facebook

Jitrocelový sirup - 1. recept: 100 g čerstvých listů jitrocele kopinatého nasekáme nadrobno, přidáme 100 ml vychladlé převařené vody a směs rozmixujeme nebo umeleme na mlýnku. Z kaše vylisujeme šťávu, přefiltrujeme ji, rozpustíme v ní 10 g cukru a svaříme. Rozlijeme do malých lahviček a po vychladnutí uchováváme
v ledničce. Užíváme lžičku, nanejvýš půl lžíce několikrát denně jako prostředek na odkašlávání i na kašel pro děti a mládež.



Účinky rostliny:

kašel, zahlenění, odkašlávání (expektorační účinky)

detoxikace organismu (očistné účinky)

 

Jitrocelový sirup - 2. recept: 4 vrchovaté hrsti jitrocele umeleme na mlýnku na maso. Do získané kaše přilijeme trochu vody a dáme ji do hrnce. Přidáme 30 dkg nerafinovaného cukru a 250 g medu. Vaříme na velmi slabém plameni a mícháme, dokud nevznikne hustá tekutina. Ještě horkou tekutinu přendáme do zavařovacích
sklenic a po vychladnutí uchováváme v ledničce. Místo cukru lze přidat víc medu. Sirup má očistné účinky na krev a kůži. Užívání: dospělí lžíci denně po jídle, churavé děti a nejedlíci - lžičku sirupu.