Přelom jara a léta je období květu černého bezu. Růžice květů lze najít dokonce i v pozdním létě, to jich už je ale pomálu. Krom jiných receptů lze z květů udělat i výtečnou lehce kvašenou limonádu. My letos šťávy udělali zhruba 20 litrů, ale mizela tak rychle, že jsem ani nestihl pořídit vlastní fotografie a ta jsem si musel pomoci internetem.

Příprava je jednoduchá, pro úspěšné kvašení je z vlastní zkušenosti potřeba hezké sluneční počasí.

Recept: do velké 5ti litrové sklenice dáme 5-10 růžic květu černého bezu. I když je hodně lidí nejdříve dobře omyje, Já osobně je to nedělám, protože bych omyl pyl. Zalijeme vodou (osobně rovněž nepoužívám převařenou vodu), přidáme cca 0,5kg třtinového cukru a několik plátků bio-citronu i s kůrou. Uzavřeme celofánem a necháme na okně na sluníčku zhruba týden. Slijeme a vychladíme.