Kysaný červený baršč - do kamenného hrnku nebo sklenice naskládáme umyté a oloupané červené řepy, zalijeme je teplou, převařenou vodou a navrch položíme kousek žitného kvasového chleba. Lze přidat 1 -2 stroužky česneku a vodu slabě osolit - baršč bude chutnější. Po několika dnech sebereme bílý povlak, který se objeví na hladině, a rovnou můžeme pít osvěžující a chutný nápoj - jak studený, tak teplý. Pokud se nechá řepa fermentovat příliš dlouho, bude baršč kyselý, ale každý ať si vybere chuť, jaká je mu příjemná. Proto je však důležité baršč v pravý čas přecedit a přelít do lahví, pevně je uzavřít a postavit do lednice. V létě je takový baršč ideální součást i při pří pravě studené polévky s kyselým mlékem nebo jogurtem.



Účinky rostliny:

trávení, střevní mikroflóra

chudokrevnost, anémie, blednička

silná menstruace (hypermenorea) spojená s chudokrevností

Má příznivý vliv na bakteriální střevní flóru. Likviduje anémii účinněji než farmaceutické preparáty, protože červená řepa se vyznačuje krvetvornými účinky. To je důležité zejména pro těhotné ženy a ženy trpící silnou menstruací, u nichž připadá v úvahu velký úbytek červených krvinek.