V roce 1922 zjistili vědci Evans a Bishop, že krysy potřebují pro své úspěšné rozmnožování látku obsaženou v tucích obilních klíčků a olejnatých semenech rostlin. Pokud tato látka v potravě chyběla, nebyla zvířata schopná se normálně rozmnožovat. Nejprve ji nazvali "faktor X", později ji zařadili mezi vitaminy a označili písmenem E. 

Až do roku 1936 pracoval Evans na identifikaci této látky a zjistil, že jde o dvě velmi podobné sloučeniny. Nazval je tokoferol,
což v řečtině znamená "přinášející narození", a rozdělil na alfa a beta. Později se objevily další tokoferoly, včetně příbuzných účinných látkek, a všechny tyto sloučeniny tvoří dohromady vitamin E. Podává se hlavně při neplodnosti, u nervových a svalových nemocích, jako prevence aterosklerózy a rakoviny. Vitamin E (tokoferol) je rozpustný v tucích. Má významné antioxidační účinky (až 3krát silnější než vitamin C) a podílí se mimo jiné také na stabilitě buněčné membrány. Zabraňuje předčasnému stárnutí a zpomaluje rozvoj degenerativních změn, které se stárnutím souvisejí. Je obsažen v řadě potravin, např. v máslu, drůbežích vnitřnostech, mléce, vejcích nebo oleji, proto je v praxi jeho nedostatek vzácný. Pokud jde o rostliny, vyskytuje se především v klíčcích, jádrech, semenech a ořeších; tedy částech, které jsou navíc velmi
bohaté na nenasycené mastné kyseliny, Dnes jsou také známé jako esenciální kyseliny. Velmi cenná je skutečnost, že potraviny bohaté na vitamin E obsahují i velké množství stopových prvků manganu a selenu, které se rovněž podílejí na podpoře imunitního systému.
Přitom alfa-tokoferol je daleko silnější, zatímco beta-tokoferol vykazuje jen asi poloviční účinnost. Je tedy velmi důležité, která účinná látka a v jakém množství je v daném produktu zastoupena. Denní potřeba byla u dospělého člověka stanovena na 12mg beta-tokoferolu.

Rostliny bohaté na vitamín E (sestupně):

olej z pšeničných klíčků, lněné semínko, olej ze semen bavlníku, slunečnicový olej, olej z vlašských ořechů, olej z kukuříčných klíčků, sojový olej, sezamový olej, mandle, arašídový olej, slunečnicová semena, olivový olej.

Obecně velmi malý obsah alfa-tokoferolu je v zelenině, i když mají vhodný podíl selenu a manganu. Množství od 2 do 6 mg na 100 g mají např. fenykl, kapusta, hrách, pár, špenát nebo chřest, ostatní druhy jej obsahují 1 mg a méně. Působí jako účinný antioxidant zabraňující poškození tkání a buněk těla. Pomáhá předcházet například rakovině, kornatění tepen a také Alzheimerově chorobě. Pokud jde o boj proti rakovině, je nejen silným antioxidantem, ale rovněž brání poškození buněčných membrán a navíc posiluje obranyschopnost organismu.

Zvýšené dávky tohoto vitaminu pomáhají diabetikům, neboť celkově zlepšují kardiovaskulární systém a brání poškození zraku. Příznivě působí na krevní stěnu, snižuje hladinu krevního tuku a nadměrnou srážlivost krve. Při jeho nedostatku dochází k poškozování červených krvinek a zhoršuje se buněčné dýchání.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

nežádoucí   abytyše Hildegarda   trávicí   sliznice   použití   nať   zlomenin   osteoporóza   mensturace   minut   zrak   játra   antibiotik   zánět   písek   komplikace   viry   epilepsie   kontraindikace   kořen   nemoc   hlavy   Moučka   slinivka   stonek   keř   močopudný   krk   ledvin   sval   Treben   žaludek   Janča   akné   arteriskleróza   Galenos   srdce   postup   víno   kůže   řídnutí kostí   krvácení   kornatění   dna   recept   tinktura   kloub   olej   slezina   indikace   děti   zácpa   kontraindikace   zdraví   Janča   katar   Zentrich   stvol   teplé   kapsaicin   návod   vlas   brnění   mrtvice   prášek   výroba   hemeroid   neht   horečka   zápal   odvar   vývar   kojenec   fermentace   sušení   revma   užití   mateřské   rostlina   Podhorná   chřipka   sirup   čaj   studené   horké   hemoroid   opar   strom   ateroskleróza   houba   zelina   hlas   list   Zentrich   metabolismus   bylina   kůra   noha   plíseň   bylinná směs   ruka   Paracelsus   astma   játra   artróza   menstruační   choroba   nohy   babské rady   koupel   pupen   migrén   slezina   stonek   sběr   střev   bolest   květ   štítná   obsahuje   vitamin   průjem   ovoce   kolika   zelenina   vitamín   Mattioli   angína   pijeme   Avicena   fytoterapie   šlacha   pěstování   chřipka   žlučník   dásně   rýma   kameny   nachlazení   Váňa   vřed   končetina   tlak   bylinka   jaterní   nálev   chladné   roztroušená   alergie   plísně   kvasinky   vliv   pálení   obsažené   využití   zalijeme   zpracování   premenstruační   inhalace  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)