facebook

Březová šťáva - čerstvá březová šťáva je v lidové medicíně velmi ceněná. Byla považována za božský nápoj, který dává sílu a krásu. Šťáva obsahuje rychle vstřebatelný cukr, organické kyseliny (jablečnou a citronovou), četné minerální soli, draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, měď, aminokyseliny, vitaminy ze skupiny B. Díky těmto složkám posiluje organismus a reguluje látkovou přeměnu



Účinky rostliny:

posílení a regenerace orgasnimu

zlepšení metabolismu

rekonvalescence po nemoci

ledvinové choroby - podpora funkce ledvin

prevence močových kamenů

 

Doporučuje se rekonvalescentům oslabeným nemocí a starším nebo málo odolným lidem. Vhodná je rovněž při ledvinových chorobách. Zlepšuje filtrační schopnost ledvin, povzbuzuje vylučování moči a vyplachuje z močovodů usazeniny, čímž zároveň zabraňuje tvorbě močových kamenů. Pití březové šťávy je starým ruským způsobem jarní očisty a regenerace organismu.

Nicméně získat březovou šťávu je dosti pracné. Březová šťáva se sbírá na jaře, kdy se strom probouzí ze spánku. Strom musí být zdravý, růst daleko od silnic a průmyslových zón, nejméně desetiletý. Nejlepší je šťáva ze silných větví (2-3 prsty) rostoucích na jižní straně. Do stromu, který ještě nemá listy, se navrtá malá dírka, do ní se vloží nalomený klacík, druhý konec klacíku se vsune do láhve. Když se láhev naplní, musí se dírka uzavřít, aby strom neztrácel mízu zbytečně. Denně lze vypít i 2 sklenice šťávy. Neměla by se uchovávat příliš dlouho, protože začne kvasit. Rovněž se nesmí zahřívat, protože pak ztrácí své léčivé vlastnosti.