. Po druhé fermentaci se oba druhy vína slijí a po celkovém vyčištění se stočí do lahví.



Účinky rostliny:

otoky, vodnatelnost

krev v moči

močové kameny, močový písek, 

ledvinové kameny, ledvinový písek

trávicí potíže, katary trávicích cest

 

Pozor! Jak nádobu na kvašení vína, tak i láhve, do kterých hotové víno stočíme, je dobré ovinout černým papírem, aby se obsah ochránil před slunečním světlem. Nejlepší je uchovávat je na tmavém a chladném místě.

Dřeň, která zbude po celém postupu, dosladíme a jíme po 2-3 lžících denně při slabých játrech, po žloutence a vůbec vyčerpání po nemoci, při zácpách. Chlupaté pecičky, které zbudou po vypeckováni, se vysuší, chmýří se vyfouká, pecičky se utlučou nebo umelou a používají na odvary (lžíce na sklenici vody) na choroby jako vodnatelnost, krvavá moč, močové kameny, kašel a vleklé katary trávicích cest. Odvar má příjemnou vanilkovou vůni a lze ho pít jako běžný domácí čaj k jídlu.