V roce 1922 zjistili vědci Evans a Bishop, že krysy potřebují pro své úspěšné rozmnožování látku obsaženou v tucích obilních klíčků a olejnatých semenech rostlin. Pokud tato látka v potravě chyběla, nebyla zvířata schopná se normálně rozmnožovat. Nejprve ji nazvali "faktor X", později ji zařadili mezi vitaminy a označili písmenem E. 

Až do roku 1936 pracoval Evans na identifikaci této látky a zjistil, že jde o dvě velmi podobné sloučeniny. Nazval je tokoferol,
což v řečtině znamená "přinášející narození", a rozdělil na alfa a beta. Později se objevily další tokoferoly, včetně příbuzných účinných látkek, a všechny tyto sloučeniny tvoří dohromady vitamin E. Podává se hlavně při neplodnosti, u nervových a svalových nemocích, jako prevence aterosklerózy a rakoviny. Vitamin E (tokoferol) je rozpustný v tucích. Má významné antioxidační účinky (až 3krát silnější než vitamin C) a podílí se mimo jiné také na stabilitě buněčné membrány. Zabraňuje předčasnému stárnutí a zpomaluje rozvoj degenerativních změn, které se stárnutím souvisejí. Je obsažen v řadě potravin, např. v máslu, drůbežích vnitřnostech, mléce, vejcích nebo oleji, proto je v praxi jeho nedostatek vzácný. Pokud jde o rostliny, vyskytuje se především v klíčcích, jádrech, semenech a ořeších; tedy částech, které jsou navíc velmi
bohaté na nenasycené mastné kyseliny, Dnes jsou také známé jako esenciální kyseliny. Velmi cenná je skutečnost, že potraviny bohaté na vitamin E obsahují i velké množství stopových prvků manganu a selenu, které se rovněž podílejí na podpoře imunitního systému.
Přitom alfa-tokoferol je daleko silnější, zatímco beta-tokoferol vykazuje jen asi poloviční účinnost. Je tedy velmi důležité, která účinná látka a v jakém množství je v daném produktu zastoupena. Denní potřeba byla u dospělého člověka stanovena na 12mg beta-tokoferolu.

Rostliny bohaté na vitamín E (sestupně):

olej z pšeničných klíčků, lněné semínko, olej ze semen bavlníku, slunečnicový olej, olej z vlašských ořechů, olej z kukuříčných klíčků, sojový olej, sezamový olej, mandle, arašídový olej, slunečnicová semena, olivový olej.

Obecně velmi malý obsah alfa-tokoferolu je v zelenině, i když mají vhodný podíl selenu a manganu. Množství od 2 do 6 mg na 100 g mají např. fenykl, kapusta, hrách, pár, špenát nebo chřest, ostatní druhy jej obsahují 1 mg a méně. Působí jako účinný antioxidant zabraňující poškození tkání a buněk těla. Pomáhá předcházet například rakovině, kornatění tepen a také Alzheimerově chorobě. Pokud jde o boj proti rakovině, je nejen silným antioxidantem, ale rovněž brání poškození buněčných membrán a navíc posiluje obranyschopnost organismu.

Zvýšené dávky tohoto vitaminu pomáhají diabetikům, neboť celkově zlepšují kardiovaskulární systém a brání poškození zraku. Příznivě působí na krevní stěnu, snižuje hladinu krevního tuku a nadměrnou srážlivost krve. Při jeho nedostatku dochází k poškozování červených krvinek a zhoršuje se buněčné dýchání.

Nemocí, byliny - hledat

Tagy - štítky:

Treben   mateřské   výroba   zrak   vitamín   sliznice   zápal   olej   kontraindikace   revma   Váňa   ateroskleróza   stvol   průjem   stonek   žaludek   plíseň   bylinka   kameny   strom   brnění   astma   fytoterapie   mrtvice   slinivka   postup   metabolismus   vliv   střev   chřipka   končetina   Mattioli   arteriskleróza   Moučka   kůže   krvácení   močopudný   epilepsie   menstruační   srdce   teplé   artróza   tinktura   hemoroid   bylinná směs   noha   vlas   kůra   alergie   neht   horečka   ledvin   antibiotik   vřed   kolika   opar   Paracelsus   tlak   odvar   šlacha   štítná   choroba   premenstruační   nachlazení   vitamin   indikace   hemeroid   čaj   ovoce   Zentrich   obsahuje   slezina   inhalace   obsažené   studené   zlomenin   migrén   nohy   horké   angína   zalijeme   děti   játra   nálev   krk   rýma   nať   babské rady   kloub   zelina   kapsaicin   užití   osteoporóza   nežádoucí   akné   sběr   Avicena   kořen   využití   recept   fermentace   keř   vývar   roztroušená   komplikace   slezina   květ   dna   rostlina   řídnutí kostí   bylina   pijeme   nemoc   houba   žlučník   pěstování   chřipka   list   písek   plísně   zánět   Galenos   zácpa   játra   zpracování   zdraví   koupel   abytyše Hildegarda   kontraindikace   použití   trávicí   minut   Zentrich   stonek   viry   návod   jaterní   dásně   katar   prášek   hlas   kojenec   chladné   Janča   hlavy   pálení   zelenina   bolest   kornatění   kvasinky   víno   mensturace   Podhorná   Janča   sval   ruka   sirup   pupen   sušení  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)