facebook

Neslané jalovcové zelí pro osoby s vysokým tlakem (hypertoniky) - musíme si připravit hliněný, vevnitř glazovaný pětilitrový hrnec. Na tento objem se dává 15 g zrnkového nebo mletého jalovce a stejné množství kmínu a majoránky. Čerstvé bílé zeli se musí najemno nakrájet a silně do hrnce pěchovat, dokud se neobjeví šťáva. Pak se prosype jalovcem, kmínem a majoránkou. Přidáme půl sklenice jablečného octa, zeli přikryjeme čistým prkýnkem a zatížíme kamenem. Uchováváme při teplotě 20-26 °C, aby fermentace probíhala rychleji.



Účinky rostliny:

nemoci jater, srdce

pleť obličeje, vlasy, nehty - zlepšuje stav

Po několika dnech - pokud jsme nedodali jablečný ocet - sebereme pěnu. Pěnu sbíráme každý třetí den a nezapomínáme rovněž umýt prkýnko i kámen. Když už se pěna neobjevuje, znamená to, že proces fermentace skončil. Po dvou týdnech lze zeli konzumovat. Musí se uchovávat v zavařovacích sklenicích v ledničce. Proces kvašení zelí bez soli můžeme urychlit tím, že na dno hrnce nasypeme 2 vrchovaté lžíce žitné, pšeničné nebo ječné mouky, kterou ještě překryjeme zelnými listy. 

Neslané kysané zeli je dobré pro lidi s vysokým tlakem  a rovněž je lékem na otoky. Mohou ho jíst lidé s citlivým trávicím traktem. Je lehce stravitelné. Lidé trpící chorobami jater a srdce ho mohou jíst denně, se sekanou cibuli, strouhaným celerem či sekaným pórkem se lžičkou slunečnicového nebo sójového oleje. Toto zeli zasytí a netloustne se po něm. Neslané kysané zelí je bohaté na vitaminy. Obsahuje stejně vitaminu C jako citron a dále také vitaminy A, E, K a vitaminy ze skupiny B. Obsahuje rovněž draslík, vápník, síru (užitečná na pleť, vlasy a nehty), sodík, železo, měď, fosfor a arsen.