Chlebový kvas - 30 dkg černého žitného chleba zalijeme 4 l vroucí vody a necháme vychladnout. Do chladného roztoku přidáme 20-30 dkg cukru, 0,5 dkg droždí rozmíchaného ve vodě, trochu rozinek nebo citronovou šťávu a necháme 24 hodiny stát. Pak scedíme, slijeme do lahví a uložíme na 3 dny do chladu.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
líný trávicí trakt
činnost žaludku
činnost střev
alergie
revma, revmatismus, revmatoidní artritida
neurózy
migrény
chudokrevnost, anémie, blednička
lupénka
kožní nemoci
Cenné léčivé vlastnosti chlebového kvasu jsou dány - kromě obsahu kyseliny mléčné - také velkým množstvím vitaminů skupiny B a vitaminu E. Ze zkuše ností lidové medicíny vyplývá, že pravidelné piti kvasu léčí ochablosti trávicího traktu a příznivě ovlivňuje činnost žaludku a střev. Ukazuje se, že kvas pomáhá rovněž při léčbě alergií, revmatismu, neuróz, migrén, chudokrevnosti, kožních chorob a dokonce i lupénky.